Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak ugryźć wentylowanie pomieszczenia zwanego pralnią, suszarnią, z teorii wilgotne brudne pomieszczenie czyli wywiewy. Z praktyki czy skuteczniej nie wysuszę prania świeżym suchym powietrzem. Wiem będzie ono wyciągane przez inne pomieszczenie, w moim przypadku przez korytarz na poddaszu do łazienki. Suszone pranie zawsze czyste, czytałem opinie że w powietrzu będą detergenty z suszonych niedokońca wypłukanych ubrań ale w to jakoś nie wierzę. Załóżmy sytuację kiedy wieczorem wieszam pranie i cała rodzina idzie spać, całą noc suszę pranie z sypialni bo wszystkie te pokoje są na poddaszu

Nawiew do pomieszczeń „czystych” (sypialnia, salon, gabinet)

Wywiew z pomieszczeń „brudnych” (łazienka, WC, kuchnia, garderoba, schowek)

Komunikacja wentylowana jest zazwyczaj przez „przepłukanie” (powietrze z pomieszczeń „czystych” przepływa do „brudnych” przez komunikację)

Powietrze powinno być w domu jak najdłużej (droga pomiędzy miejscem nawiewu i wywiewu powinna być jak najdłuższa)

Umożliwić powietrzu przepływ zgodny z powyższymi założeniami (podcięcia pod drzwiami, zawory wyrównawcze, kratki w drzwiach)

Czerpnia powinna być w miejscu zacienionym i nienarażonym na zanieczyszczenia (optymalnie elewacje północna, północno - wschodnia, z dala od drogi, parkingu. Min. 2 m nad gruntem, im wyżej, tym lepiej)

Wyrzutnia – z dala od czerpni i otwieranych okien

Styl skandynawski,byli prekursorami wentylacji mechanicznej. Garderoba u nas pojawiła się również niedawno.

Ja mam tam wiele rzeczy, prócz butów, zimowych kurtek, futer i kurtek skórzanych,walizek plecaków również bieliznę i drobnicę w szufladach, po krawaty, czy pościel. Traktuje ją jako pomieszczenie z wentylacją wywiewną.

Każdy,traktuje to jak chce, nie neguje, ja mam tak jak na północy.

Styl skandynawski,byli prekursorami wentylacji mechanicznej. Garderoba u nas pojawiła się również niedawno.

Ja mam tam wiele rzeczy, prócz butów, zimowych kurtek, futer i kurtek skórzanych,walizek plecaków również bieliznę i drobnicę w szufladach, po krawaty, czy pościel. Traktuje ją jako pomieszczenie z wentylacją wywiewną.

Każdy,traktuje to jak chce, nie neguje, ja mam tak jak na północy.

Skandynawia, czyli zimny klimat, suchy. Jak tam radzono sobie z wysuszaniniem powietrza? Inne normy ilości wymienianego powietrza na osobę?

Airgreen.pl

U nich zlecałem wstępny projekt. Podałem parametry reku i oczekiwaną wymianę powietrza w poszczególnych pomieszczeniach.

Sam zaprojektowałem u nich na stronie skrzynki rozdzielcze, tak aby pasowały mi konfiguracją króćców. Skrzynki i puszki rozprężne są dobrej jakości, wygłuszone pianką i posiadają króćce gumowe, łatwe w samodzielnym montażu rur.

Ogólnie mili ludzie, cierpliwe znosili moje dręczenie ich niezliczonymi telefonami.:D

A schemat do konsultacji na forum oczywiście zapodaj.

Panowie, jakie rozdzielacze lepsze? Zwykle ocynkowane wystarczą obłożone wełną z zewnątrz (umieszczone będą na ścianie dzielącą pralnie i pokój dziecięcy), czy wygłuszone w środku? Czy szeroko oferowane ocynkowane mają szansę zardzewieć, spotkał się ktoś z początkami korozji w rozdzielaczach?

Dzięki za sugestię ale myślałem, że znajdę tutaj podpowiedzi, które pomogą mi opracować samodzielnie plan. W innym przypadku zleciłbym go w całości jednak nie jestem pewien czy przy moim układzie pomieszczeń opracowanie planu jest czymś karkołomnym. Może nieco nakreślę moją sytuację to będzie łatwiej doświadczonym użytkownikom coś podpowiedzieć. Otóż mam dom z parterem, użytkowym poddaszem i strychem. Poddasze około 140m^2, to głównie na nim mi najbardziej zależy pod kątem mechanicznej wentylacji z rekuperacją ponieważ ta kondygnacja jest najcieplejsza w lecie i chciałbym ją dobrze zwentylować i schłodzić. Przerabiając różne opcje pomyślałem, że zamiast klimatyzacji, wywiewów pójdę w stronę mechanicznej wentylacji z rekuperacją i jednostką chłodzącą. Problemem jest fakt, że już mieszkam ale na poddaszu nie posiadam wywiewów do kominków wentylacyjnych stąd tworzy się para wodna na oknach dachowych i normalnych w jednym pomieszczeniu(jaskółka). Chciałbym zrobić wentylację ale już dostosowaną pod mechaniczną wentylację i stąd moje pytanie czy mogę zamontować w suficie anemostaty wywiewne i chwilowo podłączyć je pod kominki wentylacyjne w dachu + ewentualnie jakiś wentylator kanałowy do wspomagania wyciągu ? W mechanicznej wentylacji jest zasada że nawiewy są w pokojach czystych, a wyciągi w brudnych ok ale jak na poddaszu mam 4 pokoje, korytach i łazienkę to mimo zamykanych pomieszczeń na noc wywiew ma być tylko w łazience lub korytarzu czy wywiew i nawiew montuje się w każdym pomieszczeniu? Czy w ogóle anemostaty mogę zamontować do kominków wentylacyjnych rurą spiro ? Tu pojawia się pytanie jaka średnica najlepsza i czy należy montować puszki przy anemostatach... W tych tematach potrzebuję pomocy. Myślałem, że robiąc wentylację przygotuję ją tak, żeby przed wakacjami podłączyć rekuperator z klimatyzacją, a do tego czasu mieć sprawną wentylację. Proszę o pomoc w powyższym.

.... Proszę o pomoc w powyższym.

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale to co planujesz -to trochę jakby instalacja nawiewno-wywiewna.

Uważam, że:

1. Musisz mieć pomysł i plan jak docelowo maja być położone kanały -czy można je kłaść nad sufitem piętra?

2. Możesz robić prowizorki lub korzystać z częściowo zrobionej instalacji ale zadowolony będziesz też częściowo.

Spróbuj sprecyzować pytania w punktach -będzie łatwiej odpowiedzieć. Puszki pod anemostaty z reguły fi125. Kanały stosuje się różne. Sztywne Spiro i elastyczne PE. Nalezy pamiętać o ociepleniach -jeśli są wymamagne.

Wentylacja nawet z chłodzeniem nie schłodzi domu. Dodatkowo wymaga starannej izolacji przewodów nawiewnych.

Jeśli masz rolety i zminimalizujesz zyski słoneczne to poprawi komfort, ale jeśli chcesz prawdziwy komfort to montuje klimatyzację.

Kombinacja z podłączaniem anemostatów z kominkami na dachu to pełna prowizorka i nie wiem czy ma w ogóle sens. Zacznie Ci się lać woda z nich. Chyba że podłączysz dobrze izolowane przewody. A to znowu koszt...

moja własnoręcznie zrobiona instalacja ruszyła przed świętami. na razie delikatnie testuję - jak do tej pory wszystko ok, już nawet przy 20% jest zauważalna różnica, a kompletnie nic nie słychać - nawet w nocy. dzisiaj będę zwiększał moc, żeby znaleźć próg słyszalności. wczoraj, jak dzieciaki szalały i we 4 byliśmy w salonie, podkręciłem na 60%, żeby było komfortowo - przy włączonym telewizorze i rozmowach nic nie słychać, ale jak się wszystko "wyciszy" to można usłyszeć samą centralę i pracę przy anemostatach. po godzinie grania w sporty na xboxie i 4 osobach w jednym pomieszczeniu nadal było git - wygląda na to, że 60-70% to będzie maksymalna moc, z jakiej będę korzystał. dawniej nawet rozszczelnione okna nie pomagały, trzeba było wszystkich "wyganiać" i otwierać okna, żeby przewietrzyć.

co polecicie na dym zasysany z zewnątrz? czytałem o matach/włokninach węglowych - sprawdzają się?

raz mi już zaciągnęło dymem i w całym domu było czuć.

Nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale to co planujesz -to trochę jakby instalacja nawiewno-wywiewna.

Uważam, że:

1. Musisz mieć pomysł i plan jak docelowo maja być położone kanały -czy można je kłaść nad sufitem piętra?

2. Możesz robić prowizorki lub korzystać z częściowo zrobionej instalacji ale zadowolony będziesz też częściowo.

Spróbuj sprecyzować pytania w punktach -będzie łatwiej odpowiedzieć. Puszki pod anemostaty z reguły fi125. Kanały stosuje się różne. Sztywne Spiro i elastyczne PE. Nalezy pamiętać o ociepleniach -jeśli są wymamagne.

Dobrze zrozumiałeś bo w zasadzie tak jak pisałem nie mam wentylacji na poddaszu, a muszę coś szybko zrobić żeby poprawić komfort i teraz nie wiem czy brać się za mechaniczną wentylację, na którą od razu nie będzie mnie stać tylko zapewne przed wakacjami czy wykonać wentylację grawitacyjną, a po 6msc ją zmienić w mechaniczną. Chciałem połączyć jedno z drugim żeby zaoszczędzić pracy.

1) problem jest gorących pomieszczeń w dni letnie kiedy temperatura na zewnątrz wynosi 30stopni, to po 3-4 dniach nawet przy zasłoniętych ciągle roletach dachowych w środku jest 24-26 nawet w nocy. W takie dni na zewnątrz o godzinie 20-21 jest już przyjemnie chłodno, dach zimy(dachówka ceramiczna) i miałem taki pomysł żeby zamontować wentylatory wywiewne na przewodach podłączonych do kominków wentylacyjnych żeby szybko i sprawnie wyrzuciły gorące powietrze z pomieszczenia zamieniając go zimnym wpadającym przez okna. Wydaje mi się, że przy sprawnym wentylatorze taka wymiana była by szybka i zauważalna i co najważniejsze przedsięwzięcie tańsze niż montaż klimatyzacji nawet splita do każdego pomieszczenia! Proszę o sugestię

2) Kanały spokojnie można poprowadzić nad sufitem bo nad poddaszem mam strych wielkości 44m^2.

3) Nie chce robić prowizorek ale chciałbym połączyć wentylację grawitacyjną z mechaniczną ponieważ chciałbym instalację raz wykonać z możliwością podpięcia jednostki centralnej, a nie przerabiania wszystkiego od nowa. Nie wiem czy tak się da proszę o sugestię.

Wentylacja nie schłodzi Ci domu. Wbrew pozorom ta wymiana nie jest tak duża jak sie wydaje, większy efekt daje nawet przewietrzenie domu otwierając okna.

Klimatyzyacja usuwa wilgoć i CO2. Do chłodzenia bym montował klimatyzację, tylko to poprawi sytuację z temperaturą.

Jeśli chodzi o tymczasowowść, to okna rozszczelniaj na tzw mikro, a w łazienkach zrób wentylatory kanałowe - rurami izolowanymi - mogą być elastyczne. To Ci wystarczy do montażu rekuperacji.

Edytowane przez Owczar

Wentylacja nie schłodzi Ci domu. Wbrew pozorom ta wymiana nie jest tak duża jak sie wydaje, większy efekt daje nawet przewietrzenie domu otwierając okna.

Klimatyzyacja usuwa wilgoć i CO2. Do chłodzenia bym montował klimatyzację, tylko to poprawi sytuację z temperaturą.

Jeśli chodzi o tymczasowowść, to okna rozszczelniaj na tzw mikro, a w łazienkach zrób wentylatory kanałowe - rurami izolowanymi - mogą być elastyczne. To Ci wystarczy do montażu rekuperacji.

Znajomy posiada mechaniczną wentylację z rekuperacją i dodatkową jednostką chłodzącą podpiętą pod wentylację i jest bardzo zadowolony.

Tak się składa, że też tak mam i dzielę się obiektywną opinią. To rozwiązanie ma tylko jedną zaletę - jest lepsze niż nic. Ale nie zbije Ci temp tak jak to możesz sobie.

Ale ja zrobiłem to przez wzgląd na osuszanie powietrza do chłodzenia pasywnego. Z takiego rozwiązania wyciśniesz max 1-1,5kW przy dużych przepływach, a potrzebujesz, 5-6 dla zapewnienia odpowiedniego komfortu.

Żeby chłodzić wentylacją musisz dokładnie zaizolować kanały, zainwestować w jednostkę chłodzącą - sumarycznie dodatkowe koszty pozwolą na montaż splita. Jak umieścisz go w dobrym miejscu - to będziesz miał o wiele lepszy komfort w całym domu.

Panowie, jakie rozdzielacze lepsze? Zwykle ocynkowane wystarczą obłożone wełną z zewnątrz (umieszczone będą na ścianie dzielącą pralnie i pokój dziecięcy), czy wygłuszone w środku? Czy szeroko oferowane ocynkowane mają szansę zardzewieć, spotkał się ktoś z początkami korozji w rozdzielaczach?

Ponawiam pytanie, jakie rozdzielacze polecacie?