Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wymiennik ulega zamarzaniu znacznie wolniej od typowych konstrukcji ponieważ w wymienniku zachodzi tylko „szronienie” ...

Serio...? :jawdrop:

Kolego poczytaj co piszesz...

W zależności od wymiennika danego producenta, inna jest ujemna progowa temperatura powyżej której wymiennik zaczyna szronieć. PRO-VENT podaje, że MISTRAL PRO z ich własnym opatentowanym wymiennikiem przeciwprądowym wytrzymuje do -15st.C

Czym jednoznacznie stwierdza, że ich patentowy wymienik posiada dużo gorszą sprawność odzysku - już nie mówiąc o jego jakości...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że taki wynik osiągnął ten klejony sylikonem wymiennik z poliwęglanu komorowego?

Zapewne w temperaturze zewnętrznej -15 st C.

Głupoty piszesz.

1) Podłogówka może ogrzewać kanały prowadzone w wylewce, trzeba uważać przy prowadzeniu nawiewu do spiżarni, ponieważ może się okazać, że wcale nawiew nie będzie chłodniejszy.

2) Nawiew rozdmucha zapachy ze spiżarni na kuchnie, pokoje. Można dać nawiew + wywiew lub najlepiej nic.

1) Gdybyś podejrzał projekt z mojej stopki to wiedziałbyś, że jest to budynek parterowy a instalację wentylacyjną mam położoną na stropie i zaizolowaną od góry 30cm styropianu.

2) Nawiew nie rozdmucha, bo jest to najdłuższy odcinek rury od skrzynki rozdzielczej więc cały czas jest tam nawiew na minimalnym poziomie. Zgadzam się, że nawiew+wywiew to najlepsze rozwiązanie w spiżarni. U mnie było już za późno na dodatkowy otwór w stropie. Póki co jest OK. Spiżarnia jest przy kuchni więc ze spiżarni powietrze idzie bezpośrednio do kuchennego wywiewu a nie do pokojów gdzie są nawiewy :rolleyes:

Jeśli chodzi o pisanie głupot to przekonałem się tej ciepłej zimy gdy przez kilka nocy było u mnie -18/-20. Oczywiście wymiennik się szronił, po czym to poznałem? Zimą mam stałą nastawę nawiew/wywiew 20%/25% (140-150m3/h) a w trakcie mrozów wentylatory pracowały jakby miały nastawę 40% - próbowały "przeskoczyć" zwiększony opór wymiennika podczas szronienia. Oprócz tego sterownik mego rekuperatora przez cały rok co 3 godziny wyłącza się na 3 minuty, aby szybciej zrzucić skropliny. Po tych 3 minutach jak rusza to najpierw przez jakieś 30s pracuje tylko wentylator wywiewny i dodatkowo ogrzewa w ten sposób wymiennik.

• 2 weeks później...

witam

Koledzy ,a jak wychodzi założenie wentylacji mechanicznej z rekuperacją w domu piętrowym czyli jest :piwnica ,parter ,1-piętro i strych (dom z połowy lat 80-tych typowy sześcian 9m x 10m ),gdzie nie mam możliwości dać rur pod sufitem bo nie będę go zabudowywał,podłóg też już nie będę zrywał ,mam tylko przewody kominowe i to nie w każdym pomieszczeniu .Przewodów na strychu też już nie poukładam w ociepleniu bo mam już styropian zalany.Na parterze mam 2 pokoje,kuchnia,łazienka,ubikacja ,korytarz i weranda,a na piętrze 3 pokoje,korytarz,łazienka i kuchnia, całość około 140m2. Orientacyjnie możecie mi coś doradzić jak to zrobić ,żeby nie bardzo dom zrujnować i podać przybliżone koszty o ile jest taka możliwość .

dzięki

Edytowane przez mucha50

witam

Koledzy ,a jak wychodzi założenie wentylacji mechanicznej z rekuperacją w domu piętrowym czyli jest :piwnica ,parter ,1-piętro i strych (dom z połowy lat 80-tych typowy sześcian 9m x 10m ),gdzie nie mam możliwości dać rur pod sufitem bo nie będę go zabudowywał,podłóg też już nie będę zrywał ,mam tylko przewody kominowe i to nie w każdym pomieszczeniu .Przewodów na strychu też już nie poukładam w ociepleniu bo mam już styropian zalany.Na parterze mam 2 pokoje,kuchnia,łazienka,ubikacja ,korytarz i weranda,a na piętrze 3 pokoje,korytarz,łazienka i kuchnia, całość około 140m2. Orientacyjnie możecie mi coś doradzić jak to zrobić ,żeby nie bardzo dom zrujnować i podać przybliżone koszty o ile jest taka możliwość .

dzięki

Co znaczy "zrujnować" ? Pasuje Panu instalacja z centralą za 3000zł brutto za 7000 zł za 10000zł czu za 15000zł?

Witam

czy możliwe jest że temperatura nawiewu, przekroczyła temperaturę wywiewu i nawiewu z zewnątrz, czy po prostu padł czujnik temperatury?

temp wywiewu 13,2

temp nawiewu 13,6

temperatura zewnętrzna 12,3

wszystkie pomiary z wnętrza jednostki, nadmienię iż mam pierwszy raz taki odczyt

Jeszcze pytanie :czy jeśli możliwe jest obniżenie obrotów wentylatorów stało prądowych do 7% wydajności może to mieć jakiś uboczny skutek dla nich przy dłuższej pracy?

Z góry dziekuję za odpowiedzi.

witam

Piszę zrujnować bo nie mam możliwości pochowania przewodów w stropach ,żeby pochować w kominach ,gdzie jest wentylacja grawitacyjna i ocieplić te przewody to też nie wiem czy się uda bo kominy z lat 70-tych na pewno miejscami są nierówne i w cemencie i obawiam się że trzeba będzie chyba pruć je.Co chodzi o instalację to raczej coś po środku 7000 max.do 10 000 i co w tej cenie uda się zrobić i na jakich materiałach .A jeszcze żeby nająć firmę ile w przybliżeniu może wynieść robocizna .Sorry że piszę bardzo ogólnie ale dopiero zacząłem interesować się tematem i w sumie nie wiem od czego zacząć.

dzięki

Witam

czy możliwe jest że temperatura nawiewu, przekroczyła temperaturę wywiewu i nawiewu z zewnątrz, czy po prostu padł czujnik temperatury?

temp wywiewu 13,2

temp nawiewu 13,6

temperatura zewnętrzna 12,3

wszystkie pomiary z wnętrza jednostki, nadmienię iż mam pierwszy raz taki odczyt

A nie grzeje Ci się czasem powietrze na odcinku czerpnia-reku na strychu ?

Tam już (przynajmniej u mnie) jest bardzo ciepło i przy niskich przepływach i źle izolowanym kanale może do tego dojsć.

Sprawdż przy 50%

A nie grzeje Ci się czasem powietrze na odcinku czerpnia-reku na strychu ?

Tam już (przynajmniej u mnie) jest bardzo ciepło i przy niskich przepływach i źle izolowanym kanale może do tego dojsć.

Sprawdż przy 50%

Jeszcze nie mieszkamy, natomiast pomiar jest robiony na wlotach i wylotach reku, więc nie ma kiedy się dogrzać ( no chyba że te wentylatory tyle podbijają). Sprawdzę przy 50%.

Witajcie ponownie, dostałem kolejny szkic w sprawie rozmieszczenia nawiewów/wywiewów oraz ilości powietrza itp. Czy możecie ocenić waszym okiem jak to wygląda? Instalacja na przewodach flex uniflex itp, skrzynki plastik tak samo jak i przewody co mnie interesuje jak również pe-flex wchodzi w grę i skrzynki nie plastikowe. 1.jpg2.jpg

Gość grend
Mam trochę inne pytanie na temat umiejscowienie rekuperatora. Mogę go umieścić na nieogrzewanym poddaszu albo w podsufitce. Jest sens umiejscawiać rekuperator w pomieszczeniu gdzie jest 20 stopni kiedy i tak czerpnia zima będzie wchodzić np. - 15 ? Czy wtedy w jakiś sposób problem zamarzania się ograniczy czy zyski z tego tytułu sa małe i leiej nie kombinować i zrobić na poddaszu

Za dużo wywiewów, nie ma najmniejszych szans zbilansować wentylację. Przy instalacji na skrzynce nie podaje się wydajności na poszczególnych kanałach tylko na całej skrzynce. Wydajności na kanałach będą się non stop zmieniać ( zamknięte / otwarte drzwi).

To tylko szkic koncepcyjny, a wentylację reguluje się i bilansuje bez najmniejszego kłopotu.

To tylko szkic koncepcyjny, a wentylację reguluje się i bilansuje bez najmniejszego kłopotu.

Nie ma takiej możliwości. Bilans nie ma nic wspólnego z regulacją.

Zbilansowanie wentylacji to wilgotność względna. Jak są nawiewy poza łazienkami i mniejszym w kuchni, to nie ma jak zbilansować 20-30m3/h na osobę nawiewu z 50m3/h wywiewu w łazienkach. Czyli inwestor ma wybór:

- za słaba wentylacja łazienek

-za niska wilgotność w pokojach.

Jest sens umiejscawiać rekuperator w pomieszczeniu gdzie jest 20 stopni kiedy i tak czerpnia zima będzie wchodzić np. - 15 ?

Pamiętaj o odpływie kondenstatu-wody, jeśli go nie zabezpieczysz to zmarznie i załatwisz centralę. Jak postawisz w pomieszczeniu poniżej +5oC to nie zastosujesz sie do zaleceń producenta - moga nie rozpatrzyć ew. gwarancji.