Kondensat 29.01.2020 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 Kubatura nie ma tu nic do rzeczy.Trzeba znać nominalny wymagany przepływ i na jego podstawie dobrać odpowiedniej wielkości centrale wentylacyjna.Dla tego nominalnego przepływu centrala powinna chodzić na powiedzmy 2/3 swojej wydajnisci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 29.01.2020 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 nominalny - czyli jaki? Domek z poddaszem użytkowym - na parterze( 36 m2 ) salon z aneksem kuchennym i łazienka, na górze 2 sypialnie. na stałe 2 osoby, okres wakacyjny 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.01.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 To się oblicza.Nominalny czyli taki kiedy użytkownicy są w domu.Gdy ich nie ma centrala powinna chodzić na minimumJest jeszcze opcja przewietrzania wtedy chodzi na max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 29.01.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2020 czyli jeżeli dam nawiew salon 50m3, sypialnia duża 40m3, sypialnia mała 30m3, a wywiew 50 m3 kuchnia i 70m3 łazienka - o będzie ok? Przypomnę, że salon jest połączony z kuchnią, a wywiewy zlokalizowane na parterze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 04.02.2020 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Dla niecierpliwych i nie lubiących długich postów:1. Czy reku jest ekonomicznie uzasadnione w domu?2. Czy taki sposób zrobienia reku jak poniżej ma sens? Ostatnio trochę czytałem o rekuperacji w związku z tym, że jest zima i jest trochę czasu. Mam poddasze nieużytkowe więc najpierw pomyślałem, że na wiosnę sprawdziłbym czy strop jest ocieplony. A skoro ocieplanie, to może najpierw tę rekuperację zrobię na stropie.To taki pomysł, żeby tanim kosztem zrobić reku i to samemu. W każdym pomieszczeniu mam kratkę wentylacyjną a w salonie nawet 2, bo 2 kominy stoją w domu i kilka kanałów mają wentylacyjnych.W skrócie wymyśliłem, że reku do garażu w którym jest kratka wentylacyjna również a napływ świeżego powietrza przez uchylone okno. W garażu nawet w najgorsze mrozy jest te 8-10 stopni. Trzeba by tylko wykuć w stropie 2 otwory dodatkowe do połączenia nawiewu i wywiewu z domu. Musiałbym zaślepić otwory wentylacyjne kominowe na poziomie stropu i podłączyć je rurami takimi białymi do wentylacji w grupy (nawiew i wywiew), Wywiew w łazienkach i salonie, nawiew w sypialniach. I te grupy prowadzę każdy jedną rurą po stropie do otworów nad garażem, a potem do reku. Rury na stropie ocieplę, albo po prostu puszczę je w tym ociepleniu stropu.To tak z grubsza by wyglądało - czy ma to szansę działać?Aha co jak się wentylacja zepsuje? ten bypass w centrali załatwia sprawę? chodzi o to jak nie ma prądu, albo centrala uszkodzona. To pozostaje chyba wietrzenie przez okna, bo dom nie będzie mieć żadnej innej wentylacji? P.S.Czy rekuperator bez wodotrysków naprawdę musi kosztować ok. 4 tys zł ? Powiedzmy 2 wentylatorki i rurkowy wymiennik ciepła, to aż tak droga rzecz? P.S.2Prośba o wyjaśnienie - często czytałem, że rekuperator ma sprawność do 90% - o co tu chodzi? Czy to znaczy, że odzyskuje 90% ciepła z zużytego powietrza i przekazuje je do powietrza wwiewanego?Jakim cudem? wczoraj się zastanawiałem nad tym. Ilość powietrza świeżego i zużytego jest taka sama - zasada naczyń zamkniętych - pomijam jakieś nieszczelności układu, otwarcie okien itp. W fizyce jest tak, że jak nawet idealnie zmieszam 2 ciecze o różnych temperaturach i tej samej objętości, to w najlepszym przypadku obie ciecze będą mieć taką samą temperaturę ale nie będzie to 90% temperatury cieczy cieplejszej. Wydaje mi się, że będzie to średnia temperatura. Czyli jak zużyte powietrze ma 23 stopnie a świeże ma 5 stopni, to efekcie wzajemnego oddziaływania cieplnego, obie uzyskają w idealnym przypadku temperaturę (23+5)/2 = 14 stopni. To skąd te 90%? Bo wcześniej rozumiałem to tak, że 90% ciepła jest przekazywane do świeżego powietrza, ale to wydaje mi się fizycznie niemożliwe. A skoro tak to by oznaczało, że rekuperacja jest ekonomicznie nieuzasadniona? Skoro są koszty tak wysokie tej centrali reku, do tego eksploatacja nie jest tania, bo nawet bez serwisu i przeglądów jest prąd i wymiana filtrów. to czy jest sens ładować się w reku nawet robić go samemu, w sytuacji gdy wentylacja w domu działa. Tzn. działa na tyle , że nie ma wilgoci i jest czym oddychać - przynajmniej nikt nie stwierdza, że mu duszno. Wbrew pozorom nie krytykuję, tylko pytam jak jest bo chcę się zabrać na wiosnę za to ocieplenie stropu, a potem nie będzie dostępu do stropu, a nie wyobrażam sobie rozprowadzania kanałów wentylacyjnych pod sufitem. Pewnie jest to możliwe ale skoro mam wszystkie kratki i kanały już gotowe, to aż grzech z nich nie skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2020 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) To skąd te 90%? Bo wcześniej rozumiałem to tak, że 90% ciepła jest przekazywane do świeżego powietrza, ale to wydaje mi się fizycznie niemożliwe. A skoro tak to by oznaczało, że rekuperacja jest ekonomicznie nieuzasadniona? Opłacalność - tutaj Poczytaj, jak działa rekuperator przeciwprądowy. Średnia temperatura jest osiągana q okolicy środka wymiennika (przy 100% byłoby na środku - im mniej%, tym dalej od siebie w przeciwne strony ta średnia jest uzyskiwana dla obydwu strumieni) http://xn--oszczdnybudynek-d9b.pl/wp-content/uploads/2017/05/wymiennik-przeciwpr%C4%85dowy-1.jpg Chwilowa sprawność TEMPERATUROWA powyżej 90% jest jak najbardziej realna. Natomiast nie jest to sprawnośc odzysku ciepła, bo nie uwzględnia, że powietrze wywiewane jest wilgotniejsze i ma większe ciepło właściwe ani nie uwzględnia kondensacji która "podbija" sprawność temperaturową. W detalu sensowne wentylatory to z 1,5k zł, tani wymiennik ponad 1000zł. Na dobrą sprawę jak nie masz dostępu do cen hurtowych, to nawet jak nie liczysz swojej pracy to niewiele drożej (albo i wcale) wychodzi gotowiec. Jak przez garaż przeczołgasz 150-300m3/h powietrza, to temperatura w nim będzie dużo bliższa zewnętrznej, niż jest teraz. Do tego zaciąganie spalin i chemii która zazwyczaj stoi w garażu do domu to nierozsądny pomysł. A jak coś w garażu się zapali? Edytowane 4 Lutego 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 04.02.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki za wpis. Widzę, że uprościłem sobie zbyt to działanie rekuperacji. Szczególnie ten rysunek działa na wyobraźnię. Smrodki z garażu też dobra uwaga - mógłbym zrobić kolejną dziurę w ścianie garażu i zrobić czerpnię czy jak to się nazywa, a z tej czerpni rurą do centrali, co by odseparowało garaż. Szczerze mówiąc same te dziury w stropie już się proszę o fachowca ze sprzętem.Zakładam, że u mnie nie ma żadnej wymiany powietrza, więc interesuje mnie mały przepływ powietrza. Nie wiem ile zużyją 3 osoby ale skoro teraz jest niemal zero to by mi wystarczyło powiedzmy 10m3/h. Pewnie to za mało, ale generalnie puściłbym na co dzień na jak najmniejszą zapewniającą komfort prędkość. Gdyby jednak powyższe rozwiązać, może nawet wezwać firmę, która mi to wszystko zrobi ale zaoszczędzę na różnicy w vat, to pytanie ile mi się to będzie zwracać? Bo nie wiem jaką firmę wybrać, a to co mi zaoferowano raz w 2015 roku to było np.Instalacja z rekuperatorem Thessla Green AirPack 300 : 14 700 zł netto podkreślam NETTOCzyli gdybym miał duży zysk roczny 500zł to czekam na zwrot inwestycji 30 lat ? Czy jakaś firma sprzeda mi reku za 2-3 tysiące i zrobi instalację na stropie za tysiąc ? Takie coś dałoby nadzieję na zwrot w 10 lat. Niby wiem że komfort najważniejszy, ale jednak za taką kwotę mogę sobie zrobić czerpnię do WM albo rozszczelnić okna i mam powietrza świeżego na maksa, a jak nawet zapłacę za ogrzewanie więcej to przecież mam zaoszczędzone 15 tys. zł netto!Naprawdę się zastanawiam czy sobie nie odpuścić. Lubie majsterkować, ale to kupa kasy. Edytowane 4 Lutego 2020 przez Andrzej19699 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 04.02.2020 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Powietrze w domu z wentylacją mechaniczną jest inne. Z plusów to szybciej rozchodzi się ciepło po domu. Z minusów to odczucie temperatury nieco inne, brak tego "ciepełka pierdzidełka" na początku trudno się przyzwyczaić. Na + po powrocie do domu np po tygodniu powietrze świeże brak "zastanego smrodu". Jak ktoś ma zwierzaki (papugi, psa, etc, to jest różnica)Jeżeli w domu nie masz wilgoci, grzyb ze ścian Ci nie wyłazi, to jak nie widzisz potrzeby nie rób wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.02.2020 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2020 Nie wiem ile zużyją 3 osoby ale skoro teraz jest niemal zero to by mi wystarczyło powiedzmy 10m3/h. Pewnie to za mało, ale generalnie puściłbym na co dzień na jak najmniejszą zapewniającą komfort prędkość. Niestety, nie mam anemometru i pomiary przepływu miałem robione tylko raz (CO2 monitoruję stale). Szacuję, że w sypialni z dwoma dorosłymi osobami dla utrzymania CO2<800ppm potrzebuję Ponad 40m3/h przez całą noc. Instalacja z rekuperatorem Thessla Green AirPack 300 : 14 700 zł netto podkreślam NETTO Czyli gdybym miał duży zysk roczny 500zł to czekam na zwrot inwestycji 30 lat ? Czy jakaś firma sprzeda mi reku za 2-3 tysiące i zrobi instalację na stropie za tysiąc ? Takie coś dałoby nadzieję na zwrot w 10 lat. Uwzględniłem w swoich wyliczeniach amortyzację - ale samego materiału (zgodnie z tytułem wątku). Rynek jest taki, że ceny robocizny są nieprzyzwoite. Naprawdę się zastanawiam czy sobie nie odpuścić. Lubie majsterkować, ale to kupa kasy. Te 500zł rocznie na plus już uwzględnia koszt rekuperatora. W nowym domu reszta instalacji WM jest pewnie porównywalna do WG - u siebie, jeżeli już wydałeś pieniądze na nawiewniki, kominy, obróbki blacharskie i straciłeś PU to wypadałoby dodać jeszcze ze stówkę rocznie amortyzacji reszty instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 05.02.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Witam, z uwagi na to, że moja chatka jest mała ( 75 m2 ), myślę , że jestem w stanie sam zaprojektować i wykonać WM. Jak to wygląda od strony przepisów, pozwoleń, odbioru. Czy to musi zatwierdzić główny projektant, kierownik budowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.02.2020 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Czy to musi zatwierdzić główny projektant, kierownik budowy. Teoretycznie musi być w projekcie i potrzebny jest odbiór speca z uprawnieniami (nieliczni kominiarze je mają). W praktyce, jak masz odbiór kominiarski czegokolwiek, to przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 05.02.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 OK, dzięki, ale jeszcze pytanie o wielkość nominalnego przepływu dla 2 osób, czy 90 m3/h przy wykorzystaniu 50% wydajności rekuperatora wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 06.02.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Dziękuję za wypowiedzi - dużo mi pomogły i rozjaśniły sprawę - odpuszczam sobie WM - jak kiedyś będę budować nowy dom to na pewno się zdecyduję na WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 19.02.2020 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Prośba o opinie w kwestii podłączania rekuperatora do skrzynek rozdzielczych. Reku z wyrzutnią/czerpnią podłącza się sztywnymi rurami spiro, a większość podłącza reku ze skrzynkami elastycznymi przewodami. Dlaczego dojścia do skrzynek nie są również na sztywnym rurach? Są jakieś przeciwwskazania? Z góry dzięki za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2020 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Są jakieś przeciwwskazania? Hałas. Możesz zrobić na sztywnych, ale wtedy należy zamontować tłumiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 19.02.2020 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2020 Dzięki, jest to ważna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej19699 21.02.2020 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2020 Mam prośbę - czy moglibyście mi pomóc najlepiej z jakimiś linkami w sprawie czerpni.Chcę zrobić samemu dolot powietrza do domu. Dziura w ścianie, w dziurze rura np. 100mm, a na ścianie domu potrzebuję taką skrzynkę na filtry.Myślę, że w związku z filtrami to przynajmniej taką 0,5mx0,5m (większa powierzchnia filtra to większy przepływ). Chodzi o to, żeby ta skrzynka miała kilka centymetrów głębokości, żeby można było wstawić kilka warstw filtrów (metalowy na gryzonie, potem siatka na owady, potem jakaś gąbka i na końcu jakiś na mniejsze pyły). No i żeby miała zabezpieczenie przed deszczem.Nie ukrywam, że chcę w nią wstawić takie filtry własnej roboty robione np. z włóknin kupowanych na metry, siatki i gąbki można wyjąć i wypłukać). Takie wstępne tanie filtrowanie powietrza w domu i przy okazji znikłby problem odwrotnego ciągu. Problem w tym, że nie mogę nigdzie takiej skrzynki znaleźć. Przydałaby się taka produkowana seryjnie, bo robiona na zamówienie może wyjść drogo. Może są inne gotowe rozwiązania? Zwykła dziura z małą kratką mnie nie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.02.2020 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Kleicie anemostaty do plastikowych skrzynek rozprężnych peflexu? Są luźne a chce juz je zamontować na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Kleicie anemostaty do plastikowych skrzynek rozprężnych peflexu? Są luźne a chce juz je zamontować na stałe. Przykręcałem pchełkami z dwóch stron i uszczelniałem łączenie od wewnątrz zbrojoną taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 28.02.2020 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Dałem cieniutko siliconu pchełki to raczej niewykonalne od zewn, to samo tasma na pietrze gdy skrzynka zaraz zakreca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts