Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chciałem dać: WC - 2 kanały, pralnia 1, WC2 - 2 kanały, kuchnia 2 kanały, łazienka 3 kanały, wiatrołap 1 kanał (wiem wiem ale chcę) i zostaje mi jeden wolny...

W pralni to nawiew, suche i czyste powietrze do suszenia jest lepsze, NAWIEW.. Wiatrołap. Po co? Po co wprowadzać wilgoć do wiatrołapu? Poza tym jak Pan zbilansuje wentylację jak będą wywiewy poza łazienkami i małym w kuchni.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W pralni to nawiew, suche i czyste powietrze do suszenia jest lepsze, NAWIEW.. Wiatrołap. Po co? Po co wprowadzać wilgoć do wiatrołapu? Poza tym jak Pan zbilansuje wentylację jak będą wywiewy poza łazienkami i małym w kuchni.

W wiatrołapie (ogrzewanym) zimą jest i tak wilgotno. Parują ubrania, topi sie snieg... Powietrze z domu raczej nie jest bardziej wilgotne, więc wywiew będzie bardzo

A wentylacja sie zbilansuje. W czym ten wiateolap przeszkodzi ?

Co do pralni mogę się zgodzić ale wtedy znowu daję mniej świeżego powietrza na pokoje....
Daje Pan dokładnie tyle samo, a poprawi się lekko wilgotność.

Co do wiatrołapu mam inne zdanie i koniec
Wywiew w wiatrołapie spowoduje u Pana duży problem z bilansem. Z jednej strony ( nawiew ) nie dobrze jest gdy jest zbyt sucho, czyli nawiew nie powinien przekraczać 30m3/h na osobę a z drugiej ( wywiew) przydałoby się te minimum 50m3/h na łazienki i 30 na kuchnie. Jak się da wywiew poza łazienką, to zabierze on powietrze z łazienki. Mamy więc wybór, albo zasilana wentylacja nawiewna albo za słaba w łazienkach. I tak źle i tak niedobrze. I koniec.

W wiatrołapie (ogrzewanym) zimą jest i tak wilgotno. Parują ubrania, topi sie snieg... Powietrze z domu raczej nie jest bardziej wilgotne, więc wywiew będzie bardzo

A wentylacja sie zbilansuje. W czym ten wiateolap przeszkodzi ?

Wywiew ciepłego powietrza przez ( nawet grzany ) chłodniejszy wiatrołap, pomoże zimnym butom jak umarłemu kadzidło. Wentylacja też nie jest od zapachów. Zapach rozchodzi się w kilkadziesiąt sekund a wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin.

Co do bilansu... JAK PAN TO ZBILANSUJE ? Pytający ma 3 łazienki i kuchnie - czyli 180m3/h na wywiewie

Gdyby było 4 osoby - to nawiew 120m3/h. Jak Pan dołoży wywiew w wiatrołapie, to albo trzeba zwiększyć nawiew albo ograniczyć ( i tak już za mały) wywiew przez łazienki.

Jeszcze raz. Ubrania, buty sa mokre, obok nich woda. Dziala ogrzewanie podłogowe. Powstaje wilgoć. Dlaczego nie usunąć jej wywiewem ?

Powstają tez zapachy. Dlaczego mają się kumulować za zamknietymi drzwiami i przy każdym ich otwarciu rozchodzić sie po domu, skoro można ich sporą częsc usuwac systematycznie ?

Jaw wywiew w łazience wyniesie 40 m3/ h to naprawde nic się nie stanie....

Jeszcze raz. Ubrania, buty sa mokre, obok nich woda. Dziala ogrzewanie podłogowe. Powstaje wilgoć. Dlaczego nie usunąć jej wywiewem ?

Powstają tez zapachy. Dlaczego mają się kumulować za zamknietymi drzwiami i przy każdym ich otwarciu rozchodzić sie po domu, skoro można ich sporą częsc usuwac systematycznie ?

Jaw wywiew w łazience wyniesie 40 m3/ h to naprawde nic się nie stanie....

Nic Pan nie kumuluje, pomieszczenie jest "wentylacyjnie" połączone, para i zapach są bardzo silną dyfuzję. Pan Sobie zrobi próbę, proszę zapalić papierosa w wiatrołapie i niech ktoś w drugim końcu domu, krzyknie kiedy poczuł dym. Zobaczy Pan, że mniej niż minutę. Zapachy i woda i tak się rozejdą po całym domu, czy będzie wywiew czy szpara pod drzwiami. Większe problemy będą jak jest za sucho spać, czy szczypią spojówki przed komputerem.

Tak sobie tylko myślę, że skoro wentylacja i tak nie wyciąga zapachów to jeden h...j czy przez łazienki poleci te 20m3/h mniej czy więcej... a z wilgoącią itak sobie wentylacja poradzi

Przecież Pan zrobi jak będzie uważał, ja tylko wyjaśniam jak zadbać o maksymalny komfort przy wentylacji. Największym problemem, nie są zapachy tylko wilgotność względna.

Ale przecież wilgotność nie spadnie. Czy jest wywiew w wiatrołapie, czy go nie ma, będę wentylowal taka sama ilośc m3/h

Z zapachami tez nie masz racji. Zapach, który jest na biezaco usuwany jest mniej intensywny, niż nieusuwany. Widze to teraz, bo niestety mój glazurnik pali. Kiedy jest w lazience to, co produkuje jest mniej dokuczliwe, niz kiedy jest w korytarzu.

Ponawiam pytanie - co stanie sie, kiedy w łazience bedzie 40m3/h ?

Dlaczego ma być 40? Kanałami powietrze nie idzie proporcjonalnie. Zamknie się drzwi od łazienki, to wzrośnie opór i więcej poleci przez wiatrółap niż byśmy chcieli.

Natomiast, skąd się wzięło w PN minimum 50m3/h z łazienek? Zapewne ktoś to przebadał. Z moich doświadczeń wynika, że przy za słabej wentylacji, łazienki mają najwyższe stężenie zarodników grzybów strzępkowych.

Witam,

kanał wyrzutni o średnicy 160mm mam wyprowadzony pionowo w górę do dachówki wentylacyjnej. Jest to kanał aluminiowy ocieplony Sonodec.

Niestety, dachówki jeszcze nie mam i mam pewną wątpliwość już na zapas - czy średnica dojścia do dachówki nie jest przypadkiem mniejsza niż średnica kanału?

Jak to połączyć?

Witam,

kanał wyrzutni o średnicy 160mm mam wyprowadzony pionowo w górę do dachówki wentylacyjnej. Jest to kanał aluminiowy ocieplony Sonodec.

Niestety, dachówki jeszcze nie mam i mam pewną wątpliwość już na zapas - czy średnica dojścia do dachówki nie jest przypadkiem mniejsza niż średnica kanału?

Jak to połączyć?

Ja mam dachówkę Creaton Titania i kominki wentylacyjne mają zdaje się średnicę 100 lub max 125mm.(nie sprawdzę teraz bo jestem poza domem) Wątpię żeby u innych producentów były większe. Musiałbyś zapytać u dystrybutora interesującego Cię modelu. Przewód z dachówką możesz połączyć redukcją metalową lub z pcv od kanalizy, albo żeby nie dławić średnicy na wylocie, zastosować dwie dachówki wentylacyjne obok siebie+redukcja (średnica dachówki-->160)+ trójnik Y+kanał Sonodec.

Trójnik, np:

http://allegro.pl/trojnik-redukcyjny-y-ocynk-fi-160-2x125mm-kominek-i5164265304.html

Ja mam dachówkę Creaton Titania i kominki wentylacyjne mają zdaje się średnicę 100 lub max 125mm.(nie sprawdzę teraz bo jestem poza domem) Wątpię żeby u innych producentów były większe. Musiałbyś zapytać u dystrybutora interesującego Cię modelu. Przewód z dachówką możesz połączyć redukcją metalową lub z pcv od kanalizy, albo żeby nie dławić średnicy na wylocie, zastosować dwie dachówki wentylacyjne obok siebie+redukcja (średnica dachówki-->160)+ trójnik Y+kanał Sonodec.

Trójnik, np:

http://allegro.pl/trojnik-redukcyjny-y-ocynk-fi-160-2x125mm-kominek-i5164265304.html

Dachówka wentylacyjna to tak naprawdę odpowietrzająca do pionu kanalizacyjnego i nie musi mieć faktycznego przekroju jak rura fi 110mm. W praktyce ma właśnie mniej, więc dokładanie tych dachówek i łączenie może być w praktyce trudne i/lub kosztowne. Sam przerabiam ten temat i na obecną chwilę myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie zamówienie dedykowanej wyrzutni w postaci izolowanego komina odpowiedniej średnicy. Każdy blacharz zrobi to bez problemu w kolorze jaki sobie zażyczysz i za przyzwoite pieniądze. Wyjdzie taniej i lepiej jak te dachówki.

Panowie dzięki za uwagę.

Nie mam już czasu na dorabianie dachówki wentylacyjnej czy zamówienie nowej.

Znalazłem w sieci redukcja 160/110 i wtedy mogę podłączyć do kominka wentylacyjnego.

ALE

czy takie rozwiązanie nie przyniesie niepożądanych skutków, czy tak może być?

Wszak wentylacja pracuje przeważnie na pierwszym biegu i w tym przypadku nie powinno być jakiś oporów na wyrzutni?

Co Wy na to?

edit

Właśnie pomyślałem sobie, że mógłbym skorzystać z tego trójnika i podłączyś się pod drugi kominek wenttlacyjny, kóry będzie odpowietrzeniem kanalizacji?

Jakieś przeciwwskazania?

Czy powietrze z wyrzutni nie będzie wtedy blokować jakoś odpowietrzenia od kanalizacji?

Edytowane przez franco78

Projekt wentylacji opartej na kanałach PE 75/63 i centrali 350-400 m3/h o króćcach 160mm.

Do tego celu potrzebuje 7-8 kanałów nawiewnych i tyle samo wywiewnych. Dom ok. 135m2, 4 osoby.

Skrzynki są ósemki, więc po osiem kanałów .

Do łazienek 3 x 75

Do kuchni 2 x 75

Nic nie wiadomo - czy w kuchni kuchenka gazowa czy elektryczna ??

Preferowany jest większy nawiew do łazienki , aniżeli do kuchni ( w przypadku - kuchenka z palnikami elektrycznymi )

W przypadku gdy w kuchni znajduje się kuchenka gazowa z 4-palnikami - to norma przewiduje wywiew 70m3/h

a więc więcej niż w łazience ( 50 m3/h ) i rozkład ilości kanałów musi być inny

Projekt wentylacji opartej na kanałach PE 75/63 i centrali 350-400 m3/h o króćcach 160mm.

Do tego celu potrzebuje 7-8 kanałów nawiewnych i tyle samo wywiewnych. Dom ok. 135m2, 4 osoby.

Nic nie wiadomo - czy w kuchni kuchenka gazowa czy elektryczna ??

Preferowany jest większy nawiew do łazienki , aniżeli do kuchni ( w przypadku - kuchenka z palnikami elektrycznymi )

W przypadku gdy w kuchni znajduje się kuchenka gazowa z 4-palnikami - to norma przewiduje wywiew 70m3/h

a więc więcej niż w łazience ( 50 m3/h ) i rozkład ilości kanałów musi być inny

Odzysk ciepła z wentylacji robi się po to, by nie robić ogrzewanie centralnego. Skąd więc gaz?

Panowie dzięki za uwagę.

Nie mam już czasu na dorabianie dachówki wentylacyjnej czy zamówienie nowej.

Znalazłem w sieci redukcja 160/110 i wtedy mogę podłączyć do kominka wentylacyjnego.

ALE

czy takie rozwiązanie nie przyniesie niepożądanych skutków, czy tak może być?

Wszak wentylacja pracuje przeważnie na pierwszym biegu i w tym przypadku nie powinno być jakiś oporów na wyrzutni?

Co Wy na to?

Korzystam z takich wyrzutni, izolowany kanał idzie do samego końca, a cały przewód kończy się ładną, metalową wyrzutnią

Warto pamiętać, żeby wyrzutnie dachową izolować do samego końca przewodu.

163.jpg