Janekk1234 15.05.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 w sumie po co ma dawać więcej rur fi 125 na wyciąg ? bardziej ssać nie będzie bo to od mocy wentylatorów zależy a opory na takim fi125 nie będą duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Cześć, w przyszłym tygodniu będą szalować strop, chciałem zostawić przepusty na rekuperacje i powsadzać rury f125 Jakie rury 125 chcesz dawać? Te białe docelowe? IMO za delikatne i spora szansa na uszkodzenie i/lub odkształcenie przy betonowaniu i będzie problem z podłączeniem skrzynki rozprężnej albo anemostatu. Daj pomarańczowe 160mm. A potem uszczelnij Polynorem. Co do rozmieszczenia anemostatów - dawaj nad oknem, gdzie się da. I blisko ściany (ale nie za blisko, zwłaszcza jak masz nad tym miejscem nisko dach). Na środku pomieszczenia może kolidować oświetleniem. W pomieszczeniu technicznym masz mieć WG? To musisz dać szczelne drzwi i nawiewnik w oknie zamiast anemostatu. A jak ma być WM to daj wywiew. Przeliczyłeś przepływy? W łazience, wbrew popularnej opinii, lepiej nie przesadzać, bo może być problem z dogrzaniem powietrza (zazwyczaj tam chcemy ze 2* cieplej, niż w innych pomieszczeniach) a nawet jak będzie ciepłe, to wyczuwalny strumień powietrza na mokrej skórze przyjemny nie jest. Więc pewnie przydałoby się dołożyć jeszcze gdzieś wywiew - np. w korytarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 15.05.2021 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Tak te białe które są od wentylacji, chce je dać po prostu jako przepusty, potem mogę je "wyciąć" jak będzie potrzeba wtedy bym miał te 128mm zdaje się otwór. Chce to zrobić teraz , żeby nie wiercić w zbrojeniu i żeby je ominęło (monolit) i będziemy robić sufit surowy bez tynkowania więc żeby później przy nim już za dużo nie grzebać. Dach nie jest nisko (bez okapowy) wysokość parteru na gotowo to 2,85m.Tak w pomieszczeniu gsopodarczym będzie rekuperator. Nie mam nigdzie grawitacyjnej, jedynie na dach polecą kominy od kanalizacji. Kominy które są na zdjęciu w kotłowni ich po prostu nie będzie. Nic nie liczyłem +/- teraz chce po prostu zrobić otwory pod WM w przyszłości, a z tego co patrzyłem to "rurka" od skrzynki rozprężnej ma f125 więc to by tak akurat pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2021 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Tak te białe które są od wentylacji No to powtórzę - " za delikatne i spora szansa na uszkodzenie i/lub odkształcenie przy betonowaniu i będzie problem z podłączeniem skrzynki rozprężnej albo anemostatu." Dach nie jest nisko (bez okapowy) wysokość parteru na gotowo to 2,85m. Chodzi mi o wysokość dachu nad stropem. Bez ściany kolankowej jak dasz za blisko krawędzi, będzie problem z podejściem i za mało miejsca będzie na ocieplenie nad skrzynkami rozprężnymi. Nie mam nigdzie grawitacyjnej W projekcie jest. Pewnie ze względu na kocioł. Nic nie liczyłem +/- teraz chce po prostu zrobić otwory pod WM w przyszłości, a z tego co patrzyłem to "rurka" od skrzynki rozprężnej ma f125 więc to by tak akurat pasowało. Ale jak zabraknie wywiewów, to będziesz wiercił np. w korytarzu? Policz, zanim zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.05.2021 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Moim zdaniem szkoda tracić ciąg powietrza robiąc punkt wywiewu w korytarzu.Kuchnia powinna mieć najwydajniejszą wentylację, zwłaszcza otwarta na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 15.05.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Moim zdaniem szkoda tracić ciąg powietrza robiąc punkt wywiewu w korytarzu. Kuchnia powinna mieć najwydajniejszą wentylację, zwłaszcza otwarta na salon. też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2021 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 Moim zdaniem szkoda tracić ciąg powietrza robiąc punkt wywiewu w korytarzu. Może być w kuchni jak ktoś woli. Nie zmienia to faktu, że warto policzyć, żeby się nie okazało, że mamy połowę mniej rur wywiewu, niż nawiewu i wstawienie do kuchni skrzynki z czterema króćcami zamiast z trzema nie rozwiązuje problemu (podobnie jak dodanie rury do łazienek) i trzeba wiercić dziurę na kolejny anemostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 15.05.2021 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2021 W poście #4684 przecież napisałem. Projekt i będzie wszystko jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 16.05.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Te białe rury fi125 same w sobie są delikatne, ale wystarczy przy montażu ich w miejscu wylewania stropu wypełnić je foliowym workiem z piaskiem i nic się nie odkształci. Mój majster tak zrobił u mnie i wszystko jest ok. Nie trzeba wtedy dawać żadnych fi160 i innych dodatków a same rury idealnie pasują do montażu anemostatów i podłączenia puszki rozprężnej z Termokontrolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 16.05.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Te białe rury fi125 same w sobie są delikatne, ale wystarczy przy montażu ich w miejscu wylewania stropu wypełnić je foliowym workiem z piaskiem i nic się nie odkształci. Mój majster tak zrobił u mnie i wszystko jest ok. Nie trzeba wtedy dawać żadnych fi160 i innych dodatków a same rury idealnie pasują do montażu anemostatów i podłączenia puszki rozprężnej z Termokontrolu. Dzięki za pomysł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 16.05.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) ... Edytowane 16 Maja 2021 przez martingg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reku1 16.05.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Wg. normy dla kuchni wyposażonej w kuchenkę elektryczną wymagany strumień powietrza wywiewanego to 50m3/h co zapewni nam jeden anemostat wywiewny fi 120 z puszką rozprężną z 3ma przewodami fi 75 Tu też gra rolę odległość danego anemostatu od skrzynki rozdzielczej, dla dwóch różnych anemostatów oddalonych od skrzynki rozdzielczej np 3m i 12m i tym samym projektowym przepływie powietrza należy dobrać odpowiednią ilość przewodów- mniej dla bliższego anemostatu więcej dla dalszego,tak więc wcale nie musi być taka sama ilość rur nawiewu co wywiewu Edytowane 16 Maja 2021 przez Reku1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.05.2021 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Te normowe 50 m3 to sporo za mało, aby zapach gotowanej kapuch nie rozchodził się po salonie. Przy gotowaniu aromatycznych potraw nastawiam wentylację na max, czyli 400 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.05.2021 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Przy gotowaniu aromatycznych potraw nastawiam wentylację na max, czyli 400 m3/h. a i tak pewnie się rozchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.05.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Przy silnych zapachach bez dodatkowego wyciągu tuż nad kuchenka ani rusz. Sprawdzałem u siebie, nawet przy centrali puszczonej 600m3/h. Dyfuzja jest szybsza Wyciąg tuż nad kuchenka sprawdza się o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.05.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) @Janekk1234 Skąd wiesz? Przynajmniej w sypialniach nie capi. PS. Mam wyciąg, okap tylko na filtrację, obieg wewnętrzny i słabo się to sprawdza. Zapachy po domu roznoszą się błyskawicznie. O hałasie nie wspomnę. Rozważam jak te powietrze z nad kuchenki zagonić do rekuperatora. Edytowane 16 Maja 2021 przez cezary.pl PS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Te normowe 50 m3 to sporo za mało, aby zapach gotowanej kapuch nie rozchodził się po salonie. Przy gotowaniu aromatycznych potraw nastawiam wentylację na max, czyli 400 m3/h. Zmierzyłeś, ile z tego idzie przez kuchnię? Co w tym czasie robi okap? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 16.05.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Przez kuchnię na pewno 200+Okap odpoczywa. Jest mało komfortowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.05.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 Przez kuchnię na pewno 200+ Zmierzone, czy to deklaracja wiary? Okap odpoczywa. Jest mało komfortowy. A ustawianie wentylacji na max jest komfortowe? I działa skutecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 16.05.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2021 @Janekk1234 Skąd wiesz? Przynajmniej w sypialniach nie capi. PS. Mam wyciąg, okap tylko na filtrację, obieg wewnętrzny i słabo się to sprawdza. Zapachy po domu roznoszą się błyskawicznie. O hałasie nie wspomnę. Rozważam jak te powietrze z nad kuchenki zagonić do rekuperatora. skąd wiem, domyślam się wszak gazy rozchodzą się b szybko. trzeba było normalny wyciąg robić. a do reku nie puszcza się tego powietrza bo syfi. no chyba że jakieś obiegi, filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.