romanik99 30.03.2018 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Czytam wasze wywody i postanowiłem sobie sam zaprojektować wentylację proszę o ocenę. Budynek z poddaszem użytkowym. Centrala w pomieszczeniu technicznym na parterze. Planuję zakup rekuperatora JAN GAZ WNWH 350PBAE5/6EC (bo mam 10 km do producenta) http://jan-gaz.pl/przeciwpradowe/rekuperator-350-ec/ ze sterownikiem E7 http://jan-gaz.pl/sterowanie-automatyczne/ W domu będą 3 pomieszczenia z grawitacją, bo są odseparowane od mieszkania (pomieszczenie techniczne, kotłownia i garaż) Kanały w opraciu o PE-FLEX 75 (jeżeli zdecyduję się na sufity podwieszane na parterze), lub 50 (jeżeli zdecyduję się na puszczenie przewodów w posadzce) Załączam mój prowizoryczny projekt, w którym wrysowałem nawiewniki i wywiewniki przy założeniu że będą to rury 75 i proszę o ocenę projektu oraz rekuperatora jaki wybrałem Edytowane 30 Marca 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrR86 30.03.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) Witam! Prosiłbym o opinie, oraz ewentualne sugestię co do rozmieszczenia anemostatów i prowadzenia przewodów wentylacyjnych. Przewody 75mm tupu pe-flex mają być prowadzone na stropie w warstwie styropianu. Rozważam dwie skrzynki rozdzielcze (nawiew i wywiew) umieszczone na poddaszu lub miedzy jętkami na poddaszu. Rekuperator z racji małego pomieszczenia gospodarczego również planuję umieścić na stryszku. Proszę o sugestię i ewentualne poprawki Edytowane 30 Marca 2018 przez PiotrR86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 30.03.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) @romanik Dołożyłbym wywiew w spiżarce na dole. W łazience na dole max 2 rury 75, nie rób tam przeciągu.Górny rysunek jest nieczytelny. @ PiotrNa dole wywiew w spiżarce i wiatrołapie. Na górze w garderobie. Łazienka max 2 rury 75. Edytowane 30 Marca 2018 przez teres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 30.03.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 (edytowane) @romanik Dołożyłbym wywiew w spiżarce na dole. W łazience na dole max 2 rury 75, nie rób tam przeciągu. Górny rysunek jest nieczytelny. Moze troche nieczytelny ale moge ci opisac na polpietrze nad garazem jest mala lazienka kibelek i umywalka i sypialnia z 2 garderobami (bez anemoststów) a na pietrze 3 pokoje i lazienka Jakbym chcial zamienic na kanały 50 to jaki to przelicznik jest A to nie jest też tak że jak centrala ma 350 m3/h to przyjmując na jeden peflex 75 30m3/h wychodzi że musimy miec 12 rur na nawiewie i tyle samo na wywiewie? Edytowane 30 Marca 2018 przez romanik99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.03.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Załączam mój prowizoryczny projekt, w którym wrysowałem nawiewniki i wywiewniki przy założeniu że będą to rury 75 i proszę o ocenę projektu oraz rekuperatora jaki wybrałem Jak zmniejszysz o 1 kanał wywiew w dolnej łazience to zrób to samo w kuchni. Przy zamknietych drzwiach z łazienki wszystkie smrody pójdą na kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 31.03.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 (edytowane) Witam! Prosiłbym o opinie(..) [ATTACH=CONFIG]410251[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]410252[/ATTACH] Wyciąg na pewno w wiatrołapie. W spiżarni nic bym nie dawał albo nawiew. Chyba lepiej jak bedzie tam chłodniej, będzie świeże powietrze a nie zaciągane z kuchni przy gotowaniu kapusty... W garderobie oczywiście także nawiew. Chcesz w ciuchach mieć świeże powietrze czy zużyte, bardzie wilgotne? Wywiew daje się do brudnych pomieszczeń a w garderobie będziesz miał chyba czysto... Edytowane 31 Marca 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 31.03.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2018 Tylko dlaczego zmniejszać o jeden kanał. Mam 12 nawiewnych to chyba wywiwnych tez powinno byc 12? No chyba ze źle dobrałem ilość nawiewnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lightflame 02.04.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam Proszę o opinie na temat schematu WM, czy schemat jest poprawny czy można w nim poprawić to i owo?. Czerpnia i Wyrzutnia na stronie północnej. Reku planuje Thessla Green 300 Pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2018 przez lightflame Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gacie 11.04.2018 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Potrzebne około 7 cm dla sonodec'a. Jak chcesz materiał coś taniej to pisz. Trochę off-topic. Panie Grzegorzu. Próbuje wysłać Panu priva, ale Pana skrzynka jest zawalona i nie daje rady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.04.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Witam, Przymierzam się do projektu wentylacji w planowanym domu Tytan 3 pracowni mgprojekt. Prosiłbym Szanownych Forumowiczów o uwagi nt. mojej koncepcji. Rzuty obu pięter wyglądają następująco: Obliczona kubatura wentylowanych pomieszczeń: Dodatkowo chce zastosować wieloetapową filtrację. Filtr kieszeniowy G4 zaraz na wejściu, filtr F5 w rekuperatorze i filtr kieszeniowy F7 za rekuperatorem. Wstępnie wybrany rekuperator to Airpack 650h home. Pytanie czy przy takiej filtracji nie powinienem pójść w 850h aby mieć zapas sprężu dyspozycyjnego gdy filtry się przytkają? Możliwe, że za jakiś czas dojdzie jeszcze filtr węglowy. Odnośnie okapu kuchennego - sporo dyskusji się naczytałem i stanęło na tym, że w kuchni zostanie poprowadzony osobny kanał o większej średnicy z filtrem kieszeniowym w spiżarni. Przed rekuperatorem, linii wywiewnej, tuż za rozgałęzieniem na parter i piętro zastosuję przepustnicę na linii parteru. Podczas pracy w trybie okap przepustnica zostanie przestawiona na zasilanie okapu, ale na pozostałe wywiewniki zostawię w przepustnicy małą lukę. Prędkość centrali zostanie zwiększona. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej zastosować przepustnicę na całości wywiewu, a nie tylko parteru. Przy pierwotnym założeniu wywiewnik nad płytą będzie wyciągał około 200m3/h. Czy to wystarczy? W spiżarni dałem z premedytacją wywiewnik. Dom będzie chłodzony pasywnie 24h, ale w spiżarni nie przewiduję chłodzenia, a będzie tam mała zamrażarka. Dlatego wolę mimo wszystko zapachy z kuchni, ale jednoczśnie zaciąganie chłodnego powietrza z domu latem niż nawiewania ciepego z zewnątrz. Teoretycznie centrala obniży temp nawiewu, ale i tak będzie to powietrze cieplejsze. Proszę o uwagi. Czy możecie także polecić cichy system flex do rozprowadzenia w suficie podwieszanym, dla którego dostępne są specyfikacje, a cena nie zabija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.04.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Czemu F7 dopiero za reku? Nie lepiej wszystko przed żeby jak najmniej ufajdolić wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.04.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 W reku jest F5, więc bez sensu byłoby dawać dodatkowy filtr między G4, a F7, a wyjmować go z reku. Po F5 poziom zanieczyszczeń będzie minimalny. F7 będzie tylko do eliminowania PM2.5. Co sądzicie o systemie PE-FLEX? Cenowo wygląda bardzo fajnie. Szukam jeszcze rur głównych coś ala R-VENT styro, ale o średnicy wewnętrznej 200m. Ktoś się może spotkał. Z folii aluminiowej z wełną jakoś mnie nie przekonują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 20.04.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 PE-Flex jest bardzo ok.Rury główne rób stalowe spiro + ocieplenie z wełny i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.04.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 A ten reku będzie ok przy takim systemie filtracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.04.2018 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Robię ocieplenie ścian i przy okazji montaż czerpni i wyrzutni, aby mieć to estetycznie wykonane.Cze/wyrz. UVLA, fi 150 mm, taka niby kula.Planuję przez ścianę puścić rurę spiro sztywną ocynk Fi 150 mm i co się okazuje króciec czerpni/wyrzutni wchodzi do wewnątrz rury spiro.Czy prawidłowo?Wydaje się że ewentualne skropliny będą się wydostawać z rury na ścianę zamiast z tego UVLA.Może mam zastosować jakieś mufy lub inne łączniki?Wnioskuję ze zdjąć, że mufa 150 wchodzi na rurę 150 Średnica 150 mm wynika z planowanego reku, który ma właśnie takie króćce.Pomożecie:D PozdrawiamCezary Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Nie przywiązuj się do aktualnie planowanego reku. Czerpnia ma kształtki/kratki itp. dodatki zmniejszające efektywny przekrój i zwiększające opory - wiec warto wziąć oczko wyższy rozmiar i redukcję. Czyli czerpnia ze 200, potem redukcja do 150. Wewnątrz czerpni nie grozi skraplanie (no, może w specyficznych warunkach minimalne). Za to jak słabo zaizolujesz to zimą pewne skraplanie na zewnątrz. Więc warto się przyłożyć i do grubości, i do szczelności izolacji. Otwór robisz odpowiednio większy, żeby weszła sensowna izolacja (jak na mur dajesz ze 20 cm to chyba nie po to, żeby rurę z tym samym powietrzem zaizolować 2cm). Jak kanał masz 150, to otwór IMO co najmniej z 250, żeby 5cm izolacji dać dookoła - najlepiej piany ZK natryskowo). I tu dorzucę trochę swojego dylematu - ja mam czerpnię 315 i redukcje do 200. Zamierzam do tej redukcji dopiąć rurę 200mm (nie za dużo - tyle, żeby ze 30cm od ściany się kończył) i połączyć z termoflexem normalnie, opaską. Potem to zapianować Polynorem razem ze łączeniem tak na grubość zewnętrzną termoflexa i owinąć jeszcze wełną i stretchem. Można to lepiej zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.04.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Ale ja już kupiłem czerpnię i wyrzutnię fi 150. Najwyżej wywalę tę durną siateczkę z jej wnętrza, bo lepiej jak muchy zatrzymają się na filtrze przed nagrzewnicą z GGWC. Ale bardziej chodzi mi o wyrzutnię, ba tam może wystąpić zawilgocenie. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.04.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 No, to przy wyrzutni przez ścianę masz praktycznie pewny problem. Nie tylko zacieków, ale też w chłodne dni wilgotne powietrze będzie skraplało się na wychłodzonych ścianach o jeszcze niższej temperaturze. A to dobre warunki i do rozwoju glonów czy innego życia, i do przywierania brudu. Więc może jeszcze pokombinuj z wyrzutnią przez dach.Co do mufy - to tak, nasuwasz na łączone rury. Ale skoro u Ciebie wchodzi już rura na czerpnię, to znaczy, że to nie jest zrobione pod mufę. Uszczelnij silikonem i taśmą. Przy okazji dyskusji właśnie sobie uświadomiłem, jak to głupi pomysł miałem, żeby dać termoflexa przez nieogrzewane poddasze. Trzeba dać tam sztywną, szczelną (termoflex ma perforowaną wewnętrzną warstwę) rurę. A na dole chyba przejść do poziomu nie kolanem, a trójnikiem i zrobić tam odpływ skroplin. Bo pewnie jakbym nie zaizolował, to trochę skroplin się pojawi. I cała izolacja termoflex będzie jednym laboratorium biologicznym. Niby to tylko wyrzutnia, ale po co w domu hodować zbędne formy życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.04.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Dachu nie przedziurawię, bo nie mam żadnego komina i pewnie tak zostanie.Z silikonem też nie bardzo, bo zdaję sobie sprawę że trzeba tę wyrzutnie wyjąć od czasu do czasu w celu czyszczenia.A tak ta kulista wyrzutnia mi się podobała. Aby było poprawnie, spiro powinno wchodzić w wyrzutnię.A może zastosować inną rurę na przejście przez ścianę? PozdrawiamCezary Najlepiej jak by ktoś podpowiedział jakie konkretne elementy mam kupić.Ech, domek prosty, wentylacja też ma być prosta, a tu schody na początku. Najgorzej że człek świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 20.04.2018 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Panowie, jak to w koncu jest? Ktora szkoła jest poprawna, dla parteru i piętra dać wspólne skrzynki rozdzielaczy (umieszczone na strychu) czy bezwzględnie dać osobne (no i rozprowadzić głowne rury fi200 do nich na trójnikach)? Druga sprawa, jeśli pierwsza opcjz z w/w jest akceptowalna to czy schodzić ze strychu w zabudowie k-g elastykami 75 mm czy sztywnymi i dać kolejne rozdzielacze w warstwie styropianu na stropie? Bardzo proszę o poradę. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts