Kaizen 08.12.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Po co ocieplać wyrzutnię w nieogrzewanej przestrzeni? A 30 cm to już jakaś paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.12.2017 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jeśli będzie przechodził przez nieogrzewane strefy to min. 15, ja na nieocieplonym strychu dałem 30. Jak dasz za mało to będzie się wykraplała woda i zalewała to co pod kanałem. Bez sensu. Wyrzutnia przechodząca przez nieogrzewane strefy to minimalna izolacja np 2cm, bo różnica temperatur jest mała. Nawiew i wywiew przechodzący przez nieogrzewane pomieszczenia - tu trzeba dać 15 cm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.12.2017 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Po co ocieplać wyrzutnię w nieogrzewanej przestrzeni? A 30 cm to już jakaś paranoja. Jak widać nie każdy był orłem z fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 08.12.2017 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Podpowie cos ktoś mi (pytanie na poprzedniej stronie). Proszę Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.12.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Po co ocieplać wyrzutnię w nieogrzewanej przestrzeni? A 30 cm to już jakaś paranoja. Po co a no po to aby w niej nie skraplała się woda. Temperatura wylotowa powietrza z rekuperatora to około 4-6 stopni i wilgotności prawie 100%. Jak wyrzutnia będzie bez izolacji to powietrze ulegnie dalszemu schłodzeniu przy temperaturach niższych niż te 4-6 stopni i na ściankach pojawi się woda, która będzie musiała gdzieś spłynąć. Powietrze może ją "zabierać"do wyjścia i pojawi się zaciek na wyrzutni, sople lodu szron na ścianie przy ujemnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.12.2017 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Bez sensu. Wyrzutnia przechodząca przez nieogrzewane strefy to minimalna izolacja np 2cm, bo różnica temperatur jest mała. Nawiew i wywiew przechodzący przez nieogrzewane pomieszczenia - tu trzeba dać 15 cm! Mam około 10m dwusetki na wywiewie na strychu zaizolowane 10-15 cm i widzę, że to mało. Przy małych przepływach w okresie zimowym spadek temperatury jest znaczny nawet 3-4 stopnie. Teraz dałbym pewnie 20 i więcej jak by tylko była możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.12.2017 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Po co a no po to aby w niej nie skraplała się woda. Temperatura wylotowa powietrza z rekuperatora to około 4-6 stopni i wilgotności prawie 100%. Jak wyrzutnia będzie bez izolacji to powietrze ulegnie dalszemu schłodzeniu przy temperaturach niższych niż te 4-6 stopni i na ściankach pojawi się woda, która będzie musiała gdzieś spłynąć. Powietrze może ją "zabierać"do wyjścia i pojawi się zaciek na wyrzutni, sople lodu szron na ścianie przy ujemnych temperaturach. Jeśli w króćcu wyrzutni jest 5 stopni, to jaka jest temperatura poddasza w którym jest umieszczona rura? Jaka jest temperatura na zewnątrz? Opisz dokładnie warunki w których miałoby nastąpić skraplanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.12.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Mam około 10m dwusetki na wywiewie na strychu zaizolowane 10-15 cm i widzę, że to mało. Przy małych przepływach w okresie zimowym spadek temperatury jest znaczny nawet 3-4 stopnie. Teraz dałbym pewnie 20 i więcej jak by tylko była możliwość. Jaki spadek temperatury? Pomiędzy czym a czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.12.2017 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jeśli w króćcu wyrzutni jest 5 stopni, to jaka jest temperatura poddasza w którym jest umieszczona rura? Jaka jest temperatura na zewnątrz? Opisz dokładnie warunki w których miałoby nastąpić skraplanie. Z rekuperatora wychodzi tak jak pisałem powietrze o temperaturze +5*. Temperatura na strychu, poddaszu jest np -10* Rura bez izolacji nie nagrzeje się od powietrza do temperatury +5* tylko niższej. Powietrze wychodzące z rekuperatora ma wilgotność prawie 100% więc kondensacja pary na rurze musi wystąpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.12.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Jaki spadek temperatury? Pomiędzy czym a czym? Pomiędzy początkiem a końcem tej rury 200mm o długości 10m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.12.2017 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Z rekuperatora wychodzi tak jak pisałem powietrze o temperaturze +5*. Temperatura na strychu, poddaszu jest np -10* To na zewnątrz jest ile? -20? Co to za rekuperator, co tak małą sprawność ma? Mam około 10m dwusetki na wywiewie na strychu zaizolowane 10-15 cm i widzę, że to mało. Rozmawiamy o wyrzutni, nie o wywiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.12.2017 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 To na zewnątrz jest ile? -20? Co to za rekuperator, co tak małą sprawność ma? Rozmawiamy o wyrzutni, nie o wywiewie. No a jak myślisz w zimie na zewnątrz nie może być -20*,a z rekuperatora wtedy będzie "wylatywać" powietrze o temperaturze -15* do wyrzutni? Z rekuperatora nie może wychodzić powietrze o temperaturze poniżej 0* ponieważ zamarznie wymiennik. W takim przypadku (-20* na zewnątrz) trzeba powietrze wlotowe z czerpni podgrzewać bądź to GWC bądź grzałką. Jak dobrze poczytasz to ja odnosiłem się do wywiewu, o którym pisał JanWerbinski w poście #2883. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.12.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Z rekuperatora wychodzi tak jak pisałem powietrze o temperaturze +5*. Temperatura na strychu, poddaszu jest np -10* Rura bez izolacji nie nagrzeje się od powietrza do temperatury +5* tylko niższej. Powietrze wychodzące z rekuperatora ma wilgotność prawie 100% więc kondensacja pary na rurze musi wystąpić. Jeżeli do wyrzutni idzie 5, na strychu jest -10 i zakładam że ma strychu masz otwarte okna, żeby nie zwiększać poziomu absurdu, to wychodzi mi że przy typowym dzisiaj rekuperatorze mającym zimą sprawność 90% utrzymujesz w domu temperaturę +140 stopni lub masz zepsuty rekuperator. Te wartości są po prostu niemożliwe. Przestań zmyślać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.12.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Pomiędzy początkiem a końcem tej rury 200mm o długości 10m. 3-4 stopnie spadku na 10m rury którą idzie powietrze pod odebraniu mu ciepła przez wymiennik? Bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 09.12.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 No a jak myślisz w zimie na zewnątrz nie może być -20*,a z rekuperatora wtedy będzie "wylatywać" powietrze o temperaturze -15* do wyrzutni? Z rekuperatora nie może wychodzić powietrze o temperaturze poniżej 0* ponieważ zamarznie wymiennik. W takim przypadku (-20* na zewnątrz) trzeba powietrze wlotowe z czerpni podgrzewać bądź to GWC bądź grzałką. Jak dobrze poczytasz to ja odnosiłem się do wywiewu, o którym pisał JanWerbinski w poście #2883. Jeżeli masz -20 na zewnątrz, 22 w domu, zrównoważony przepływ i na wyrzutni jest -15, to sprawność rekuperatora wynosi 88% i NIC SIĘ NIE SKROPLI w przewodzie wyrzutni. Wystarczy dać minimalną izolację np. 2-3 cm wełny. 5 to już naprawdę z dużym zapasem. Rozmawiamy o wyrzutni, a nie o wywiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.12.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 3-4 stopnie spadku na 10m rury którą idzie powietrze pod odebraniu mu ciepła przez wymiennik? Bzdury. Czytaj ze zrozumieniem ja odpowiedziałem a właściwie nawiązałem do Twojego postu, gdzie wspominasz o 15 cm wełny na WYWIEWIE na nieocieplonym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 09.12.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2017 Jeżeli masz -20 na zewnątrz, 22 w domu, zrównoważony przepływ i na wyrzutni jest -15, to sprawność rekuperatora wynosi 88% i NIC SIĘ NIE SKROPLI w przewodzie wyrzutni. Wystarczy dać minimalną izolację np. 2-3 cm wełny. 5 to już naprawdę z dużym zapasem. Rozmawiamy o wyrzutni, a nie o wywiewie. Czyli twierdzisz, że z rekuperatora może wychodzić powietrze do wyrzutni o ujemnej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.12.2017 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Czyli twierdzisz, że z rekuperatora może wychodzić powietrze do wyrzutni o ujemnej temperaturze? Może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario86 10.12.2017 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Witam wszystkich.Jako, że jestem tu nowy a do przestudiowania jest tak naprawdę prawie 150 stron mam do Was wszystkich pytanie.Stanąłem podczas budowy w punkcie, w którym rozmyślam nad rozprowadzeniem instalacji WM.Z samymi kanałami nie było by żadnych problemów, ale swoją centralę chcę umieścić na nieocieplonym strychu. Wiem, że przy takim rozwiązaniu trzeba dodatkowo zabezpieczyć ją przed mrozami, ale czy mimo to możecie polecić jakąś centralę która najbardziej nadawała by się do zainstalowania w takim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 10.12.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Może? To zdecyduj się i odpowiesz kiedy. W moim rekuperatorze komora po wymienniku a przed wentylatorem do wyrzutni wygląda jak prysznic podczas kąpieli i nie wyobrażam sobie aby tam mogłaby panować ujemna temperatura i rekuperator działałby prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts