Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wolałbym pozostać przy jednej centrali. Pokombinuję troszkę i narysuję coś i jeżeli będzie Pan miał możliwość to proszę o ocenę. I tu przesyłam rysunek do oceny, wybaczcie za wręcz dziecinny rysunek ale chciałem pokazać tok mojego myślenia oraz zasadność mojego rozumowania:

grube linie łączące dwie skrzynki, przewody od skrzynek do poszczególnych punktów w domu. Dodatkowo zamieszczam rzuty parteru i poddasza z miejscami, w których myślałem o zamieszczeniu anemostatów. Niebieski to nawiew, czerwony wyciąg.

parter.jpgpoddaszee.jpgschemat.jpg

P.S. Już zrozumiałem, mój rysunek ze skrzynkami jest zły, jedna skrzynka od której odchodzą poszczególne przewody do anemostatów. Długo to trwało ale zrozumiałem:) teraz proszę o podpowiedzi w sprawie rozmieszczenia wywiewów i nawiewów.

Edytowane przez MAJKUSS

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wolałbym pozostać przy jednej centrali. Pokombinuję troszkę i narysuję coś i jeżeli będzie Pan miał możliwość to proszę o ocenę. I tu przesyłam rysunek do oceny, wybaczcie za wręcz dziecinny rysunek ale chciałem pokazać tok mojego myślenia oraz zasadność mojego rozumowania:

grube linie łączące dwie skrzynki, przewody od skrzynek do poszczególnych punktów w domu. Dodatkowo zamieszczam rzuty parteru i poddasza z miejscami, w których myślałem o zamieszczeniu anemostatów. Niebieski to nawiew, czerwony wyciąg.

[ATTACH=CONFIG]310713[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310714[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]310715[/ATTACH]

P.S. Już zrozumiałem, mój rysunek ze skrzynkami jest zły, jedna skrzynka od której odchodzą poszczególne przewody do anemostatów. Długo to trwało ale zrozumiałem:) teraz proszę o podpowiedzi w sprawie rozmieszczenia wywiewów i nawiewów.

Na jednej skrzynce jest jednakowe ciśnienie na wszystkie kanały, jak Pan zrobi ciśnienie na górnych skrzynkach, przy 100-130m3/h?

Dodam, że najmniejszy anemostat fi80 mm reguluje z dokładnością do 50m3/h

Witajcie ponownie, dostałem kolejną wycenę z firmy Termitech w Białymstoku. Oferowana cena jest jak dla mnie ogromną zaletą aczkolwiek nie na przewodach, które chciałem i przypuszczam, że nie zmieściłyby się w warstwie ocieplenia stropu ale to pomijam. Będę się kontaktował jeszcze co do ilości i umiejscowienia anemostatów, tu moje pytanie, czy wywiew i nawiew robić na anemostatach czy tak jak w ofercie kratkach went. Różnica kosmetyczna czy jest jeszcze inna? Kolejna sprawa co do centrali Vallox 96 se R, coś ktoś może o tym powiedzieć? Kolejna sprawa co do anemostatów i ich umiejscowieniu w pokojach, jest jakaś zasada gdzie je umieszczać, np w salonie w roku na środku itp? W łazience blisko prysznica czy raczej na środku łazienki itp itp.

1.jpg2.jpg3.jpg

Rozumiem że jest to sam materiał. Patrząc po zestawieniu to na termokontrolu pewnie byś wyszedł taniej. Nie wliczając centrali bo to twój wybór to w reszcie materiałów byś się zmieścił w 4 -4,5K

Dzięki za podpowiedź. Jest to zestawienie z firmy TERMITECH z 23 % vat, gdyby oni montowali to do cenny netto 8 % vat plus ok 2500 zł za montaż. Wychodzi moim zdaniem ciekawie? Czyli lepiej zainwestować w PE-Flex? Powiedzmy sobie szczerze, że wolę wydać 2 k więcej powiedzmy ale mieć dobrze przewody itp. A co do centrali to jeszcze nie wiem, kwestwia waszych porad i podpowiedzi. Załączam rzut poddasza i parteru z naniesionymi anemostatami przez firmę. Proszę o rady. Pozdrawiam.

termi1.jpgtermi2.jpg

Edytowane przez MAJKUSS

Idąc dalej próbując zrozumieć zasadę montażu itp. mam kolejne pytanie, średnice przewodów do anemostatów od skrzynek rozdzielczych idą takie same ? Co jeżeli w danym pokoju chcę większą ilość powietrza? I kolejne, suma powietrza nawiewanego ma się równać sumie wyciąganego, czyli ma się to "zbilansować"?

pytanie dotyczące przepisów budowlanych :

- w domu opartym na projekcie z WG oraz piecem gazowym - rezygnujemy z WG - zastępujemy ją WM - rezygnujemy z kominów dymnych - zastępujemy je pompą ciepła. Czy wystarczy posiadać zgodę od architekta na dokonanie takich zmian ? Z 3 kominów - nie mamy ani jednego! Czy jest jakiś konkretny przepis który o tym mówi ? Bardzo dziękuję za opinię w stylu : wydaje mi się... proszę o konkrety.

I jeszcze jedno czy wizyta kominiarza przy odbiorze budynku chociażby po to żeby napisał na druku: brak kominów - jest konieczna ? czy bez tego oddamy budynek do użytku ?

dziwnym trafem u nas Nadzór Budowlany ma inne zdanie..

ich zdaniem to jest potwierdzenie że instalacja wentylacji w budynku jest i działa i użytkownik się nie zatruje np. tlenkiem węgla..

Pełna zgoda. Tyle, że tu nie ma kominów i palenisk, nie ma nawet cienia możliwości zatrucia się CO. Poza tym, kominiarz dysponuje sprzętem pozwalającym zmierzyć wyłącznie ciąg kominowy. Nie spotkałem, by miał miernik CO2 czy balometr ( który i tak niewiele pomoże)

w domu opartym na projekcie z WG oraz piecem gazowym - rezygnujemy z WG - zastępujemy ją WM - rezygnujemy z kominów dymnych - zastępujemy je pompą ciepła.

pytanie dotyczyło projektu z kominem który został usunięty na etapie budowy i zastapiony np kablami grzejnymi albo PC.

dziwnym trafem u nas Nadzór Budowlany ma inne zdanie..

ich zdaniem to jest potwierdzenie że instalacja wentylacji w budynku jest

i tu się potwierdza to co i u mnie - papier od kominiarza jest wymagany tak czy inaczej. Oby tylko to była jedyna uciążliwość bo kierownicy budowy już snują czarne wizje...

Kominiarz odbiera wentylację tylko gdy są kominy.

Co Ty piszesz.... Zeby PGNiG włączyła Ci gaz, musisz mieć protokół szczelnosci instalacji, podpisany przez jej wykonawcę i odbiór kominiarski, potwierdzajacy fakt istnienia sprawnej, zgodnej z przepisami instalacji wentylacyjnej w pomieszczeniu.