Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że sypialnia z jedną osobą jest przewentylowana gdy z taką samą wentylacją sypialnia z dwoma osobami ma wystarczającą wentylację. A przewentylowanie w zimie przy reku bez odzysku wilgoci, jest bardzo niefajne.

A zawsze jest rozrzutnością, bo i sprawność reku spada z przepływem, i prądu więcej ciągnie, i tę sprawność mnoży się przez wiekszy wolumen.

Do sypialni jednoosobowej dajesz 1 kanał 63mm, a dwuosobowej 2 kanały 63mm.

Nie mam problemu z za suchym powietrzem, choć nie wiem jaka jest wilgotność, bo ma 3 higrometry i każdy pokazuje co innego z duża rozbieżnością 35 - 50 %. W każdym razie nikt z domowników nie odczuwa żadnych dolegliwości związanych z za suchym powietrzem. Dla poprawy, oszczędności itd itp zrobiłem automatyczną regulacje wydajności na podstawie CO2. Wydajność wentylacji dostosowuje się (w 4 stopniowej skali) do ilości domowników. Jak będzie to funkcjonować to się okaże.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Te wentylatorki to jednak się sprawdzają? Gdzie je zamontowałeś? Na nawiewie i wywiewie od strony domu chyba będzie dobrze.?

Mam przyłącza 200mm więc wentylatorki bym kupił też 200mm by były dokładne - przynajmniej by było widać online jak się zmienia przepływ w wyniku zapychania filtrów.

Jeden mam w skrzynce za filtrem na wywiewie.

Went1.jpg

Drugi jest w kanale nawiewnym. Jednak jest to za wentylatorem rekuperator, który powodował zawirowania powietrza i zakłócał pracę wentylatora pomiarowego. Musiałem zrobić "prostownicę" przepływu powietrza - w kanale zrobiłem kratownicę o długości około 15 cm, która wyprostowuje przepływające powietrze.

Problemem są wentylatory, ponieważ nie wszystkie się nadają, a nawet mało które. Ja kupiłem jakieś tanie po coś około 20 zł. Próbowałem również na innych jednak napięcie wytwarzane było bardzo "skaczące" i nie dało się nic ustawić. Te które mam pracują bardzo stabilnie.U mnie dają około 0.03V przy 70m3/h, 0.64V przy 120m3/h i 1.32V przy 180m3/h

Went2.jpg

Ja mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/woltomierz-cyfrowy-miernik-tester-led-dc-4-5-30v-7794663052 tylko z 3 przewodami, zasilany z osobnego zasilacza.

Po ustawieniu balansu, potencjometrem z tyłu woltomierza wyrównałem wskazania tak, aby dwa pokazywały to samo. Zrobiłem to dla wydajności około 120 m3/h, bo przy dużej zmianie wydajności pomiar się rozjeżdża.

Dzęki tomno. Daj namiary na wentylatorki co spełniły twoje oczekiwania te voltomierze bo te z aukcji pokazują dopiero od 4,5v. A te voltomierze to nie rozumiem o osobnym zasilaczu? przecież je maja napędzać wentylatorki.

Są takie woltomierze z 2 przewodami. Wyświetlacz zasilany jest z mierzonego źródła, dlatego działają od 4V. Są również z 3 przewodami, w których wyświetlacz zasilany jest z osobnego źródła napięcia, a pomiar jest od 0.01V. Jeśli znajdę gdzieś dane jakie dokładnie wentylatory kupiłem, to napiszę.

Zdecydowanie przesada. Ktoś starał się bilansować większość pomieszczeń dając w nich tyle nawiewów co wywiewów - można i tak, ale nie ma to uzasadnienia (chyba, że chcesz szczelne drzwi i faktycznie potrzebujesz bilansowania poszczególnych pomieszczeń).

Dałbym w salonie dwa nawiewy x2 rury, w kuchni jeden wywiew 2 albo 3 rury.

W pomieszczeniach, gdzie mają spać dwie osoby - 1x3 rury. W innych po 1x2 rury.

czy myslisz, że tak to lepiej wygląda?:

32f17588cb765925gen.png

A czy w kuchni bedzie to wystarczajace by wyciągnąc zużyte powietrze z okapu ? (okap będzie miał filtr węglowy-bez podłączenia do konina)

A czy w kuchni bedzie to wystarczajace by wyciągnąc zużyte powietrze z okapu ? (okap będzie miał filtr węglowy-bez podłączenia do konina)

Okap bez podłączenia do komina ma niewielki sens.

Aby w zimie nie przesuszyć powietrza w domu, wydajność wentylacji to okolo 20 - 30 m3/h (w przypadku wymiennika z odzyskiem wilgoci, trochę więcej, choć nie wiem ile). Jak rozdzielisz taką ilość powietrza (nie wiem ile osób będzie mieszkać) na te wywiewy, które zrobiłeś?

Co sądzicie o zrobieniu z komina wentylacyjnego (systemowy schiedel) rozdzielacza wywiewnego? Komin powinien być szczelny- jest otynkowany. Część spalinowa używana 4 lata zostanie wyłączona z użytku i zatkana.

Część wentylacyjna ma 10x26cm. Obie łazienki są pod niego podłączone. Jedna parter, druga piętro.

Bliżej centrali dałbym trójnik i dołączył przewód 1x75 kuchenny.

Da się ustawić anemostatami tak, aby nie ciągnęło wszystkiego z dolnej łazienki ? (reku będzie w piwnicy). Wiadomo, że w dolnej łazience będzie trzeba znacznie przydławić przepływ- nie będzie gwizdać? Planuje wentylować 100m3/h.

Inna opcja to wepchnąć w komin 2x75 dla górnej łazienki i zapiankować poniżej i powyżej. Kolejne 2, albo 3 rury wtynkować w komin "na styk" i ciągnąć powietrze z dolnej łazienki bezpośrednio kominem. Oczywiście trzeba wtedy kupić rozdzielacz.

Co będzie rozsądniejsze? Przy wariancie z rozdzielaczem nie mam fizycznie możliwości dołożenia większej ilości rur niż 5x75 dla obu łazienek.

Są takie woltomierze z 2 przewodami. Wyświetlacz zasilany jest z mierzonego źródła, dlatego działają od 4V. Są również z 3 przewodami, w których wyświetlacz zasilany jest z osobnego źródła napięcia, a pomiar jest od 0.01V. Jeśli znajdę gdzieś dane jakie dokładnie wentylatory kupiłem, to napiszę.

Woltomierze znalazłem - to takie na 3 kable?

https://allegro.pl/oferta/woltomierz-led-cyfrowy-0-100v-red-mini-0-36-8576987948

Mam szybkie pytanie:

chciałbym wykorzystać szacht wentylacyjny jako wyrzutnię z rekuperatora. Problem w tym, że z rekuperatora wychodzi nypel fi200 (ok. 314cm^2) a kanał wentylacyjny ma wymiary 10x26cm (260cm^2). Czy mogę tak bardzo zmniejszyć przekrój, czy będzie to błędem?

Ja planuje wykorzystać kamionkowe fi 180, ale do reku na 160. W kominie jak jest ciąg to mimo zwężenia powinno samo ciągnąć.

chciałbym wykorzystać szacht wentylacyjny jako wyrzutnię z rekuperatora. Problem w tym, że z rekuperatora wychodzi nypel fi200 (ok. 314cm^2) a kanał wentylacyjny ma wymiary 10x26cm (260cm^2). Czy mogę tak bardzo zmniejszyć przekrój, czy będzie to błędem?

Wydajnościowo powinno dać radę - co najwyżej trzeba będzie zbilansować wentylatorami różnicę w oporach.

Będzie za to inny problem. Przy wentylacji grawitacyjnej takim kanałem wylatuje z domu ciepłe powietrze. W przypadku rekuperacji jest ono zimą schłodzone. Wychłodzenie ściany to nie tylko wychłodzenie pomieszczenia, ale też ryzyko skraplania pary.

Witajcie,

chciałbym poprosić fachowców o drobną poradę. Mam zrobioną samodzielnie instalację rekuperacji - jednostka centralna Brink Renovent HR 300, rury spiro. Była ona do tej pory ustawiona na nieocieplanym poddaszu i generalnie zimą nie dało się opanować sytuacji z wodą :) Przeniosłem więc ją do ciepłego pomieszczenia, a rury dodatkowo ociepliłem.

Wszystko niby działa, nie mierzone jeszcze.

Niemniej, przez przypadek, wszedłem w ustawienia rekuperatora z informacjami o parametrach jego pracy. Zaniepokoiły mnie dwie pozycje, mianowicie odczytywane ciśnienia w części nawiewnej i wywiewnej. Przy ustawieniu prędkości wentylatorów na 150 m3/godz. w rurach wywiewnych ciśnienie oscylowało w granicach 440 Pa, podczas gdy w nawiewnych tylko 40 Pa.

Czy mam rozumieć, że jest jakiś problem? A jeśli tak, to o jakim charakterze i gdzie zacząć szukać przyczyny?

Będę serdecznie wdzięczny za wskazówki.

pozdrawiam,

Marek

Witam,

Dotarłem do etapu montażu systemu rekuperacji. Po przeczytaniu wielu wątków napewnoe będzie jednostka z odzyskiem wilgoci - model jeszcze nie wybrany.

Poniżej zamieszczam mój wstępny projekt rozkładu nawiewów (niebieski) i wywiewów. Instalacja na Peflex 75, jednostka zamontwana będzie w kotłownia. Dom docelowo 2+2. Kotłownia - kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny. Bardzo proszę o opinię i sugestie.

8ebf039c532ab647.jpg

https://images89.fotosik.pl/279/8ebf039c532ab647.jpg

rozumiem, mała poprawka:

https://images91.fotosik.pl/279/5520d6f148939e17.jpg

Zakładam, że zbyt duża ilość nawiewów i wywiewów nie będzie za dobra w związku z tym podzieliłem układ. Pytanie czy nawiew garderoby oraz sypilania po 1x75 wystarczy? obecnie również układ nie jest zrównoważony - jeden nawiew więcej.