Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

perma o to nie pytaj, on forsuje tezę, że nawet wentylacja mechaniczna WYWIEWNA, przy OTWARTYM kominku nie stanowi problemu ;)

Co do Twojego pytania - oczywiście nagrzewnica jest rozwiązaniem lepszym.

Wiesz czemu uważam cię za trolla? Bo, po pierwsze kłamiesz, po drugie piszesz tylko po to, by zaistnieć. Nigdzie nie pisałem, że nie stanowi problemu. Pisałem, że przy otwartym kominku każdy rodzaj wentylacji stanowi potencjalne zagrożenie. Wentylacja zrównoważona również. Moim zdaniem, wentylacja wyciągowa z wyciągiem usytuowanym PRZY otwartym kominku jest bezpieczniejsza niż każda inna. Odpisałem ci raz, więcej nie zamierzam więc się nie wysilaj.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem, wentylacja wyciągowa z wyciągiem usytuowanym PRZY otwartym kominku jest bezpieczniejsza niż każda inna.

Dobrze, ze napisałeś "moim zdaniem", bo jeszcze ktoś by pomyślał, ze tak stanowią przepisy, czy zdrowy rozsądek.

Dziwnym trafem prawodawca zabrania takiego rozwiązania, a żaden kominiarz go nie odbierze.

Ale pisałeś, ze i na to masz sposób, prawda ?

Pstryk - wentylator przy kominiarzu nawiewa, drugie pstryk i juz wywiewa - po jego wyjściu.

Przecież jesteś mądrzejszy....

Dobrze, ze napisałeś "moim zdaniem", bo jeszcze ktoś by pomyślał, ze tak stanowią przepisy, czy zdrowy rozsądek.

Dziwnym trafem prawodawca zabrania takiego rozwiązania, a żaden kominiarz go nie odbierze.

Ale pisałeś, ze i na to masz sposób, prawda ?

Pstryk - wentylator przy kominiarzu nawiewa, drugie pstryk i juz wywiewa - po jego wyjściu.

Przecież jesteś mądrzejszy....

Wiesz czemu uważam cię za trolla? Bo, po pierwsze kłamiesz, po drugie piszesz tylko po to, by zaistnieć.

Wiesz czemu uważam cię za trolla? Bo, po pierwsze kłamiesz, po drugie piszesz tylko po to, by zaistnieć.

Masz w sobie coś z TB.

Tylko, źe jego teorie są może zabawne i przeczą zasadom fizyko, ale innej krzywdy inwestorowi nie robią, a Twoje mogą być groźne dla zdrowia i życia

Dlatego trzeba przed nimi przestrzegać...

Poza tym TB jakieś instalacje ma na swoim koncie, Ty tylko na papierze....

Byles zdecydowany na brinka 400. Czemu teraz szukasz czegos mniejszego?

Za namową uzytkowników kilka i kilkanaście postów wcześniej.

Twierdzą że taka centrala jest przewymiarowana i nie potrzebna do mojego domku. Jęzeli tak to dla mnie 2 koła w kieszenie to duzo.

Tylko rozwazam taka ewentualnosć. Drązę temat.

wentylacja wyciągowa z wyciągiem usytuowanym PRZY otwartym kominku

Ludzi posiadający kominki z płaszczem wodnym są już wystarczająco pokarani przez "protezę" w postaci salonu/kotłowni.

A ty chcesz ich jeszcze pokarać mechanicznym odciągiem spalin przez salon/kotłownię.

Przypominam, że Ty również piszesz dla samego pisania.

Nie doczekaliśmy się nawet 1 działającej instalacji wg Twojego pomysłu.

Instalacja podciśnieniowa i otwarta komora spalania? Powodzenia.

Masz w sobie coś z TB.

Tylko, źe jego teorie są może zabawne i przeczą zasadom fizyko, ale innej krzywdy inwestorowi nie robią, a Twoje mogą być groźne dla zdrowia i życia

Dlatego trzeba przed nimi przestrzegać...

Poza tym TB jakieś instalacje ma na swoim koncie, Ty tylko na papierze....

Dlaczego mi Pan ubliża?

Ludzi posiadający kominki z płaszczem wodnym są już wystarczająco pokarani przez "protezę" w postaci salonu/kotłowni.

A ty chcesz ich jeszcze pokarać mechanicznym odciągiem spalin przez salon/kotłownię.

Przypominam, że Ty również piszesz dla samego pisania.

Nie doczekaliśmy się nawet 1 działającej instalacji wg Twojego pomysłu.

Instalacja podciśnieniowa i otwarta komora spalania? Powodzenia.

Odnosisz się do kłamstw fotohobby. Odnieś się do tego co pisałem ja a nie ten troll. Nigdzie nie pisałem, że to bezpieczne i dobre. Jestem zdania, że, przy otwartym kominku z regulacją ciągu (piszę TYLKO o takim) w postaci przymykanego szybra (inaczej w otwartym kominku nie da się tego zrealizować) każda wentylacja mechaniczna stanowi zagrożenie. Nadciśnieniowa również, wbrew pozorom. Lepiej już mieć przy takim kominku instalację wyciągową usytuowaną przy nim niż jakąkolwiek inną. Najlepiej i to też pisałem przy paleniu w otwartym kominku wyłączyć w ogóle wszelką WM w domu szczelnym. Tylko tyle. Kominek otwarty miałem, wiem jak to wygląda, wiem jak mało trzeba, by ciąg się odwrócił. Jeszcze raz, WM, szczelny dom i otwarty kominek to nie jest dobry pomysł.

Za namową uzytkowników kilka i kilkanaście postów wcześniej.

Twierdzą że taka centrala jest przewymiarowana i nie potrzebna do mojego domku. Jęzeli tak to dla mnie 2 koła w kieszenie to duzo.

Tylko rozwazam taka ewentualnosć. Drązę temat.

Jest jeszcze brink 300 i 180 ale 180 nie ma nagrzewnicy.

Ja bym się zastanowił dla siebie nad 300 tylko mi nie pasuje układ wyjść - idealnie byłoby na brzeciwległych bokach, z jednej strony wyrzutnia/czerpnia, nawiew/wywiew z drugiej, w dodatku idealnie byłoby żeby króćce były fi160. Niestety ciężko znaleźć rekuperator spełniający wszystkie wymagania :bash:

EDIT: znalałem coś takiego http://www.ventilation-system.com/item/398/VUT_350_PE_EC_/#parameters Ktoś ma jakieś opinie o tym rekuperatorze? Teoretycznie spełnia moje wszystkie wymagania (szkoda tylko że filtry wymienia się w bok a nie w dół - nadal nie mieści mi się idealnie do wnęki między wiązarami w garazu ale to akceptowalne w sumie).

Edytowane przez rgal

Jest jeszcze brink 300 i 180 ale 180 nie ma nagrzewnicy.

Ja bym się zastanowił dla siebie nad 300 tylko mi nie pasuje układ wyjść - idealnie byłoby na brzeciwległych bokach, z jednej strony wyrzutnia/czerpnia, nawiew/wywiew z drugiej, w dodatku idealnie byłoby żeby króćce były fi160. Niestety ciężko znaleźć rekuperator spełniający wszystkie wymagania :bash:

Bo i po co reku do wszystkiego. Inny jest reku do ogrzewania centralnego, inny do elektrycznego, jeszcze inny domu 10kWh/m2 z klimatyzacją . Inny do wewnątrz, inny na strychu. Inny gdy jest gwc. 20 lat temu był jeden czy dwa, dziś konfiguruje się centralę "pod konkretną instalację i dom" .

Bo i po co reku do wszystkiego. Inny jest reku do ogrzewania centralnego, inny do elektrycznego, jeszcze inny domu 10kWh/m2 z klimatyzacją . Inny do wewnątrz, inny na strychu. Inny gdy jest gwc. 20 lat temu był jeden czy dwa, dziś konfiguruje się centralę "pod konkretną instalację i dom" .

Toteż pisałem o moich wymaganiach i że ciężko je wszystkie pogodzić, O ile z samą funkcjonalnością nie ma problemu w dopasowaniu (poza ceną) to problem jest w montażu - WM nie była uwzględniona na etapie projektu domu, i mam teraz ogranicznone pole manewru co do wymiarów i układu wyprowadzeń.

Toteż pisałem o moich wymaganiach i że ciężko je wszystkie pogodzić, O ile z samą funkcjonalnością nie ma problemu w dopasowaniu (poza ceną) to problem jest w montażu - WM nie była uwzględniona na etapie projektu domu, i mam teraz ogranicznone pole manewru co do wymiarów i układu wyprowadzeń.

Dlatego nie można pisać, że np. Brink jest dobry! Bo np:

-muszę mieć centralę na poddaszu a_d.jpg i co? Tak?

-mam ogrzewanie powietrza z klimatyzacji (pompy ciepła powietrze powietrze) Nie jest mi więc potrzebny bypass letni a przydałby się zimowy

Mam ogrzewanie centralne, najlepszy wtedy jest wymiennik krzyżowy 60-70%.

-mam gwc, więc bypass letni i 200-300m3/h więcej niż potrzeba.

Itd. itd

kup sobie wymiennik (np. w klingenburgu czy jangaz) wentylatory i obudowę dorobić (2-3 popołudnia) i masz temat załatwiony..

Dlatego nie można pisać, że np. Brink jest dobry! Bo np:

-muszę mieć centralę na poddaszu [ATTACH=CONFIG]328222[/ATTACH] i co? Tak?

-mam ogrzewanie powietrza z klimatyzacji (pompy ciepła powietrze powietrze) Nie jest mi więc potrzebny bypass letni a przydałby się zimowy

Mam ogrzewanie centralne, najlepszy wtedy jest wymiennik krzyżowy 60-70%.

-mam gwc, więc bypass letni i 200-300m3/h więcej niż potrzeba.

Itd. itd

Czemu nie można pisać że jest dobry? Przecież nie napisałem ze zawsze i wszędzie, ponadto stwierdziłem ze dobre ma (przynajmniej na papierze) parametry pracy - odpowiadające moim oczekiwaniom. Natomiast układ wyprowadzeń go dysklasyfikuje u mnie - bo inaczej pwostałaby taka rzeźba jak na zdjęciu (skądinąd całkiem estetycznie spartolona).

kup sobie wymiennik (np. w klingenburgu czy jangaz) wentylatory i obudowę dorobić (2-3 popołudnia) i masz temat załatwiony..

Brzmi prosto, ale do tego trzeba jeszcze trochę wiedzy w dziedzinie, trochę automatyki, elektroniki, dobry soft,, ja tu widzę raczej 2-3 miesiące. A to i tak niedużo dlatego że w elektronice i uc siedzę na codzień. Jak skonczę dom a nadal reku nie będzie to może pomyślę nad tą opcją - na razie mi urlopu juz brakuje.

Brzmi prosto, ale do tego trzeba jeszcze trochę wiedzy w dziedzinie, trochę automatyki, elektroniki, dobry soft,, ja tu widzę raczej 2-3 miesiące. A to i tak niedużo dlatego że w elektronice i uc siedzę na codzień.

eee.. to jak siedzisz w elektronice i uC to bym w ogóle sie nie zastanawiał.. ja mam taki reku zrobiony i daje radę.. wentyle EBM-papst i sterowanie PWM (0-10V) - i tyle .. kosztował mnie niecałe 2500 zł (wymiennik i wentyle nówki, tyle że wentylatory mam takie że przy oporach 200Pa mógłbym 800m3/h pchać)

Nie zrozumiał Pan. Nie można pisać "dobry" bez opisu do jakiego domu. I porsche jest dobre i M.A.N. jest dobry i Solaris jest dobry, ale np. porsche do przewiezienia paru ton ładunku, czy 50 osób nie jest już dobre.

Ależ zrozumiałem - pisząc "dobry" pisałem o swoich wymaganiach. Jakie to wymagania (czyli jaki dom) nie opisywałem ponieważ nie było to istotą dyskusji - napisąłem że szukam czegoś podobnego tylko z innym układem wyprowadzeń.

Skoro już jednak dyskusja zeszła na ten temat to przestawię jak wygląda u mnie sytuacja: Nowy dom w technologii szkieletowej, przywoicie ocieplony i uszczelniony, ogrzewanie co gazowe, brak GWC i klimatyzacji. Z obserwacji już wiem ze chcę żeby był automatyczny bypass - na lato (a dokladnie letnie noce). Nagrzewnica chcę żeby była bo nie odpowiada mi system rozmrażania polegający na wyłaczaniu nawiewu (kominek + podciśnienie...)