JanWerbinski 10.05.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 nie muszą się włączać nawet przy mocno ujemnych temperaturach na czerpni (w kanale nawiewnym nie ma co zamarznąć). . To największa bzdura jaką palnąłeś. Grzałki przy ujemnych temperaturach na czerpni (i wymienniku po stronie czerpni) muszą się włączać (lub trzeba zwiększyć wywiew kosztem nawiewu i zapominamy o zrównoważonych przepływach), bo z pewnością powietrze wewnątrz budynku po schłodzeniu do temperatury ujemnej osiągnie punkt rosy i zacznie się stopniowe osadzanie szronu lub zamarzanie kondensatu. Jakim parametrem chcesz to kontrolować jeśli nie temperaturą? Ja nie lubię wytykać komuś niewiedzy, bo to mało eleganckie, ale prosisz się o to na każdym kroku - sorry, inaczej się nie dało. Może wyciągniesz z tego wnioski i powstrzymasz tą sraczkę pisarską na for Aha... Przeczytaj powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.05.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) To największa bzdura jaką palnąłeś. ... Ja naprawdę nie mam już siły, tak jak z małym dzieckiem nie ma sensu rozmawiać o technikach seksualnych, tak z Tobą o fizyce i dziedzinach z nią związanych. Ale zrobię ostatni wyjątek. Poczytaj o przemianach powietrza wilgotnego, co to jest entalpia, naucz się posługiwać wykresem Molliera, sprawdź ciepło skraplania wody - jest ponad 2000 razy wyższe niż ciepło właściwe powietrza. Sprawdź też ciepło krzepnięcia wody i zastanów się, czy fakt, że jest ponad 300 razy wyższe niż ciepło właściwe powietrza ma jakieś znaczenie. Potem poczytaj np. o wymienniku spiralnym Bartosz, zastanów się w jakim celu skropliny płyną w nim w drugą stronę niż powietrze w kanale wywiewnym (wyrzutnia jest na górze wymiennika), może zrozumiesz dlaczego nie potrzebna mu nagrzewnica i przestaniesz pisać bzdury, choć wątpię. Dlatego EOT. I nie moja wina, że kupiłeś centralę, przy której opracowaniu brali udział spece od marketingu i księgowi, zabrakło tylko inżyniera - bo żeby włączyć grzałki przy 1*C na czerpni to moja córka z podstawówki by wpadła. Edytowane 10 Maja 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.05.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Ja naprawdę nie mam już siły, tak jak z małym dzieckiem nie ma sensu rozmawiać o technikach seksualnych, tak z Tobą o fizyce i dziedzinach z nią związanych. Ale zrobię ostatni wyjątek. Poczytaj o przemianach powietrza wilgotnego, co to jest entalpi Ty naprawdę jesteś przekonany o swojej wyjątkowości? Że nikt inny nie wie co to jest punkt rosy? Bartosz to niestety liczne inne problemy. Konstrukcja niedopracowana. Mieszanie powietrza wywiewanego z nawiewanym, zapaszki itp. Entalpiczne - są nietrwałe i nie mają ekonomicznego sensu jeśli ogrzewamy dom z COP>1. Wyjaśniłem to w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 10.05.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) Jaki k... punkt rosy? Czytać też nie umiesz? Naprowadzam cię lepiej niż ślepego o czym powinieneś się douczyć.Czy to rozumiesz, że żeby woda zamarzła to nie wystarczy, że po drugiej stronie ścianki wymiennika będzie na minusie, woda w swojej objętości ma osiągnąć zero, a potem długo i powoli krystalizować. A z bilansu energii, ona tego zera nie osiąga. Chyba, że zatka kanalik, zablokuje w nim przepływ powietrza, odetnie się od dostawy ciepła z powietrza wywiewanego, to wtedy tak. Zdarza się w wymiennikach o wąskich kanalikach, które miały mieć jak największą powierzchnię wymiany i jak najmniejsze gabaryty, żeby nie kosztować za dużo, a woda spływa w kierunku zimniejszego końca. Ale wymiękam, EOT. Edytowane 10 Maja 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 10.05.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam,Co sądzicie o takim rozwiązaniu z okapem i przepustnicą?https://tinyurl.com/y7od3qrv PozdrawiamTulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.05.2018 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Jaki k... punkt rosy? Czytać też nie umiesz? Naprowadzam cię lepiej niż ślepego o czym powinieneś się douczyć. Ale wymiękam, EOT. Ten na wykresie Moliera. Weź sobie z niego odczytaj względną wilgotność powietrza 50% 21°C po zetknięciu z wymiennikiem o temperaturze -20°C. Poczytaj sobie o zamarzającym Baroszu. Niemożliwe a jednak. http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-170050.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.05.2018 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Witam, Co sądzicie o takim rozwiązaniu z okapem i przepustnicą? https://tinyurl.com/y7od3qrv Pozdrawiam Tulisko To już było. Okap to osady tłuszczu na instalacji wywiewnej i wymienniku. Nie rób tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.05.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Co do okapu to zdania są podzielone. Każdy ma inne preferencje co do tego. Myślę, że przy zastosowaniu dodatkowego filtra kieszeniowego osady nie będą problemem. Rekuperacja i tak wyciąga powietrze z kuchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.05.2018 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Co do okapu to zdania są podzielone. Każdy ma inne preferencje co do tego. Myślę, że przy zastosowaniu dodatkowego filtra kieszeniowego osady nie będą problemem. Rekuperacja i tak wyciąga powietrze z kuchni... Raczej nie polecam przepuszczać przez reku. Przy gazie na pewno nie, strasznie się zabijają filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.05.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Przy gazie na pewno, ale przy indukcji? To jaki w takim razie jest sposób żeby wentylować kuchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Wentyluje WM, syfy, a takze czesciowo zapach pochlania pochlaniacz z filtrem węglowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.05.2018 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Przy gazie na pewno, ale przy indukcji? To jaki w takim razie jest sposób żeby wentylować kuchnię? Bardzo prosty. Albo osobna rura bezpośrednio na zewnątrz albo okap w formie pochłaniacza i normalny wyciąg w kuchni. Po nad to pamiętaj że taki okap ma wydajność równą albo wiekszą od max wydajności reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 10.05.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Przy gazie na pewno, ale przy indukcji? To jaki w takim razie jest sposób żeby wentylować kuchnię? Mam indukcję. Filtry aluminiowe okapu są tłuste od smażenia i trzeba je myć. Strach pomyśleć co by było z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.05.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Początkowo miałem taki właśnie pomysł - nawet wentylator chciałem umieścić w spiżarni żeby zmniejszyć hałas i wszystko wypuszczać na zewnątrz. Ale wtedy rekuperacja w zasadzie nie działa... i taki argument przeczytałem w tym wątku. Czym się różni taka sytuacja, od tego, że mam pochłaniacz, a ponad nim wyciąg do rekuperacji? Myślałem nad przepustnicą, która przytknie pozostałe wywiewny na parterze i będzie zasysała tylko w kuchni poprzez filtr. Jednocześnie zwiększając moc centrali. Przy zastosowaniu filtra kieszeniowego powierzchnia wymiany jest naprawdę duża, a przy indukcji, myślę, że jakoś szybko by się nie brudził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.05.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Zwykle reku normalnie wyciąg z kuchni. Natomiast dodatkowo okap z wyrzutem na zewnątrz a do tego szczelny zawór zwrotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.05.2018 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Początkowo miałem taki właśnie pomysł - nawet wentylator chciałem umieścić w spiżarni żeby zmniejszyć hałas i wszystko wypuszczać na zewnątrz. Ale wtedy rekuperacja w zasadzie nie działa... i taki argument przeczytałem w tym wątku. Czym się różni taka sytuacja, od tego, że mam pochłaniacz, a ponad nim wyciąg do rekuperacji? Myślałem nad przepustnicą, która przytknie pozostałe wywiewny na parterze i będzie zasysała tylko w kuchni poprzez filtr. Jednocześnie zwiększając moc centrali. Przy zastosowaniu filtra kieszeniowego powierzchnia wymiany jest naprawdę duża, a przy indukcji, myślę, że jakoś szybko by się nie brudził. Szkoda zabawy. Tak jak pisałem, Wyciąg i wyrzut z okapu a reku normalnie niech sobie pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 10.05.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Taki właśnie miałem pierwotny plan... A jak rownoważyć dopływ i odpływ powietrza? Taki okap będzie wyciągał i 400m3/h. Sterowanie w reku, którym będę minimalizował wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 10.05.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Taki właśnie miałem pierwotny plan... A jak rownoważyć dopływ i odpływ powietrza? Taki okap będzie wyciągał i 400m3/h. Sterowanie w reku, którym będę minimalizował wywiew? Okap chodzi 24h non stop dzień w dzień? Nie przesadzajmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.05.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Początkowo miałem taki właśnie pomysł - nawet wentylator chciałem umieścić w spiżarni żeby zmniejszyć hałas i wszystko wypuszczać na zewnątrz. Ale wtedy rekuperacja w zasadzie nie działa... i taki argument przeczytałem w tym wątku. Czym się różni taka sytuacja, od tego, że mam pochłaniacz, a ponad nim wyciąg do rekuperacji? Myślałem nad przepustnicą, która przytknie pozostałe wywiewny na parterze i będzie zasysała tylko w kuchni poprzez filtr. Jednocześnie zwiększając moc centrali. Przy zastosowaniu filtra kieszeniowego powierzchnia wymiany jest naprawdę duża, a przy indukcji, myślę, że jakoś szybko by się nie brudził. Jeśli masz dobrej klasy reku, to możesz podpiąć go razem z okapem. W trakcie pracy tego drugiego reku puści nawiew na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.05.2018 03:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Początkowo miałem taki właśnie pomysł - nawet wentylator chciałem umieścić w spiżarni żeby zmniejszyć hałas i wszystko wypuszczać na zewnątrz. Ale wtedy rekuperacja w zasadzie nie działa... i taki argument przeczytałem w tym wątku. Czym się różni taka sytuacja, od tego, że mam pochłaniacz, a ponad nim wyciąg do rekuperacji? Myślałem nad przepustnicą, która przytknie pozostałe wywiewny na parterze i będzie zasysała tylko w kuchni poprzez filtr. Jednocześnie zwiększając moc centrali. Przy zastosowaniu filtra kieszeniowego powierzchnia wymiany jest naprawdę duża, a przy indukcji, myślę, że jakoś szybko by się nie brudził. Wyciąg kuchenny działa krótko i mocno np. przy smażeniu ryb. Albo długo i średnio np. bigos. Wentylatory mojego wyciągu ignorują to co robi centrala i są skuteczne niezależnie od niej, bo przy większym podciśnieniu potrafią trzasnąć drzwiami, rozszczelniają okna i słychać jak się w nich uszczelka odkleja. Planuję podłączyć wyciąg do sterownika centrali, żeby po jego uruchomieniu zmniejszała wywiew i zwiększała nawiew. Ale i bez tego działa dobrze. Filtry węglowe są słabe i nieskuteczne. Wymagają upierdliwej wymiany. Nie są w stanie wyłapać 100% zapachów. Dobry okap z wyjściem na zewnątrz wyrzuci 100% zapachów. Można siedzieć w tym samym pomieszczeniu i nie czuć że są smażone ryby. Spróbuj tak zrobić z okapem węglowym bez wyjścia na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.