MAJKUSS 30.03.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 (edytowane) Wolałbym pozostać przy jednej centrali. Pokombinuję troszkę i narysuję coś i jeżeli będzie Pan miał możliwość to proszę o ocenę. I tu przesyłam rysunek do oceny, wybaczcie za wręcz dziecinny rysunek ale chciałem pokazać tok mojego myślenia oraz zasadność mojego rozumowania: grube linie łączące dwie skrzynki, przewody od skrzynek do poszczególnych punktów w domu. Dodatkowo zamieszczam rzuty parteru i poddasza z miejscami, w których myślałem o zamieszczeniu anemostatów. Niebieski to nawiew, czerwony wyciąg. P.S. Już zrozumiałem, mój rysunek ze skrzynkami jest zły, jedna skrzynka od której odchodzą poszczególne przewody do anemostatów. Długo to trwało ale zrozumiałem:) teraz proszę o podpowiedzi w sprawie rozmieszczenia wywiewów i nawiewów. Edytowane 30 Marca 2015 przez MAJKUSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.03.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Wolałbym pozostać przy jednej centrali. Pokombinuję troszkę i narysuję coś i jeżeli będzie Pan miał możliwość to proszę o ocenę. I tu przesyłam rysunek do oceny, wybaczcie za wręcz dziecinny rysunek ale chciałem pokazać tok mojego myślenia oraz zasadność mojego rozumowania: grube linie łączące dwie skrzynki, przewody od skrzynek do poszczególnych punktów w domu. Dodatkowo zamieszczam rzuty parteru i poddasza z miejscami, w których myślałem o zamieszczeniu anemostatów. Niebieski to nawiew, czerwony wyciąg. [ATTACH=CONFIG]310713[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310714[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310715[/ATTACH] P.S. Już zrozumiałem, mój rysunek ze skrzynkami jest zły, jedna skrzynka od której odchodzą poszczególne przewody do anemostatów. Długo to trwało ale zrozumiałem:) teraz proszę o podpowiedzi w sprawie rozmieszczenia wywiewów i nawiewów. Na jednej skrzynce jest jednakowe ciśnienie na wszystkie kanały, jak Pan zrobi ciśnienie na górnych skrzynkach, przy 100-130m3/h? Dodam, że najmniejszy anemostat fi80 mm reguluje z dokładnością do 50m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 31.03.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Więc w grę wchodzi tylko jedna skrzynka nawiewna na poddasze i parter i jedna wywiewna na poddasze i parter. Teraz jak dobrać ilość nawiewów i wywiewów. Czy taki rozkład jaki pokazałem na projektach byłby sensowny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.04.2015 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Mało czytelne, ale wywiewy to głównie łazienki i mniejszy/równy w kuchni. Nawiew w pokojach i ewentualnie w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 03.04.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witajcie ponownie, dostałem kolejną wycenę z firmy Termitech w Białymstoku. Oferowana cena jest jak dla mnie ogromną zaletą aczkolwiek nie na przewodach, które chciałem i przypuszczam, że nie zmieściłyby się w warstwie ocieplenia stropu ale to pomijam. Będę się kontaktował jeszcze co do ilości i umiejscowienia anemostatów, tu moje pytanie, czy wywiew i nawiew robić na anemostatach czy tak jak w ofercie kratkach went. Różnica kosmetyczna czy jest jeszcze inna? Kolejna sprawa co do centrali Vallox 96 se R, coś ktoś może o tym powiedzieć? Kolejna sprawa co do anemostatów i ich umiejscowieniu w pokojach, jest jakaś zasada gdzie je umieszczać, np w salonie w roku na środku itp? W łazience blisko prysznica czy raczej na środku łazienki itp itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.04.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Rozumiem że jest to sam materiał. Patrząc po zestawieniu to na termokontrolu pewnie byś wyszedł taniej. Nie wliczając centrali bo to twój wybór to w reszcie materiałów byś się zmieścił w 4 -4,5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 03.04.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Rozumiem że jest to sam materiał. Patrząc po zestawieniu to na termokontrolu pewnie byś wyszedł taniej. Nie wliczając centrali bo to twój wybór to w reszcie materiałów byś się zmieścił w 4 -4,5K Dzięki za podpowiedź. Jest to zestawienie z firmy TERMITECH z 23 % vat, gdyby oni montowali to do cenny netto 8 % vat plus ok 2500 zł za montaż. Wychodzi moim zdaniem ciekawie? Czyli lepiej zainwestować w PE-Flex? Powiedzmy sobie szczerze, że wolę wydać 2 k więcej powiedzmy ale mieć dobrze przewody itp. A co do centrali to jeszcze nie wiem, kwestwia waszych porad i podpowiedzi. Załączam rzut poddasza i parteru z naniesionymi anemostatami przez firmę. Proszę o rady. Pozdrawiam. Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez MAJKUSS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 03.04.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 A co do reku/centrali to dostałem parę propozycji a mianowicie( podam jedynie firmy bo modele to kwestia umowna): Aeris, Vallox, AirPack, Nikol. Coś ktoś może powiedzieć na temat danych central? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 04.04.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Idąc dalej próbując zrozumieć zasadę montażu itp. mam kolejne pytanie, średnice przewodów do anemostatów od skrzynek rozdzielczych idą takie same ? Co jeżeli w danym pokoju chcę większą ilość powietrza? I kolejne, suma powietrza nawiewanego ma się równać sumie wyciąganego, czyli ma się to "zbilansować"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Czyli lepiej zainwestować w PE-Flex? Powiedzmy sobie szczerze, że wolę wydać 2 k więcej powiedzmy ale mieć Chyba mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 07.04.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 pytanie dotyczące przepisów budowlanych :- w domu opartym na projekcie z WG oraz piecem gazowym - rezygnujemy z WG - zastępujemy ją WM - rezygnujemy z kominów dymnych - zastępujemy je pompą ciepła. Czy wystarczy posiadać zgodę od architekta na dokonanie takich zmian ? Z 3 kominów - nie mamy ani jednego! Czy jest jakiś konkretny przepis który o tym mówi ? Bardzo dziękuję za opinię w stylu : wydaje mi się... proszę o konkrety. I jeszcze jedno czy wizyta kominiarza przy odbiorze budynku chociażby po to żeby napisał na druku: brak kominów - jest konieczna ? czy bez tego oddamy budynek do użytku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.04.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 I jeszcze jedno czy wizyta kominiarza przy odbiorze budynku chociażby po to żeby napisał na druku: brak kominów - jest konieczna ? czy bez tego oddamy budynek do użytku ? jestem na tym etapie - tak, musi być taki kwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kominiarz ma po prostu odebrać SPRAWNĄ wentylację. Brak kominow obchodzi go o tyle, że traci mozliwosc zarabiania na nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kominiarz ma po prostu odebrać SPRAWNĄ wentylację. Brak kominow obchodzi go o tyle, że traci mozliwosc zarabiania na nich Kominiarz odbiera wentylację tylko gdy są kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.04.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kominiarz odbiera wentylację tylko gdy są kominy. dziwnym trafem u nas Nadzór Budowlany ma inne zdanie.. ich zdaniem to jest potwierdzenie że instalacja wentylacji w budynku jest i działa i użytkownik się nie zatruje np. tlenkiem węgla.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 dziwnym trafem u nas Nadzór Budowlany ma inne zdanie.. ich zdaniem to jest potwierdzenie że instalacja wentylacji w budynku jest i działa i użytkownik się nie zatruje np. tlenkiem węgla.. Pełna zgoda. Tyle, że tu nie ma kominów i palenisk, nie ma nawet cienia możliwości zatrucia się CO. Poza tym, kominiarz dysponuje sprzętem pozwalającym zmierzyć wyłącznie ciąg kominowy. Nie spotkałem, by miał miernik CO2 czy balometr ( który i tak niewiele pomoże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.04.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 ale PNIB musi mieć na piśmie że nie ma palenisk ani kominów, żeby jakby coś się zmieniło i stało to żeby miał dupochron.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 ale PNIB musi mieć na piśmie że nie ma palenisk ani kominów, żeby jakby coś się zmieniło i stało to żeby miał dupochron.. Przecież jest projekt domu. Kominiarz nie jest od stwierdzania braku kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 07.04.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 w domu opartym na projekcie z WG oraz piecem gazowym - rezygnujemy z WG - zastępujemy ją WM - rezygnujemy z kominów dymnych - zastępujemy je pompą ciepła. pytanie dotyczyło projektu z kominem który został usunięty na etapie budowy i zastapiony np kablami grzejnymi albo PC. dziwnym trafem u nas Nadzór Budowlany ma inne zdanie.. ich zdaniem to jest potwierdzenie że instalacja wentylacji w budynku jest i tu się potwierdza to co i u mnie - papier od kominiarza jest wymagany tak czy inaczej. Oby tylko to była jedyna uciążliwość bo kierownicy budowy już snują czarne wizje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 07.04.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kominiarz odbiera wentylację tylko gdy są kominy. Co Ty piszesz.... Zeby PGNiG włączyła Ci gaz, musisz mieć protokół szczelnosci instalacji, podpisany przez jej wykonawcę i odbiór kominiarski, potwierdzajacy fakt istnienia sprawnej, zgodnej z przepisami instalacji wentylacyjnej w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts