Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jakie opory na prostym odcinku, jakie pzy łagodnych, a jakie przy mocnych zakrętach (promień skrętu), ile Pa "zabiera" anemostat a ile skrzynka rozdziecza, czerpnia, filtry itp. jak to policzyć

Kilka odpowiedzi znajdziesz tutaj m.in. jak wyliczyć stratę na rurach flex przy kącie zgięcia 90o:

http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/przyklad-obliczen-wentylacji-mechanicznej-czesc-2

i tu

http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/przyklad-obliczen-wentylacji-mechanicznej-czesc-3

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skoro takie kompendium to ja jeszcże poproszę o krótkie info jak policzyć opory i taką wentylacje na kanałach pe 75/63..

jakie opory na prostym odcinku, jakie pzy łagodnych, a jakie przy mocnych zakrętach (promień skrętu), ile Pa "zabiera" anemostat a ile skrzynka rozdziecza, czerpnia, filtry itp. jak to policzyć - z tego co tu wyczytalem to dobieramy tak żeby nawiewy i wywiewy się bilansowały, opory liczymy na nawiewie (po kolei)

od czerpni do najdalszego anemostatu.. - chyba są zależne od prędkści , czyli:

-czerpnia

- GWC? zarówno

- glikolowe

- rurowe w postaci układu tichelmana

- rurowe proste

- żwirowe

- filtry G4 (eu4)

- wymmiennik ciepla w rekuperatorze (tu dane producenta)

- wentylator

- rura "gruba" pomiędzy wentylatorem a skrzynką rozdzieczą,

- skrzynka rozdzielcza

- rura 75/63 :

- odcinek prosty liczony w m

- łuk łagodny o promieniu 2m

- łuk - promień 1m

- łuk ciasny - promień 0.5m

- skrzynka rozprężna

- anemostat (średnica)

jak liczyć jak do jednej skrzynki rozprężnej idą dwa lub trzy przewody bo wydatek ma być większy..

może ktoś byłby tak miły i uzupełnił powyższe (dla 2 i 4m/s), błędy poprawił, bo z tematow na forum wynika że wszyscy liczą nąwiewy i wywiewy, bilansują a dobór wentylatorów pozostawiają raczej przypadkowi..

jak przy skrzynkach rozdzielczych i instalacji na kanałach PE ma się temat prżenoszenia głosu/dudnienia przy prędkościach poniżej 2m/s - to często poruszany problem ale chyba bardziej odnoszący sie do rur sztywnych i o średnicach sporo większych..

Ja bym zadał pytanie: Po co liczyć?

- Prędkości w kanałach są, można tak napisać, narzucone przez producenta centrali (np centrala 400m3/h ma kanały 200cm 2 - na 30% -2m/sek na 100% 5m/sek)

-Niezależnie od obliczeń przeprowadzi Pan kanały w miarę (jak się da) równomiernie i najprościej - więc opory instalacji będą i tak najmniejsze z możliwych

- W tej wentylacji ( z odzyskiem ciepła) mamy też wentylator wywiewny!!! i szczelny dom!!! a nie jeden wentylator i opory instalacji.

- mamy wreszcie regulację - dobierzemy wiec sobie strumień niezależnie od norm i obliczeń.

Ważne by wentylacja nie była słyszalna - a opory... I tak dobry wymiennik ma je większe niż instalacja!

Czyli OPTYMALNA PRĘDKOŚĆ POWIETRZA W KANAŁACH.

Panie Tomaszu,

Rozumiem, że najlepsze rozwiązanie pod względem prędkości przepływu powietrza w instalacji to takie, żeby przy minimalnym zakładanym wydatku prędkość powietrza w instalacji wynosiła 2m/s, a przy maksymalnym 5m/s.

Rozumiem, że jeśli z moich wstępnych wyliczeń prędkość jest niższa niż zakładane 2m/s, to powinienem zmniejszyć ilość kanałów rozchodzących się ze skrzynki (kanały PE) i tym samym podnieść ciśnienie i prędkości.

Proszę mnie poprawić, jeśli w moich rozważaniach jest błąd.

Ja bym zadał pytanie: Po co liczyć?

- Prędkości w kanałach są, można tak napisać, narzucone przez producenta centrali (np centrala 400m3/h ma kanały 200cm 2 - na 30% -2m/sek na 100% 5m/sek)

-Niezależnie od obliczeń przeprowadzi Pan kanały w miarę (jak się da) równomiernie i najprościej - więc opory instalacji będą i tak najmniejsze z możliwych

- W tej wentylacji ( z odzyskiem ciepła) mamy też wentylator wywiewny!!! i szczelny dom!!! a nie jeden wentylator i opory instalacji.

- mamy wreszcie regulację - dobierzemy wiec sobie strumień niezależnie od norm i obliczeń.

Ważne by wentylacja nie była słyszalna - a opory... I tak dobry wymiennik ma je większe niż instalacja!

centralę robię sobie sam, wymiennik mam fabryczny i teraz w zależności od oporów muszę odpowiednio ustawić sterowanie.. mogę regulować obrotami, i w zależności od oporów instalacji różne obroty dadzą mi różną wydajność..

centralę robię sobie sam, wymiennik mam fabryczny i teraz w zależności od oporów muszę odpowiednio ustawić sterowanie.. mogę regulować obrotami, i w zależności od oporów instalacji różne obroty dadzą mi różną wydajność..

Bogatemu można więcej... Też kiedyś robiłem centrale, ale głównie dlatego, ze nikt ich w 1989 nie produkował. - to jak samochód składany z części - nigdy nie będzie tak dobry jak fabryczny i wyjdzie drożej.

Będzie regulacja to Pan Sobie strumień ustawi. A kanały czy Pan policzy opory czy nie i tak położy je Pan najkrócej jak to możliwe.

Panie Tomaszu,

Rozumiem, że najlepsze rozwiązanie pod względem prędkości przepływu powietrza w instalacji to takie, żeby przy minimalnym zakładanym wydatku prędkość powietrza w instalacji wynosiła 2m/s, a przy maksymalnym 5m/s.

Rozumiem, że jeśli z moich wstępnych wyliczeń prędkość jest niższa niż zakładane 2m/s, to powinienem zmniejszyć ilość kanałów rozchodzących się ze skrzynki (kanały PE) i tym samym podnieść ciśnienie i prędkości.

Proszę mnie poprawić, jeśli w moich rozważaniach jest błąd.

Jak trochę będzie wolniej to nie musi być słychać.- Po coś producent centrali 400m3/h dał kanały 160mm!

Bogatemu można więcej... Też kiedyś robiłem centrale, ale głównie dlatego, ze nikt ich w 1989 nie produkował. - to jak samochód składany z części - nigdy nie będzie tak dobry jak fabryczny i wyjdzie drożej.

Będzie regulacja to Pan Sobie strumień ustawi. A kanały czy Pan policzy opory czy nie i tak położy je Pan najkrócej jak to możliwe.

drożej? sprzeda mi ktoś kompletny rekuperator za 2500zł? z przeciwprądowcem i wentylatorami EBM? wentylatory chodzą do ponad 900m3/h (takie akurat dorwałem za dobrą cenę) a wymiennik klingenburg 350m3/h..razem z obudową itp. kosztował mnie niecałe 2500.. wic nie wiem gdzie tu szukać bogactwa..

kanały mam już rozłożone, teraz chcę sobie wysterować to.. a żeby to zrobić w miarę dobrze to powinienem znać opory instalacji po to żeby z charakterystyki wentylatora odczytać jaką ma wydajność przy policzonym oporze..

Dlaczego? Przecież tak jest ze wszystkim... samochód, zegarek, pralkę TV - cokolwiek sie składa w domu jest wg mnie gorsze i droższe.

A EBMpapst - robi cała gamę wentylatorów a wydajność o niczym nie świadczy Ważny jest też spręż i poziom szumów.

Pan zobaczy tu:

http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?page=produkt&subpage=650

Zasilanie: 230/1/50 V/~/Hz

Wydajność: 800 m3/h

Spręż: 145 Pa

Efektywność odzysku ciepła jawnego: 79%

Poziom hałasu: 34,5 dB(A)

Przybliżona pow., którą można obsłużyć: 100m2

Przybliżona dł. kanałów możliwa do podłączenia: 20m

A za 2500 ... Dospel lune z pakietem kanałów sprzedawał po 850zł -

A na ceny central wpływają ceny materiałów + polityka firmy

Przykładowo - dobry wentylator o tej wydajności AC/EC kosztuje przy dużym zakupie (kllkusett szt.) u producenta 315 euro netto - wymiennik 160 euro netto

Największy problem to wygłuszenie.

Co do 250zł ... Tywent sprzedaje 800m3/h w tei cenie ( brutto 23%) 800-tkę ze szwedzkim wymiennikiem Heatex - ale jakoś się to nie przyjęło. Wie Pan dlaczego?

• 4 weeks później...
Nie wyłączajcie central w czasie mrozów !!! Nawet na kilka godzin.

OK, ale dlaczego?

Teoria by podpowiadala, ze gdy wylaczymy reku to:

- brak przesuszania powietrza

- brak zamarzania wymiennika

- ograniczenie kosztow ogrzewania

- ograniczenie kosztow elektryki

Jak nie ma nikogo w domu podczas wylaczenia centrali, to i zaduch nie przeszkadza nikomu.

No to pewnie jest jakas praktyczna rzecz - jaka?

OK, ale dlaczego?

Jak nie ma nikogo w domu podczas wylaczenia centrali, to i zaduch nie przeszkadza nikomu.

witam

przeczytaj od postu: 2.959:yes:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!/page148

pozdrawiam

OK, ale dlaczego?

- wentylacja nie przesusza - zła wentylacja przesusza . Wentylacja ma odprowadzić nadmiar wody a nie całą wodę. Woda w domu jest "produkowana" nawet jak nas nie ma.

- właśnie wtedy wymiennik zamarznie - mało tego może pojawić się woda w kanałach nawiewnych i w tej części centrali gdzie odprowadzenie wody nie ma.

- współczesne centrale zużywają przez 365 dni prądu za 70-80zł - są projektowane do ciągłej pracy ! Trudno więc pisać tu o "oszczędzaniu"

Po ponad roku przerwy właśnie robię 2 podejście do zakupu centrali. Tak samo wtedy jak i teraz zderzyłem się z wszechobecnym marketingiem :bash:

Trwa czytanie, oglądanie, wysłuchiwanie i jak się okazuje to wszystkie centrale są najlepsze, a te najbardziej wypasione to odzyskują min 96% energii o wilgotności nie zapominając. Wentylatory są tak ciche, że muchę będzie słychać, a prądu to zużywają mniej niż średniej klasy telefon komórkowy. A filtry? Filtry to kilka do kilkanaście złotych na rok. Nic tylko brać!

Więc dlaczego Centrala dla pow. 120m2 kosztuje od 2 do 10 tys i więcej? No i jazda zaczyna się od nowa, bo te najdroższe to mają nagrzewnice i automatyczne odmrażanie i odzysk wody ze skroplin i zawsze utrzymują zadaną wilgotność w domu. I co jeszcze maja takiego? Zamiast obudowy z blachy jest ze specjalnego wygłuszalnego tworzywa dodatkowo coś tam jeszcze i jeszcze. No a ta za 2,3 tys tez ma obudowę z plastiku. No tak ma ale ten plastik jest w innym kolorze itd itd.

Tak więc moje polowanie na centralę trwa!!! Tym razem nie ma już odwrotu.:wave:

Ktoś może coś polecić sprawdzonego?

Jak chcesz samodzielnie, tanio i bezproblemowo, to weź sobie Lunę z GWC (wystarczy 20mb rury fi200). Tylko instalacja musi być dobrze wykonana (znaczy z tłumiących materiałów i zgodnie ze sztuką), bo Luna z wentylami AC jest głośna.

Co do normalnych central, to kieruj się tym, żeby reku było polskiej produkcji. Chodzą lepiej niż chińskie, tylko po co pchać kasę do żółtków?

- wentylacja nie przesusza - zła wentylacja przesusza . Wentylacja ma odprowadzić nadmiar wody a nie całą wodę. Woda w domu jest "produkowana" nawet jak nas nie ma.

- właśnie wtedy wymiennik zamarznie - mało tego może pojawić się woda w kanałach nawiewnych i w tej części centrali gdzie odprowadzenie wody nie ma.

- współczesne centrale zużywają przez 365 dni prądu za 70-80zł - są projektowane do ciągłej pracy ! Trudno więc pisać tu o "oszczędzaniu"

Centrala Onyx Dream 400, przyjmując, że będzie pracowała średnio na 2 biegu przez 365 dni w roku --> zużyje ok 830 kWh, czyli ok 500zł.

Na pierwszym biegu przez rok zużyje ok 192 kWh = ok 115 zł

Faktycznie zmniejszenie biegu z 2 na 1 podczas nieobecności dość znacznie zmniejsza zużycie prądu.

A najbardziej przemawia do mnie zamarzanie wymiennika i woda w kanałach.

Centrala Onyx Dream 400, przyjmując, że będzie pracowała średnio na 2 biegu przez 365 dni w roku --> zużyje ok 830 kWh, czyli ok 500zł.

Na pierwszym biegu przez rok zużyje ok 192 kWh = ok 115 zł

Faktycznie zmniejszenie biegu z 2 na 1 podczas nieobecności dość znacznie zmniejsza zużycie prądu.

A najbardziej przemawia do mnie zamarzanie wymiennika i woda w kanałach.

Centrala pracuje na 30% - to maksymalnie 18W - po co II bieg?