Owczar 29.01.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Lepiej zostaw te. Generalnie nie chodzi o odzysk ciepła, a ryzyko kondensacji - choć wiaodmo kazdy odzysk mile widziany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras_p 29.01.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Panowie, niedługo zabieram się za WM, przeczytałem cały ten wątek ale mam jedno pytanie, na zdjęciu zaznaczone są anemostaty a cyfra oznacza liczbę kanałów fi75. Do łazienki z prysznicem chciałbym dać 4x75, długość kanałów wyjdzie ok 12m. Do kuchni 2x75 ale jest jeszcze dalej czyli ok 15m. Czy zostawić tak jak jest czy podzielić kuchnię i tą łazienkę po 3x75? Łatwiej było po 3x75 ponieważ dostępne są gotowe skrzynki np. pe-flex a nie ma 4x75. Rekuperator będzie w kotłowni a skrzynczi rozdzielcze na stropie zaraz nad rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.01.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Podzielić ponieważ wg normy dla kuchni i łazienki masz 50m3h wywiew a odległości od skrzynki masz zbliżone.Wlasciwie należy dążyć do tego aby skrzynka rozdzielcza była zamontowana w centralnej części budynku aby rury od niej do anemostatow były krótsze no ale jak nie ma takiej możliwości.U mnie niestety będzie podobna sytuacja,taki niefortunny układ budynku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras_p 29.01.2021 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Jak kuchnia wyposażona jest w kuchenkę elektryczną to wymagane jest min. 30m3/h ale pewnie podzielę po 3x75. Skrzynki rozdzielcze chcę dać nad reku żeby króciec fi200 był od dołu wtedy wysokość wyjdzie nad stropem ok 10cm. Jakbym dał na środku domu to króciec fi200 musialbym dać z boku i wtedy problem z dobrym ociepleniem od góry bo planuje 30cm ocieplić strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 29.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Nie 30 a 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nervil18 31.01.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) Czy według was mógłbym umieścić 2 grzybki dachowe wentylacyjne o przekroju fi150 w miejscach zaznaczonych na zdjęciu czerwonymi kółkami ? Grzybki służyły by oczywiście jako wyrzutnia z rekuperatora. dzięki temu puścił bym rurę wyrzutni bezpośrednio w górę i nie musiał bym dodatkowo robić zakrętów itp. Chyba sąsiedztwo rury kominowej (wylot spalin z pieca gazowego) nie będzie robić problemu ? Edytowane 31 Stycznia 2021 przez Nervil18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 31.01.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Czy mogę puścić kanał wentylacyjny od wyciągu okapu kuchennego poziomo na stropie pod wylewką w warstwie styropianu? W domu będzie rekuperacja ale z okapu chcę zrobić osobny kanał poprowadzony do kominka dachowego w dachówce. Najmniej koliduje mi wyjść pionowo nad strop i na stropie w poziomie puścić kanał prostokątny około 2m do ściany działowej, chyba może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil6 01.02.2021 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 czy ktoś z Was korzysta z takich filtrów ? Warto wydać takie pieniądze za filtr weglowy? ~700zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor-CK 01.02.2021 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2021 Czy mogę puścić kanał wentylacyjny od wyciągu okapu kuchennego poziomo na stropie pod wylewką w warstwie styropianu? W domu będzie rekuperacja ale z okapu chcę zrobić osobny kanał poprowadzony do kominka dachowego w dachówce. Najmniej koliduje mi wyjść pionowo nad strop i na stropie w poziomie puścić kanał prostokątny około 2m do ściany działowej, chyba może tak być? Można tak zrobić, musisz mieć swiadomosć że każda zmiana kierunku to dodatkowy opór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klimek_89 03.02.2021 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2021 Akurat o to bym się nie martwił. Tak jak pisałem w domu będzie rekuperacja a to będzie dodatkowa opcja tylko z wyciągu kuchennego, którego wentylatory dadzą sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wugerl 14.02.2021 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Witam i proszę o pomoc. Kupiłem dom z lat 50tych po generalnym remoncie. Pozostał strop drewniany – trociny z wapnem – od góry deski podłogi strychu, od dołu wykończenie katrongipsem. Postanowiłem ocieplić strop dodając warstwę wełny skalnej. Podczas dokładnego oglądu strychu okazało się, że kratki wentylacyjne z salonu i sypialni zakończone są otworem w stropie i zastawione cegłą. Ponadto okap i wywietrznik łazienkowy kończą się radośnie metr ponad podłogą strychu. Poprzednicy rozebrali nie tę stronę starego komina. Pozostaje więc przy okazji ocieplenia stropu zrobić wentylację. Proszę o radę czy taki wstępny projekt ma rację bytu (plan domu poniżej): - kubatura ok. 230m3 - liczba osób 2 - okap – wyciąg oddzielny - kotłownia (szczelna) wentylacja oddzielna Zastanawiałem się nad pefleksem: Nawiewy: - pokój dzienny 3x75 - sypialna 2x75 - salon 2x75 - wiatrołap 1x75 (są różne opinie z tego co czytałem – jedni są za nawiewem inni wyciągiem) Wywietrzniki: - kuchnia 4x75 - łazienka 4x75 Czerpnia będzie od strony północnej a wyrzutnia podłączona do starego nieużywanego komina. I jaki rekuperator polecacie 300m3? Będzie zamontowany w kotłowni. Będę wdzięczny za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2021 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wiatrołap wyciąg, co do rekuperatora to masz tutaj pełno zażartych dyskusji nad wyższością tego, czy tamtego. Jaki byś nie kupił będzie spełniał swoją rolę, nie napinaj się na nie wiadomo jaką automatykę i tak nie będziesz tego używał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wugerl 14.02.2021 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Wiatrołap wyciąg, co do rekuperatora to masz tutaj pełno zażartych dyskusji nad wyższością tego, czy tamtego. Jaki byś nie kupił będzie spełniał swoją rolę, nie napinaj się na nie wiadomo jaką automatykę i tak nie będziesz tego używał. Automatyka niepotrzebna, sprzęt będzie blisko i nisko;) Dzięki za opinie. A pytanie o reku to właśnie z tego zamętu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 14.02.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Zamontuj reku tak, aby był wygodny dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wugerl 14.02.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Chociaż wszędzie czytam, żeby droga do wyrzutni i czerpni była jak najkrótsza. A tu nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.02.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Automatyka niepotrzebna, sprzęt będzie blisko i nisko;) Automatyka może dać 10 pp sprawności "gratis" - czyli szybko się zwraca. Bez wietrzenia spada do 70%. Ustawiłem wietrzenie poniżej 75%. Początkowo miałem 5 minut, ale w sumie wystarcza 2 minuty by wylać wode i prywrócić sprawność do ok 80%. Poniżej wykres. [ATTACH=CONFIG]450215[/ATTACH] Oprócz tego zmniejszanie obrotów wentylatorów gdy wystarczą niższe to też oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.02.2021 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Po wymianie wymiennika na entalpiczny sprawność średnia wzrosła, nie trzeba wietrzyć, a dodatkowo odzysk wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 14.02.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 mam kanał czerpni prowadzony w nieogrzewanej piwnicy i kanał w jednym miejscu pękła izolacja z tej folii i wylazła wełna. przy tych mrozach tam się wszystko rosi od wilgoci tzn na zimnym kanale na jego ściance skrapla się woda. wełna całkowicie zamokła aż z niej cieknie. tak więc pilnujcie takich rzeczy woda i prawa fizyki nie wybaczają takich błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imp88 17.02.2021 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Projekt rekuperacji był robiony już chwilę temu, ale dopiero teraz zacząłem się tym bardziej interesować i zaznajomiać, żeby nie wtopić. No i wyszło że czerpnię mam zaprojektowaną praktycznie nad wyrzutem z kotła gazowego. Raczej nie będzie to dogodne rozwiązanie. Gdzie najlepiej przesunąć czerpnię (czarna strzałka oznacza kierunek północny)? https://ibb.co/8MHnsw1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.02.2021 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 . Gdzie najlepiej przesunąć czerpnię (czarna strzałka oznacza kierunek północny)? Spaliny gazowe wyrzuć przez dach - czerpnię zostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts