budokan 05.10.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Będzie okap ale nie wpiety w WM. Poprostu filtr węglowy i tyle.Kto tu mówił coś o okapie? Możesz kolego rozjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.10.2015 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie, indukcja. mam tak wywiewy wc - 40m3 (2x75/125) łazienka - 60m3 (2x75/125) sień - 25m3 (1x75/125) kuchnia - 80m3 (3x75/160) Nie ma sensu podawać wydajności na poszczególnych anemostatach, skoro jest układ samoregulujący. Nie może być anemostat w ciągu komunikacyjnym, bo "odetnie' wentylację łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.10.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Okap kuchenny przy gazie nie może być wpięty w WM Możesz podać podstawę prawną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.10.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 (edytowane) Możesz podać podstawę prawną? niestety nie mogę, ale 3 tygodnie temu byli u mnie na odbiorze kominiarskim kominiarze - mam WM i pierwsze pytanie i sprawdzenie było czy mam gaz do gotowania i stwierdzenie, że okap jak okap będzie wpięty w WM to odbioru nie podpiszą.. a donośnie wydajności nic nie mówili - tzn. tyle że jak jest zgodnie z projektem to oni nic nie mają do tego.. projekt miałem normalnie zrobiony przez branżystę z uprawnieniami, pomierzyli tymi anemometrami swoimi, stwierdzili że jest ok i tyle.. ja mam tylko indukcję więc tematu nie było dalej rozwijanego no i nie z punktu widzenia prawnego tylko zdrowego rozsądku - jak się coś rozszczelni to może pchać spaliny z powrotem do domu.. a i te spaliny z gaz często są tłuste i osiadają na kanałach co na pewno higieniczne nie jest.. Edytowane 5 Października 2015 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 05.10.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie ma sensu podawać wydajności na poszczególnych anemostatach, skoro jest układ samoregulujący. Nie może być anemostat w ciągu komunikacyjnym, bo "odetnie' wentylację łazienek. Co to znaczy układ samoregulujący.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.10.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 niestety nie mogę, ale 3 tygodnie temu byli u mnie na odbiorze kominiarskim kominiarze - mam WM i pierwsze pytanie i sprawdzenie było czy mam gaz do gotowania i stwierdzenie, że okap jak okap będzie wpięty w WM to odbioru nie podpiszą.. a donośnie wydajności nic nie mówili - tzn. tyle że jak jest zgodnie z projektem to oni nic nie mają do tego.. projekt miałem normalnie zrobiony przez branżystę z uprawnieniami, pomierzyli tymi anemometrami swoimi, stwierdzili że jest ok i tyle.. ja mam tylko indukcję więc tematu nie było dalej rozwijanego no i nie z punktu widzenia prawnego tylko zdrowego rozsądku - jak się coś rozszczelni to może pchać spaliny z powrotem do domu.. a i te spaliny z gaz często są tłuste i osiadają na kanałach co na pewno higieniczne nie jest.. U mnie juz było dwóch kominiarzy i będzie jeszcze trzeci, bo każdy zna inne przepisy. Jeden nie akceptuje wkładu kominowego z nierdzewki w kształtkach kermazytowych do kominka, drugi wymaga wentylacji grawitacyjnej 70m3/h przy kotle kondensacyjnym z koncentrycznym odpowadzeniem spali, i kategorycznie zabrania stosowania WM w salonie z kominkiem... także argument " bo kominiarz powiedział że nie podpisze" nie jest już dla mnie wyznacznią. W swojej wypowiedzi ująłeś dwie kwestie - podłaczenie okapu do WM - i tutaj się zgodzę że ze względu na tłustee osady itd nie jest sensowne łaczenie tego do systemu WM z rekuperacją. (bo odprowadzenie powietrza z okapu do komina wentylacyjnego nadal jest wentylacją mechaniczną). Nie jest to natomiast jakkolwiek związane z rodzajem kuchenki. Drugą kwestią jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją w kuchni z kuchenką gazową - i tutaj przepisy jasno to określają że może być i przy jakich parametrach wywiewu. Argument "jak się zepsuje" jest moim zdaniem słaby - jak się zepsuje to się naprawia, a WG też ma okresy kiedy nie działa poprawnie, jest ciąg odwrotny itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.10.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Co to znaczy układ samoregulujący.? Jak Pan zamknie drzwi od łazienki, to zwiększy Pan opór, a więc i mniej wyleci, jak Pan otworzy... raz idzie tu więcej, to tam spada ciśnienie, jak spada ciśnienie, to pokonuje większy opór. Poza tym, dlaczego gaz? Rozumiem wybierać najdroższe ogrzewanie, bo jest np. bezpieczne, ale gaz jest bardzo drogi w instalacji, cholernie drogi w eksploatacji i niebezpieczny. Poza tym nie da się zbudować komfortowej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 05.10.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Jak Pan zamknie drzwi od łazienki, to zwiększy Pan opór, a więc i mniej wyleci, jak Pan otworzy... raz idzie tu więcej, to tam spada ciśnienie, jak spada ciśnienie, to pokonuje większy opór. Poza tym, dlaczego gaz? Rozumiem wybierać najdroższe ogrzewanie, bo jest np. bezpieczne, ale gaz jest bardzo drogi w instalacji, cholernie drogi w eksploatacji i niebezpieczny. Poza tym nie da się zbudować komfortowej instalacji. Matko przenajświętsza jaki gaz? O co chodzi? Przejrzałem swoje posty czy moze moje alter ego coś za mnie pisało , ale nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.10.2015 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Matko przenajświętsza jaki gaz? O co chodzi? Przejrzałem swoje posty czy moze moje alter ego coś za mnie pisało , ale nie. Przepraszam, ktoś wrzucił coś o gazie, mimo ze jest XXI wiek, stąd moja pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 05.10.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ja wrzuciłem "coś o gazie" - ale w kontekscie kuchenki a nie ogrzewania. Było to dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie tak mocnego wywiewu w kuchni. Wg mnie jest to za dużo ale dobrze by było jednak zobaczyć projekt tej wentylacji "w całości" - może jest jakiś sensowny powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.10.2015 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Ja wrzuciłem "coś o gazie" - ale w kontekscie kuchenki a nie ogrzewania. Było to dla mnie jedyne logiczne wytłumaczenie tak mocnego wywiewu w kuchni. Wg mnie jest to za dużo ale dobrze by było jednak zobaczyć projekt tej wentylacji "w całości" - może jest jakiś sensowny powód. Nie ma sensownego powodu. Króluje brak wiedzy o ogrzewaniu i wentylacji, niestety wszystko jest przewymiarowywane. Ot tak na wszelki wypadek. Za przewymiarowanie zapłaci inwestor. Mało to razy tępy instalator powie: a lepiej większy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 05.10.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2015 Nie ma sensownego powodu. Króluje brak wiedzy o ogrzewaniu i wentylacji, niestety wszystko jest przewymiarowywane. Ot tak na wszelki wypadek. Za przewymiarowanie zapłaci inwestor. Mało to razy tępy instalator powie: a lepiej większy... Nie rozumię, ale jezeli tak jest zle że najwiekszy wywiew jest w kuchni to jak ma być poprawnie. Ja nie wiem czy ten projekt jest przewymiarowany. Łącznie na nawiewach jest 205 m3 i na wywiewach jest 205m3 zaprojektowane. Kubaturę mam 250m3, a reku Brink exellent 300. Nawet jezeli jest on za duży to przecież ma jakas regulację. Dobrze mówię czy źle? Doradźcie i pomózcie bez naśmiewania i wbijania szpil. Potrzebuje i diagnozy i korekty, nie samej diagnozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Nie rozumię, ale jezeli tak jest zle że najwiekszy wywiew jest w kuchni to jak ma być poprawnie. Ja nie wiem czy ten projekt jest przewymiarowany. Łącznie na nawiewach jest 205 m3 i na wywiewach jest 205m3 zaprojektowane. Kubaturę mam 250m3, a reku Brink exellent 300. Nawet jezeli jest on za duży to przecież ma jakas regulację. Dobrze mówię czy źle? Doradźcie i pomózcie bez naśmiewania i wbijania szpil. Potrzebuje i diagnozy i korekty, nie samej diagnozy Wentylacja jest dla ludzi, dla Pana i Pana rodziny zdrowia i komfortu. Nie może być za słaba, bo wilgoć i grzyb, nie może być zbyt silna, bo w okresie grzewczym jest za sucho. Szczypią spojówki, zasycha w nocy gardło... Wentylacja to minimum 20 m3/h na osobę, maksimum 30. TO WSZYSTKO. Jest w domu 4 osoby, więc potrzeba maksymalnie 120m3/h na wszystkich nawiewach. Tyle samo będzie na wszystkich wywiewach. Łazienki potrzebują koło 50m3/h, kuchnia 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Wentylacja jest dla ludzi, dla Pana i Pana rodziny zdrowia i komfortu. Nie może być za słaba, bo wilgoć i grzyb, nie może być zbyt silna, bo w okresie grzewczym jest za sucho. Szczypią spojówki, zasycha w nocy gardło... Wentylacja to minimum 20 m3/h na osobę, maksimum 30. TO WSZYSTKO. Jest w domu 4 osoby, więc potrzeba maksymalnie 120m3/h na wszystkich nawiewach. Tyle samo będzie na wszystkich wywiewach. Łazienki potrzebują koło 50m3/h, kuchnia 30. Czyli wg. Pana kanały zaprojektowane na 205m3 sa przewymiarowane tak? A co z mozliwoscia regulacji centralą. Czy nie wystarczy kupic stacji pogodowej z higrometrem i obserwowac wartość hg? i reagować - za sucho, "przykręcam", za wilgotno "odkręcam"? A kanały nie sobie takie będą jka są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Czyli wg. Pana kanały zaprojektowane na 205m3 sa przewymiarowane tak? A co z mozliwoscia regulacji centralą. Czy nie wystarczy kupic stacji pogodowej z higrometrem i obserwowac wartość hg? i reagować - za sucho, "przykręcam", za wilgotno "odkręcam"? A kanały nie sobie takie będą jka są? Nie napisałem o kanałach tylko o wentylacji .Założenia projektowe są bardzo jasne i czytelne 20-30m3/h na osobę, to skąd 205m3/h??? z czego to wynika? Jaka podstawa? Idźmy dalej... Z jednej strony jest nawiew i przy 4 osobach komfort będzie 80-120m3/h z drugiej strony jest wywiew, łazienka (przydałoby się 50m3/h ) i kuchnia (30m3/h) .. Czyli robiąc wywiew tylko w dwóch łazienkach i kuchni ma Pan już problem z bilansem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 budokan tobie w zupełności wystarczył by rozkład :kuchnia - 1 góra 2 kanałyWC - 2 kanałyłazienka - 3 kanałyA jak się upierasz to jeszcze ewentualnie sień - 1 kanał ale niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Czy nie wystarczy kupic stacji pogodowej z higrometrem i obserwowac wartość hg? i reagować - za sucho, "przykręcam", za wilgotno "odkręcam"? A kanały nie sobie takie będą jka są? W okresie grzewczym wilgotność względna na zewnątrz, ma pomijalny wpływ na wilgotność względną wewnątrz. Nawet jak na zewnątrz będzie wilgotność względna 100%, to przy za silnej wentylacji wewnątrz może Pan mieć poniżej 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Są takie stacje co mierzą hg w srodku i na zewnątrz.Prosze zerknąc na mój projekt. Załączam link.http://zapodaj.net/785b34cd59657.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Cały czas nie rozumiesz że najwięcej ma być wyciągane z łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Cały czas nie rozumiesz że najwięcej ma być wyciągane z łazienki. Ok to zrozumiałem. Ale jakich korekt mam dokonać w tym projekcie. Link do zdjecia podałem. Możesz podpowiedzieć? Np. nie wiem. Tutaj tyle kanałów i taka skrzynka rozprężna itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts