ManiekFelek 13.03.2021 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czyli udało mi się wymodzić projekt bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2021 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Czyli udało mi się wymodzić projekt bez zarzutu Nie wiem jak inni, ale mi nie chciało się pisać to, co już napisałem w tym wątku, skoro Tobie nie chciało się przeczytać. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?222208-Sam-robi%C4%99-wentylacj%C4%99&p=7855600&viewfull=1#post7855600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiekFelek 13.03.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2021 Dzięki za zwrócenie uwagi. Przerobiłem projekt jednak na PE 75 i do sypialni pójdzie przynajmniej 2 x PE75 a może 3 x PE75 kosztem salonu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.03.2021 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2021 Czy rury spiro do WM które łączą rekuperator z rozdzielaczem i leżą na strychu, na stropie ale pod ociepleniem mam ocieplać wełną czy też nie?Jeżeli tak -to czy obydwie czy tylko nawiew bo może jest nieco chłodniejszy i może się skraplać woda na zewnątrz rury?Nad rurami będzie 10cm styropianu. Pod rurami goły beton stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ManiekFelek 18.03.2021 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2021 Zdopingowany przez kolegę jeszcze trochę poczytałem i nieco zmieniłem. Może ktoś oceni a może komuś się przyda przy zgłębianiu zagadnienia podobnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 19.03.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Witam, Panowie dzięki Wam wykonałem u siebie wentylację i działa. Dostałem prośbę od kuzyna aby mu pomóc, wstępnie rozrysowałem jakbym to widział. Proszę o weryfikację, rodzina 2+3. Dodatkowo ewentualnie myślałem o 3 wywiewach w kuchnia zamiast wywwiewu w wiatrołapie. Instalacja na Peflex 75, reku jeszcze niewybrany. https://images92.fotosik.pl/485/e350014634b48833.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 19.03.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Za dużo w kuchni spowoduje że dolna łazienka będzie słabiej wentylowana przy zamkniętych drzwiach. W wiatrołapie jeden wywiew zostaw. No i po co montujesz anemostaty po rogach? Spokojnie w środku pokoju moga być albo w 1/3 od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.03.2021 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Zdopingowany przez kolegę jeszcze trochę poczytałem i nieco zmieniłem. Może ktoś oceni a może komuś się przyda przy zgłębianiu zagadnienia podobnego projektu. Sądzisz, że w sypialni z dwoma osobami trzeba tyle samo powietrza, co w jednoosobowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawnook 19.03.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2021 Za dużo w kuchni spowoduje że dolna łazienka będzie słabiej wentylowana przy zamkniętych drzwiach. W wiatrołapie jeden wywiew zostaw. No i po co montujesz anemostaty po rogach? Spokojnie w środku pokoju moga być albo w 1/3 od okna. Dzięki, czyli z kuchnia 1 wywiew, anemostaty bliżej środka i będą git? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 25.03.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Hej, dwa pytania. 1. Czy ktoś z was stosował zintegrowaną czernię/wyrzutnię? Mam małe możliwości co do rozmieszenia osobnej czerpni i wyrzutni.Przeciwległe ściany, na których mogły być umieszczone są oddalone o 16m. Dlatego pomysł z czeprnio-wyrzutnią zintegrowaną, np coś takiego https://allegro.pl/oferta/czerpnio-wyrzutnia-fi250-rekuperator-powietrza-10212235562 2. Jak mocno ocieplacie kanały z reku do czerpni i wyrzutni?. Logicznie myśląc, przydałoby się by tam ocieplenie nie mniejsze niż to na ścianie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 25.03.2021 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 (edytowane) Ja zamontowałem tak: Można kręcić tymi głowicami w dowolnej konfiguracji. Czerpnia na dole. Koszt pięć razy taniej, wygląd chyba ładniejszy. PS. Trochę przesadziłem z tym taniej. Taka czerpnia kulista fi 250 kosztuje 150,- PLN 2. U mnie są krótkie odcinki rurociągu czerpni i wyrzutni, planuję je ocieplić pianką kauczukową gr 40mm Edytowane 25 Marca 2021 przez cezary.pl ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.03.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ja zamontowałem tak: [ATTACH=CONFIG]454301[/ATTACH] Można kręcić tymi głowicami w dowolnej konfiguracji. Czerpnia na dole. Koszt pięć razy taniej, wygląd chyba ładniejszy. PS. Trochę przesadziłem z tym taniej. Taka czerpnia kulista fi 250 kosztuje 150,- PLN 2. U mnie są krótkie odcinki rurociągu czerpni i wyrzutni, planuję je ocieplić pianką kauczukową gr 40mm To już jest trochę przegięcie. Takie umiejscowienie czerpni i wyrzutni jest niezgodne z prawem. Kierownik ci to odebrał? Czy robiłeś już na etapie poodbiorowym? grzes124 Taka czerpnio wyrzutnia jest bardzo rzadko stosowana w PL, bo zabraniają tego przepisy. Aczkolwiek w Skandynawi takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane, gdyby to nie działało jak trzeba to by nikt tego nie sprzedawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.03.2021 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 Ja zamontowałem tak: [ATTACH=CONFIG]454301[/ATTACH] Niezła kumulacja łamania prawa - odległość od okna, odległość czerpni od wyrzutni. I nie leje Ci się czasami z wyrzutni woda na czerpnię? [ Czerpnia taniej wychodzi taka (a pod okapem daszek zbędny): A oszczędności można przeznaczyć na wyrzutnię dachową (a ja teraz dałbym dwa kolanka olewając estetykę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 25.03.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2021 To już chyba czerpnio wyrzutnia w takiej sytuacji byłaby lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.03.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Tak czułem że po zamieszczeniu zdjęcia zaraz odezwą się praworządni obywatele, aby zamanifestować swój gniew i oburzenie. Tak zrobiłem, bo mi pasowało mieć krótkie odcinki (1,3mb) rurociągu od reku do czerpni i wyrzutni.Okno to fiks.Nie leje się woda z wyrzutni bo spadek rurociągu jest w stronę rekuperatora i tam się leje.A przepisy, no cóż.... są nieżyciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.03.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Ale ja nie pisałem o przepisach, tylko o tym, że wyrzutnia dmucha wprost na czerpnie, która to zasysa. Energetycznie fajnie, ale jaki jest sens wentylować kiedy powietrze wraca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 26.03.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Akurat nie Ciebie Owczar miałem na myśli pisząc poprzedniego posta, tylko strażników Teksasu. Pisałem wcześniej że te czerpnie/wyrzutnie z mojego kontrowersyjnego zdjęcia można dowolnie obracać i będą wtedy spełniały taką samą funkcję jak czerpniowyrzutnia zintegrowana. Modna w Szwecji, a nielegalna w naszym kraju. A jak poczuję zapachy z kibelka w salonie, to swoje też poobracam. Edytowane 26 Marca 2021 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.03.2021 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2021 Obrót w przeciwne strony na pewno zmieni bilans powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras_p 30.03.2021 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Z jakiego kanału lepiej zrobić przejście czerpni przez ścianę? Na pe-flex są 2 opcje: - Stal nierdzewna + mata kauczukowa 9 mm- Tworzywo sztuczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.03.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2021 Z jakiego kanału lepiej zrobić przejście czerpni przez ścianę? Na pe-flex są 2 opcje: - Stal nierdzewna + mata kauczukowa 9 mm - Tworzywo sztuczne Spiro + min. 5cm polynor dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts