Jolka Bobek 16.09.2020 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Stop! Poszłam sobie tylko znanym skrótem myślowym - chodziło mi oczywiście o czerpnię i wyrzutnię! Sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.09.2020 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Stop! Poszłam sobie tylko znanym skrótem myślowym - chodziło mi oczywiście o czerpnię i wyrzutnię! Sorry... O tym piszemy więc skrótu myślowego nie było;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 16.09.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 OK czyli nic niesprawdzonego i nie ma się czego bać. Jednak na forum jeszcze nie trafiłam na takie rozwiązanie stąd mój lekki niepokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 Stop! Poszłam sobie tylko znanym skrótem myślowym - chodziło mi oczywiście o czerpnię i wyrzutnię! Sorry... Przepisy tego zakazują. Zmień wykonawcę, bo to jakaś porażka. Rozporządzenie w sprawie WT. § 152. [...] 2. Czerpni powietrza nie należy lokalizować w miejscach, w których istnieje niebezpieczeństwo napływu powietrza wywiewanego z wyrzutni [...] 9. Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: [...] 4) czerpnia powietrza, usytuowana w tej samej ścianie budynku, znajduje się poniżej lub na tym samym poziomie co wyrzutnia, w odległości co najmniej 1,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 16.09.2020 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 No właśnie i pewnie stąd moje zaniepokojenie. Z drugiej strony System Air ma takie kombo w ofercie. Może w innych krajach jest to dopuszczalne i dlatego mają to w sprzeadży? Wyślę chyba zapytanie do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.09.2020 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2020 No właśnie i pewnie stąd moje zaniepokojenie. Z drugiej strony System Air ma takie kombo w ofercie. Może w innych krajach jest to dopuszczalne i dlatego mają to w sprzeadży? Jakbym musiał używać klimatyzatora przenośnego, który ma możliwość podpięcia rur czerpni i wyrzutni dla powietrza chłodzącego skraplacz to uznałbym to za bardzo fajne rozwiązanie. I do tego celu zarówno legalne jak i sensownie działające. Pewnie znajdzie się więcej zastosowań i w naszym kraju zarówno legalnych jak i sensownie działających. Ale nie do wentylacji pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 17.09.2020 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Czytam te warunki techniczne na temat lokalizacji czerpni i wyrzutni Dopuszcza się sytuowanie wyrzutni powietrza w ścianie budynku, pod warunkiem że: (...) 3) okna znajdujące się w tej samej ścianie są oddalone w poziomie od wyrzutni co najmniej 3 m, a poniżej lub powyżej wyrzutni - co najmniej 2 m; I w projekcie, który kupiłem te warunki zdecydowanie nie są zachowane bo wyrzutnia przechodzi praktycznie 40 cm od nadproża Swoją drogą nie bardzo rozumiem ratio legis jeśli okno ma być zamknięte przy działaniu WM. Chyba, że chodzi o tryb "otwarte okna". A z innej beczki, wspomniany projekt zaczął mnie zastanawiać. Rura Fi 75 przy komfortowej prędkości 2,7 m/s przesyła 31 m3 powietrza na godzinę, prawda? A w projekcie mam np. pomieszczenia z planowaną wymianą 35m3/h i 40m3/h (2/05, 2/04, 2/07) i idą do nich po trzy przewody fi 75, czyli w sumie granicach 90 m3/h. Czy kogoś tutaj fantazja nie poniosła? Nie lepiej dać 2x75? Oczywiście zakładając, że reszta projektu zostanie dostosowana, aby była równowaga w ilości króćców na skrzynkach rozdzielczych. Tak samo 2x75 przy wymianie 25m3 to też chyba nadmiar fantazji. Jak centrala będzie działała na pół gwizdka to w tych przewodach nic się nie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2020 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 A z innej beczki, wspomniany projekt zaczął mnie zastanawiać. Rura Fi 75 przy komfortowej prędkości 2,7 m/s przesyła 31 m3 powietrza na godzinę, prawda? A w projekcie mam np. pomieszczenia z planowaną wymianą 35m3/h i 40m3/h (2/05, 2/04, 2/07) i idą do nich po trzy przewody fi 75, czyli w sumie granicach 90 m3/h. Czy kogoś tutaj fantazja nie poniosła? Nie lepiej dać 2x75? Oczywiście zakładając, że reszta projektu zostanie dostosowana, aby była równowaga w ilości króćców na skrzynkach rozdzielczych. Tak samo 2x75 przy wymianie 25m3 to też chyba nadmiar fantazji. Jak centrala będzie działała na pół gwizdka to w tych przewodach nic się nie będzie działo. [ATTACH=CONFIG]448207[/ATTACH] Skąd wiadomo ze predkosc 2,7 m/s jest bardziej komfortowa od 1,0 m/s? Owszem miesci sie w przedziale dopuszczalnym. Mozna zmniejszyc ilosc przewodów ale czy nie lepiej opory instalacji były mniejsze? Chyba Kaizen wspominał ze teraz by dał do sypialni nie 2 a 3 x75, a tak poprawic juz nie moze. Mniejsze opory to mniejszy pobór energii do zasilania wentylatorów. Wiem ze to moze niewiele ale rekuperator pracuje ciagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 17.09.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Autor tego wątku pisał gdzieś w internecie, że prędkość w przewodach powinna zawierać się w przedziale 2-5 m/s. Pisał, że poniżej tej wartości też jest głośno i opory rosną. Ale wiem, że on miewał kontrowersyjne opinie. Pe-flex na swojej stronie podaje wartości strumienia w zakresie 2-3 m/s, co też by wskazywało że to optymalny zakres pracy. Ale jeśli to nie jest problem, że powietrze wolniej płynie to dla mnie nawet lepiej. Odpada mi kombinowanie z przeliczaniem ilości przewodów. Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.09.2020 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Autor tego wątku pisał gdzieś w internecie, że prędkość w przewodach powinna zawierać się w przedziale 2-5 m/s. Pisał, że poniżej tej wartości też jest głośno i opory rosną. Ale wiem, że on miewał kontrowersyjne opinie. Pe-flex na swojej stronie podaje wartości strumienia w zakresie 2-3 m/s, co też by wskazywało że to optymalny zakres pracy. Ale jeśli to nie jest problem, że powietrze wolniej płynie to dla mnie nawet lepiej. Odpada mi kombinowanie z przeliczaniem ilości przewodów. Dziękuję za odpowiedź Czy chodzi o TB?, jesli tak to faktycznie jest kontrowersyjną postacią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.09.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Rura Fi 75 przy komfortowej prędkości 2,7 m/s przesyła 31 m3 powietrza na godzinę, prawda? Nie policzyłeś dla średnicy zewnętrznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 17.09.2020 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Czy chodzi o TB?, jesli tak to faktycznie jest kontrowersyjną postacią. Nie wiadomo jak traktować to co pisze, bo z jednej strony ewidentnie ma wiedzę, ale z drugiej czasami ma też teorie,które wydają mi się dość "odjechane" Nie policzyłeś dla średnicy zewnętrznej? No właśnie nie. Wziąłem średnią z tego co pisze sam pe-flex na stronie. (35,8m3/h dla 3m/s i 29,6 m3/h dla 2,48 m/s - wrzucam załącznik). W przybliżeniu to wyjdzie 31 m3/s. Dlatego 3x75 dla 35 czy 40 m3/h to się wydaje sporo. Mogę zapytać czemu chciałbyś teraz dać do sypialni 3x75 zamiast 2x75? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.09.2020 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 (edytowane) Mogę zapytać czemu chciałbyś teraz dać do sypialni 3x75 zamiast 2x75? Bo sypialnia dla dwóch osób to najbardziej obciążone pomieszczenie i muszę znacznie tłumić pozostałe nawiewy, żeby przez noc co2 było na przyzwoitym poziomie. Oczywiście można puścić reku na wyższych obrotach - ale jak nie masz ERV to nadmiernie przesuszy pozostałe pomieszczenia. A i z ERV ma to same wady - niższa sprawność wymiennika i wzrost zużycia prądu. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132565-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-1 https://forum.muratordom.pl/entry.php?132568-Troch%C4%99-o-regulacji-wentylacji-cz-2 Edytowane 17 Września 2020 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 17.09.2020 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Chyba już rozumiem, o co chodzi. Ale to potwierdza, że powinienem zrobić 3x75 dla sypialni rodziców i 2x75 dla każdej z sypialni dzieci bo jednak jedno dziecko emituje mniej CO2 niż dwie dorosłe osoby. Dla równowagi zabiorę jeden przewód z wywiewu w garderobie bo obecnie jest 3x75. Jeśli zrobię po równo 3x75 we wszystkich sypialniach to i sprzęż rozłoży się po równo i nic mi nie pomoże że mam więcej przewodów. Jeśli dobrze rozumiem cały system to gdzieś trzeba zabrać żeby wzrósł w innym miejscu, tak jak Ty pisałeś o przykręceniu anemostatów u dzieci w pokojach. Skrzynki rozdzielcze zrobię większe i zaślepię 3 otwory. W razie potrzeby będzie można dołożyć przewodów w przyszłości (będą leżeć na stropie, pod wełną). Swoją drogą cenna informacja o tych filtrach F9. Oszczędzę sobie wydawania kilku zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.09.2020 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2020 No właśnie i pewnie stąd moje zaniepokojenie. Z drugiej strony System Air ma takie kombo w ofercie. Może w innych krajach jest to dopuszczalne i dlatego mają to w sprzeadży? Wyślę chyba zapytanie do nich. https://shop.systemair.com/pl-PL/cvvx--200--czerpnio--wyrzutnia--cz/p120567 Takie rozwiązanie stosowane jest w Skandynawii dość powszechnie, zapewne dlatego znalazło się w ofercie tej firmy. W PL takie rozwiązanie jest zgodne z prawem, bo jest elementem zintegrowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 19.09.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 A w warunkach technicznych jest gdzieś mowa o urządzeniu zintegrowanym? Bo ja nie znalazłem. Czy to przestaje być czerpnią albo wyrzutnią i wtedy mamy WM bez czerpni i wyrzutni? Myślę, że to ryzykowne i przy odbiorze mogą być przejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.09.2020 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2020 Przepisy przepisami, ale dla samego siebie robiłbym z zachowaniem odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek Fisiek 20.09.2020 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Kontynuując temat wyrzutni.. mam opcję wykonać przejścia czerpni i wyrzutni w jednej ścianie, zachowując wymagane odległości, albo zrobić czerpnię w ścianie a wyrzutnię wprowadzić do niewykorzystanego komina grawitacyjnego. Która opcja ma Waszym zdaniem więcej sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.09.2020 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 https://shop.systemair.com/pl-PL/cvvx--200--czerpnio--wyrzutnia--cz/p120567 Takie rozwiązanie stosowane jest w Skandynawii dość powszechnie, zapewne dlatego znalazło się w ofercie tej firmy. W PL takie rozwiązanie jest zgodne z prawem, bo jest elementem zintegrowanym. Dzięki John! Taką dokładnie odpowiedź otrzymałam też od nich (a rekuperator mam mieć właśnie System Air) więc tak sobie myślę skoro Szwedzi i Norwegowie to stosują to i ja się chyba nie zatruję I o jedną dziurę w elewacji mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 20.09.2020 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 A w warunkach technicznych jest gdzieś mowa o urządzeniu zintegrowanym? Bo ja nie znalazłem. Czy to przestaje być czerpnią albo wyrzutnią i wtedy mamy WM bez czerpni i wyrzutni? Myślę, że to ryzykowne i przy odbiorze mogą być przejścia. Firma to stosuje w swoich projektach, więc chyba przechodzi w odbiorach. Upewnię się jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts