Wirnick 07.02.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Jeżeli WM nie da się ustawić żądanej wilgotności względnej, jest po prostu źle zrobiona. Dołujące informacje są dla mnie inspiracją do działania. 1 - Kontrola układu odprowadzania skroplin - suchy, uzupełniłem syfon wodą. 2 - Temperatura w czerpni - -1,0 C 3 - Wilgotność względna wew. - 25% 4 - Temp. wew. 22 C 5 - Temp. nawiewu 18 C. Poinformuję o zmianach odczytów. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dołujące informacje są dla mnie inspiracją do działania. 1 - Kontrola układu odprowadzania skroplin - suchy, uzupełniłem syfon wodą. 2 - Temperatura w czerpni - -1,0 C 3 - Wilgotność względna wew. - 25% 4 - Temp. wew. 22 C 5 - Temp. nawiewu 18 C. Poinformuję o zmianach odczytów. Ile m3/h świeżego powietrza dostarczasz do domu poprzez układ wentylacyjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2015 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ile m3/h świeżego powietrza dostarczasz do domu poprzez układ wentylacyjny? Sądząc po parametrach: za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Sądząc po parametrach: za dużo. Opisywałem moją instalację w innym temacie. Reku wyłączone, a mam problem z ciągiem kominowym. Dlatego szukam pomysłu na stabilizator - regulator ciągu wyrzutni pionowej. Luna200 nie posiada pomiaru prędkości, a osobiście nie mam czym zmierzyć. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2015 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepła, nie ma sensu w nieszczelnym domu. W domu 500m3 przy 40% wilgotności względnej jest w powietrzu 7,5 litra wody. Człowiek "produkuje" około 2 litrów. Nie ma więc problemu uzyskać 40%. U Pana po prostu dom jest nieszczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 U Pana po prostu dom jest nieszczelny. Zgadzam się z Panem, ale spróbuje to wyliczyć. 22C w domu, a dopływ świeżego powietrza 18C. Uważa Pan że powietrze zużyte nie przechodzi przez reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Człowiek produkuje +/- 0,85kg/dobę z tego 0,5kg odparowanie przez skórę,0,35 z oddychaniem . Na godzinę 0,035kg.W domu 500m3 i 40% wilg. jest ok 4kg wilgoci. Przy wymianie ok. 34m3/h i czterech osobach ,jest możliwe utrzymanie takiej wilg, ale co z CO2?Wszak łazienka nie uczestniczy w nawilżaniu bo jest wyciąg, Gotujemy raz dziennie , ile ? Przez godzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2015 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Człowiek produkuje +/- 0,85kg/dobę z tego 0,5kg odparowanie przez skórę,0,35 z oddychaniem . Na godzinę 0,035kg. W domu 500m3 i 40% wilg. jest ok 4kg wilgoci. Przy wymianie ok. 34m3/h i czterech osobach ,jest możliwe utrzymanie takiej wilg, ale co z CO2? Wszak łazienka nie uczestniczy w nawilżaniu bo jest wyciąg, Gotujemy raz dziennie , ile ? Przez godzinę? Łazienka uczestniczy w nawilżaniu. Dyfuzja jest kilkaset razy szybsza niż wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Proszę postawić wilgotnościomierz na podłodze przy drzwiach od łazienki podczas kąpieli.Oczywiście po drugiej stronie drzwi na zewnątrz łazienki.Można również sprawdzić zmianę wilgotności w domu podczas kąpieli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.02.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Zależy czy wentylacja mechaniczna działa i czy drzwi są do łazienki zamknięte czy otwarte na całą szerokość... To jak z tą wilgotnością? 7,5 litra w 500m3 przy 40%... jaka to temperatura? Domowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Wygląda na to ,że ok.35oC:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 5 czy 7 litrów co to za różnica przy kubaturze 700m2 i 25% wilgotności wzgl. Ile jest wody w ścianach stropach, jeśli codziennie bym je malował.To moje oddychanie niewiele zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 5 czy 7 litrów co to za różnica przy kubaturze 700m2 i 25% wilgotności wzgl. Ile jest wody w ścianach stropach, jeśli codziennie bym je malował. To moje oddychanie niewiele zmieni. Fakt niewiele zmieni. http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=oddychaj Przyjrzyj się Rys.2. i policz ile masz m2 ścian i dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.02.2015 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 5 czy 7 litrów co to za różnica przy kubaturze 700m2 i 25% wilgotności wzgl. Ile jest wody w ścianach stropach, jeśli codziennie bym je malował. To moje oddychanie niewiele zmieni. Po to jest dobra i zdrowa wentylacja, by Pan się czuł komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Fakt niewiele zmieni. http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=oddychaj Przyjrzyj się Rys.2. i policz ile masz m2 ścian i dachu. Artykuł - chociaż ciekawy i merytoryczny - nie opisuje mojego problemu. A problemem jest susza, a nie nadmiar wilgoci. Informacja, że ok. 97% zagadnienia związana jest z wentylacją jest cenna. I uwaga - Po to jest dobra i zdrowa wentylacja, by Pan się czuł komfortowo. - jest bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Artykuł - chociaż ciekawy i merytoryczny - nie opisuje mojego problemu. A problemem jest susza, a nie nadmiar wilgoci. Informacja, że ok. 97% zagadnienia związana jest z wentylacją jest cenna. I uwaga - Po to jest dobra i zdrowa wentylacja, by Pan się czuł komfortowo. - jest bezcenna. Ależ opisuje. Rys.2. Zobaczysz tam ,że czy masz wentylację,czy nie, przez ściany nawet ogacone styropianem ucieka para wodna w ilości 1-2 g/m2/h .Metrów sporo masz skoro V=700m3. A ty i każdy z twojej rodziny,wydziela ok.35g/h .To jest tyle co przekaże twoje 35-70m2 przegród na zewnątrz. Wniosek. Polubić duuużo zielonego w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dziękuję Ci nydar. Kwiaty podlałem, po obiedzie pozmywane. Dobrze, że rodzina na feriach w górach to nie będzie widzieć jak czopuję tak piękne dzieło.I idę na spacer, bo 20oC na solarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek i Ela 07.02.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Widzę, że WM przysparza dużo problemów z wilgotnością powietrza. Surgeruję wodospad/fontannę. Jest dekoracyjna, ładnie szumi, a wilgoci w powietrze da do bólu. Edytowane 7 Lutego 2015 przez Radek i Ela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 07.02.2015 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 O! Ho! ho! - jestem. Ale bym narobił. Poszedłem najpierw na spacer.22oC w domu. 19oC nawiew. Różnica 3oC - to dlatego spaliłem 2t polskiego węgla/sort orzech przez 3 miesiące a temp wew. nigdy nie spadła poniżej 21oC(no wiecie, tradycyjny piec - trzeba kiedyś przykładać)Radek kupuję twój pomysł. Pozdrowienia dla Eli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 18.02.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Witam,Mam pytanie czy stosujecie u siebie przepustnice Inno Jewen? Mam takie w projekcie i nie wiem czy je zamówić czy to zbyteczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts