Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, niedługo zabieram się za WM, przeczytałem cały ten wątek ale mam jedno pytanie, na zdjęciu zaznaczone są anemostaty a cyfra oznacza liczbę kanałów fi75. Do łazienki z prysznicem chciałbym dać 4x75, długość kanałów wyjdzie ok 12m. Do kuchni 2x75 ale jest jeszcze dalej czyli ok 15m. Czy zostawić tak jak jest czy podzielić kuchnię i tą łazienkę po 3x75? Łatwiej było po 3x75 ponieważ dostępne są gotowe skrzynki np. pe-flex a nie ma 4x75. Rekuperator będzie w kotłowni a skrzynczi rozdzielcze na stropie zaraz nad rekuperatorem.

obraz_2021-01-29_130231.jpg

Podzielić ponieważ wg normy dla kuchni i łazienki masz 50m3h wywiew a odległości od skrzynki masz zbliżone.Wlasciwie należy dążyć do tego aby skrzynka rozdzielcza była zamontowana w centralnej części budynku aby rury od niej do anemostatow były krótsze no ale jak nie ma takiej możliwości.U mnie niestety będzie podobna sytuacja,taki niefortunny układ budynku:(

Jak kuchnia wyposażona jest w kuchenkę elektryczną to wymagane jest min. 30m3/h ale pewnie podzielę po 3x75. Skrzynki rozdzielcze chcę dać nad reku żeby króciec fi200 był od dołu wtedy wysokość wyjdzie nad stropem ok 10cm. Jakbym dał na środku domu to króciec fi200 musialbym dać z boku i wtedy problem z dobrym ociepleniem od góry bo planuje 30cm ocieplić strop.

Czy według was mógłbym umieścić 2 grzybki dachowe wentylacyjne o przekroju fi150 w miejscach zaznaczonych na zdjęciu czerwonymi kółkami ? Grzybki służyły by oczywiście jako wyrzutnia z rekuperatora. dzięki temu puścił bym rurę wyrzutni bezpośrednio w górę i nie musiał bym dodatkowo robić zakrętów itp. Chyba sąsiedztwo rury kominowej (wylot spalin z pieca gazowego)

nie będzie robić problemu ?

wyrzutnia_qqahaqx.jpg

Edytowane przez Nervil18

Czy mogę puścić kanał wentylacyjny od wyciągu okapu kuchennego poziomo na stropie pod wylewką w warstwie styropianu? W domu będzie rekuperacja ale z okapu chcę zrobić osobny kanał poprowadzony do kominka dachowego w dachówce. Najmniej koliduje mi wyjść pionowo nad strop i na stropie w poziomie puścić kanał prostokątny około 2m do ściany działowej, chyba może tak być?

Czy mogę puścić kanał wentylacyjny od wyciągu okapu kuchennego poziomo na stropie pod wylewką w warstwie styropianu? W domu będzie rekuperacja ale z okapu chcę zrobić osobny kanał poprowadzony do kominka dachowego w dachówce. Najmniej koliduje mi wyjść pionowo nad strop i na stropie w poziomie puścić kanał prostokątny około 2m do ściany działowej, chyba może tak być?

Można tak zrobić, musisz mieć swiadomosć że każda zmiana kierunku to dodatkowy opór

• 2 weeks później...

Witam i proszę o pomoc.

Kupiłem dom z lat 50tych po generalnym remoncie. Pozostał strop drewniany – trociny z wapnem – od góry deski podłogi strychu, od dołu wykończenie katrongipsem. Postanowiłem ocieplić strop dodając warstwę wełny skalnej. Podczas dokładnego oglądu strychu okazało się, że kratki wentylacyjne z salonu i sypialni zakończone są otworem w stropie i zastawione cegłą. Ponadto okap i wywietrznik łazienkowy kończą się radośnie metr ponad podłogą strychu. Poprzednicy rozebrali nie tę stronę starego komina.

Pozostaje więc przy okazji ocieplenia stropu zrobić wentylację.

Proszę o radę czy taki wstępny projekt ma rację bytu (plan domu poniżej):

- kubatura ok. 230m3

- liczba osób 2

- okap – wyciąg oddzielny

- kotłownia (szczelna) wentylacja oddzielna

Zastanawiałem się nad pefleksem:

Nawiewy:

- pokój dzienny 3x75

- sypialna 2x75

- salon 2x75

- wiatrołap 1x75 (są różne opinie z tego co czytałem – jedni są za nawiewem inni wyciągiem)

Wywietrzniki:

- kuchnia 4x75

- łazienka 4x75

Czerpnia będzie od strony północnej a wyrzutnia podłączona do starego nieużywanego komina.

I jaki rekuperator polecacie 300m3? Będzie zamontowany w kotłowni.

Będę wdzięczny za komentarze.

3a45712d26d246cdmed.jpg

Wiatrołap wyciąg, co do rekuperatora to masz tutaj pełno zażartych dyskusji nad wyższością tego, czy tamtego. Jaki byś nie kupił będzie spełniał swoją rolę, nie napinaj się na nie wiadomo jaką automatykę i tak nie będziesz tego używał.

Automatyka niepotrzebna, sprzęt będzie blisko i nisko;)

Dzięki za opinie. A pytanie o reku to właśnie z tego zamętu na forum.

Automatyka niepotrzebna, sprzęt będzie blisko i nisko;)

Automatyka może dać 10 pp sprawności "gratis" - czyli szybko się zwraca.

Bez wietrzenia spada do 70%. Ustawiłem wietrzenie poniżej 75%.

Początkowo miałem 5 minut, ale w sumie wystarcza 2 minuty by wylać wode i prywrócić sprawność do ok 80%.

Poniżej wykres. [ATTACH=CONFIG]450215[/ATTACH]

Oprócz tego zmniejszanie obrotów wentylatorów gdy wystarczą niższe to też oszczędność.

mam kanał czerpni prowadzony w nieogrzewanej piwnicy i kanał w jednym miejscu pękła izolacja z tej folii i wylazła wełna. przy tych mrozach tam się wszystko rosi od wilgoci tzn na zimnym kanale na jego ściance skrapla się woda.

wełna całkowicie zamokła aż z niej cieknie.

tak więc pilnujcie takich rzeczy woda i prawa fizyki nie wybaczają takich błędów.

Projekt rekuperacji był robiony już chwilę temu, ale dopiero teraz zacząłem się tym bardziej interesować i zaznajomiać, żeby nie wtopić. No i wyszło że czerpnię mam zaprojektowaną praktycznie nad wyrzutem z kotła gazowego. Raczej nie będzie to dogodne rozwiązanie. Gdzie najlepiej przesunąć czerpnię (czarna strzałka oznacza kierunek północny)?

https://ibb.co/8MHnsw1