Barth3z 06.01.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 jakie opory na prostym odcinku, jakie pzy łagodnych, a jakie przy mocnych zakrętach (promień skrętu), ile Pa "zabiera" anemostat a ile skrzynka rozdziecza, czerpnia, filtry itp. jak to policzyć Kilka odpowiedzi znajdziesz tutaj m.in. jak wyliczyć stratę na rurach flex przy kącie zgięcia 90o: http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/przyklad-obliczen-wentylacji-mechanicznej-czesc-2 i tu http://www.klimatysatory.pl/wentylacja/przyklad-obliczen-wentylacji-mechanicznej-czesc-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.01.2014 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 skoro takie kompendium to ja jeszcże poproszę o krótkie info jak policzyć opory i taką wentylacje na kanałach pe 75/63.. jakie opory na prostym odcinku, jakie pzy łagodnych, a jakie przy mocnych zakrętach (promień skrętu), ile Pa "zabiera" anemostat a ile skrzynka rozdziecza, czerpnia, filtry itp. jak to policzyć - z tego co tu wyczytalem to dobieramy tak żeby nawiewy i wywiewy się bilansowały, opory liczymy na nawiewie (po kolei) od czerpni do najdalszego anemostatu.. - chyba są zależne od prędkści , czyli: -czerpnia - GWC? zarówno - glikolowe - rurowe w postaci układu tichelmana - rurowe proste - żwirowe - filtry G4 (eu4) - wymmiennik ciepla w rekuperatorze (tu dane producenta) - wentylator - rura "gruba" pomiędzy wentylatorem a skrzynką rozdzieczą, - skrzynka rozdzielcza - rura 75/63 : - odcinek prosty liczony w m - łuk łagodny o promieniu 2m - łuk - promień 1m - łuk ciasny - promień 0.5m - skrzynka rozprężna - anemostat (średnica) jak liczyć jak do jednej skrzynki rozprężnej idą dwa lub trzy przewody bo wydatek ma być większy.. może ktoś byłby tak miły i uzupełnił powyższe (dla 2 i 4m/s), błędy poprawił, bo z tematow na forum wynika że wszyscy liczą nąwiewy i wywiewy, bilansują a dobór wentylatorów pozostawiają raczej przypadkowi.. jak przy skrzynkach rozdzielczych i instalacji na kanałach PE ma się temat prżenoszenia głosu/dudnienia przy prędkościach poniżej 2m/s - to często poruszany problem ale chyba bardziej odnoszący sie do rur sztywnych i o średnicach sporo większych.. Ja bym zadał pytanie: Po co liczyć? - Prędkości w kanałach są, można tak napisać, narzucone przez producenta centrali (np centrala 400m3/h ma kanały 200cm 2 - na 30% -2m/sek na 100% 5m/sek) -Niezależnie od obliczeń przeprowadzi Pan kanały w miarę (jak się da) równomiernie i najprościej - więc opory instalacji będą i tak najmniejsze z możliwych - W tej wentylacji ( z odzyskiem ciepła) mamy też wentylator wywiewny!!! i szczelny dom!!! a nie jeden wentylator i opory instalacji. - mamy wreszcie regulację - dobierzemy wiec sobie strumień niezależnie od norm i obliczeń. Ważne by wentylacja nie była słyszalna - a opory... I tak dobry wymiennik ma je większe niż instalacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 06.01.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Czyli OPTYMALNA PRĘDKOŚĆ POWIETRZA W KANAŁACH. Panie Tomaszu, Rozumiem, że najlepsze rozwiązanie pod względem prędkości przepływu powietrza w instalacji to takie, żeby przy minimalnym zakładanym wydatku prędkość powietrza w instalacji wynosiła 2m/s, a przy maksymalnym 5m/s. Rozumiem, że jeśli z moich wstępnych wyliczeń prędkość jest niższa niż zakładane 2m/s, to powinienem zmniejszyć ilość kanałów rozchodzących się ze skrzynki (kanały PE) i tym samym podnieść ciśnienie i prędkości. Proszę mnie poprawić, jeśli w moich rozważaniach jest błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.01.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ja bym zadał pytanie: Po co liczyć? - Prędkości w kanałach są, można tak napisać, narzucone przez producenta centrali (np centrala 400m3/h ma kanały 200cm 2 - na 30% -2m/sek na 100% 5m/sek) -Niezależnie od obliczeń przeprowadzi Pan kanały w miarę (jak się da) równomiernie i najprościej - więc opory instalacji będą i tak najmniejsze z możliwych - W tej wentylacji ( z odzyskiem ciepła) mamy też wentylator wywiewny!!! i szczelny dom!!! a nie jeden wentylator i opory instalacji. - mamy wreszcie regulację - dobierzemy wiec sobie strumień niezależnie od norm i obliczeń. Ważne by wentylacja nie była słyszalna - a opory... I tak dobry wymiennik ma je większe niż instalacja! centralę robię sobie sam, wymiennik mam fabryczny i teraz w zależności od oporów muszę odpowiednio ustawić sterowanie.. mogę regulować obrotami, i w zależności od oporów instalacji różne obroty dadzą mi różną wydajność.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.01.2014 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 centralę robię sobie sam, wymiennik mam fabryczny i teraz w zależności od oporów muszę odpowiednio ustawić sterowanie.. mogę regulować obrotami, i w zależności od oporów instalacji różne obroty dadzą mi różną wydajność.. Bogatemu można więcej... Też kiedyś robiłem centrale, ale głównie dlatego, ze nikt ich w 1989 nie produkował. - to jak samochód składany z części - nigdy nie będzie tak dobry jak fabryczny i wyjdzie drożej. Będzie regulacja to Pan Sobie strumień ustawi. A kanały czy Pan policzy opory czy nie i tak położy je Pan najkrócej jak to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.01.2014 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Panie Tomaszu, Rozumiem, że najlepsze rozwiązanie pod względem prędkości przepływu powietrza w instalacji to takie, żeby przy minimalnym zakładanym wydatku prędkość powietrza w instalacji wynosiła 2m/s, a przy maksymalnym 5m/s. Rozumiem, że jeśli z moich wstępnych wyliczeń prędkość jest niższa niż zakładane 2m/s, to powinienem zmniejszyć ilość kanałów rozchodzących się ze skrzynki (kanały PE) i tym samym podnieść ciśnienie i prędkości. Proszę mnie poprawić, jeśli w moich rozważaniach jest błąd. Jak trochę będzie wolniej to nie musi być słychać.- Po coś producent centrali 400m3/h dał kanały 160mm! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Bogatemu można więcej... Też kiedyś robiłem centrale, ale głównie dlatego, ze nikt ich w 1989 nie produkował. - to jak samochód składany z części - nigdy nie będzie tak dobry jak fabryczny i wyjdzie drożej. Będzie regulacja to Pan Sobie strumień ustawi. A kanały czy Pan policzy opory czy nie i tak położy je Pan najkrócej jak to możliwe. drożej? sprzeda mi ktoś kompletny rekuperator za 2500zł? z przeciwprądowcem i wentylatorami EBM? wentylatory chodzą do ponad 900m3/h (takie akurat dorwałem za dobrą cenę) a wymiennik klingenburg 350m3/h..razem z obudową itp. kosztował mnie niecałe 2500.. wic nie wiem gdzie tu szukać bogactwa.. kanały mam już rozłożone, teraz chcę sobie wysterować to.. a żeby to zrobić w miarę dobrze to powinienem znać opory instalacji po to żeby z charakterystyki wentylatora odczytać jaką ma wydajność przy policzonym oporze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2014 04:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Dlaczego? Przecież tak jest ze wszystkim... samochód, zegarek, pralkę TV - cokolwiek sie składa w domu jest wg mnie gorsze i droższe. A EBMpapst - robi cała gamę wentylatorów a wydajność o niczym nie świadczy Ważny jest też spręż i poziom szumów. Pan zobaczy tu: http://www.mitsubishi-electric.pl/index.php?page=produkt&subpage=650 Zasilanie: 230/1/50 V/~/Hz Wydajność: 800 m3/h Spręż: 145 Pa Efektywność odzysku ciepła jawnego: 79% Poziom hałasu: 34,5 dB(A) Przybliżona pow., którą można obsłużyć: 100m2 Przybliżona dł. kanałów możliwa do podłączenia: 20m A za 2500 ... Dospel lune z pakietem kanałów sprzedawał po 850zł - A na ceny central wpływają ceny materiałów + polityka firmy Przykładowo - dobry wentylator o tej wydajności AC/EC kosztuje przy dużym zakupie (kllkusett szt.) u producenta 315 euro netto - wymiennik 160 euro netto Największy problem to wygłuszenie. Co do 250zł ... Tywent sprzedaje 800m3/h w tei cenie ( brutto 23%) 800-tkę ze szwedzkim wymiennikiem Heatex - ale jakoś się to nie przyjęło. Wie Pan dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2014 04:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 kanały mam już rozłożone, teraz chcę sobie wysterować to. to po co liczyć ? opory instalacji można zmierzyć. Mogę wiedzieć ile Panu wyjdzie instalacja z centralą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.01.2014 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Przepraszam, ze zniechęcam, ale sam składałem centrale w latach '89-'90 i wiem ile to problemów i kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.01.2014 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Nie wyłączajcie central w czasie mrozów !!! Nawet na kilka godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 31.01.2014 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Nie wyłączajcie central w czasie mrozów !!! Nawet na kilka godzin. OK, ale dlaczego? Teoria by podpowiadala, ze gdy wylaczymy reku to: - brak przesuszania powietrza - brak zamarzania wymiennika - ograniczenie kosztow ogrzewania - ograniczenie kosztow elektryki Jak nie ma nikogo w domu podczas wylaczenia centrali, to i zaduch nie przeszkadza nikomu. No to pewnie jest jakas praktyczna rzecz - jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 OK, ale dlaczego? Teoria by podpowiadala, ze gdy wylaczymy reku to: - brak przesuszania powietrza - brak zamarzania wymiennika - ograniczenie kosztow ogrzewania - ograniczenie kosztow elektryki Jak nie ma nikogo w domu podczas wylaczenia centrali, to i zaduch nie przeszkadza nikomu. No to pewnie jest jakas praktyczna rzecz - jaka? witam przeczytaj od postu: 2.959:yes: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!/page148 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.01.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 OK, ale dlaczego? Teoria by podpowiadala, ze gdy wylaczymy reku to: - brak przesuszania powietrza - brak zamarzania wymiennika - ograniczenie kosztow ogrzewania - ograniczenie kosztow elektryki Jak nie ma nikogo w domu podczas wylaczenia centrali, to i zaduch nie przeszkadza nikomu. No to pewnie jest jakas praktyczna rzecz - jaka? - wentylacja nie przesusza - zła wentylacja przesusza . Wentylacja ma odprowadzić nadmiar wody a nie całą wodę. Woda w domu jest "produkowana" nawet jak nas nie ma. - właśnie wtedy wymiennik zamarznie - mało tego może pojawić się woda w kanałach nawiewnych i w tej części centrali gdzie odprowadzenie wody nie ma. - współczesne centrale zużywają przez 365 dni prądu za 70-80zł - są projektowane do ciągłej pracy ! Trudno więc pisać tu o "oszczędzaniu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 to po co liczyć ? opory instalacji można zmierzyć. Mogę wiedzieć ile Panu wyjdzie instalacja z centralą? jakos mi pytanie umknęło.. cała instalacja ze wszystkim wyniosła około 7500zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 31.01.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Po ponad roku przerwy właśnie robię 2 podejście do zakupu centrali. Tak samo wtedy jak i teraz zderzyłem się z wszechobecnym marketingiem Trwa czytanie, oglądanie, wysłuchiwanie i jak się okazuje to wszystkie centrale są najlepsze, a te najbardziej wypasione to odzyskują min 96% energii o wilgotności nie zapominając. Wentylatory są tak ciche, że muchę będzie słychać, a prądu to zużywają mniej niż średniej klasy telefon komórkowy. A filtry? Filtry to kilka do kilkanaście złotych na rok. Nic tylko brać! Więc dlaczego Centrala dla pow. 120m2 kosztuje od 2 do 10 tys i więcej? No i jazda zaczyna się od nowa, bo te najdroższe to mają nagrzewnice i automatyczne odmrażanie i odzysk wody ze skroplin i zawsze utrzymują zadaną wilgotność w domu. I co jeszcze maja takiego? Zamiast obudowy z blachy jest ze specjalnego wygłuszalnego tworzywa dodatkowo coś tam jeszcze i jeszcze. No a ta za 2,3 tys tez ma obudowę z plastiku. No tak ma ale ten plastik jest w innym kolorze itd itd. Tak więc moje polowanie na centralę trwa!!! Tym razem nie ma już odwrotu. Ktoś może coś polecić sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Gwc. Oczywiście w kolorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jak chcesz samodzielnie, tanio i bezproblemowo, to weź sobie Lunę z GWC (wystarczy 20mb rury fi200). Tylko instalacja musi być dobrze wykonana (znaczy z tłumiących materiałów i zgodnie ze sztuką), bo Luna z wentylami AC jest głośna.Co do normalnych central, to kieruj się tym, żeby reku było polskiej produkcji. Chodzą lepiej niż chińskie, tylko po co pchać kasę do żółtków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek123 01.02.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 - wentylacja nie przesusza - zła wentylacja przesusza . Wentylacja ma odprowadzić nadmiar wody a nie całą wodę. Woda w domu jest "produkowana" nawet jak nas nie ma. - właśnie wtedy wymiennik zamarznie - mało tego może pojawić się woda w kanałach nawiewnych i w tej części centrali gdzie odprowadzenie wody nie ma. - współczesne centrale zużywają przez 365 dni prądu za 70-80zł - są projektowane do ciągłej pracy ! Trudno więc pisać tu o "oszczędzaniu" Centrala Onyx Dream 400, przyjmując, że będzie pracowała średnio na 2 biegu przez 365 dni w roku --> zużyje ok 830 kWh, czyli ok 500zł. Na pierwszym biegu przez rok zużyje ok 192 kWh = ok 115 zł Faktycznie zmniejszenie biegu z 2 na 1 podczas nieobecności dość znacznie zmniejsza zużycie prądu. A najbardziej przemawia do mnie zamarzanie wymiennika i woda w kanałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.02.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Centrala Onyx Dream 400, przyjmując, że będzie pracowała średnio na 2 biegu przez 365 dni w roku --> zużyje ok 830 kWh, czyli ok 500zł. Na pierwszym biegu przez rok zużyje ok 192 kWh = ok 115 zł Faktycznie zmniejszenie biegu z 2 na 1 podczas nieobecności dość znacznie zmniejsza zużycie prądu. A najbardziej przemawia do mnie zamarzanie wymiennika i woda w kanałach. Centrala pracuje na 30% - to maksymalnie 18W - po co II bieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts