Owczar 11.05.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Okap węglowy mam teraz i wiem że to nic nie daje. Zrobię wyciąg na zewnątrz że sterowaniem centrali. Zmiana prędkości plus minimalizacja wyciągu. Nie chcę podcisnienia i swistow na każdej szczelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 11.05.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Mam jeszcze pytanie za 100pkt. Czy odległość ok. 3m między skrzynką nawiewną a wywiewną wpłynie jakoś negatywnie na pracę instalacji? Będą zlokalizowane mniej więcej w centrum domu ale nie upchnę ich obok siebie. Reku będzie bliżej wywiewnej. Pozdr. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jck1 11.05.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Nie będzie to miało żadnego wpływu.. Ja będę miał prawdopodobnie skrzynkę nawiewną i wywiewną na różnych kondygnacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 12.05.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Przy wysokości pomieszczenia powyżej 4 metrów powinienem umieścić anemostaty wywiewu i nawiewu w suficie, czy gdzieś niżej w ścianie? Salon z kuchnią otwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 13.05.2018 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Przy wysokości pomieszczenia powyżej 4 metrów powinienem umieścić anemostaty wywiewu i nawiewu w suficie, czy gdzieś niżej w ścianie? Salon z kuchnią otwartą. Nawiewy najlepiej w suficie luby wysoko na ścianie, bo będzie lepsza cyrkulacja - zimne nawiewane powietrze opadnie w dół mieszając się. Umieszczając je niżej można spowodować dyskomfort i uczucie zimna. Jeżeli znajdziesz takie miejsce żeby na kogoś nie dmuchało, to mogą być nawet w podłodze. Będą działać podobnie. Wywiew lepiej wyżej, bo ogrzana para z prysznica czy zapachy z ciepłych garnków idą najpierw do góry, ale w praktyce to też bez większego znaczenia. Skuteczna wentylacja wyrzuci wszystkie zapachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 14.05.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 (edytowane) Witam. Planuję u siebie w mieszkaniu na poddaszu zamontować wentylację mechaniczną. Jako, że aktualnie nie mogę kupić przyzwoitego rekuperatora, a robię remont, malowanie itd. to postanowiłem włożyć część rur wentylacyjnych, tak abym w przyszłym roku (planuje wtedy montaż rekuperatora o wydajności 250 m3/h) nie musieć znów malować. Mieszkanie na poddaszu. Płyty GK podwieszone do więźby dachowej i na większość nie mam dostępu od góry. W związku z tym część rur będzie poniżej sufitu i będzie przechodzić przez szafę wnękową - jak na rysunku. Rurę nad sufitem mogę dobrze okryć wełną mineralną. Jakie dać rury i jakiej średnicy? Tak, żeby było dobrze i w przystępnej cenie, oraz aby dźwięk między dwoma sypialniami nie przechodził przez wentylację. Edytowane 14 Maja 2018 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.05.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Do rozprowadzenia - pe-flexGdzie czerpnia, wyrzutnia i wywiewy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 14.05.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Do rozprowadzenia - pe-flex Gdzie czerpnia, wyrzutnia i wywiewy? Rekuperator będzie w pralni, czerpnia i wyrzutnia przez ścianę na zewnątrz - odległość 1,6m od rek. Wywiewy będą w całości nad sufitem (kuchnia, łazienka, korytarz) i będę je montował w przyszłym roku. Teraz chciałem zrobić zwłaszcza to co będzie w środku. A jakie średnice rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.05.2018 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 kuchnia, łazienka, korytarz? Wywiew w korytarzu jest zbędny. W kuchni też o ile masz porządny okap z odprowadzeniem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 15.05.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Wywiew w korytarzu jest zbędny. W kuchni też o ile masz porządny okap z odprowadzeniem na zewnątrz. Będą 4 nawiewy, więc chyba tylko jeden wyciąg w łazience to za mało, dlatego chciałem dać w kuchni i może w korytarzu. Jednak teraz nie ma to wiekszego znaczenia. Pytanie jest jakie średnice rur do nawiewów dać? Czy wystarczy rura nad sufitem (ta zielona na rysunku) 125 mm, a do pokoi (te zaznaczone na niebiesko) PE-FLEX rura wentylacyjna 75/60mm? Z takim rozdzielaczem: http://allegro.pl/skrzynka-rozdzielcza-125-3x75-greenflex-zawleczki-i5591537938.html?fromVariant=6807577314 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.05.2018 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Będą 4 nawiewy, więc chyba tylko jeden wyciąg w łazience to za mało, dlatego chciałem dać w kuchni i może w korytarzu. Jednak teraz nie ma to wiekszego znaczenia. Pytanie jest jakie średnice rur do nawiewów dać? Czy wystarczy rura nad sufitem (ta zielona na rysunku) 125 mm, a do pokoi (te zaznaczone na niebiesko) PE-FLEX rura wentylacyjna 75/60mm? Z takim rozdzielaczem: http://allegro.pl/skrzynka-rozdzielcza-125-3x75-greenflex-zawleczki-i5591537938.html?fromVariant=6807577314 najsolidniej wentylujemy łazienki. Nie dajemy wyciągu w korytarzu. Nie liczymy ile jest anemostatów ale ile idzie rur najprościej mówiąc najlepiej po równo wyciągi i nawiewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 15.05.2018 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Dlaczego za mało? Nie rozumiem co w nim jest za małego? Ilość? Średnica? Co zrobić żeby nie był za mały? Ta skrzynka z linku nie jest skrzynką rozdzielczą. Sprzedawca się pomylił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 15.05.2018 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Dlaczego za mało? Nie rozumiem co w nim jest za małego? Ilość? Średnica? Co zrobić żeby nie był za mały? Ta skrzynka z linku nie jest skrzynką rozdzielczą. Sprzedawca się pomylił. Jak więc wygląda rozdzielacz? Gdzieś w wątku znalazłem, że przepływ powietrza przez rurę powinien wynosić 2 - 5m/s, czyli wychodzi mi, że rurą 60mm może przepływać 20 - 50 m3/h Tylko, czy nie będzie to wymagało większego ciśnienia (mocniejszego wentylatora), czy nie lepiej dać większą średnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.05.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Jak więc wygląda rozdzielacz? Gdzieś w wątku znalazłem, że przepływ powietrza przez rurę powinien wynosić 2 - 5m/s, czyli wychodzi mi, że rurą 60mm może przepływać 20 - 50 m3/h Tylko, czy nie będzie to wymagało większego ciśnienia (mocniejszego wentylatora), czy nie lepiej dać większą średnicę Widzisz kolego bylem ostatnio (zeszły tydzień) w Nowym Sączu doradzić jednemu co i jak odnośnie wentylacji i przytargać graty, jakbym wiedział to rzuciłbym okiem. Teraz na razie się tam nie wybieram. Jaki rekuperator planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.05.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 tomno jeszcze raz. Jakie u gory pomieszczenia, ile osob bedzie mieszkac, ile m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 15.05.2018 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Mieszkanie na poddaszu, około 80m2, nad większość podwieszonego sufitu nie mam dostępu. Wyciągi może jakimś "cudem" uda mi się zamontować tam gdzie narysowałem. Nadmuchy tak jak na rysunku wcześniej - częściowo zabuduję pod sufitem, a częściowo w szafie wnękowej. 4 osoby + mały pies. Szkic na rysunku poniżej. Rekuperator HRU-MinistAir-W-250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.05.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Mieszkanie na poddaszu, około 80m2, nad większość podwieszonego sufitu nie mam dostępu. Wyciągi może jakimś "cudem" uda mi się zamontować tam gdzie narysowałem. Nadmuchy tak jak na rysunku wcześniej - częściowo zabuduję pod sufitem, a częściowo w szafie wnękowej. 4 osoby + mały pies. Szkic na rysunku poniżej. Rekuperator HRU-MinistAir-W-250 Jak problem z upchaniem tego wszystkiego to mozna dla tego rekuperatora zrobic to tak: nawiew: sypialnia 1x75mm pokoj 1x75mm sypialnia 1x75mm pokoj - salon 2x75mm wywiew: lazienka 3x75mm kuchnia 2x75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 15.05.2018 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Jak problem z upchaniem tego wszystkiego to mozna dla tego rekuperatora zrobic to tak:... Bardzo Ci dziękuję Właśnie o to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.05.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Bardzo Ci dziękuję Właśnie o to mi chodziło. Instalacje mozna jeszcze bardziej skurczyć jezeli chodzi o elementy. Ale to juz inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 16.05.2018 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Jak więc wygląda rozdzielacz? Gdzieś w wątku znalazłem, że przepływ powietrza przez rurę powinien wynosić 2 - 5m/s, czyli wychodzi mi, że rurą 60mm może przepływać 20 - 50 m3/h Tylko, czy nie będzie to wymagało większego ciśnienia (mocniejszego wentylatora), czy nie lepiej dać większą średnicę Weź coś z większą ilością króćców. Będziesz mógł łatwiej coś poprawić lub dołożyć albo obniżyć prędkość w kanałach. 2-4 dodatkowe króćce peflex na obu skrzynkach rozdzielczych niewiele więcej kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts