meakkow 05.01.2020 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 I właśnie jak tam wstawisz suszarkę i nie zrobisz wentylacji, to będziesz miał tam jak w tropikach. od suszarki z pompą ciepła wcale nie jest cieplej. Ale u mnie ona stoi w łazience i mam tam wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.01.2020 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 od suszarki z pompą ciepła wcale nie jest cieplej. Ale u mnie ona stoi w łazience i mam tam wyciąg. To na co zamienia prąd, jeżeli nie na ciepło? To, że zużywa mniej prądu, niż kondensacyjna bez PC powoduje, że wydziela mniej ciepła - ale dalej sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 05.01.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 to postaw sobie ją zamiast kominka, hehe. Ja tam wczoraj obserwowałem i nie odczuwałem tego "sporo". Koniec tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.01.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2020 Zima straty z bufora zostaną odzyskane w rekuperatorze. Po to on jest... Z moim reku o3ozon, oby z połowę. Wentylacja kotłowni/buforowni/pralni jest najmniejszym problemem, tam zawsze mogę coś poprawić. Popatrzcie proszę na rysunek z poprzedniej strony. Czy tam nie ma jakiegoś babola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.01.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 od suszarki z pompą ciepła wcale nie jest cieplej. Ale u mnie ona stoi w łazience i mam tam wyciąg. tylko wentylacja nie służy do usuwania ciepła z pomieszczenia, a wilgoci. A ta gdy chodzi suszarka rośnie momentalnie i nawet przy słabej wentylacji jest nie do zniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 07.01.2020 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Cześć. Mam pytanie do was.Gdzie dać więcej nawiewów - do sypialni czy do salonu?Czy może po równo? Teraz w planie mam tak:dom piętrowy my + tata ( 5 osób razem )Nawiewy:1 . Salon 1 - 1x752. Salon 2 - 1x753. Sypialnia 1 - 2x754. Sypialnia 2 - 2x755. Pokój dzieci 2 - 2x75 Czy stoi coś na przeszkodzie abym zmieił wszystko na 1x75? Czy dac wszędzie 2x75? Tylko to strata rur pex.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.01.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Gdzie dać więcej nawiewów - do sypialni czy do salonu? Do sypialni dwuosobowych. Salon to zazwyczaj duża kubatura i więcej osób przebywa krótko - więc nie będzie problemu z CO2. Za to dwie osoby przez 6 czy 8 godzin w małej kubaturze za zamkniętymi drzwiami będzie wyznacznikiem obrotów rekuperatora - i w innych sypialniach trzeba mieć odpowiednio mniejszy nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 07.01.2020 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2020 Do salonu włóż więcej niż Ci się wydaje, w razie czego zaślepisz rurkę. Mam 1x75 i jak przyjdzie z 8-10 osób to robi się "duszno" Na co dzień jest ok. W sypialni wystarcza mi 1x75, ale jak masz wątpliwości co Ci szkodzi dodać rurę więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko_zgonus1719516655 08.01.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2020 Cześć. Mam pytanie, chyba bzdurne, ale mam:Mam przygotowane wszystko pod rekuperator typu H, czyli króćcez boków. Mam trochę problem z dostępnością tego reku co wymyśliłem, mój sprzedawca nie ma Domekt R 400 H, oferuje Domekt R 300 V.I pytanie czy to problem że rury trzeba od góry przez co jakiś opór powstanie, czy to raczej problem wyimaginowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 10.01.2020 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Proszę Was o pomoc w sprawie kanałów: 1. Parter: - nawiew: gabinet x1 salon x4 - wywiew: łazienka x3 kuchnia x2 wiatrołap x1 2. Poddasze: - nawiew: sypialnia x1 sypialnia x1 sypialnia x1 sypialnia x2 pralnia x1 - wywiew: łazienka x3 Jakbym nie liczył (tłumiąc przepływy, czy nie), to mi wychodzi 11 nawiewów do 9 wywiewów (na pewno wywiew w wiatrołapie będzie przykręcony i minimalny). Wydaje mi się, że jest zbyt duża dysproporcja. Co o tym myślicie? Zmienić coś? Dodać np. wywiew w korytarzu na poddaszu (wiem, że może zaburzyć wentylacje łazienki)? Edytowane 10 Stycznia 2020 przez pstawik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 10.01.2020 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2020 W pralni chyba wywiew powinien być, przynajmniej u mnie tak zrobione i się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 11.01.2020 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 W pralni wywiew, zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.01.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Są dwie szkoły. Niektórzy mają nawiew i chwała sobie tą odrobinę wilgoci która przechodzi przez dom w okresie kiedy jest jej duży niedobór.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2020 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 Są dwie szkoły. Niektórzy mają nawiew i chwała sobie tą odrobinę wilgoci która przechodzi przez dom w okresie kiedy jest jej duży niedobór.... I dokąd pójdzie wilgoć z tego nawiewu? Do łazienek i do kuchni z wywiewami, gdzie wilgoci raczej nie brakuje? A sypialnie i tak trzeba będzie nawilżać? I co z resztą roku, gdzie wilgoci jest często za dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 12.01.2020 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 I dokąd pójdzie wilgoć z tego nawiewu? Do łazienek i do kuchni z wywiewami, gdzie wilgoci raczej nie brakuje? A sypialnie i tak trzeba będzie nawilżać? I co z resztą roku, gdzie wilgoci jest często za dużo? W tym przypadku niekoniecznie to się sprawdzi bo pralnia blisko jest łazienki. Nie zaobserwowałem nadmiaru wilgoci nawet w lecie... No ale Ty masz trochę inny reku więc u Ciebie może to wystąpić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.01.2020 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 No ale Ty masz trochę inny reku więc u Ciebie może to wystąpić... Za dużą wilgotność masz latem. I mój reku w takich warunkach działa "odwrotnie" i osusza wnętrze (tak samo odzyskuje chłód). A i tak przydaje się klima, gdy wilgotność na zewnątrz wygląda tak (a w domu jeszcze dokładamy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bronson90 13.01.2020 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 U mnie mimo rekuperacji,kilka razy latem na higrometrze widzę 60-70%. Co gorsza, im większy nawiew tym większa wilgotność ale to tylko kilka dni latem tak miałem, podejrzewam specyficzne warunki zewnętrzne. Zazwyczaj utrzymuje się 45-60 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.01.2020 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2020 U mnie mimo rekuperacji,kilka razy latem na higrometrze widzę 60-70%. Co gorsza, im większy nawiew tym większa wilgotność.... I to jest prawidłowa prawidłowość. Tak jak pisał Kaizen, aby obniżyć wilgotność trzeba zastosować klimę, która osuszy powietrze a tym samym uczucie chłodu. Przy niższej wilgotności ciało człowieka skuteczniej chłodzi się przez odparowanie potu. Nie musi to być wyczuwalny zalewający oczy pot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankor 16.01.2020 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć. Proszę o pomoc w zbilansowaniu przepływów do planowanej instalacji REKU… Domek parterowy, 115m2, 3 osobowa rodzina, proponowany rekuperator Izzi 300 ERV, rury PE flex nad stropem w warstwie wełny mineralnej. Sypialnia 1 - 2x75 (nawiew) Sypialnia 2 - 1x75 (nawiew) Pokój 1 - 1x75 (nawiew) Pokój 2 - 1x75 (nawiew) Salon - 2x75 (nawiew) Łazienka - 2x75 (wyciąg) WC - 1x75 (wyciąg) Kuchnia - 2x75 (wyciąg) Dorzucić wyciąg w korytarzu (1x75) za drzwiami wejściowymi do domu? Bilans powinien się poprawić… Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Jankor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 16.01.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2020 Do WC 2x75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts