marcin.sto1 14.12.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Czy mogę dać wszystkie kanały wywiewne i nawiewne fi 125 alu izolowane (takie będą średnice wyjścia z centrali) i łączyć je z takimi skrzynkami rozdzielczymi? Czy też od skrzynki rozgałęźnej do pomieszczeń średnice powinny być mniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 14.12.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 panie Tomaszu, czy istnieją kanały wentylacyjne o średnicy poniżej fi50mm? Pomijając sens ich stosowania, to czy ktoś takie produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 14.12.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Ja będę miał rekuperator na strychu, więc połączę to izolowanymi kanałami Al-fl. I tak przecież nie będą tam narażone na uszkodzenia. ta izolacja jest za słaba stracisz temperaturę na przesyle powietrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.12.2014 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 panie Tomaszu, czy istnieją kanały wentylacyjne o średnicy poniżej fi50mm? Pomijając sens ich stosowania, to czy ktoś takie produkuje? 50mm na zewnątrz to najmniejsze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.12.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Czy mogę dać wszystkie kanały wywiewne i nawiewne fi 125 alu izolowane (takie będą średnice wyjścia z centrali) i łączyć je z takimi skrzynkami rozdzielczymi? Czy też od skrzynki rozgałęźnej do pomieszczeń średnice powinny być mniejsze? Mniejsze średnice są po to, by powietrze się za bardzo nie rozprężało. Po yo się produkuje kanały 50mm 63mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka1938 14.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Jaka powinna być średnica kominka do wyrzutu powietrza z rekuperatora?Lada dzień będą robić nam dach a szczegółowego projektu wentylacji jeszcze nie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.12.2014 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Jaka powinna być średnica kominka do wyrzutu powietrza z rekuperatora? Lada dzień będą robić nam dach a szczegółowego projektu wentylacji jeszcze nie mamy. Najlepiej nie mniejsza niż wyjście z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 18.01.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Czy ktoś mógłby ocenić moje bazgroły? Nie wiem czy coś w widać: Rekuperator Brink Renovent 180 lub Requra 20 Instalacja na kanałach aluflex, od reku do skrzynek fi 125, dalej fi100 Czerwone kropki i linie to wywiewy, zielone nawiewy Dom ok 100m2, kubatura 250m3, obecnie jedna osoba, docelowo trzy. WYWIEW PARTER: 1) Łazienka 14,4m3 2) WC 6m3 3) Kuchnia 20m3 RAZEM 40,4m3 NAWIEW PARTER 1) Pokój 1 22,48m3 2) Pokój 2 28,2m3 3) Pokój dzienny 45,6m3 RAZEM 96,28m3 PODDASZE: Wywiew 1) Łazienka/suszarnia 8m3 Nawiew 1) Pokój 39m3 SUMA NAWIEWÓW 135m3 SUMA WYWIEWÓW 48,4m3 Jak widać, różnica w nawiewie to prawie 250%. Czy takie coś ma prawo zadziałać? Edytowane 18 Stycznia 2015 przez marcin.sto1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.01.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Tak na szybko zerknąłem.. policzyłeś tylko kubatury a nie przepływy, jak chcesz to zrobić? Jak Na skrzynkach rozdzielczych i rozprężnych to do łazienki i kuchni dajesz potrójną, do WC podwójną, do dziennego jeszcze jeden nawiew albo podwójna skrzynka, poddasze łazienka też potrójna i masz praktycznie zbilansowane.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 18.01.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Tak na szybko zerknąłem.. policzyłeś tylko kubatury a nie przepływy, jak chcesz to zrobić? Jak Na skrzynkach rozdzielczych i rozprężnych to do łazienki i kuchni dajesz potrójną, do WC podwójną, do dziennego jeszcze jeden nawiew albo podwójna skrzynka, poddasze łazienka też potrójna i masz praktycznie zbilansowane.. Prawdę mówiąc, nie bardzo wiem jak te przepływy policzyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.01.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 chodzi o to że np. z łazienki wyciągasz nie jedną rurą tylko trzema podłączonymi do skrzynki rozprężnej i wtedy liczysz to co policzyłeś razy trzy, bo przy takim samym ciągu wycigniesz więcej.. poza tym fabryczne rekuperatory równoważą opory i różnice cisnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 18.01.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 chodzi o to że np. z łazienki wyciągasz nie jedną rurą tylko trzema podłączonymi do skrzynki rozprężnej i wtedy liczysz to co policzyłeś razy trzy, bo przy takim samym ciągu wycigniesz więcej.. poza tym fabryczne rekuperatory równoważą opory i różnice cisnień. OK, dzięki za podpowiedź. Mniej więcej wiem już o co chodzi. A mógłbym to wyregulować średnicą i długością kanałów: skrzynka rozdzielcza-->anemostat Wywiew-razem 13m rury fi127 Nawiew-razem 20m rura fi102 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin RPI 27.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Witam. Planuję zrobić instalację na przewodach elastycznych niebieskich typu PE-Flex fi75 mm. Czy mogę dać na instalację nawiewu pokoi i salonu tego typu przewody a na wywiew natomiast zastosować rury karbowane typu AROT fi 75 - identyczny wymiar jak nawiew. Wiem że AROT jest robiony z najgorszego materiału ale to będzie wywiew, więc będzie służył do tego aby powietrze brudne wydostać po za dom. Cena arota kształtuje się na poziomie 4 zł za mb natomiast PE-flex to cena 10 zł za mb.Proszę o odpowiedź dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.01.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 hehe.. brakło mi zielonej bo koledze 50m dałem i mam chyba ze 3 wywiewy z arota.. żadem problem tylko to cholerstwo jest sporo sztywniejsze od zielonej i szlag mnie chciał trafić przy rozkładaniu.. więc jak masz możliwość to do samych skrzynek rozprężnych daj coś pomiędzy (nawet kawałki zielonej i uszczelnij taśmą) bo inaczej cienko to widzę.. chyba że masz ręce jak młot kowalski to spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 30.01.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Pytanie, które spędza mi sen z powiek: Czy w przedsionku (wiatrołapie) dać kanał nadmuchowy? Dawanie tu kanału wyciągowego kompletnie mi nie leży - bo nie chcę powiększać wilgoci w pomieszczeniu ściąganiem "zepsutego" powietrza z całego domu. Co jednak z nadmuchowym? Czy nie uzyskam efektu "rozprowadzania zimnego powietrza z przedsionka po całym domu"? Czy nie zacznie mi ciągnąć po nogach? W końcu w przedsionku zwykle jest znacznie chłodniej niż gdzie indziej. A może w ogóle pominąć ten przedsionek, a wyciąg zrobić w pomieszczeniu technicznym - do którego wchodzi się przez przedsionek właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.01.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Zatęsknisz za wilgotnością ja bym dał wyciąg jednak.. Nadmuchu nie bo kurzyć się będzie jak nadciśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 30.01.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 No dobra, to dam wyciąg w pom. technicznym a przez przedsionek powietrze będzie się przeciskało "przy okazji". A'propos tego kurzenia się. Czy lepiej dać na cały dom 8 nadmuchów i 7 wyciągów, czy po równo? I dodatkowo: czy lepiej podwójny nadmuch w gabinecie, czy dwa pojedyncze: w gabinecie i przedpokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.01.2015 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Zrób bilans licząc kubatury pomieszczeń.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlur 30.01.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Planuję wykonanie wentylacji mechanicznej - prosze o podpowiedzi czy dobrze zaplanowałem rozmieszczenie anemostatów i czy bilans jest prawidłowy.Instalacja będzie na przewodach pe-flex 75/63mm ,podwieszona pod drewnianym stropem.Jako centrale upatrzyłem sobie brink excellent 300plus lub 400plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 02.02.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Zatęsknisz za wilgotnością ja bym dał wyciąg jednak.. Nadmuchu nie bo kurzyć się będzie jak nadciśnienie A gdyby zrobić w wiatrołapie jednocześnie nawiew i wywiew (na przeciwległych końcach wiatrołapu) oraz zamontować szczelne drzwi pomiędzy wiatrołapem, a resztą domu ? Tak planuję zrobić u siebie, sprawdzi się to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts