Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli udało mi się wymodzić projekt bez zarzutu ;)

Nie wiem jak inni, ale mi nie chciało się pisać to, co już napisałem w tym wątku, skoro Tobie nie chciało się przeczytać.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99&p=7855600&viewfull=1#post7855600

Czy rury spiro do WM które łączą rekuperator z rozdzielaczem i leżą na strychu, na stropie ale pod ociepleniem mam ocieplać wełną czy też nie?

Jeżeli tak -to czy obydwie czy tylko nawiew bo może jest nieco chłodniejszy i może się skraplać woda na zewnątrz rury?

Nad rurami będzie 10cm styropianu. Pod rurami goły beton stropu.

Witam,

Panowie dzięki Wam wykonałem u siebie wentylację i działa. Dostałem prośbę od kuzyna aby mu pomóc, wstępnie rozrysowałem jakbym to widział. Proszę o weryfikację, rodzina 2+3. Dodatkowo ewentualnie myślałem o 3 wywiewach w kuchnia zamiast wywwiewu w wiatrołapie. Instalacja na Peflex 75, reku jeszcze niewybrany.

e350014634b48833.jpg

https://images92.fotosik.pl/485/e350014634b48833.jpg

Zdopingowany przez kolegę jeszcze trochę poczytałem i nieco zmieniłem. Może ktoś oceni a może komuś się przyda przy zgłębianiu zagadnienia podobnego projektu.

Sądzisz, że w sypialni z dwoma osobami trzeba tyle samo powietrza, co w jednoosobowej?

Za dużo w kuchni spowoduje że dolna łazienka będzie słabiej wentylowana przy zamkniętych drzwiach. W wiatrołapie jeden wywiew zostaw. No i po co montujesz anemostaty po rogach? Spokojnie w środku pokoju moga być albo w 1/3 od okna.

Dzięki, czyli z kuchnia 1 wywiew, anemostaty bliżej środka i będą git?

Hej, dwa pytania.

1. Czy ktoś z was stosował zintegrowaną czernię/wyrzutnię? Mam małe możliwości co do rozmieszenia osobnej czerpni i wyrzutni.

Przeciwległe ściany, na których mogły być umieszczone są oddalone o 16m.

Dlatego pomysł z czeprnio-wyrzutnią zintegrowaną, np coś takiego https://allegro.pl/oferta/czerpnio-wyrzutnia-fi250-rekuperator-powietrza-10212235562

2. Jak mocno ocieplacie kanały z reku do czerpni i wyrzutni?. Logicznie myśląc, przydałoby się by tam ocieplenie nie mniejsze niż to na ścianie budynku.

Ja zamontowałem tak:

DSC_1123.JPG

Można kręcić tymi głowicami w dowolnej konfiguracji. Czerpnia na dole.

Koszt pięć razy taniej, wygląd chyba ładniejszy.

PS. Trochę przesadziłem z tym taniej. Taka czerpnia kulista fi 250 kosztuje 150,- PLN

2. U mnie są krótkie odcinki rurociągu czerpni i wyrzutni, planuję je ocieplić pianką kauczukową gr 40mm

Edytowane przez cezary.pl
ps

Ja zamontowałem tak:

[ATTACH=CONFIG]454301[/ATTACH]

Można kręcić tymi głowicami w dowolnej konfiguracji. Czerpnia na dole.

Koszt pięć razy taniej, wygląd chyba ładniejszy.

PS. Trochę przesadziłem z tym taniej. Taka czerpnia kulista fi 250 kosztuje 150,- PLN

2. U mnie są krótkie odcinki rurociągu czerpni i wyrzutni, planuję je ocieplić pianką kauczukową gr 40mm

To już jest trochę przegięcie.

Takie umiejscowienie czerpni i wyrzutni jest niezgodne z prawem.

Kierownik ci to odebrał? Czy robiłeś już na etapie poodbiorowym?

grzes124

Taka czerpnio wyrzutnia jest bardzo rzadko stosowana w PL, bo zabraniają tego przepisy.

Aczkolwiek w Skandynawi takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane, gdyby to nie działało jak trzeba to by nikt tego nie sprzedawał.

Ja zamontowałem tak:

[ATTACH=CONFIG]454301[/ATTACH]

Niezła kumulacja łamania prawa - odległość od okna, odległość czerpni od wyrzutni.

I nie leje Ci się czasami z wyrzutni woda na czerpnię?

0d3105910f0aa67emed.jpg[

Czerpnia taniej wychodzi taka (a pod okapem daszek zbędny):

pol_pl_CZERPNIA-WYRZUTNIA-SCIENNA-OKRAGLA-ALUMINIOWA-160-3476_2.jpg

A oszczędności można przeznaczyć na wyrzutnię dachową (a ja teraz dałbym dwa kolanka olewając estetykę).

Tak czułem że po zamieszczeniu zdjęcia zaraz odezwą się praworządni obywatele, aby zamanifestować swój gniew i oburzenie.

Tak zrobiłem, bo mi pasowało mieć krótkie odcinki (1,3mb) rurociągu od reku do czerpni i wyrzutni.

Okno to fiks.

Nie leje się woda z wyrzutni bo spadek rurociągu jest w stronę rekuperatora i tam się leje.

A przepisy, no cóż.... są nieżyciowe.

Akurat nie Ciebie Owczar miałem na myśli pisząc poprzedniego posta, tylko strażników Teksasu.

Pisałem wcześniej że te czerpnie/wyrzutnie z mojego kontrowersyjnego zdjęcia można dowolnie obracać i będą wtedy spełniały taką samą funkcję jak czerpniowyrzutnia zintegrowana. Modna w Szwecji, a nielegalna w naszym kraju.

A jak poczuję zapachy z kibelka w salonie, to swoje też poobracam.:p

Edytowane przez cezary.pl