Stermaj 16.02.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 jaką konkretnie nagrzewnicę kupiłeś? Nagrzewnica taka http://allegro.pl/nagrzewnica-elektryczna-kanalowa-200mm-1-0kw-230v-i6708840348.html Termostat http://allegro.pl/telmal-termostat-w1220-20-c-do-100-c-na-12v-ntc-i6667577835.html Do tego jeszcze przekaźnik http://allegro.pl/wyprzedaz-przekaznik-polprzewodnikowy-fotek-ssr-40-i6422196286.html?snapshot=MjAxOC0wMS0yNVQxOTo0ODo0NC42NDNaO2J1eWVyOzJjY2FhMmRhYTQwODY0NThlNzhmM2UwNWMzMzBlZWRjNTJiNGE1MGM0OGIyOWExZGFiMGU2NzMwMzEyMjE0Njg%3D Z tego i jeszcze zasilacza 9V złożyłem całą nagrzewnicę z termoregulatorem. Wszystko zamontowałem w nagrzewnicy. Czujnik wprowadziłem do kanału na wylocie nagrzewnicy na kawałku drutu, aby był sztywny. Na regulator wyciąłem w obudowie otwór. Nagrzewnica ma dwie grzałki po 500W połączyłem je szeregowo i jest 250W, jak trzeba będzie to mogę włączyć 1 i będzie 500W albo 2 równolegle i będzie 1000W. Przy obecnych temperaturach wystarcza 250W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 16.02.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 1. Czy doprowadzenie przewodu kanałem płaskim 200x90 od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych oraz od wyrzutni do kanału wentylacyjnego w kominie jak na poniższym rysunku będzie ok?Chodzi mi o ukrycie tego płaskiego w styropianie 10cm + wylewka 6cm.https://images84.fotosik.pl/993/0ad41b12b92d20de.pngSkrzynki przelotowe mogą być wyższe bo tam zrobię obudowę ocieploną wełną i chcę mieć do nich dostęp. 2. Czy wyrzutnia z reku fi160 do kanału wentylacyjnego 12x16 będzie ok? Czy lepiej podłączyć pod dwa kanały wentylacyjne bo mam taką możliwość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.02.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 1, Tak, ale pomiędzy rekuperatorem a tym płaskim kanałem daj Sonodec z dziurkami.2. Tak, ale jeśli ten kanał jest nieocieplony to będzie wychładzała dom a na górze będzie się skraplała woda i ściekała w dół. Lepiej dać jeden 12x16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 16.02.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 1, Tak, ale pomiędzy rekuperatorem a tym płaskim kanałem daj Sonodec z dziurkami. 2. Tak, ale jeśli ten kanał jest nieocieplony to będzie wychładzała dom a na górze będzie się skraplała woda i ściekała w dół. Lepiej dać jeden 12x16. 1. A czemu Sonodec z dziurkami? Myślałem o Spiro elastycznej? 2. Ocieplony będzie nad stropem. Nad dachem nieocieplony. Chyba tak wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.02.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 1. A czemu Sonodec z dziurkami? Myślałem o Spiro elastycznej? 2. Ocieplony będzie nad stropem. Nad dachem nieocieplony. Chyba tak wystarczy? 1. Sonodec Classic tłumi dźwięki. Spiro przeciwnie - działa jak tuba rezonansowa. 2. Nad dachem będzie się wewnątrz skraplać woda. Ile jej będzie i czy zaszkodzi to nie wiem. Ja bym ocieplił choćby wełną albo pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buyt 16.02.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 1. Sonodec Classic tłumi dźwięki. Spiro przeciwnie - działa jak tuba rezonansowa. 2. Nad dachem będzie się wewnątrz skraplać woda. Ile jej będzie i czy zaszkodzi to nie wiem. Ja bym ocieplił choćby wełną albo pianką. Myślałem, że ta elastyczna srebrna rura 160, taka harmonijka, która ma 1m i rozciąga się na ok 3m będzie ok ale w takim razie wezmę Sonodeca. A z ociepleniem zobaczę jak to się będzie zachowywać. Myślę, że na wyrzucie będzie dość chłodne powietrze więc jest szansa, że będzie ok. Dziękuję za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtf23 16.02.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2018 Chciałbym mieć reku w pomieszczeniu gospodarczym na parterze. Czy można z reku wyjść rurą Sonodec do stropu a na pietrze na stopie od razu do tej rury podpiąć skrzynkę rozdzielczą po czym rozprowadzić po stropie przewody pe-flex i w innym pomieszczeniu dać kolejną skrzynkę rozdzielczą połączoną z tą pierwszą i piono do góry rurą np. 200mm wyjście na stryszek i kolejna skrzynka żeby rozprowadzić wentylację po stryszku dla poddasza. Chyba że ktoś ma lepszy pomysł to proszę o poradę. Dlatego taka kombinacja ponieważ nie chcę tych grubych rur puszczać bo będzie trzeba obudowywać je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 24.02.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Sam rozprowadzam kanały wentylacji mechanicznej i pojawiły mi się dwa problemy:1. Jak mocować skrzynkę rozprężną na użytkowym poddaszu (krokwie co 90cm) jak wypada mi zrobić nawiew/wyciąg między krokwiami?Mam robić dodatkowy stelaż czy jak inaczej? Może ktoś wrzuci jakieś zdjęcia itp. 2. Potrzebuje kupić ok 2m rury Sonodec średnicy 160mm?Może komuś zostało i chce sprzedać, w innym razie muszę kupić całe 10m. Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.02.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jaką długość króćca (w cm) zastosować w skrzynce rozprężnej, box maker pokazuje standardowo 7 cm strop mam 15 cm czy króciec ma wychodzić z jakoś znacząco aby to połączyć potem z przewodem SONODEC ? Jednostka będzie w pomieszczeniu na parterze a skrzynki rozdzielaczy obie nawiew/wywiew na podłodze w warstwie ocieplenia na poddaszu użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Jaką długość króćca (w cm) zastosować w skrzynce rozprężnej, box maker pokazuje standardowo 7 cm strop mam 15 cm czy króciec ma wychodzić z jakoś znacząco aby to połączyć potem z przewodem SONODEC ? Jednostka będzie w pomieszczeniu na parterze a skrzynki rozdzielaczy obie nawiew/wywiew na podłodze w warstwie ocieplenia na poddaszu użytkowym. Potrzebne około 7 cm dla sonodec'a. Jak chcesz materiał coś taniej to pisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Sam rozprowadzam kanały wentylacji mechanicznej i pojawiły mi się dwa problemy: 1. Jak mocować skrzynkę rozprężną na użytkowym poddaszu (krokwie co 90cm) jak wypada mi zrobić nawiew/wyciąg między krokwiami? Mam robić dodatkowy stelaż czy jak inaczej? Może ktoś wrzuci jakieś zdjęcia itp. 2. Potrzebuje kupić ok 2m rury Sonodec średnicy 160mm? Może komuś zostało i chce sprzedać, w innym razie muszę kupić całe 10m. Dzięki z góry za pomoc. Skrzynka plus długa przedłużka lub zrobić ala stelaż. 2 mb sono powinny się znaleźć u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.02.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 ok, będe pisał . Czyli 7 cm starczy i łączenie wyjdzie w środku przepustu? Bo nie wyobrażam sobie jak króciec potem połączyć z SONDEC ? Króciec 160 i Sondec DN160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 ok, będe pisał . Czyli 7 cm starczy i łączenie wyjdzie w środku przepustu? Bo nie wyobrażam sobie jak króciec potem połączyć z SONDEC ? Króciec 160 i Sondec DN160 Nie, ma Ci wystawać przyajmniej 7 cm. Jak mam strop powiedzmy 15 to robię sobie 22 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.02.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nie, ma Ci wystawać przynajmniej 7 cm. Jak mam strop powiedzmy 15 to robię sobie 22 cm. Ok. Dzięki . A przedłużenie skrzynek rozprężnych 15 cm starczy? Proszę o rzut okiem na wyliczenia i modyfikację jeżeli wymagane. Czy warunki gwarancji centrali wentylacyjnych np Airpack pozwalają na wykonanie instalacji samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Instalacji tak ale montaż i uruchomienie reku musi zrobić instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.02.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Czy warunki gwarancji centrali wentylacyjnych np Airpack pozwalają na wykonanie instalacji samemu? Najtańszy monter chciał 1000 zł za przyjazd i uruchomienie przy samodzielnym montażu. Zamontowałem i uruchomiłem sam. Mam hasło serwisowe i kalibruję przy każdej rozbudowie instalacji. Nawet nie wiem czy mam gwarancję. Prawdopodobnie tak. Serwis telefoniczny jest bardzo pomocny i jak miałem banalny problem z cieknącym króćcem skroplin to powiedzieli co rozkręcić i gdzie może być przyczyna. Zrobiłem to w 15 minut, co jest taniej niż umawianie się z serwisantem i blokowanie czasu oraz marnowanie dnia. Gwarancje są przereklamowane. Dwa pojazdy, które ostatnio kupiłem serwisowałem w większości samodzielnie ignorując część wymagań gwarancyjnych i było to bardzo korzystne finansowo. Wiele firm daje długie gwarancje po to by przy zerowym nakładzie pracy zwiększyć strumień przychodów. Taniej wychodzi płacić za serwis, niż spełniać warunki "darmowej" gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawekb1406 26.02.2018 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Zgadzam się z przedmówcą. Też sam zainstalowałem rekuperator, co więcej jest on poza granicami Polski i serwis nie ma jakichkolwiek problemów z pomocą jak i wysłaniem części na swój koszt. A nie powinien czytając warunki gwarancji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Ale czy to prawie na jedno nie wychodzi czy dam 23% VAT czy 8% i resztę serwisantowi? Tak przynajmniej mam pewność że serwis mnie nie oleje. Przy samodzielnym akurat Thesla tego nie robi ale w pewnym momencie może powiedzieć pass. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 26.02.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Ale czy to prawie na jedno nie wychodzi czy dam 23% VAT czy 8% i resztę serwisantowi? Tak przynajmniej mam pewność że serwis mnie nie oleje. Przy samodzielnym akurat Thesla tego nie robi ale w pewnym momencie może powiedzieć pass. Policzyłem sobie wszystkie oferty z VAT 8 i 23%, z montażem i bez. Ostatecznie kupiłem z VAT 23% bez montażu. Najtańsza opcja z montażem i VAT 8% lub 23% wyszła o 1000 zł drożej. To rozwiązanie nie dla każdego. Niektórzy nie umieją obsłużyć poziomicy i nie mają minimum kultury technicznej. Wtedy lepiej zapłacić komuś innemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2018 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Ja jak kupowałem miałem co prawda ofertę o 2 stówki tańszą od tego co zapłaciłem a instalator miał tylko jak będzie gdzieś po drodze podjechać i wypełnić papiery. Powiem szczerze ze nie chciało mi się za te dwie stówki targać tego "żelaztwa" na strych i tam się gimnastykować. Dałem dwie stówki więcej i palcem nie kiwnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts