pawnook 15.11.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ehh im dalej w las tym gorzej, ale nie odpuszczam i kolejna wersja. Proszę panowie o porady bo w przyszłym tygodniu zaczynam kłaść instalacje.https://images89.fotosik.pl/280/738a68241500bd5a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.11.2019 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ehh im dalej w las tym gorzej, ale nie odpuszczam i kolejna wersja. Proszę panowie o porady bo w przyszłym tygodniu zaczynam kłaść instalacje. https://images89.fotosik.pl/280/738a68241500bd5a.jpg w małej łazience dwa starczą, wiatrołapu się nie obsługuje WM, choć to zależy ...ja być może zrobię ale wyciąg poprowadzony do szafy z butami z pralni to raczej wyciąg jak już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 15.11.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 w małej łazience dwa starczą, wiatrołapu się nie obsługuje WM, choć to zależy ...ja być może zrobię ale wyciąg poprowadzony do szafy z butami z pralni to raczej wyciąg jak już... dlaczego się wiatrołapu nie obsługuje? wilgoć i zapaszki i ma zostać bez wentylacji? albo wyciągąć ma syf na część dzienną? dla mnie akurat oczywiste jest że wiatrołap powinien być wentylowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 15.11.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 U mnie w wiatrołapie będzie delikatny wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 dlaczego się wiatrołapu nie obsługuje? wilgoć i zapaszki i ma zostać bez wentylacji? albo wyciągąć ma syf na część dzienną? dla mnie akurat oczywiste jest że wiatrołap powinien być wentylowany. W wiatrołapie tyle razy dziennie drzwi są otwierane że lepszej wentylacji już na pewno nie będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.11.2019 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 W wiatrołapie tyle razy dziennie drzwi są otwierane że lepszej wentylacji już na pewno nie będziesz miał. U mnie częściej pracują drzwi tarasowe. Kubatura wiatrołapu jest tak mała, że nie jest w stanie przyjąć wilgoci z mokrej parasolki, kurtki czy butów. I po co to ma się kisić przez noc? Jak najbardziej wywiew jest potrzebny (chyba, że przez wiatrołap powietrze podróżuje tranzytem - u mnie z salonu do pomieszczenia technicznego, tu może do pralni (tylko trzeba tam zrobić wywiew zamiast nawiewu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownik199 15.11.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 (edytowane) Witam wszystkich, Kupuję właśnie dom w stanie deweloperskim, ma wentylację grawitacyjna i rozważam czy przerabiać na mechaniczna. Rekuperator musiałby byc na nieogrzewanym stryszku. Proste pytanie... Czy jako kanały wywiewne można użyć szachtów grawitacyjnych i standardowych kratek, które już tam są? Jedynie na poddaszu chciałbym rozkuć ten komin i tam podłączyć odpowiednią (jeszcze nie wiem jaką) rurę. Pewnie można włożyć w cały szacht jakaś rurę, ale po co ograniczać przekrój? W kanałach nawiewnych przydałaby sie czysta rura, ale wywiewne chyba mogą być brudne. Narysowałem bardzo wstępne plany WM Kanały wywiewne na czerwono to istniejace kanały wentylacji grawitacyjnej. Kanały nawiewne w salonie (niebieskie) to dysze kierunkowe doprowadzone kanałem w.grawitacyjnej ale z rurą włożoną do niego. Dysze kierunkowe bo nie chę tam mieć sufitu podwieszanego. Na piętrze nawiewy przebite ze strychu do kazdej sypialni. Proszę o uwagi, rady, a jeśli ktoś tak uczynny i zaproponował jakie komponenty, ile jakich rur to byłoby cudownie. Edytowane 15 Listopada 2019 przez czarownik199 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.11.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Panie i Panowie, potrzebuję szybkiej porady. Jeśli dam 11 wywiewów i 12 nawiewów (fi75) co spowoduje teoretycznie nadciśnienie, to będzie duży problem? Czy koniecznie to bilansować usuwając jeden nawiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 16.11.2019 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Panie i Panowie, potrzebuję szybkiej porady. Jeśli dam 11 wywiewów i 12 nawiewów (fi75) co spowoduje teoretycznie nadciśnienie, to będzie duży problem? Czy koniecznie to bilansować usuwając jeden nawiew? Nie sądzę, aby był to problem, może przy jakiejś max wydajności. Balans i tak ustawiasz osobno mocą wentylatorów nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.11.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 (edytowane) Podobno tylko w lepszych reku z ceną powyżej 10k jest bilansowanie na wentylatorach. Ja chcę HRU Premair, tam chyba nie ma takiego cudu... Odnośnie wentylacji wiatrołapu też uważam że powinien mieć wyciąg jako pomieszczenie ewidentnie BRUDNE. Instalator namawia aby zrezygnować... Edytowane 16 Listopada 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 16.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Podobno tylko w lepszych reku z ceną powyżej 10k jest bilansowanie na wentylatorach. Ja chcę HRU Premair, tam chyba nie ma takiego cudu... Odnośnie wentylacji wiatrołapu też uważam że powinien mieć wyciąg jako pomieszczenie ewidentnie BRUDNE. Instalator namawia aby zrezygnować... W tych "wypasionych" to jest automatyczna regulacja balansu. Ręczna regulacja powinna być chyba w każdym reku z silnikami EC - jeśli jej nie ma, to znaczy, że nie warto takiego kupować. Zbyt duża ilość wywiewów to problem w zimie. Aby wilgotność w domu nie spadła zbytnio, trzeba ustawić wydajność na poziomie 20 - 30 m3/h/osobę. Jeśli wywiewów zrobisz za dużo, to będzie za słaba wentylacja w łazience, a jeszcze gorzej gdy łazienki są dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 16.11.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Moja rekuperacja ruszyła. Dom zamieszakny od 15 lat wentylacja grawitacyjna. Teraz przeróbka i wm . Niestety nie udało się dać wywiewnika w przedsionku a tam szafa od podłogi do sufitu z butami i wierzcie mi bardzo tego brakuje - jak macie możliwość to dawajcie koniecznie tam wywiew. Drzwi się otwiera często. Ale też często są długo zamknięte i zapaszki się kiszą ;(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 16.11.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Panie i Panowie, potrzebuję szybkiej porady. Jeśli dam 11 wywiewów i 12 nawiewów (fi75) co spowoduje teoretycznie nadciśnienie, to będzie duży problem? Czy koniecznie to bilansować usuwając jeden nawiew? Wcale nie musi być tyle samo rur nawiewu co wywiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 16.11.2019 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2019 Wcale nie musi być tyle samo rur nawiewu co wywiewu Zgadza się, ja mam 12 rur nawiewu a 8 wywiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 17.11.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 (edytowane) peflex mi zrobiło projekt i tam było zrównoważone. Instalator zrobił po swojemu, ale też dusi na zrównoważenie. Mnie się wydaje, z logiki wynikając, że powinno być jednak nadciśnienie... a nie równowaga czy tym bardziej podciśnienie. Instalator argumentuje, że będą na tym straty, zgoda, ale też bez przesady... Edytowane 17 Listopada 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.11.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Twój instalator twierdzi, że jak dasz więcej rur to będą większe straty?To TY lepiej patrz mu na ręce bo ma braki w podstawach wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.11.2019 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Kontekst. Twierdzi że na złym bilansie będą straty, bo albo będzie zasysać bokiem (podciśnienie) albo uciekać bokiem (nadciśnienie) i w teorii się z tym zgadzam. W praktyce to będą imho pomijalne wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graucho 18.11.2019 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 (edytowane) Różna ilość kanałów nie musi i nie jest gwarantem prawidłowego bilansu nawiew wywiew. Tu będą grały również długości każdej rury, załamania, zakręty itd. Jak będzie duża różnica w ilości kanałów (np 12 nawie/8 wywiew) to może na wywiewie być głośno jak centrala będzie chodzić na 100%. Jest to chyba ekstremalny przypadek bo tak raczej na codzień nie będzie pracowała. Najbezpieczniej jest tak rozplanować ilość kanałów/rur żeby +-1 rura była różnicy. Jak będziesz rozkładał rury zobaczysz że same trasy i długości rur będziesz miał różne i niektórzy kompensują je ekstra esami ale to jak masz miejsce i jak to zrobić. Ja robię 12/12 i nadmiar wywiewów przeniosłem do łazienki/wc/kuchni(tzn dodatkowe rury do anemostatów wywiewnych). https://www.fotosik.pl/zdjecie/34309e3a5f5bd36c Edytowane 18 Listopada 2019 przez graucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.11.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Kontekst. Twierdzi że na złym bilansie będą straty, bo albo będzie zasysać bokiem (podciśnienie) albo uciekać bokiem (nadciśnienie) i w teorii się z tym zgadzam. W praktyce to będą imho pomijalne wartości. Przy podciśnieniu jest duża szansa na zasysanie zewnętrznego powietrza każdą szczeliną jak i oknami z uwagi na ich konstrukcje. Przy nadciśnieniu ta szansa znacznie maleje bowiem okna są wtedy dopychane do ramy okiennej. Moim zdaniem bardzo lekkie nadciśnienie nigdzie i nikomu nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarownik199 18.11.2019 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witam wszystkich, Kupuję właśnie dom w stanie deweloperskim, ma wentylację grawitacyjna i rozważam czy przerabiać na mechaniczna. Rekuperator musiałby byc na nieogrzewanym stryszku. Proste pytanie... Czy jako kanały wywiewne można użyć szachtów grawitacyjnych i standardowych kratek, które już tam są? Jedynie na poddaszu chciałbym rozkuć ten komin i tam podłączyć odpowiednią (jeszcze nie wiem jaką) rurę. Pewnie można włożyć w cały szacht jakaś rurę, ale po co ograniczać przekrój? W kanałach nawiewnych przydałaby sie czysta rura, ale wywiewne chyba mogą być brudne. Narysowałem bardzo wstępne plany WM [ATTACH=CONFIG]437035[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437036[/ATTACH] Kanały wywiewne na czerwono to istniejace kanały wentylacji grawitacyjnej. Kanały nawiewne w salonie (niebieskie) to dysze kierunkowe doprowadzone kanałem w.grawitacyjnej ale z rurą włożoną do niego. Dysze kierunkowe bo nie chę tam mieć sufitu podwieszanego. Na piętrze nawiewy przebite ze strychu do kazdej sypialni. Proszę o uwagi, rady, a jeśli ktoś tak uczynny i zaproponował jakie komponenty, ile jakich rur to byłoby cudownie. Nikt się nie odezwał w mojej sprawie więc sam conieco poczytałem, zrobiłem bilans przepływów: NAWIEWY: salon 80m3/h (2 dysze kierunkowe (?)na słupie) sypialnia 1os 30m3/h (1x peflex ze strychu) sypialnia 2os 30m3/h (1x peflex ze strychu) garderoba 20m3/h (1x peflex ze strychu, powietrze z garderoby przepływa też przez sypialnie 2os, więc razem jest 50m3/h) sypialnia 1os 30m3/h (1x peflex ze strychu) RAZEM: 190m3/h WYWIEWY kuchnia 50m3/h (kanał plastikowy 110x55, bo musi być jak najbardziej płaski, kuchnia z indukcją) wiatrołap 10m3/h łazienka dół 50m3/h (2x peflex ?) kotłownia/pralnia dół 20m3/h (1x peflex ?) łazienka góra 60m3/h (2x peflex) RAZEM: 190m3/h Doradzcie jaką rurę wpychać w szacht wentylacyjny kwadratory ok. 14x16cm. Spiro sztywną, giętką czy raczej wpychać tam 2x peflex? W kuchni chciałbym zastosować kanał dospel 110x55 bo jest niższy niż peflex chociaż łączenie tego potem ze spiro jest dla mnie jeszcze nierozpoznane. [ATTACH=CONFIG]437142[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437143[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts