_John 20.09.2020 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2020 Oczywiście, że przechodzi.Jest to rozwiązanie szeroko stosowane w większych instalacjach. Rozwiązanie jest ok i nie takiej opcji by centrala podciągała wyrzut.To konkretne z systemair to niemal standard wykonania instalacji w Skandynawii.Na pewno jest ono lepsze od tych nierdzewnych nasadek z których wiecznie kapie pozostawiając na elewacji zacieki.Gdybym nie miał możliwości wykonania wyrzutni przez dach, a do dyspozycji miał wyłącznie jedną ścianę to opcja zintegrowana jest moim zdaniem najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 28.09.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Pytanie , rura od wyrzutni idąc w przestrzeni nieogrzewanej leży na wiązarze, niestety nie mogłem jej podnieść bo nie było miejsca na to , przez to w miejscu styku z wiązarem nie ma izolacji z wełny . Na wiązar dla wszystkiego położyłem folie izolacyjna żeby bezpośrednio rura stalowa nie stykała się z nim (folie położyłem po wykonaniu zdjęcia dlatego jej na nim nie widać ). Dodatkowo pójdzie tam ocieplenie z wełny co na pewno w jakimś stopniu to jeszcze przykryje .... Co o tym sądzicie ? Poniżej zdjęcie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.09.2020 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Jest OK, nie masz się czym przejmować .-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 28.09.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 najwyżej będę co jakiś czas kontrolował to miejsce i sprawdzał Czy nie ma tam wilgoci..... folia leży luźno i bez problemu jest tam cyrkulacja powietrza tzn tylko w miejscu gdzie dociska ją rura to jest idealnie przyciśnięta do drewna . W sumie logicznie rzecz biorąc to gdyby była tam wełna to i tak pod naciskiem ciężaru rury została by spłaszczona i nie spełniała już swojej funkcji. postaram się te miejsce jak najlepiej przykryć jeszcze z boków wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 28.09.2020 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 Nie ma potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imp88 06.10.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Witam, dekarze zamontowali wyrzutnię dachową. I tak się zastanawiam, czy nie będzie później problemów z zamontowaniem kanałów, z tego względu, że po jednej stronie wystaje ona ponad płaszczyznę dachu a z drugiej strony wchodzi na strych. Fotka niżej.https://ifotos.pl/z/qqnnpqr Lepiej zdemontować i dać jakąś przedłużkę od razu, żeby całość kanału wchodziła na strych, czy może się nie przejmować bo później nie będzie problemu z montażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 08.10.2020 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2020 Weź tą płytę osb z jednej strony bardziej podetnij, to i w razie co rurę nałożysz, ocieplenie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 18.10.2020 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2020 (edytowane) witam jestem na etapie prac z dachem dom parterowy z poddaszem nie użytkowym , mam w stropie przewierty fi160 w pomieszczeniach gdzie będzie WM , strop planuje ocieplić 30 cm styro , szukam osoby z forum , która zrobi projekt oczywiście nie za free , czekam na kontakt jakie macie zdanie na temat zakupu projektu w firmach , które sprzedają flexy (dają w formie rabatu np przy zakupie u nich ) czy w moim przypadku rozprowadzenie rur na stropie , potem styro 30 cm jest opłacalne zrobienie na kanałach pe-flex fi90 mniej rur , dobrze rozumuje ? Edytowane 18 Października 2020 przez bar72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 19.10.2020 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 witam jestem na etapie prac z dachem dom parterowy z poddaszem nie użytkowym , mam w stropie przewierty fi160 w pomieszczeniach gdzie będzie WM , strop planuje ocieplić 30 cm styro , szukam osoby z forum , która zrobi projekt oczywiście nie za free , czekam na kontakt [ATTACH=CONFIG]449303[/ATTACH] jakie macie zdanie na temat zakupu projektu w firmach , które sprzedają flexy (dają w formie rabatu np przy zakupie u nich ) czy w moim przypadku rozprowadzenie rur na stropie , potem styro 30 cm jest opłacalne zrobienie na kanałach pe-flex fi90 mniej rur , dobrze rozumuje ? dostałem dziś projekt i deczko się różni od moich założeń tj. brakuje jednego nawiewu w salonie i nie pokrywają się dwa przewierty przez strop , nie chcę za bardzo osłabiać stropu kolejnymi otworami , proszę o opinię czy zmiana jest nie zbędna i czy ten jeden dodatkowy otwór nawiewny w salonie mogę np zastąpić przez dołożenie po jednym przewodzie do każdego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.10.2020 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Ten projekt to wygląda na studenta 1 roku. Nie był jeszcze na zajęciach z mechaniki płynów Jeśli tylko masz taką możliwość, skrzynki rozdzielcze daj w centralnym punkcie domu, tak by kanały 75 mm rozchodziły się w gwiazdę i odcinki były krótsze. Połączenie z rekuperatorem zrobisz długim kanałem elastycznym będzie ciszej. Na styropian robisz coś lekkiego, czy wylewka? Odnośnie brakującego nawiewu to dokładaj rury na najdłuższych odcinkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar72 19.10.2020 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 (edytowane) daje na strop 30 cm styropian , problem w tym że już mam zrobione otwory jak na pierwszej fotce , czyli wychodzę dwoma 200 na strop jadę nimi na środek i rozprowadzam w gwiazdę dobrze rozumiem na styro idzie jastrych wylewka , czy ten brakujący otwór sobie darować ? , i zastosować 2 skrzynki rozprężne 4x75x160 dwie w salonie , czy dać w 1/04 , 1/07 , 1/08 skrzynki 3x75x125 zamiast tego co w projekcie 2x75x125 , czy wiertnica w ruch i kolejny otwór , i czy zrobienie w gwiazdę na fi90 jest lepszym rozwiązaniem? Edytowane 19 Października 2020 przez bar72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 23.10.2020 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2020 przy rekuperatorze 450m3, wyjście z rekuperatora 200mm, jedna skrzynka rozdzielcza na nawiewy - ile mogę/powinienem rozprowadzić z tej skrzynki rur 75mm? widziałem, że niektórzy przeliczają z pola powierzchni rur - wychodzi więc 7szt. czy będzie błędem, jeżeli rozprowadzę 10 albo nawet 12? jak miałoby być 3 do samej sypialni, to 7 na pewno nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.10.2020 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 Im więcej dasz rur tym mniejsze opory ma instalacja = tym mniej płacisz za prąd do wentylatorów.Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 24.10.2020 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2020 ok, a czy to nie spowoduje zbyt niskiej prędkości w rurze? znalazłem info: "w instalacjach komfortu zalecane prędkości w kanale głównym 4-8 m/s, na odgałęzieniach 3-5 m/s." gdzieś czytałem, że 2-5m/s jest ok, a więcej lub mniej powoduje szumy. druga sprawa - chciałem zrobić wyrzutnię przez kanał wentylacyjny nad dach, przy kominie, ale wyrzutnia to rura fi200, a komin wentylacyjny fi150 - nie będzie za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 20.11.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 czy są jakieś minimalne odległości od czerpni i wyrzutni do rekuperatora? czy od rekuperatora do skrzynki rozprężnej wystarczy 2metry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Czerpnia/wyrzutnia bez ograniczeń minimalnych.Między rekuperatorem a skrzynką rozprężną dobrze jest dać jak najwięcej kanału tłumiącego.Nawet jak masz 2 metry w linii prostej, to załóż 5 metrowy kanał elastyczny i puść zawijasem.Dzięki temu będzie znacznie ciszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 20.11.2020 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 dzięki John. akurat mam takie miejsce, że mam dosłownie 50cm do ściany, gdzie będzie czerpnia i 50cm do kanału kominowego, do którego chcę podpiąć wyrzutnię. do skrzynek rozdzielczych nawiewnych będzie tak - 2m od rekuperatora do trójnika i potem 3 i 6m do skrzynek rozdzielczych - więc powinno być ok. jeżeli chodzi o skrzynkę rozdzielczą wyciągu, to będzie tylko jedna taka skrzynka w odległości około 3m od rekuperatora - ale wszystkie kanały wyciągowe będą miały od 5 do 12m - czy tutaj też lepiej wydłużyć kanał elastyczny tak do 5m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Nie, bo wyciągi są w pomieszczeniach, gdzie hałas nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 21.11.2020 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 elegancko. wykonałem już większość przekuć w ścianach, w przyszłym tygodniu dokończę i rozprowadzę rury, potem podłączam rekuperator i spróbuję to wyregulować przepustnicami na anemostatach. myślę jeszcze o dodatkowym filtrze - pewnie węglowym - czasami zaciąga niestety dymem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekRze 29.11.2020 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2020 przekucia i przebicia skończone - mała rada, jeżeli ktoś chce to robić sam w wykończonym już domu - ściany to bajka, ale stropy to masakra. potrzebny mocny sprzęt, albo wynajem firmy z wiertnicą. ja w połowie przekuć przez strop trafiłem na druty ze zbrojenia, całe szczęście, że nie trafiłem na szyny, więc wyciąłem kątówką przy otwartych oknach i dużym przeciągu, ale trzeba było szerzej rozkuć, żeby podejść tarczą tnącą. zaoszczędziłem kilkaset złotych, ale omączyłem się makabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts