Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć, w przyszłym tygodniu będą szalować strop, chciałem zostawić przepusty na rekuperacje i powsadzać rury f125

Jakie rury 125 chcesz dawać? Te białe docelowe? IMO za delikatne i spora szansa na uszkodzenie i/lub odkształcenie przy betonowaniu i będzie problem z podłączeniem skrzynki rozprężnej albo anemostatu. Daj pomarańczowe 160mm. A potem uszczelnij Polynorem.

Co do rozmieszczenia anemostatów - dawaj nad oknem, gdzie się da. I blisko ściany (ale nie za blisko, zwłaszcza jak masz nad tym miejscem nisko dach). Na środku pomieszczenia może kolidować oświetleniem.

W pomieszczeniu technicznym masz mieć WG? To musisz dać szczelne drzwi i nawiewnik w oknie zamiast anemostatu. A jak ma być WM to daj wywiew.

Przeliczyłeś przepływy? W łazience, wbrew popularnej opinii, lepiej nie przesadzać, bo może być problem z dogrzaniem powietrza (zazwyczaj tam chcemy ze 2* cieplej, niż w innych pomieszczeniach) a nawet jak będzie ciepłe, to wyczuwalny strumień powietrza na mokrej skórze przyjemny nie jest. Więc pewnie przydałoby się dołożyć jeszcze gdzieś wywiew - np. w korytarzu.

Tak te białe które są od wentylacji, chce je dać po prostu jako przepusty, potem mogę je "wyciąć" jak będzie potrzeba wtedy bym miał te 128mm zdaje się otwór.

Chce to zrobić teraz , żeby nie wiercić w zbrojeniu i żeby je ominęło (monolit) i będziemy robić sufit surowy bez tynkowania więc żeby później przy nim już za dużo nie grzebać.

Dach nie jest nisko (bez okapowy) wysokość parteru na gotowo to 2,85m.

Tak w pomieszczeniu gsopodarczym będzie rekuperator. Nie mam nigdzie grawitacyjnej, jedynie na dach polecą kominy od kanalizacji. Kominy które są na zdjęciu w kotłowni ich po prostu nie będzie.

Nic nie liczyłem +/- teraz chce po prostu zrobić otwory pod WM w przyszłości, a z tego co patrzyłem to "rurka" od skrzynki rozprężnej ma f125 więc to by tak akurat pasowało.

Tak te białe które są od wentylacji

No to powtórzę - " za delikatne i spora szansa na uszkodzenie i/lub odkształcenie przy betonowaniu i będzie problem z podłączeniem skrzynki rozprężnej albo anemostatu."

Dach nie jest nisko (bez okapowy) wysokość parteru na gotowo to 2,85m.

Chodzi mi o wysokość dachu nad stropem. Bez ściany kolankowej jak dasz za blisko krawędzi, będzie problem z podejściem i za mało miejsca będzie na ocieplenie nad skrzynkami rozprężnymi.

Nie mam nigdzie grawitacyjnej

W projekcie jest. Pewnie ze względu na kocioł.

Nic nie liczyłem +/- teraz chce po prostu zrobić otwory pod WM w przyszłości, a z tego co patrzyłem to "rurka" od skrzynki rozprężnej ma f125 więc to by tak akurat pasowało.

Ale jak zabraknie wywiewów, to będziesz wiercił np. w korytarzu? Policz, zanim zrobisz.

Moim zdaniem szkoda tracić ciąg powietrza robiąc punkt wywiewu w korytarzu.

Może być w kuchni jak ktoś woli. Nie zmienia to faktu, że warto policzyć, żeby się nie okazało, że mamy połowę mniej rur wywiewu, niż nawiewu i wstawienie do kuchni skrzynki z czterema króćcami zamiast z trzema nie rozwiązuje problemu (podobnie jak dodanie rury do łazienek) i trzeba wiercić dziurę na kolejny anemostat.

Te białe rury fi125 same w sobie są delikatne, ale wystarczy przy montażu ich w miejscu wylewania stropu wypełnić je foliowym workiem z piaskiem i nic się nie odkształci. Mój majster tak zrobił u mnie i wszystko jest ok. Nie trzeba wtedy dawać żadnych fi160 i innych dodatków a same rury idealnie pasują do montażu anemostatów i podłączenia puszki rozprężnej z Termokontrolu.

Te białe rury fi125 same w sobie są delikatne, ale wystarczy przy montażu ich w miejscu wylewania stropu wypełnić je foliowym workiem z piaskiem i nic się nie odkształci. Mój majster tak zrobił u mnie i wszystko jest ok. Nie trzeba wtedy dawać żadnych fi160 i innych dodatków a same rury idealnie pasują do montażu anemostatów i podłączenia puszki rozprężnej z Termokontrolu.

Dzięki za pomysł!

Wg. normy dla kuchni wyposażonej w kuchenkę elektryczną wymagany strumień powietrza wywiewanego to 50m3/h co zapewni nam jeden anemostat wywiewny fi 120 z puszką rozprężną z 3ma przewodami fi 75 Tu też gra rolę odległość danego anemostatu od skrzynki rozdzielczej, dla dwóch różnych anemostatów oddalonych od skrzynki rozdzielczej np 3m i 12m i tym samym projektowym przepływie powietrza należy dobrać odpowiednią ilość przewodów- mniej dla bliższego anemostatu więcej dla dalszego,tak więc wcale nie musi być taka sama ilość rur nawiewu co wywiewu Edytowane przez Reku1

@Janekk1234

Skąd wiesz?:D

Przynajmniej w sypialniach nie capi.

PS.

Mam wyciąg, okap tylko na filtrację, obieg wewnętrzny i słabo się to sprawdza. Zapachy po domu roznoszą się błyskawicznie. O hałasie nie wspomnę.

Rozważam jak te powietrze z nad kuchenki zagonić do rekuperatora.

Edytowane przez cezary.pl
PS

Te normowe 50 m3 to sporo za mało, aby zapach gotowanej kapuch nie rozchodził się po salonie.

Przy gotowaniu aromatycznych potraw nastawiam wentylację na max, czyli 400 m3/h.

Zmierzyłeś, ile z tego idzie przez kuchnię?

Co w tym czasie robi okap?

@Janekk1234

Skąd wiesz?:D

Przynajmniej w sypialniach nie capi.

PS.

Mam wyciąg, okap tylko na filtrację, obieg wewnętrzny i słabo się to sprawdza. Zapachy po domu roznoszą się błyskawicznie. O hałasie nie wspomnę.

Rozważam jak te powietrze z nad kuchenki zagonić do rekuperatora.

skąd wiem, domyślam się wszak gazy rozchodzą się b szybko.

trzeba było normalny wyciąg robić.

a do reku nie puszcza się tego powietrza bo syfi. no chyba że jakieś obiegi, filtry.