JanWerbinski 04.12.2018 03:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Sądzę, że powietrze przez nas wydychane, jako cieplejsze, ma tendencje do konwekcji pod sufit i stamtąd powinno się je "zabierać" do korytarza, a nie znad podłogi. . Co ze stężeniem CO2? Gdzie jest najwyższe? Na podłodze, bo to gaz cięższy od powietrza, czy pod sufitem bo jest ciepły skoro bierze się z wydechów? Czy ruchy Browna nie załatwiają tego problemu wystarczająco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 04.12.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2018 Już kiedyś pisałem o podciętych drzwiach - nie jestem ich zwolennikiem. Nie chodziło mi wtedy o kurz (choć jest to argument przynajmniej warty rozważenia) ale o gorsze usuwanie powietrza zużytego z pokoi. Sądzę, że powietrze przez nas wydychane, jako cieplejsze, ma tendencje do konwekcji pod sufit i stamtąd powinno się je "zabierać" do korytarza, a nie znad podłogi. Można to zrobić przy pomocy kanału w kształcie poziomej zetki w ścianie między pokojami a korytarzem, przysłoniętej z obu stron kratkami/maskownicami (chodzi o ograniczenie przenoszenia się dźwięków). To ciekawe, co piszesz. Kolega zrobił podcięcie i teraz narzeka na przenoszące się dźwięki. U siebie na poddaszu mam zamiar dać małe kratki wentylacyjne w suficie po obu stronach drzwi do pokoju na poddaszu i połączyć je półkoliście rurą peflex 75 (prowadzoną w warstwie izloacji sufitu). Myślę, że w taki sposób większość powietrza powinna być usuwana z pokoju tą kratką a reszta przez standardową szczelinę pod drzwiami. Powinno to też poprawić akustykę. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 05.12.2018 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Podcięcie drzwi dla wentylacji to pół biedy. Gorzej dla klimatyzacji kanałowej, bo wtedy dla dużych pomieszczeń powierzchnie wychodzą spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 09.12.2018 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2018 Tak z ciekawości, jakie stosowaliscie rury wentylacyjne do czerpni i wyrzutni. Rekuperator TG 600V. Otwory w rekuperatorze to 200m. Wymiana ciągła na poziomie 150m3/h, a w szczycie do 350m3/h. W ekstremalnych sytuacjach jak impreza może być i maks centrali, ale wtedy hałas nie ma znaczenia. Rury planuje metalowe z izolacja. Potem rozdzielenie na 2x125mm tez z izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekk309 10.12.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Witam Drodzy Forumowicze, Niedługo ruszam z budową domu i postanowiłem rekuperację wykonać we własnym zakresie. Po przeczytaniu całego wątku (tego i innych na różnych forach) przygotowałem wstępny projekt wentylacji mechanicznej. Z istotnych informacji: - dom o powierzchni użytkowej 170m2 - brak kominka (świadomie z niego zrezygnowaliśmy) - 4 osoby mieszkające na stałe (2 dorosłych i 2 dzieci) plus dosyć regularne odwiedziny gości - centrala, na którą się najpewniej zdecyduję to Thessla Green Airpack 400 Home (myślałem też nad Airpack 300, tylko czy nie będzie za mała?) - centrala będzie umieszczona na parterze w kotłowni (piec kondensacyjny z komorą zamkniętą) - czerpnię planuję zrobić bezpośrednio przez ścianę w kotłowni (strona zachodnia, droga jest po wschodniej stronie) przy suficie pod okapem dachu a wyrzutnię pionowo do dachu i dachówką wentylacyjną - czy jest to prawidłowe? - kanały planuję wykonać z PE-FLEX 75 (średnica wewnętrzna 63mm) wykorzystując dedykowane skrzynki rozdzielcze 200/12x75 - kanały do wentylacji parteru planuję umieścić w warstwie ocieplenia posadzki poddasza (mam w projekcie 8cm styropianu + 6cm wylewki - chyba nie będzie tu problemu?) - kanały do wentylacji poddasza planuję puścić w ociepleniu sufitu (35cm wełny) pod podłogą strychu Poniżej umieszczam rzuty parteru (w lepszej rozdzielczości tu: https://zapodaj.net/9f084a69b8a2b.png.html) i poddasza (w lepszej rozdzielczości tu: https://zapodaj.net/0669c037f9223.png.html) wraz z zaznaczonymi planowanymi anemostatami - na niebiesko nawiew, na czerwono wywiew. Z racji, że jest to na razie koncepcja ich rozmieszczenia to nie rozrysowywałem jeszcze ułożenia przewodów a jedynie ilość kanałów do danego anemostatu. Lokalizacja centrali oraz czerpni zaznaczona na fioletowo. Skrzynki rozdzielcze chcę umieścić w łazience nad centralą przy kominie i zabudować je płytą G-K. Sumarycznie wyszło mi: - 4 x wywiew (kuchnia, dwie łazienki, pralnio-suszarnia) - 7 x nawiew (2xsalon, gabinet i po jednym w każdym z czterech pokoi na górze) Skrzynki rozprężne zaplanowałem tak: a). wywiew: kuchnia 125/2x75, łazienki 160/4x75, pralnio-suszarnia 125/2x75. Zastanawiam się czy gdzieś nie odjąć jednak jednej rury i zrobić również wywiew w kotłowni rezygnując w niej z wentylacji grawitacyjnej jaka pierwotnie została zaplanowana. b). nawiew: salon 2 x 125/2x75, sypialnia główna (dwie osoby) 125/2x75, 2 pokoje dla dzieci na górze 125/2x75 a pokój gościnny na górze i gabinet na dole - 125/1x75. Bardzo proszę o konsultację czy powyższe założenia są prawidłowe, czy jednak należy coś istotnie tutaj zmienić. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Ewentualnie jeżeli nie trzyma się to kupy a ktoś byłby chętny pomóc odpłatnie w zaprojektowaniu instalacji to bardzo proszę o kontakt priv. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam, Tomek Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Tomekk309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.12.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Zastanawiam się czy gdzieś nie odjąć jednak jednej rury i zrobić również wywiew w kotłowni rezygnując w niej z wentylacji grawitacyjnej jaka pierwotnie została zaplanowana. Wszystko wygląda ok i fajnie przemyślane. Jeśli nie potrzebujesz grawitacji w "kotłowni" a mam nadzieję,że nie,to jak najbardziej daj tam wywiew do reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekk309 10.12.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Piec będzie kondensacyjny z komorą zamkniętą, więc z tego co się zorientowałem nic nie powinno stać na przeszkodzie, aby zrobić wywiew w kotłowni. Pojedynczy kanał (1x75) wystarczy? Wtedy zabrałbym jeden kanał z pralni i zamiast 2x75 zrobiłbym tam też 1x75. Obawiam się tylko trochę jednej rzeczy - jeżdżę motocyklem offroadowym, który wymaga częstego serwisu i związanego z tym majsterkowania. W kotłowni będę miał duży zlew do mycia różnych elementów, z których niektóre niestety śmierdzą benzyną, smarami, itp. Nie będę tego robił codziennie, ale średnio pewnie z 1-2 razy w miesiącu. Czy montując wywiew w tym pomieszczeniu te zapachy nie będą się rozchodzić po całym domu? Właśnie w obawie o to poprosiłem projektanta o zaprojektowanie kanału wentylacji grawitacyjnej, z którego jednak nadal mogę oczywiście zrezygnować przed rozpoczęciem budowy. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Tomekk309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.12.2018 03:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Bardzo proszę o konsultację czy powyższe założenia są prawidłowe, czy jednak należy coś istotnie tutaj zmienić. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Ewentualnie jeżeli nie trzyma się to kupy a ktoś byłby chętny pomóc odpłatnie w zaprojektowaniu instalacji to bardzo proszę o kontakt priv. Centrala 300-400 i tylko 7x peflex? Minimum to 10x, a najlepiej daj 12x. Zdecydowanie za mała suma pól przekroju nawiewów i wywiewów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 11.12.2018 03:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 isu i związanego z tym majsterkowania. W kotłowni będę miał duży zlew do mycia różnych elementów, z których niektóre niestety śmierdzą benzyną, smarami, itp. Nie będę tego robił codziennie, ale średnio pewnie z 1-2 razy w miesiącu. Czy montując wywiew w tym pomieszczeniu te zapachy nie będą się rozchodzić po całym domu? Właśnie w obawie o to poprosiłem projektanta o zaprojektowanie kanału wentylacji grawitacyjnej, z którego jednak nadal mogę oczywiście zrezygnować przed rozpoczęciem budowy. Daj wywiew. Nic nie będzie śmierdziało. Zrezygnuj z kanału wentylacji grawitacyjnej i oszczędź tysiące zł. Zrezygnuj z kotłowni i oszczędź dziesiątki tysięcy zł, za które zbudujesz darmowe ogrzewanie! Tylko ogrzewanie pompą ciepła powietrze powietrze lub dla rozrzutnych powietrze woda! Za darmo! Jak u mnie. https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekk309 11.12.2018 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Centrala 300-400 i tylko 7x peflex? Minimum to 10x, a najlepiej daj 12x. Zdecydowanie za mała suma pól przekroju nawiewów i wywiewów! Skrzynki rozdzielcze będą 200/12x75, więc kanałów peflex będzie po 12 na nawiewie i wywiewie. 7 będzie anemostatów nawiewnych i 4 wywiewne (a w zasadzie to 5, bo jeszcze w kotłowni w takim razie dołożę). Pojedynczy kanał (1x75) w kotłowni i pralnio-suszarni chyba wystarczą? Czy w spiżarce przy kuchni na dole i dużej garderobie na poddaszu (w prawym górnym rogu, przejście z sypialni) robić wentylację? Po przeczytaniu tego wątku i innych podobnych byłem przekonany, że nie, ale dla potwierdzenia wolę dopytać Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Tomekk309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 11.12.2018 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2018 Nie wiem czy to tak idealnie rozplanowałeś ... Kuchnia tylko 2x75 ???? Łazienka 4x75?Wymagania normowe, / zakładając kuchnie z oknem i kuchenką gazową / : wywiew w kuchni 70 m3, łazienka bodaj 50 m3 . Ja bym zwiększył wywiew w kuchni do 4 x75 a łazienke ustawił na 3x75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.12.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Skrzynki rozdzielcze będą 200/12x75, więc kanałów peflex będzie po 12 na nawiewie i wywiewie. 7 będzie anemostatów nawiewnych i 4 wywiewne (a w zasadzie to 5, bo jeszcze w kotłowni w takim razie dołożę). Pojedynczy kanał (1x75) w kotłowni i pralnio-suszarni chyba wystarczą? Czy w spiżarce przy kuchni na dole i dużej garderobie na poddaszu (w prawym górnym rogu, przejście z sypialni) robić wentylację? Po przeczytaniu tego wątku i innych podobnych byłem przekonany, że nie, ale dla potwierdzenia wolę dopytać OK, to tyle co u mnie. Pojedynczy wystarczy ale warto mieć rezerwę. W spiżarni warto robić wentylację bo przechowywanie żywności powinno być w pomieszczeniu chłodnym, przewietrzanym i ciemnym. Musi być wietrzenie więc nawiew. W garderobie można robić nawiew ale nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.12.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Nie wiem czy to tak idealnie rozplanowałeś ... Kuchnia tylko 2x75 ???? Łazienka 4x75? Wymagania normowe, / zakładając kuchnie z oknem i kuchenką gazową / : wywiew w kuchni 70 m3, łazienka bodaj 50 m3 . Ja bym zwiększył wywiew w kuchni do 4 x75 a łazienke ustawił na 3x75. To znaczy chcesz super zapach łazienkowo-sedesowy częściwo wentylować przez kuchnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.12.2018 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Już przestań pier.... , bo się już niedobrze robi. W starych domach takich jak twój to może i to ma sens, ale nie w nowych. W nowych tylko podłogówka, nie jakieś "nadmuchy". Klima owszem, ale jako dodatek np. w lato, jak ktoś ma kasę i ochotę. Podłogówka nie da komfortu latem i wymaga większej ilości energii do zasilania z powodu znacznie wyższej delty temperatur. Dziwne że nadmuch jest komfortowy latem, a zimą nie. Przecież prawidłowo zrobiony HVAC w dobrze izolowanym domu nie ma wyczuwalnego strumienia powietrza ani go nie słychać. Czy w porządnych biurowcach latem słychać klimatyzację? Nie. I tak samo jest z dobrze zrobionym ogrzewaniem klimatyzacją - niesłyszalna i niewidzialna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.12.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Podłogówka nie da komfortu latem i wymaga większej ilości energii do zasilania z powodu znacznie wyższej delty temperatur. Wręcz przeciwnie. Przy podłogówce temperatura w pomieszczeniu może być mniejsza, niż przy grzaniu nadmuchowym przy zachowaniu tego samego komfortu. I to powoduje, że więcej ciepła ucieka przy ogrzewaniu nadmuchowym. Dziwne że nadmuch jest komfortowy latem, a zimą nie. Latem też nie jest komfortowy i to jest powód zniechęcający wielu do klimy. Najlepiej by się sprawdził strop chłodniczy jeżeli o komfort. Ale pojawia się problem ze skraplaniem pary. Więc większość wybiera klimę jako mniejszy dyskomfort, niż upał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomekk309 12.12.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i uwagi. Zgodnie z sugestiami zabrałem jedną rurę z pralni i umieściłem ją w kotłowni rezygnując z kanału wentylacji grawitacyjnej. Wygląda to teraz tak: parter: https://zapodaj.net/fe69e60d2fa0e.png.html poddasze: https://zapodaj.net/bb480f223a781.png.html Czy teraz wg Was jest ok, czy coś byście jeszcze zmienili? Nawiew w salonie zostawić tak jak jest, czyli 2 razy 2x75 czy zmienić na 2x75 w rogu przy wyjściu na taras i 1x75 w narożniku przy telewizorze a uzyskany w ten sposób kanał dorzucić w sypialni małżeńskiej robiąc 3x75 zamiast 2x75? W spiżarni przy kuchni nie będę przechowywał worka ziemniaków i tego typu produktów. Z założenia ma ona służyć raczej do przechowywania konserw, makaronów, cukru, mleka, napojów, itp., a więc raczej produkty w zamkniętych opakowaniach. W tym przypadku nie wiem czy jest sens robić w niej nawiew. Do przechowywania słoików z przetworami, ziemniaków i innych "brudnych" i wilgotnych artykułów spożywczych będzie jedno z dwóch pomieszczeń wydzielonych z powierzchni garażu i tam w razie potrzeby zrobię wentylację grawitacyjną poprzez nawiew przy posadzce i wywiew przy suficie zakończone regulowanymi kratkami lub anemostatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurhulio 12.12.2018 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Zgodnie z sugestiami zabrałem jedną rurę z pralni i umieściłem ją w kotłowni rezygnując z kanału wentylacji grawitacyjnej. Nie wiem czy teraz nie pomieszam czegoś - jeżeli tak to proszę wyprowadzić mnie z błędu słyszałam lub czytałem, że ponoć jest problem z odbiorem kominiarskim w przypadku gdy kotłownia z kotłem gazowym kondensacyjnym (z zamkniętą komorą spalania) będzie wentylowania jedynie mechanicznie - ponoć przepisy są niejednoznaczne w tym zakresie. Mi z tego właśnie powodu zalecano wentylować to pomieszczenie grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.12.2018 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 A nie pomyliłeś czasem otwartej komory z zamkniętą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.12.2018 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Wręcz przeciwnie. Przy podłogówce temperatura w pomieszczeniu może być mniejsza, niż przy grzaniu nadmuchowym przy zachowaniu tego samego komfortu. I to powoduje, że więcej ciepła ucieka przy ogrzewaniu nadmuchowym. Dwa stopnie mniejsza ale za to czynnik przenoszący ciepło musi być cieplejszy o kilkanaście stopni. Dlatego większa delta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 12.12.2018 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Latem też nie jest komfortowy i to jest powód zniechęcający wielu do klimy. Najlepiej by się sprawdził strop chłodniczy jeżeli o komfort. Ale pojawia się problem ze skraplaniem pary. Więc większość wybiera klimę jako mniejszy dyskomfort, niż upał. Klimatyzacja prawidłowo zainstalowana nie jest w żadnej mierze dyskomfortowa. Powinna być niezauważalna dla przebywających wewnątrz i dopiero po wyjściu na zewnątrz powinni sobie uświadomić że byli w pomieszczeniu klimatyzowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts