kamil6 15.07.2020 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 montuje wentylację na systemie peflex, czy ktoś mógłby mi doradzić jak zamontować anemostat w przedłużce z skrzynki rozprężnej ?Bo osobiście wydaje mi się że ten anemostat wypadnie...Czy to się montuje na kleju ? wkrętami? czy po prostu to ma dobrze pasować po prostu po włożeniu?jaki macie na to patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.07.2020 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 czy ktoś mógłby mi doradzić jak zamontować anemostat w przedłużce z skrzynki rozprężnej ? Przykręcasz od środka pchełką i oklejasz taśmą aluminiową zbrojoną dla uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 23.07.2020 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 CześćCzy ktoś z Was montował klapy zwrotne na sztywnych rurach spiro do czerpni i wyrzutni. Jeden "fachowiec" mówił, że musi to być, bo jak reku nie będzie pracować, to mi w kanałach będzie powietrze krążyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 23.07.2020 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2020 Cześć Czy ktoś z Was montował klapy zwrotne na sztywnych rurach spiro do czerpni i wyrzutni. Jeden "fachowiec" mówił, że musi to być, bo jak reku nie będzie pracować, to mi w kanałach będzie powietrze krążyć. Dlaczego miałoby nie pracować? Rekuperator ma chodzić cały czas, choćby na minimalnych obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.07.2020 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Cześć Czy ktoś z Was montował klapy zwrotne na sztywnych rurach spiro do czerpni i wyrzutni. Jeden "fachowiec" mówił, że musi to być, bo jak reku nie będzie pracować, to mi w kanałach będzie powietrze krążyć. Pomimo tego, że faktycznie po wyłączeniu rekuperatora powietrze przechodzi w różnych kierunkach i zimą działa jak wentylacja grawitacyjna to jaki problem? Od ponad 8 lat mój rekuperator nie pracował może trzy cztery dni. I tak jak kolega wspomniał to urządzenie jest aby działało ciągle raz z mniejszą, a raz większą wydajnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 24.07.2020 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2020 Super, dzięki za potwierdzenie moich odczuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.07.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2020 (edytowane) Do tej pory nie miałem zamontowanego reku, tylko 2 wentylatorki EBM.WM bez reku.Sama instalacja była składana z 5 lat temu, kiedy wszyscy pisali, że reku można stawiać na nieogrzewanym strychu.Wyloty ze krzynek rozprężnych mam skierowane do góry, no bo tam miał być reku.Teraz powoli przymierzam się do zainstalowania rekuperatora i zastanawiam się, czy jednak nie spróbować wcisnąć go w części ogrzewanej na poddaszu.Tyle że nie mam za specjalnie miejsca, w którym mógłby stać.Może by było miejsce w łazience na podłodze przy ściance kolankowej. Ale tu musiałbym obniżyć sufit, a 4 rury trochę miejsca zajmują. Kolejna opcja, to piwnica. Mam zrobione po jednym otworze fi200mm w każdym stropie. Miał być do gwc z którego nic nie wyszło.Można by puścić rurę w rurze przez ten przepust, ale to niestety ograniczy przekrój.Wtedy czerpmia i wyrzutnia przez ścianę piwnicy na zewnątrz. Sam nie wiem. Edytowane 26 Lipca 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras_p 03.08.2020 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, jestem tu nowy chociaż wątek śledzę od dawna. Co sądzicie o takim rozmieszczeniu anemostatów? Numer oznacza liczbę kanałów fi75. Rekuperator w kotłowni, czerpnia przez ścianę, wyrzutnia przez dach. Piwnica będzie ogrzewana. Polowa domu jest podpiwniczona. Garaż, kotłownia i piwnica pod kotłownią będzie wentylowana grawitacyjnie. Dylemat mam z pokojami gdyż miałem dać po jednym fi75 ale czytając wypowiedzi wynika, że może być za mało. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez miras_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 06.08.2020 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Jakie skrzynki rozprężne są lepsze - metalowe (np. daventa http://daventa.pl/pl/product/skrzynka-rozprezna-daventa,10222) czy z plastiku (np. pe-flex). Stalowe są trochę droższe i nie bardzo widzę jak do nich podłączyć rury - w plastikowych jest na klik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.08.2020 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2020 Jakie skrzynki rozprężne są lepsze - metalowe (np. daventa http://daventa.pl/pl/product/skrzynka-rozprezna-daventa,10222) czy z plastiku (np. pe-flex). Stalowe są trochę droższe i nie bardzo widzę jak do nich podłączyć rury - w plastikowych jest na klik. IMO prostopadłościenne są gorsze. Nieregularne, owalne kształty lepiej rozpraszają i tłumią dźwięki. Wilgoci, pleśni czy rdzy nie ma się co obawiać niezależnie od materiału, jak są izolowane (a powinny być) od przestrzeni nieogrzewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 07.08.2020 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Czy do skrzynek rozprężnych np.pe-flex będą pasować rury flex fi.75 innego producenta?Skrzynki mi się podobają ale rury wolałbym kupić nie od pe-flexa Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 09.08.2020 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Hej, taka sytuacja, 10-letni dom z 15-centymetrowymi kanałami wentylacji grawitacyjnej z każdego pokoju, włożę do nich elastyczne aluminiowe rury fi125 owinięte filcem 5mm lub nawet spienionym kauczukiem 5mm hna strychu dodatkowa izolacja, bo na poddaszu planowana recyrkulacja pokoje/korytarz przez chłodnice lub klimakonwektor kanałowy zasilany woda lodowa na potrzeby chłodzenia. Po podłogach mam 280m2. Planowane reku thessla home 650H na strychu. PYTANIE, co się będzie dziać jak w łazienkach, toaletach zostawię wentylatory z higrostatami/załączane razem ze światłem z opóźnionym wyłącznikiem. Przyjmijmy, że reku będzie pracować z wydajnością 180m3/h. Czy jak taki wentylator 100m3/h odpali się sam, to jak wplynie to na cały układ wentylacyjny? Wydajność reku pozostanie na tym samym poziomie a przez te 5-15 minut będzie po prostu słabiej wyciągać z pozostałych pomieszczeń? W tej sytuacji chyba powietrze nie bedzie się wracać z pozostałych wyciągów? Ale co jak domownicy będą brać prysznic w obu łazienkach w tym samym czasie? Domyślam się, że wtedy już pewnie gdzieś się będzie wracać którymś wyciągiem? A już w ogóle będzie tragedia jak naraz beda pracowały 2 wentylatory łazienkowe i ktoś skorzysta z toalety dobrze to rozumiem? A co się stanie jak na tych wyciągach zastosuje przepustnice zwrotne? Wtedy chyba już nic się nigdzie nie bedzie wracało? Ale przez reku będzie przechodziło więcej powietrza niż aktualna wydajność wentylatorow rekuperatora - czy/jakie moga byc konsekwencje takiego działania? Uszkodzenie wentylatorow? Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksawer8990 21.08.2020 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 1.Jaki najmniejszy przekrój może mieć kanał wentylacyjny aby spełniał swoją funkcje ? 2.Czy zwykły peszel może posłużyć jako kanał wentylacyjny ? 3.Jaką grubość powinna mieć wełna mineralna otulająca przewód aby dobrze izolowała akustycznie? 4.Co zrobić ze spoinami od wełny (samodzielny montaż z wielu rolek wełny) by pozbyć się mostków akustycznych ? 5.Jaki materiał powinien otulać wełnę mineralną (chodzi o widoczną warstwę zewnętrzną kanału) jeśli przewód ma być w ziemi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 27.08.2020 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 CześćPowiedzcie proszę, jakich kolan/muf używać do łączenia sztywnych rur spiro: tłoczonych czy segmentowych? Kształtki te mogą mieć też fabrycznie uszczelki, ale jest to sporo droższe. Czy uszczelki są wymagane/zalecane, czy można łączenie owinąć taśmą aluminiową zbrojoną i też będzie dobrze? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2020 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Cześć Powiedzcie proszę, jakich kolan/muf używać do łączenia sztywnych rur spiro: tłoczonych czy segmentowych? Kształtki te mogą mieć też fabrycznie uszczelki, ale jest to sporo droższe. Czy uszczelki są wymagane/zalecane, czy można łączenie owinąć taśmą aluminiową zbrojoną i też będzie dobrze? Z góry dzięki Uszczelki prócz tego, że zapewniają szczelność tłumią drgania przenoszone przez instalację - wiec ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 27.08.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Mam do wyboru w jednej cenie skrzynki rozprężne z podłączeniem do anemostatu średnicy 125 i 160 mm. Dziury mam 190 mm. Lepiej wziąć 160 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.08.2020 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Mam do wyboru w jednej cenie skrzynki rozprężne z podłączeniem do anemostatu średnicy 125 i 160 mm. Dziury mam 190 mm. Lepiej wziąć 160 mm? Ta średnica w niczym nie przeszkadza, wszystko zależy od aranżacji wnętrz dla anemostatów tego rozmiaru - to jednak nie "komar" i na suficie będzie go widać. 160 to już duży element do dużych powierzchni więc jeśli nie przekraczają 150m3 to nie ma takiej potrzeby i wybierz 125mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 27.08.2020 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Ok. Miałbym jeszcze jedno pytanie - muszę przejść rurami wentylacyjnymi z parteru na piętro - na piętrze rury muszą już iść od razu w poziomie więc promień gięcia musiałby być dość znaczny. Wersja brutalna to wywalić cały gar z terivy i kombinować potem z zalewaniem tego a i tak nie wiem czy wyrobię z miejscem. Wersja druga to dojście rurami na odpowiednim poziomie i zastosowanie 2 skrzynek rozprężnych - podłogowej i sufitowej i połączenie ich nyplem. Czy takie rozwiązanie nie wprowadzi jakiegoś zamieszania w układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.08.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Ok. Miałbym jeszcze jedno pytanie - muszę przejść rurami wentylacyjnymi z parteru na piętro - na piętrze rury muszą już iść od razu w poziomie więc promień gięcia musiałby być dość znaczny. Na piętro prowadzisz grubą rurę do skrzynki rozdzielczej - i rury do poszczególnych anemostatów idą w jednej płaszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masera 27.08.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2020 Na piętro prowadzisz grubą rurę do skrzynki rozdzielczej - i rury do poszczególnych anemostatów idą w jednej płaszczyźnie. No właśnie tak jest oprócz jednego ciągu rur, który się wbił w żelbetowy podciąg i jest problem z wyminięciem tej belki. Jedyna opcja to przejść na drugą stronę i podejść od drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts