Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

od suszarki z pompą ciepła wcale nie jest cieplej. Ale u mnie ona stoi w łazience i mam tam wyciąg.

To na co zamienia prąd, jeżeli nie na ciepło? To, że zużywa mniej prądu, niż kondensacyjna bez PC powoduje, że wydziela mniej ciepła - ale dalej sporo.

Zima straty z bufora zostaną odzyskane w rekuperatorze. Po to on jest...

Z moim reku o3ozon, oby z połowę.:)

Wentylacja kotłowni/buforowni/pralni jest najmniejszym problemem, tam zawsze mogę coś poprawić.

Popatrzcie proszę na rysunek z poprzedniej strony. Czy tam nie ma jakiegoś babola?

od suszarki z pompą ciepła wcale nie jest cieplej. Ale u mnie ona stoi w łazience i mam tam wyciąg.

tylko wentylacja nie służy do usuwania ciepła z pomieszczenia, a wilgoci. A ta gdy chodzi suszarka rośnie momentalnie i nawet przy słabej wentylacji jest nie do zniesienia.

Cześć.

Mam pytanie do was.

Gdzie dać więcej nawiewów - do sypialni czy do salonu?

Czy może po równo?

Teraz w planie mam tak:

dom piętrowy my + tata ( 5 osób razem )

Nawiewy:

1 . Salon 1 - 1x75

2. Salon 2 - 1x75

3. Sypialnia 1 - 2x75

4. Sypialnia 2 - 2x75

5. Pokój dzieci 2 - 2x75

Czy stoi coś na przeszkodzie abym zmieił wszystko na 1x75?

Czy dac wszędzie 2x75? Tylko to strata rur pex..

Gdzie dać więcej nawiewów - do sypialni czy do salonu?

Do sypialni dwuosobowych. Salon to zazwyczaj duża kubatura i więcej osób przebywa krótko - więc nie będzie problemu z CO2. Za to dwie osoby przez 6 czy 8 godzin w małej kubaturze za zamkniętymi drzwiami będzie wyznacznikiem obrotów rekuperatora - i w innych sypialniach trzeba mieć odpowiednio mniejszy nawiew.

Cześć.

Mam pytanie, chyba bzdurne, ale mam:

Mam przygotowane wszystko pod rekuperator typu H, czyli króćcez boków.

Mam trochę problem z dostępnością tego reku co wymyśliłem, mój sprzedawca nie ma Domekt R 400 H, oferuje Domekt R 300 V.

I pytanie czy to problem że rury trzeba od góry przez co jakiś opór powstanie, czy to raczej problem wyimaginowany?

Proszę Was o pomoc w sprawie kanałów:

1. Parter:

- nawiew:

gabinet x1

salon x4

- wywiew:

łazienka x3

kuchnia x2

wiatrołap x1

2. Poddasze:

- nawiew:

sypialnia x1

sypialnia x1

sypialnia x1

sypialnia x2

pralnia x1

- wywiew:

łazienka x3

Jakbym nie liczył (tłumiąc przepływy, czy nie), to mi wychodzi 11 nawiewów do 9 wywiewów (na pewno wywiew w wiatrołapie będzie przykręcony i minimalny). Wydaje mi się, że jest zbyt duża dysproporcja. Co o tym myślicie? Zmienić coś? Dodać np. wywiew w korytarzu na poddaszu (wiem, że może zaburzyć wentylacje łazienki)?

kanały.jpg

kanały.jpg

Edytowane przez pstawik

Są dwie szkoły. Niektórzy mają nawiew i chwała sobie tą odrobinę wilgoci która przechodzi przez dom w okresie kiedy jest jej duży niedobór....

I dokąd pójdzie wilgoć z tego nawiewu? Do łazienek i do kuchni z wywiewami, gdzie wilgoci raczej nie brakuje? A sypialnie i tak trzeba będzie nawilżać?

I co z resztą roku, gdzie wilgoci jest często za dużo?

I dokąd pójdzie wilgoć z tego nawiewu? Do łazienek i do kuchni z wywiewami, gdzie wilgoci raczej nie brakuje? A sypialnie i tak trzeba będzie nawilżać?

I co z resztą roku, gdzie wilgoci jest często za dużo?

W tym przypadku niekoniecznie to się sprawdzi bo pralnia blisko jest łazienki.

Nie zaobserwowałem nadmiaru wilgoci nawet w lecie... No ale Ty masz trochę inny reku więc u Ciebie może to wystąpić...

No ale Ty masz trochę inny reku więc u Ciebie może to wystąpić...

Za dużą wilgotność masz latem. I mój reku w takich warunkach działa "odwrotnie" i osusza wnętrze (tak samo odzyskuje chłód). A i tak przydaje się klima, gdy wilgotność na zewnątrz wygląda tak (a w domu jeszcze dokładamy).

attachment.php?attachmentid=439320

wilg.jpg

U mnie mimo rekuperacji,kilka razy latem na higrometrze widzę 60-70%. Co gorsza, im większy nawiew tym większa wilgotność....

I to jest prawidłowa prawidłowość. Tak jak pisał Kaizen, aby obniżyć wilgotność trzeba zastosować klimę, która osuszy powietrze a tym samym uczucie chłodu. Przy niższej wilgotności ciało człowieka skuteczniej chłodzi się przez odparowanie potu. Nie musi to być wyczuwalny zalewający oczy pot.

Cześć.

Proszę o pomoc w zbilansowaniu przepływów do planowanej instalacji REKU…

Domek parterowy, 115m2, 3 osobowa rodzina, proponowany rekuperator Izzi 300 ERV, rury PE flex nad stropem w warstwie wełny mineralnej.

Sypialnia 1 - 2x75 (nawiew)

Sypialnia 2 - 1x75 (nawiew)

Pokój 1 - 1x75 (nawiew)

Pokój 2 - 1x75 (nawiew)

Salon - 2x75 (nawiew)

Łazienka - 2x75 (wyciąg)

WC - 1x75 (wyciąg)

Kuchnia - 2x75 (wyciąg)

Dorzucić wyciąg w korytarzu (1x75) za drzwiami wejściowymi do domu? Bilans powinien się poprawić…

rozkład rekuperacji 1.jpg

Edytowane przez Jankor