cezary.pl 08.11.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Alnor ma takie redukcje, nazywa się kwadrat/koło. Przyznam że bardzo enigmatyczna nazwa:Dhttps://domwent.pl/pl/p/Redukcja-symetryczna-ocynk-160mm200x90mm/2435ciężko znaleźć fi200, ale może można zredukować?PozdrawiamCezary Edytowane 8 Listopada 2018 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 09.11.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Witajcie koledzy. Czy pomoglibyście mi w zaplanowaniu rozprowadzenia przewodów wentylacji? Dom kostka parter+piętro Na parterze jest mieszkanko taty - salon,sypialnia i łazienka Na parterze jest wspólna kuchnia dla wszystkich. Na piętrze będą mieszkać 4 osoby w tym dwoje dzieci. Który z załączonych schematów jest ok? Nie mam pewności czy jest potrzeba dawać coś w wiatrołapie? A także czy mogę zastosowac kanały fi63 zamiast 75? Tak byłoby mi łatwiej. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.11.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Drugi jest lepszy, ale z sypialni na dole dałbym drugą rurę do salonu na górze. W kuchni tez 2 wywiewy sa niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 09.11.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Za grube te rury, nie ustawiasz później odpowiednich przepływów. Łatwiej to zbilansować rur z pe-flex. Na dole nawiewy: sypialnia 2x63 mm i salon 2x63 mm, wywiewy: kuchnia 2x63 mm, łazienka 3x63 mm. Góra nawiewy sypialnie po 2x63 mm, dzienny 2x63 mm, wywiew łazienka 4x63 mm. I tak nawiewów jest więcej i któreś bedziesz musiał przytłumić, aby uzyskać odpowiednie przepływy w danych pomieszczeniach. Na dole w salonie i sypialni pasowało by dać tylko po 1x63, ale później może okazać się za mało gdyby kilka osób tam przyszło, wiec lepiej przydlawić niz później dokładać Edytowane 9 Listopada 2018 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 09.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Za grube te rury, nie ustawiasz później odpowiednich przepływów. Łatwiej to zbilansować rur z pe-flex. Na dole nawiewy: sypialnia 2x63 mm i salon 2x63 mm, wywiewy: kuchnia 2x63 mm, łazienka 3x63 mm. Góra nawiewy sypialnie po 2x63 mm, dzienny 2x63 mm, wywiew łazienka 4x63 mm. I tak nawiewów jest więcej i któreś bedziesz musiał przytłumić, aby uzyskać odpowiednie przepływy w danych pomieszczeniach. Na dole w salonie i sypialni pasowało by dać tylko po 1x63, ale później może okazać się za mało gdyby kilka osób tam przyszło, wiec lepiej przydlawić niz później dokładać A nie powinno być tak, że ilosc kanałów nawiewnych równa jest ilości kanałów wywiewnych? Jeśli chodzi o przekrój kanałów to właśnie wolałbym te 63. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 09.11.2018 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Niby powinno być tak samo wywiew i nawiew. Nawiewnych i tak jest za dużo. Ciężko będzie rozdzielić 150 m3/h na te pokoje tak aby wszędzie po równo dmuchało. Na dole teraz mieszka 1 osoba, więc niby starczyłoby po 1x63, ale gdyby trzeba zwiększyć tam przepływ to będzie problematyczne i głośne - wiem z własnego doświadczenia, dokładałem kanały. Można do łazienki dać 5 czy 6 x, ale po co? Uważam, że lepiej zrobić w ten sposób, a w razie problemów z regulacją przydaławić w kanałach (anemostatami tego nie wyregulujesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 10.11.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Niby powinno być tak samo wywiew i nawiew. Nawiewnych i tak jest za dużo. Ciężko będzie rozdzielić 150 m3/h na te pokoje tak aby wszędzie po równo dmuchało. Na dole teraz mieszka 1 osoba, więc niby starczyłoby po 1x63, ale gdyby trzeba zwiększyć tam przepływ to będzie problematyczne i głośne - wiem z własnego doświadczenia, dokładałem kanały. Można do łazienki dać 5 czy 6 x, ale po co? Uważam, że lepiej zrobić w ten sposób, a w razie problemów z regulacją przydaławić w kanałach (anemostatami tego nie wyregulujesz). 1 w jaki sposób to zdławia się to w kanałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 13.11.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Cześć. Słuchajcie a czy są przeciwskazania aby do wszystkich pomieszczeń typu salon, sypialnia dać taką samą ilość kanałów nawiewnych? Tym samym w każdym z pomieszczeń będzie taka sama wymiana powietrza. Np. po jednym lub po dwa? Prawda jest taka, że wolałbym mieć tak przygotowane wszystko aby i na piętrze i na parterze w każdej chwili mogły mieszkać po 2 osoby. W takim wypadku czy nie lepiej zastosowac wszędzie przy nawiewach po jednej nitce rury pex do anemostatu? A nie po dwie? Była by to oszczędność materiału. Kolejna sprawa jest taka czy nie będzie problemu na parterze, że całe nawiewane powietrze ucieknie do pierwszej łazienki bo jest najbliżej a mało co dojdzie do kuchni która to jest oddzielona dwoma drzwiami? I do tego ma tylko jeden wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.11.2018 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Do ograniczenia przepływu np. takie coś https://allegro.pl/przepustnica-tlumik-inno-100-mm-jeven-i7189108807.html. U siebie włożyłem gąbkę z wyciętą dziurą i jest ok. Powietrze nie leci tam gdzie najbliżej, tylko tam gdzie ma najmniejsze opory. Dlatego też trudno to wyregulować. Co do jednej rury 63mm to u siebie tsk zrobiłem. Niestety okazało się, że aby osiągnąć potrzebny przepływ wentylatory zużywały z 25%więcej pradu (niz przy podwójnych rurach), a poza bylo głośno. Musiałem przerabiać i dokładać po drugiej rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 13.11.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Do ograniczenia przepływu np. takie coś https://allegro.pl/przepustnica-tlumik-inno-100-mm-jeven-i7189108807.html. U siebie włożyłem gąbkę z wyciętą dziurą i jest ok. Powietrze nie leci tam gdzie najbliżej, tylko tam gdzie ma najmniejsze opory. Dlatego też trudno to wyregulować. Co do jednej rury 63mm to u siebie tsk zrobiłem. Niestety okazało się, że aby osiągnąć potrzebny przepływ wentylatory zużywały z 25%więcej pradu (niz przy podwójnych rurach), a poza bylo głośno. Musiałem przerabiać i dokładać po drugiej rurze. Czyli mogę zrobić wszędzie po dwie rury do nawiewów? Bez względu na to jakie to pomieszczenie? Bo w sypialni trzeba 2x63 a w salonie czemu 1x63 skoro siedzę tam cały dzień i goście i dzieci czasem. Więc w obu pomieszczeniach chyba powinno być tyle samo powietrza? A i na parterze teraz będzie jedną osobą ale to się może zmienić i będą dwie a czasem więcej, więc każde pomieszczenie powinno mieć podobną ilość świeżego powietrza, tak mi się wydaje. Ale dlaczego najczęściej robi się w salonie mniej niż w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Kto robił projekt? W salonie robi sie więcej - bo czasowo może przebywać tam więcej osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 13.11.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 WItam, chciałbym połączyć rekuperator z czerpnią i wyrzutnią. Są one o średnicy 200mm, a przyłącz w rekuperatorze 125mm. Tu moje pytanie czy zredukować zaraz za ścianą czy jak najbliżej rekuperatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Jak w murze umieścisz rurę fi 200 to ile miejsca zostaje na izolację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba89 13.11.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Rurę 200 mam już ocieplona w ścianie. W środku po prostu wystaje około 50 cm . Teraz albo to łącze dalej złączka nyplowa i redukuje jak najbliżej rekuperatora, albo od razu redukuje. Co lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Jak masz min. 5cm ocieplenia dookoła, to podobnie bym zaizolował rurę dalej i zredukował tuż przed reku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.11.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 ... W salonie robi sie więcej - bo czasowo może przebywać tam więcej osób. Gdy robiłem u siebie też coś takiego przeczytałem i dałem 100mm. Po uruchomieniu okazało się, że prawie cały nadmuch jest w środkowym pokoju, a w sypialniach bardzo słabo. Przykręciłem więc anemostat tak, że została szparka 1mm. W pokojach nawiew był OK., ale wokół tego skręconego anemostatu zrobił się brudny sufit - robiło się jakieś zawirowanie powietrza i kurz odkładał się na suficie. Gdybym teraz robił pewnie dałbym tylko 1 x 63 mm. W moim przypadku powietrze z 2 sypialni płynie przez środkowy pokój, więc tak naprawdę mogłoby w nim nie być w ogóle nadmuchu. W przypadku mieszkania @bt9 przez salon przepływa powietrze z jednej sypialni, więc w sumie 4 x 63mm. Przy prędkości przepływu poniżej 5m/s wymiana byłaby 200 m3/h. To chyba całkowicie wystarczające nawet jakby goście przyszli. W przypadku większej średnicy będzie jeszcze większy problem z wyregulowaniem przy codziennym przepływie około 120 m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Według mnie całość musi być zrównoważona. Regulacja na anemostatatch to ostateczność. Mi nie przeszkdza, że w salonie cały czas będzie większa wymiana - oczywiście zachowując odpowiednią wymianę w pozostałych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 13.11.2018 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 ... Mi nie przeszkdza, że w salonie cały czas będzie większa wymiana - oczywiście zachowując odpowiednią wymianę w pozostałych pomieszczeniach. Tylko w jaki sposób? U mnie: 4 osoby 120 m3/h Dwie sypialnie (po 2 osoby) 2 x 40 m3/h, gabinet do pracy - 20 m3/h. Na pokój środkowy zostaje 20 m3/h U @bt9 na środkowy wypada też 20m3/h Wydaje mi się, że łatwiej będzie to wyregulować gdy do 3 pomieszczeń będzie po 2 x 63mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2018 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Ja planuje po prostu zwiększyć ilość powietrza wymienianego w całym domu. Normalnie planuję wymieniać ok 150m3 - to będzie min wymiana (oczywiście pomijając sytuację gdy w domu nikogo nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.11.2018 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) Który z załączonych schematów jest ok? Nie mam pewności czy jest potrzeba dawać coś w wiatrołapie? A także czy mogę zastosowac kanały fi63 zamiast 75? Tak byłoby mi łatwiej. Dzięki za pomoc Zrezygnuj z wentylacji wiatrołapu i nawiewu w korytarzu. Jest zbędna jeśli mieszkańcy codziennie myją nogi. Anemostaty niepotrzebnie są za daleko. Zaplanuj 10-12 kanałów 75. Możesz niektóre zatkać. Co z piwnicą? Grzyb i stęchlizna? Kanały 63 są droższe i mają znacznie większe opory. Warto wydać 2000 lub więcej przy instalacji i 100-200 zł na prąd rocznie dla 12 mm? Edytowane 14 Listopada 2018 przez JanWerbinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts