Jarszcz 11.05.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Nie ma takiej możliwości. Bilans nie ma nic wspólnego z regulacją. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nigdzie nie napisałem, że to to samo. Nie ma takiej możliwości. Owszem jest. Czyli inwestor ma wybór... Oczywiście, może wybrać najlepszy system na rynku i nie martwić się o nic lub czytać pierdoły na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAJKUSS 11.05.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Czyli byłby to dobre rozmieszczenie? Bo zaczynam się zastanawiać czy jakakolwiek firma robi to dobrze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.05.2015 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Owszem jest. To proszę pokazać jak zrobić 20-30m3/h na osobę nawiew i 50m3/h wywiew w łazienkach? Oczywiście, może wybrać najlepszy system na rynku i nie martwić się o nic lub czytać pierdoły na forum Z tym się zgadzam, dlatego proszę odpowiedzieć jak zrobić, by był mniejszy nawiew niż wywiew??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.05.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 .... dlatego proszę odpowiedzieć jak zrobić, by był mniejszy nawiew niż wywiew??? Ja mam możliwość regulowania (oddzielnie) każdego z wentylatorów co 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.05.2015 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Ja mam możliwość regulowania (oddzielnie) każdego z wentylatorów co 1%. I co z tego? Może Pan mieć nawiewane 120m3/h a wywiewane 200? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.05.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 No nie bardzo. Jedynie pewnie będzie różne ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxrafalxx 11.05.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam!jeśli mam rury do czerpni i wyrzutni 200 to kratki też 200 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2015 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 No nie bardzo. Jedynie pewnie będzie różne ciśnienie. Różnica ciśnień ma wpływ na strumień powietrza, tylko chwilowy. Kolega napisał, że da się tak zrobić, by nawiew w wentylacji ( wentylacja działa non stop) był stały 120m3/h w wywiew dwa razy taki. Że da się tak zbilansować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raszer 12.05.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Witam planuję samodzielnie wykonać wentylację z rekuperatorem. Moje przygotowanie teoretyczne wynika z przeczytania różnych różnych wątków na różnych forach. Wentylacja ma mieć 8 nawiewów i 5 wywiewów, z tym, że 3 wywiewy poprowadzone po 2 przewody. Dom o pow. 180 m2, na stale zamieszkiwać będą 2 osoby. Kanały 75/63, jeśli chodzi o rekuperator to planuję Thessla Green AirPack 300V. Konsultowałem ten układ z fachowcem, od którego być może kupię elementy instalacji. Zakwestionował ten układ. Stwierdził, że za mało jest kanałów. Przepustowość kanału 75/63 określił na max. 30 m3. Centralę AirPack 300 oceniła jako za słabą.Jeżeli chodzi o przepływy to się z nim nie zgadzam. Zakładając optymalne przepływy 2 - 5 m3/s to w przeliczeniu na kanał daje przy 2 m3/s 22 m3/h, a przy 5 m3/s 56m3/h. Suma przekrojów kanałów to 8 x 31 cm2 to daje 248 cm2, kanał na centrali to 200 cm2, chociaż AirPack 300 ma kanały o śred. 20 cm, ale jak pisał kiedyś pan TB wynika to z ograniczania kosztów wytworzenia centrali. Więc wychodziłoby, że przepustowość kanałów byłaby OK.Mam jednak wątpliwość odnośnie centrali, czy rzeczywiście da radę. Może ktoś ma dom o podobnych parametrach i centralę 300 m3/h i podzieli się swoimi doświadczeniami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2015 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 (edytowane) Witam planuję samodzielnie wykonać wentylację z rekuperatorem. Moje przygotowanie teoretyczne wynika z przeczytania różnych różnych wątków na różnych forach. Wentylacja ma mieć 8 nawiewów i 5 wywiewów, z tym, że 3 wywiewy poprowadzone po 2 przewody. Dom o pow. 180 m2, na stale zamieszkiwać będą 2 osoby. Kanały 75/63, jeśli chodzi o rekuperator to planuję Thessla Green AirPack 300V. Konsultowałem ten układ z fachowcem, od którego być może kupię elementy instalacji. Zakwestionował ten układ. Stwierdził, że za mało jest kanałów. Przepustowość kanału 75/63 określił na max. 30 m3. Centralę AirPack 300 oceniła jako za słabą. Jeżeli chodzi o przepływy to się z nim nie zgadzam. Zakładając optymalne przepływy 2 - 5 m3/s to w przeliczeniu na kanał daje przy 2 m3/s 22 m3/h, a przy 5 m3/s 56m3/h. Suma przekrojów kanałów to 8 x 31 cm2 to daje 248 cm2, kanał na centrali to 200 cm2, chociaż AirPack 300 ma kanały o śred. 20 cm, ale jak pisał kiedyś pan TB wynika to z ograniczania kosztów wytworzenia centrali. Więc wychodziłoby, że przepustowość kanałów byłaby OK. Mam jednak wątpliwość odnośnie centrali, czy rzeczywiście da radę. Może ktoś ma dom o podobnych parametrach i centralę 300 m3/h i podzieli się swoimi doświadczeniami. pozdrawiam Na dwie osoby!? 20-30m3/h na osobę z możliwością chwilowego zwiększenia. Czy będzie okap? Dlaczego 5 wywiewów? Aż tyle pomieszczeń mokrych i brudnych? Będzie problem ze zbilansowaniem. Edytowane 12 Maja 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raszer 12.05.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Na dwie osoby!? 20-30m3/h na osobę z możliwością chwilowego zwiększenia. Czy będzie okap? Dlaczego 5 wywiewów? Aż tyle pomieszczeń mokrych i brudnych? Będzie problem ze zbilansowaniem. Wywiewy 1 x WC parter - 2 kanały, 1 x WC poddasze - 2 kanały, 1 x kuchnia - 2 kanały, 1 x osobne WC parter - 1 kanał, 1 x pom. gospodarcze mokre parter - 1 kanał Nawiewy 1 x salon parter - 1 kanał, 1 x salon parter - 1 kanał 1 x sypialnia parter - 1 kanał, 1 x garderoba parter - 1 kanał, 1 x pokój1 poddasze - 1 kanał, 1 x pokój2 poddasze - 1 kanał, 1 x pokój3 poddasze - 1 kanał, 1 x garderoba poddasze - 1 kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Wywiewy 1 x WC parter - 2 kanały, 1 x WC poddasze - 2 kanały, 1 x kuchnia - 2 kanały, 1 x osobne WC parter - 1 kanał, 1 x pom. gospodarcze mokre parter - 1 kanał Nawiewy 1 x salon parter - 1 kanał, 1 x salon parter - 1 kanał 1 x sypialnia parter - 1 kanał, 1 x garderoba parter - 1 kanał, 1 x pokój1 poddasze - 1 kanał, 1 x pokój2 poddasze - 1 kanał, 1 x pokój3 poddasze - 1 kanał, 1 x garderoba poddasze - 1 kanał. OK, Jakby Pan chciał 400m3/h to dwa kanały (po jednym do łazienek i podwójne do odleglejszych pokoi ) można śmiało dołożyć. 400-tka zamiast 300 + 50mPE to niecały 1000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raszer 12.05.2015 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 OK, Jakby Pan chciał 400m3/h to dwa kanały (po jednym do łazienek i podwójne do odleglejszych pokoi ) można śmiało dołożyć. 400-tka zamiast 300 + 50mPE to niecały 1000zł Szczerze mówiąc to wolałbym tego tysiąca nie wydawać. Ale chciałbym wiedzieć, czy na moje potrzeby, gdzie tylko okazjonalnie będzie więcej osób, wystarczyłaby 3-setka chodząc sobie na minimum i oczywiście żeby spełniła swoje zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.05.2015 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Szczerze mówiąc to wolałbym tego tysiąca nie wydawać. Ale chciałbym wiedzieć, czy na moje potrzeby, gdzie tylko okazjonalnie będzie więcej osób, wystarczyłaby 3-setka chodząc sobie na minimum i oczywiście żeby spełniła swoje zadanie. Oczywiście, że będzie OK. Np. Duolix (centrala francuska ) przeznaczona na 7 pomieszczeń nawiewnych i 5 wywiewnych ( dane z instrukcji ) ma wydajność 155m3/h . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnad 13.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Witam. Potrzebuje pomocy , wybudowałem domek projekt Z101 (w wiekszości samodzielnie) lecz mam problem z wentylacja... Domek ma nastepujące pomieszczenia:Kuchnia 7,03m2salon 26,28m2pokój 12,10m2łazienka 2,71m2sień 4,61 m2spiżarnia 3,99 m2PODDASZE wysokość >1,8m:pokój1-6,49m2pokój 2 - 8,34m2pokój 3 - 7,48m2łazienka - 5,38m2 Komin wentylacyjny mam niestety tylko w kuchni,salonie i spiżarni. Problem występuje w łazienkach w ktorych pierwotnie miały być kanały do kominków dachowych (wg projektu) Niestety obawiam sie ze kominki niezadziałają+ w oknach niemam zamontowanych nawiewników.Sporo czytałem o WM , super srawa niestety tu dochodzi problem kasy ;/Opcja 1: rekuperator luna + pe flex 50mm lub termo flexy i tu mam problem po ile kanałów puścić do konkretych pomieszczeń. Rekuperator umieściłbym na ocieplonym pytanie skrzynke rozdzielcza umieścic jedna na strychu i do kazdego pomieszczenia schodzi rurami po scianie czy dac 2 skrzynki rozdzielcze na kazdym poziomie?Opcja 2: w łązienkach wentylatory elek.wywiew przez kominki dachówkowe w kuchni .spiżarni salonie normalne wywiewy kominowe tu jest problem nawiewnikow myslalem o nawiewnikach sciennnych/na poddaszu nawiewniki okienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2015 04:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 (edytowane) Witam. Potrzebuje pomocy , wybudowałem domek projekt Z101 (w wiekszości samodzielnie) lecz mam problem z wentylacja... Domek ma nastepujące pomieszczenia: Kuchnia 7,03m2 salon 26,28m2 pokój 12,10m2 łazienka 2,71m2 sień 4,61 m2 spiżarnia 3,99 m2 PODDASZE wysokość >1,8m: pokój1-6,49m2 pokój 2 - 8,34m2 pokój 3 - 7,48m2 łazienka - 5,38m2 Komin wentylacyjny mam niestety tylko w kuchni,salonie i spiżarni. Problem występuje w łazienkach w ktorych pierwotnie miały być kanały do kominków dachowych (wg projektu) Niestety obawiam sie ze kominki niezadziałają+ w oknach niemam zamontowanych nawiewników. Sporo czytałem o WM , super srawa niestety tu dochodzi problem kasy ;/ Opcja 1: rekuperator luna + pe flex 50mm lub termo flexy i tu mam problem po ile kanałów puścić do konkretych pomieszczeń. Rekuperator umieściłbym na ocieplonym pytanie skrzynke rozdzielcza umieścic jedna na strychu i do kazdego pomieszczenia schodzi rurami po scianie czy dac 2 skrzynki rozdzielcze na kazdym poziomie? Opcja 2: w łązienkach wentylatory elek.wywiew przez kominki dachówkowe w kuchni .spiżarni salonie normalne wywiewy kominowe tu jest problem nawiewnikow myslalem o nawiewnikach sciennnych/na poddaszu nawiewniki okienne Ilość kanałów... Tak należy dobrać kanały średnicami ( w przypadku kanałów miękkich izolowanych ) lub ilością ( w przypadku kanałów PE75mm) by suma pól przekrojów wynosiła 180-200cm2 (do LUNY) Czyli - kanały miękkie izolowane 6 x 63mm a wywiew fi 100mm z łazienek i fi 80 z kuchni. Dla kanałów PE75/63mm 6 nawiewów i wywiewy 3 x po 2 Edytowane 14 Maja 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 14.05.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam.Pytanie mam - rura z reku do czerpni w miejscu przejścia przez ścianę - wystarczy, że zapiankuję czy dawać wełnę + folię i potem pianką uszczelnić?Chodzi mi tylko o ten fragment przez ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.05.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Witam. Pytanie mam - rura z reku do czerpni w miejscu przejścia przez ścianę - wystarczy, że zapiankuję czy dawać wełnę + folię i potem pianką uszczelnić? Chodzi mi tylko o ten fragment przez ścianę. Zdecydowanie wełna z folią, i zaklejona szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnad 14.05.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Na stropie bede mial 5 cm styro, natomisat PE75/63mm beda cześciowo w posadzce...Czy tak moze być?Czy skrzynki rozprezne na koncu pzewodu pe sa potrzebne gdy bedzie 1 kanał,czy mozna odrazu tym przewodem isc do anemostatuCzy przewody na parter kazdy sciagac po scianie lub przy krokwiach w ociepleniu?Czy moze lepiej dac 1 skrzynke na stopie i 2 na poddaszu(wiekszy koszt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.05.2015 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Na stropie bede mial 5 cm styro, natomisat PE75/63mm beda cześciowo w posadzce...Czy tak moze być? Czy skrzynki rozprezne na koncu pzewodu pe sa potrzebne gdy bedzie 1 kanał,czy mozna odrazu tym przewodem isc do anemostatu Czy przewody na parter kazdy sciagac po scianie lub przy krokwiach w ociepleniu?Czy moze lepiej dac 1 skrzynke na stopie i 2 na poddaszu(wiekszy koszt) Skrzynka rozdzielcza ma 8 cm kolano redukcyjne też, kanał 75mm, nie będzie wystawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts