plusfoto 31.07.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 jeśli od razu w projekcie jest WM to musi być załączony projekt sporządzony przez osobę uprawnioną. Przecież jeśli jest to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Przecież jeśli jest to jest. Niekoniecznie. Niektórym Urzędom wystarczy wzmianka w części opisowej projektu, co do sposobu wentylowania budynku, inne bedą wymagały szczegółowego projektu. Tak samo zreszta z elektryką i wodą/kanalizacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.07.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Chcesz powiedzieć że część projektów to jest w zasadzie pół projektu i ludzie to łykają? Nie wiem ja miałem gotowca z WG ale projekt jej był tak samo jak projekt wodno-kanalizacyjny, czy instalacji elektrycznej. Gdybym nie nanosił zmian to w zasadzie po zrobieniu planu zagospodarowania (usytuowanie i przyłącza) mogłem z tym iść do urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) A po co projekty, skoro potem i tak robisz zmiany....w elektryce, czy choćby punkty wodu użytkowej.W kuchni przesuniesz płytę indukcyjną z jednej ściany na drugą już 3f lecą inaczej. W łazience zmienisz przyszłość z miską ustepowa.... Edytowane 31 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klitom 31.07.2015 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Chcesz powiedzieć że część projektów to jest w zasadzie pół projektu i ludzie to łykają? Nie wiem ja miałem gotowca z WG ale projekt jej był tak samo jak projekt wodno-kanalizacyjny, czy instalacji elektrycznej. Gdybym nie nanosił zmian to w zasadzie po zrobieniu planu zagospodarowania (usytuowanie i przyłącza) mogłem z tym iść do urzędu. U mnie przeszło w formie rzutu z naniesionymi punktami nawiew/wyciąg, tabela z bilansem, a to podbite przez projektanta pieczatka. Czyli też nie projekt, a pozwolenie dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.07.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 A po co projekty, skoro potem i tak robisz zmiany....w elektryce, czy choćby punkty wodu użytkowej. W kuchni przesuniesz płytę indukcyjną z jednej ściany na drugą już 3f lecą inaczej. W łazience zmienisz przyszłość z miską ustepowa.... Nie o to chodzi - wiadomo w czasie budowy tego typu zmiany będą ale takie wstępne projekty były i żaden urząd by się do tego nie przyczepił że brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Większość się nie przyczepia za brak dokładnego projektu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 31.07.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Wszystko zależy od Urzędu, a nawet od urzędnika. Ja projekty instalacji wod-kan i grzewczej musiałam mieć, a o wentylacji mechanicznej napisano tylko w opisie, ze ma być wg. osobnego projektu (nie dołączonego do projektu budowlanego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 No i właśnie to jest absurd.mKtoś kupuje gotowca z ogrzewańiem mieszanym, ale chce 100% podłogówki i musi zmienić projekt.Ktoś chce policzyć sobie podłogówkę i WM sam (bo co to za problem ?) a musi wydawać pieniądze na papierek z pieczątką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 31.07.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Pewien jesteś ze trzeba przerabiać projekt? Pytałeś kierbuda albo urzędnika? Ja mam gotowca, w projekcie ogrzewanie podłogowe, kanałowe i grzejnikowe, wentylacja grawitacyjna.W rzeczywistości mam 100proc podlogowki i WM.Budynek odebrany bez żadnego ale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Przerabiać projekty instalacji, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.07.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 bo pewnie to jak zwykle zalezy od jakiegos urzędasa i jego widzimisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.07.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Przerabiać projekty instalacji, oczywiście. Nie tak oczywiście,do odbioru domu potrzebne jest jedynie to: 1. oryginał dziennika budowy, 2. oświadczenie kierownika budowy: a) o zgodności wykonania obiektu z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, b) doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu, c) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania. 3. protokoły badań i sprawdzeń min.: a) przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych, b) odbioru zjazdu z drogi, c) wewnętrznej instalacji elektrycznej (wraz z uprawnieniami pomiarowymi elektryka) d) wewnętrznej instalacji gazowej e) Urzędu Dozoru Technicznego 4. potwierdzenie odbioru wykonanych przyłączy np. elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych (sanitarnej, deszczowej), gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych 5. kopia świadectwa charakterystyki energetycznej budynku ( z wyłączeniem obiektów wymienionych w art. 5 ust. 7) 6. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza, 7. w przypadku nieistotnego odstępstwa należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego z naniesionymi zmianami. W razie potrzeby także uzupełnić opis. 8. pełnomocnictwo osoby działającej w imieniu inwestora 9..................................................................................................................................................... Czyli same odbiory i nic poza tym. To czy masz grzejniki czy podłogówkę czy WG czy MW to PINB nie interesuje,ma być wszystko odebrane i tylko tyle. Kierbuda powinno to interesować jedynei czy wykonane jest zgodnie z projektem a jak nie to jego wpis zmieniający powinien byc. Edytowane 31 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Powklejałeś oczywiste oczywistości i nic nie wniosłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.07.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Powklejałeś oczywiste oczywistości i nic nie wniosłeś. Wniosłem do PINB wymagane odbiory a w DB miałem zamienione grzejniki na wodną podłogówkę i WG na WM bez projektów a jedynie z adnotacją kierbuda o zmianie sposobu grzania i wentylacji. Edytowane 31 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.07.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Gdzieś wyczytałem, że lepiej dostać PNB z tradycyjną wentylacją i później zmienić na WM, Piekary,pozdrawiam ziomala bo od paru miechów jestem częstym gościem na Dąbrówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.07.2015 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Wniosłem do PINB wymagane odbiory a w DB miałem zamienione grzejniki na wodną podłogówkę i WG na WM bez projektów a jedynie z adnotacją kierbuda o zmianie sposobu grzania i wentylacji. Ale ja nigdzie nie twierdzę, ze muszą być projekty instalacji, aby oddać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2015 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale ja nigdzie nie twierdzę, ze muszą być projekty instalacji, aby oddać dom. No i ok. A ja piszę,że na żadnym etapie nie były mi konieczne projekty instalacji czy wentylacji. Kierbud jedynie wpisywał do DB zmianę i tyle,zmiana grzejników na podłogówkę nie była mi konieczna do odbioru to tym się nikt nie interesował ale zmiana wentylacji była zauważona przez kominiarza ale sprawdził,podbił odbiór i tyle. Edytowane 1 Sierpnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 01.08.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 jaka jest odległość rur od WM od płyty kartonowo gipsowej na suficie podwieszanym aby nie było słychać szumu ??? Ktos ma zrobiona w ten sposób ze nic nie słychać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.08.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Ktos ma zrobiona w ten sposób ze nic nie słychać ? Ja,na termofleksach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts