tomno 03.11.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Gdzie tu logika - przyłożenie do anemostatu doprowadzi do błędnych wyników, bo tak zmieni opór, a przyłożenie do czerpni (gdzie zwężenie będzie dużo większe, bo i powierzchnia czerpni dużo większa, i przepływy większe=większe opory) "zwiększy ogólny opór o ułamek %"? Dokładnie odwrotnie - to na anemostacie zwiększy opór i przepływ mniej, niż na czerpni czy wyrzutni (zakładając ten sam przekrój i wiatrak w anemometrze). Gdybyś chciał zmierzyć prędkość wiatru to jak duży anemometr byś użył? Kto powiedział, że 100% powietrza ma przepłynąć przez wiatraczek? Wkładasz go do kanału, mierzysz prędkość przepływu, znając średnicę kanału obliczasz wydajność. Oczywiście jest to obarczone pewnym błędem, jednak wystarczy raczej do określenia ogólnej wydajności. Prędkość przepływu co prawda nie jest równy w na całym przekroju, jednak można uśrednić. Mierząc w ten sam sposób na czerpni i wyrzutni błąd będzie podobny, więc można dość dobrze ustawić balans, choć jeśli mieszkanie jest dość szczelne, to są też prostsze sposoby, choćby taki o którym pisze kudłaty69. Jak chcesz dokładniej to trzeba użyć balometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 03.11.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 ...W domu nie ma zaduchu - to najważniejsze:) a i nie czuć parowozów sąsiadów przez filtr węglowy ... Ciekawy jestem jak Ci się ten filtr węglowy sprawdzi. U siebie zrobiłem w zeszłym roku, tylko mniejszy i płaski i szybko przestał pochłaniać. Za drogo wychodziło używanie, więc zrezygnowałem. Aktualnie znajomy robi mi na Arduino i czujniku PM 10 oraz TVOC wyłącznik nawiewu, gdy wentylacja zaciąga dym. Czy się to uda zrobić i czy się sprawdzi, to czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 (edytowane) Gdybyś chciał zmierzyć prędkość wiatru to jak duży anemometr byś użył? Kto powiedział, że 100% powietrza ma przepłynąć przez wiatraczek? To powiedz mi, gdzie przyłożyć wiatraczek do tego kominka z lewej: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414457 albo do takiej czerpni: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=391930 czy tak: albo tak: ustawionego anemostatu? I jak prędkość przełożyć na przepływ w m3/h? Dzwon (w przypadku wyrzutni musiałby być nieźle wyrzeźbiony) daje jakieś szanse na wyciągnięcie sensownych informacji z pomiaru. Wkładasz go do kanału, mierzysz prędkość przepływu, znając średnicę kanału obliczasz wydajność Jaki sens ma mierzenie po zdemontowaniu czerpni, wyrzutni czy anemostatu? Przyłożenie dzwonu do anemostatu, który ma mniejszą czynną powierzchnię przekroju, ma czynić pomiary bezsensownymi, a odpięcie czerpni czy wyrzutni dawać bardziej wiarygodne wyniki? Można próbować mierzyć tak: Ale po pierwsze wymaga to kryzowania (te urządzenia na przyłączeniu czerpni i wyrzutni do reku) co zmienia opory, a po drugie wymaga odpowiednich warunków - u mnie wychodziły cuda najprawdopodobniej przez brak wymaganego prostego odcinka rury przed kryzą. Edytowane 3 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 03.11.2019 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 To powiedz mi, gdzie przyłożyć wiatraczek do tego kominka z lewej:... Otwieram skrzynkę filtra, wkładam do środka kanału wiatraczek anemometru, zamykam i mierzę Co do ściągnięcia kratki z czerpni czy wyrzutni. Mam zrobiony z wentylatorów komputerowych i woltomierzy stały pomiar wydajności nawiewu i wywiewu. U mnie ściągnięcie czerpni (nie mam na niej gęstej kratki, tylko żaluzja) nie zmienia wydajności wentylacji, wiec można i tak. Skoro twierdzisz, że na anemostatach jesteś w stanie w miarę dokładnie zmierzyć, to niech tak będzie. Ja wielokrotnie próbowałem, na różne sposoby, anemometrem z małym wiatraczkiem i z dużym i nigdy nie zgadzały się wyniki pomiarów nawiew - wywiew. Dopiero pomiary na czerpni i wyrzutni (a właściwie na wywiewie) dały właściwe wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Ja wielokrotnie próbowałem, na różne sposoby, anemometrem z małym wiatraczkiem i z dużym i nigdy nie zgadzały się wyniki pomiarów nawiew - wywiew. Dopiero pomiary na czerpni i wyrzutni dały właściwe wyniki. Z czego wnioskujesz, które były właściwe? Używałeś dzwonu pomiarowego? Jaki anemometr podłączałeś i z czego wnioskujesz, że wskazania były gorsze, niż wentylatorów komputerowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 03.11.2019 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2019 Z czego wnioskujesz, które były właściwe? Rurka przez ścianę i woreczek, aby ustawić balans. Pomiar na anemostatach nigdy się nie zgadzał z tym, co wskazywał woreczek. Nie używałem profesjonalnego sprzętu, dzwon robiłem sam z papieru. Na którejś grupie na FB uświadomili mnie, że takie pomiary na anemostatach, to nawet balometrem są często nierealne do wykonania, a o aerometrze to można zapomnieć. Jedynie jakiś sens pomiaru areometrem jest na czerpni i wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2019 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Jedynie jakiś sens pomiaru areometrem jest na czerpni i wyrzutni. I na podstawie tego sobie regulujesz anemostaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 04.11.2019 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 I na podstawie tego sobie regulujesz anemostaty? Mam 4 nawiewy i 2 wywiewy. Nie widzę potrzeby regulacji anemostatami. Zresztą w 2 sypialniach nie mam anemostatów, tylko kratki z żaluzjami aby skierować strumień powietrza w jednym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Mam 4 nawiewy i 2 wywiewy. Nie widzę potrzeby regulacji anemostatami. Ja widzę taką potrzebę na czujniku CO2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 04.11.2019 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Ja widzę taką potrzebę na czujniku CO2. U mnie jest kaskadowy przepływ powietrza i wlasnie uruchomiłem automatyczne sterowanie wydajnością na podstawie CO2. Jednak skoro ty regulujesz poszczególne pomieszczenia na podstawie pomiaru CO2, to nie ma wiekszego znaczenia, czy pomiar anemometrem jest poprawny, czy nie. Ważne aby wiedzieć czy się przepływ zwiększa/zmniejsza i mniej więcej o ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.11.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 (edytowane) Jednak skoro ty regulujesz poszczególne pomieszczenia na podstawie pomiaru CO2, to nie ma wiekszego znaczenia, czy pomiar anemometrem jest poprawny, czy nie. I kto jeszcze różnicuje przepływ między anemostatami z użyciem czujnika CO2? Nie widziałem, nie czytałem ani jednej takiej sytuacji. Wszyscy instalatorzy regulują anemometrami. Ale wskazania poziomu CO2 w różnych pomieszczeniach dowodzą, że jest potrzeba różnicowania przepływów, chociaż Ty jej nie widzisz. Sterowanie wydajnoscią reku to osobna kwestia. Edytowane 4 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 04.11.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Regulować z pomocą anemometru można, jednak nie oznacza to wcale, że wskazania wydajności są poprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 04.11.2019 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 Otwieram skrzynkę filtra, wkładam do środka kanału wiatraczek anemometru, zamykam i mierzę Co do ściągnięcia kratki z czerpni czy wyrzutni. Mam zrobiony z wentylatorów komputerowych i woltomierzy stały pomiar wydajności nawiewu i wywiewu. U mnie ściągnięcie czerpni (nie mam na niej gęstej kratki, tylko żaluzja) nie zmienia wydajności wentylacji, wiec można i tak. Skoro twierdzisz, że na anemostatach jesteś w stanie w miarę dokładnie zmierzyć, to niech tak będzie. Ja wielokrotnie próbowałem, na różne sposoby, anemometrem z małym wiatraczkiem i z dużym i nigdy nie zgadzały się wyniki pomiarów nawiew - wywiew. Dopiero pomiary na czerpni i wyrzutni (a właściwie na wywiewie) dały właściwe wyniki. Te wentylatorki to jednak się sprawdzają? Gdzie je zamontowałeś? Na nawiewie i wywiewie od strony domu chyba będzie dobrze.? Mam przyłącza 200mm więc wentylatorki bym kupił też 200mm by były dokładne - przynajmniej by było widać online jak się zmienia przepływ w wyniku zapychania filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 04.11.2019 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2019 A i chyba za reku wrzucę kilka zwojów rury pex z co aby podgrzewać powietrze nawiewane - u mnie po wentylacji grawitacyjnej i zyciu w słodkim smrodku jak nawiew ma 20 stopni to pizga zimnym po głowie Wiem wiem że powinno byc zimniejsze ale mam to gdzieś - liczy się wygoda i odczucie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 05.11.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 I kto jeszcze różnicuje przepływ między anemostatami z użyciem czujnika CO2? Nie widziałem, nie czytałem ani jednej takiej sytuacji. Wszyscy instalatorzy regulują anemometrami. Ale wskazania poziomu CO2 w różnych pomieszczeniach dowodzą, że jest potrzeba różnicowania przepływów, chociaż Ty jej nie widzisz. Sterowanie wydajnoscią reku to osobna kwestia. Takie pytanie. Czy instalatorzy mają możliwość regulacji wentylacji na podstawie CO2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Takie pytanie. Czy instalatorzy mają możliwość regulacji wentylacji na podstawie CO2 ? Skoro ja mam, to prefosjonaliści też mogą. Z pewnością też lepiej (dla nich ma sens kupno kilku czy kilkunastu czujników i rejestrowanie poziomu co2 w wielu miejscach jednocześnie). Wizyta na 5 minut, żeby po zdalnej analizie pokręcić anemostatami też nie powinna być problemem. Ale tu było nie o tym - wskazania CO2 to dowód, że warto różnicować przepływy, chociaż tomno nie widzi takiej potrzeby. Metody są różne (np. w suszarni ustawianie na podstawie co2 jest bez sensu - analiza wilgotności będzie lepsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 05.11.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Ale tu było nie o tym - wskazania CO2 to dowód, że warto różnicować przepływy, chociaż tomno nie widzi takiej potrzeby... Napisałem, że u mnie nie ma takiej potrzeby. Niektóre instalacje wymagają regulacji, zwłaszcza jeśli są zrobione kanałami o dużych średnicach. Jeśli ktoś robi na peflex 63mm, i zrobi odpowiednio do potrzeb, to też nie bardzo jest co regulować. A tak w ogóle, to pisałem, że anemometrem wiatraczkowy nie da się zmierzyć dokładnie wydajności na anemostatach. @kudlaty69 później zrobie jakieś foto tych wentylatorów i opiszę jak to u mnie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Napisałem, że u mnie nie ma takiej potrzeby. Zmierz stężenie CO2 w sypialniach jak masz dzieci, to pewnie też zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 05.11.2019 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 Zmierz stężenie CO2 w sypialniach jak masz dzieci, to pewnie też zmienisz zdanie. Myślisz, że jakieś 80% całości nawiewu rozdzielone na 2 sypialnie to za mało? Powinienem dać tam 100%? Napisałem, że u mnie jest przepływ powietrza kaskadowy i większość nawiewu jest w sypialniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.11.2019 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2019 (edytowane) Myślisz, że jakieś 80% całości nawiewu rozdzielone na 2 sypialnie to za mało? Powinienem dać tam 100%? Napisałem, że u mnie jest przepływ powietrza kaskadowy i większość nawiewu jest w sypialniach. Wiem, że sypialnia z jedną osobą jest przewentylowana gdy z taką samą wentylacją sypialnia z dwoma osobami ma wystarczającą wentylację. A przewentylowanie w zimie przy reku bez odzysku wilgoci, jest bardzo niefajne. A zawsze jest rozrzutnością, bo i sprawność reku spada z przepływem, i prądu więcej ciągnie, i tę sprawność mnoży się przez wiekszy wolumen. Edytowane 5 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts