Kaizen 13.11.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 rozumiem, mała poprawka: https://images91.fotosik.pl/279/5520d6f148939e17.jpg Zakładam, że zbyt duża ilość nawiewów i wywiewów nie będzie za dobra w związku z tym podzieliłem układ. Pytanie czy nawiew garderoby oraz sypilania po 1x75 wystarczy? obecnie również układ nie jest zrównoważony - jeden nawiew więcej. Do pralni przeniósłbym wywiew z wiatrołapu. Rozpoznaj dobrze temat wentylacji kotłowni. Jak kocioł montujesz w łazience, to może być rekuperacja. Jak w kotłowni, to musi być zetka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Chyba, że architekt wymaże słowo "kotłownia" i zastąpi je "pomieszczeniem technicznym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 13.11.2019 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 w projkecie jest "pomieszczenie techniczne" rozumiem, że problem może być tylko z kominiarzem? czy ktoś jeszcze może się doczepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 13.11.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) w projkecie jest "pomieszczenie techniczne" rozumiem, że problem może być tylko z kominiarzem? czy ktoś jeszcze może się doczepić? Kol.Foto ma rację.Patrz.załącznik.W pralni wywiew nie nawiew Edytowane 13 Listopada 2019 przez Kondensat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2019 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Chyba, że architekt wymaże słowo "kotłownia" i zastąpi je "pomieszczeniem technicznym" Niby pomieszczenie techniczne podpada pod definicję pomieszczenia mieszkalnego? IMO w pomieszczeniu technicznym nie można instalować kotła - albo w kotłowni, albo w pomieszczeniu mieszkalnym. § 3 Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: [...] 10)pomieszczeniu mieszkalnym - należy przez to rozumieć pokoje w mieszkaniu, a także sypialnie i pomieszczenia do dziennego pobytu ludzi w budynku zamieszkania zbiorowego; 11)pomieszczeniu pomocniczym - należy przez to rozumieć pomieszczenie znajdujące się w obrębie mieszkania lub lokalu użytkowego służące do celów komunikacji wewnętrznej, higieniczno-sanitarnych, przygotowywania posiłków, z wyjątkiem kuchni zakładów żywienia zbiorowego, a także do przechowywania ubrań, przedmiotów oraz żywności; 12)pomieszczeniu technicznym - należy przez to rozumieć pomieszczenie przeznaczone dla urządzeń służących do funkcjonowania i obsługi technicznej budynku; Edytowane 13 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2019 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Na szczęście Twoje IMO do rzeczywistości ma się nijak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Na szczęście Twoje IMO do rzeczywistości ma się nijak. Oczywiście, każdy może sam przeczytać definicję pomieszczenia technicznego, mieszkalnego, przepis, że kocioł typu C może współistnieć z dowolną wentylacją tylko w pomieszczeniu mieszkalnym i wyciągnąć własne wnioski. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2019 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Chlopie, nie kompromituj sie...Moje zdanie ?Ty sobie posprawdzaj, wśród tutejszych użytkowników WM i gazu, gdzie mają zainstalowane kotły.Wskaż jednej przykład na "brak odbioru budynku " z tego powodu. Już pomijam fakt, że łazienka nie jest pomieszczeniem mieszkalnym, a pomocniczym, jeśli chodzi o ścisłość. To Ty masz swoje IMO, wypowiadając się w temacie, z którym nie miałeś styczności....Rozmawiałem z dwoma kominiarzami na temat kotła w pomieszczeniu technicznym z WM -żaden nie robił problemów.Z iloma Ty rozmawiałeś ? Edytowane 13 Listopada 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Rozmawiałem z dwoma kominiarzami na temat kotła w pomieszczeniu technicznym z WM -żaden nie robił problemów. Z iloma Ty rozmawiałeś ? Z kilkoma, co twierdzili, że przy kominku muszę mieć wentylację grawitacyjną. Stanowisko to prezentowało też wielu kominiarzy, z którymi mieli problemy koledzy na FM. To świadczy o ich znajomości prawa, nie o prawidłowości Twojego stanowiska i jego zgodności z prawem. Rozmawiałem też z trzema projektantami - i twierdzili, że jak zostawiam kocioł to przemianowanie kotłowni na pomieszczenie techniczne nie zwalnia mnie z obowiązku zastosowania tam wentylacji mechanicznej. Jakby pomieszczenia nie nazwać, jeżeli nie będzie to pomieszczenie mieszkalne (dla niego jest wyjątek przy kotle C), to ma spełniać warunki, które ładnie są podsumowane w krótkim tekście Korporacji Kominiarzy Polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.11.2019 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) Nie rozmawiamy o kominku. Dlaczego proponujesz montaż kotła gazowego w łazience z WM, skoro łazienka nie jest pomieszczeniem mieszkalnym ? Jak kocioł montujesz w łazience, to może być rekuperacja. Jak w kotłowni, to musi być zetka. Wypadałoby najpierw zgłębić temat, w którym ma się zamiar zabrać głos. Proszę o podanie JEDNEGO przypadku nieudzielenia pozwolenia na użytkowanie domu z uwagi na kocioł gazowy w pomoeszczeniu technicznym (czy np pralni) z WM Edytowane 13 Listopada 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 13.11.2019 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 (edytowane) U mnie jutro podłączenie rekuperatora. Zielone kanaly są na budowie od samego początku, kladlem je w kanałach stropu żerańskiego. Rekuperator itho 325m3 za 700pln używka. Zielone rury 1500pln, reszta kształtek około 1500 - 2000pln. Ciekawe jak to będzie działać. 6 nawiewow i 6 wywiewów. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 14.11.2019 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Pralnia, spiżarnia i garderoba też potrzebują wentylacji. O ile pralnia to jeszcze jako tako ale spiżarnia i garderoba to chyba jak ma spory zapas na rozdzielaczach. Spiżarnia lepiej będzie funkcjonować bez jakiejkolwiek wentylacji. Przede wszystkim fajnie by było żeby ilość rur nawiewnych == wywiewnych bo po co kombinować. Druga sprawa ilość rur wyjdzie z przekroju rur do/z reku czerpni/wyrzutni (200 ->12). A reszta to żonglowanie żeby później się nie okazało w zimie przy 20-30% wydajności reku w łazience jest za słaby wyciąg/wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 14.11.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Dzięki Panowie za zaangażowanie, ale jeszcze Was pomęczę, aby zamknąć temat z prawidłowym projektem. Dodałem wywie pralni, i dodałem nawiew w sypialnie aby było 2x75. Teraz jest równo nawiewów i wywiewów po 10. Czy wiatrołap i pralnia będąc obok siebie z wywiewami to nie problem? może dać w wiatrołapie nawiew i wyciągać przez pralnie? Wrzucam projekt:https://images90.fotosik.pl/280/0dfa3ac625b6aacc.jpg Edytowane 14 Listopada 2019 przez pawnook Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 14.11.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Dzięki Panowie za zaangażowanie, ale jeszcze Was pomęczę, aby zamknąć temat z prawidłowym projektem. Dodałem wywie pralni, i dodałem nawiew w sypialnie aby było 2x75. Teraz jest równo nawiewów i wywiewów po 10. Czy wiatrołap i pralnia będąc obok siebie z wywiewami to nie problem? może dać w wiatrołapie nawiew i wyciągać przez pralnie? Wrzucam projekt: https://images90.fotosik.pl/280/0dfa3ac625b6aacc.jpg Przenieś wywiew z wiatrołapu do głównej łazienki. Skoro w pralni jest wyciąg, to powietrze z mieszkania będzie musiało przepłynąć przez wiatrołap. Czy sypialnie z 1 kanałem będą jednoosobowe? Edytowane 14 Listopada 2019 przez tomno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 14.11.2019 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Dzięki Panowie za zaangażowanie, ale jeszcze Was pomęczę, aby zamknąć temat z prawidłowym projektem. Dodałem wywie pralni, i dodałem nawiew w sypialnie aby było 2x75. Teraz jest równo nawiewów i wywiewów po 10. Czy wiatrołap i pralnia będąc obok siebie z wywiewami to nie problem? może dać w wiatrołapie nawiew i wyciągać przez pralnie? Wrzucam projekt: https://images90.fotosik.pl/280/0dfa3ac625b6aacc.jpg Moja sugestia taka: jadalnia 2x75 spiżarka 0 wiatrołap 0 pralnia zmiana na nawiew 1x75 garderoba 0 wywiewy odzyskane z spiżarki i wiatrołapu dołożyć do łazienek i tam 3x75 Jaka średnica ksrzynek rozprężnych? jak masz 10/10 kanałów to wypadałoby 160. Ja bym zmienił na 12/12 kanałów i rura 200 do/z reku/czerpni. Wtedy masz dwa extra kanały nawiewne do pokoi gdzie masz po jednej rurze. Ja bym nie zrobił pokoju w którym się śpi (dziecko czy dorosły) na jednej rurze. Lepiej mieć dwie i przydławić np. bo poźniej w drugą stronęzaczarowanym ołówkiem jej nie namalujesz.. Ale teorie na forum są różne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 14.11.2019 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Moja sugestia taka: jadalnia 2x75 spiżarka 0 wiatrołap 0 pralnia zmiana na nawiew 1x75 garderoba 0 wywiewy odzyskane z spiżarki i wiatrołapu dołożyć do łazienek i tam 3x75 Jaka średnica ksrzynek rozprężnych? jak masz 10/10 kanałów to wypadałoby 160. Ja bym zmienił na 12/12 kanałów i rura 200 do/z reku/czerpni. Wtedy masz dwa extra kanały nawiewne do pokoi gdzie masz po jednej rurze. Ja bym nie zrobił pokoju w którym się śpi (dziecko czy dorosły) na jednej rurze. Lepiej mieć dwie i przydławić np. bo poźniej w drugą stronęzaczarowanym ołówkiem jej nie namalujesz.. Ale teorie na forum są różne... Czy przy rezygnacji z wywiewu wiatrołapu, dodaniu nawiewiu z pralni, syf z wiatrołapu nie poleci na część dzienną? Przenieś wywiew z wiatrołapu do głównej łazienki. Skoro w pralni jest wyciąg, to powietrze z mieszkania będzie musiało przepłynąć przez wiatrołap. Czy sypialnie z 1 kanałem będą jednoosobowe? tak sypialnie jednoosobowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 15.11.2019 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Czy przy rezygnacji z wywiewu wiatrołapu, dodaniu nawiewiu z pralni, syf z wiatrołapu nie poleci na część dzienną? tak sypialnie jednoosobowe. Wywiewy powinny być w miejscach "brudnych" i jak za dużo ich zrobisz to po skręceniu centrali na minimum w zimie nie będziesz miał dobrej wentylacji w łazience. Moim zdaniem wywiewy powinny być tylko w tych miejscach gdzie to konieczne i ja u siebie tak robie. U mnie mam 6 rur w łazience (2 anemostaty 3x75). Każdy robi jak uważa... Dla mnie max wywiewów powinno być w łazience, później kuchnia i wc ale to w zależności czy wc jest z łazienką czy nie bo jak tak to łazienka, łazienka, kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 15.11.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Takie zapytanie mam czysto ciekawsko/teoretyczne. Czy można puścić wywiewu z reku na poddasze nieużytkowe w domku parterowym ? Jeśli nie to dlaczego ?? Poddasze nieocieplone, ocieplony tylko strop celulozą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.11.2019 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Takie zapytanie mam czysto ciekawsko/teoretyczne. Czy można puścić wywiewu z reku na poddasze nieużytkowe w domku parterowym ? Jeśli nie to dlaczego ?? Poddasze nieocieplone, ocieplony tylko strop celulozą. pewnie można tylko po co tam pchać stare powietrze, zimą chłodne w dodatku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Jeśli nie to dlaczego ?? Poddasze nieocieplone, ocieplony tylko strop celulozą. To powietrze ma zimą ładnych kilka stopni więcej, niż na zewnątrz i blisko 100% wilgotności (przy reku z odzyskiem wilgoci trochę mniej - ale dalej dużo) i będzie się skraplało i zamarzało. Edytowane 15 Listopada 2019 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts