Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Ok to zrozumiałem. Ale jakich korekt mam dokonać w tym projekcie. Link do zdjecia podałem. Możesz podpowiedzieć? Np. nie wiem. Tutaj tyle kanałów i taka skrzynka rozprężna itd? Nawet 1x75 w kuchni może pociągnąć więcej jak 3 x 75 w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Prosta sprawa skrzynka 200 lub 160 na 8 x 75 sztuk 2 wywiew łazienka i wc po 3 x 75 kuchnia 2x75 nawiew - salon dwa po 2 x 75 sypialnie po 1 x 75 i małżeńska 2x75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Przecież Ci napisałem jeśli chodzi o wywiewy. Łazienka jedna skrzynka potrójna doprowadzasz trzy kanały fi 75. Kibelek jedna skrzynka podwójna i dwa kanały fi 75, kuchnia jak dasz w sieni to pojedyncza skrzynka i jeden kanał fi 75 a jak nie dasz to podwójna i dwa kanały fi 75. Nawiewy - salon jedna potrójna jak najdalej od kuchni i drzwi na korytarz oraz po jednej pojedynczej do pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Prosta sprawa skrzynka 200 lub 160 na 8 x 75 sztuk 2 wywiew łazienka i wc po 3 x 75 kuchnia 2x75 nawiew - salon dwa po 2 x 75 sypialnie po 1 x 75 i małżeńska 2x75 Wie że nie jest Pan entuzjastą robienia wywiewu w sieni ale gdybym sie uparł to czy z małego wc nie można by 1 zabrac kanału i dać go do sieni? Przeciez to sa małe pomieszczonka i jeszcze obok siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Jak ma Pan zamiar stawiać kogoś w kącie w sieni, to jest sens. Wentylacja 20m3/h jest dla ludzi, tylko ludzie tyle zużywają, nawet kominek mniej ( 8m3/kg drewna jak się pali 2 kg/h to 16m3/h) Może mi Pan napisać, dlaczego Pan tam chce mieć wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Chce miec wywiew aby usuwał zapachy. Zwłaszcza jesienia wilgoc z butów i ubrań mokrych. Głownie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Przecież Ci napisałem jeśli chodzi o wywiewy. Łazienka jedna skrzynka potrójna doprowadzasz trzy kanały fi 75. Kibelek jedna skrzynka podwójna i dwa kanały fi 75, kuchnia jak dasz w sieni to pojedyncza skrzynka i jeden kanał fi 75 a jak nie dasz to podwójna i dwa kanały fi 75. Nawiewy - salon jedna potrójna jak najdalej od kuchni i drzwi na korytarz oraz po jednej pojedynczej do pokoi. Teraz juz zgłupiałem kogo słuchać, a czy wersja Pana Brzęczkowskiego tez jest do przyjęcia? Musze pójśc na jakiś kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Możesz zrobić tak jak TB tyle że pójdzie Ci więcej materiału a efekt będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Chce miec wywiew aby usuwał zapachy. Zwłaszcza jesienia wilgoc z butów i ubrań mokrych. Głownie o to chodzi. To omówmy to: - zapachy. Wentylacja praktycznie nie jest od tego. Zapachy rozchodzą się w kilka najwyżej kilkanaście minut, Wentylacja wymienia powietrze co kilka godzin. - wilgoć i suszenie. Powietrze wentylacyjne zabiera wilgoć gdy się ogrzewa. W łazience jest zawsze cieplej niż pokojach. W sieni będzie chłodniej a same buty będą nawet zimne. Powietrze ciepłe i wilgotne z domu, może ewentualnie wodę zostawić, zabrać raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Możesz zrobić tak jak TB tyle że pójdzie Ci więcej materiału a efekt będzie podobny. Więcej materiału? Nie obskoczy się tego jedną rolką, nie wyjdzie też 3 rolki PE75. Jaka jest różnica czy pójdzie 80 czy 90m w kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Więcej materiału? Nie obskoczy się tego jedną rolką, nie wyjdzie też 3 rolki PE75. Jaka jest różnica czy pójdzie 80 czy 90m w kosztach? Dodatkowo skrzynka potrójna jest tańsza od dwóch podwójnych jak i rozdzielcza z 6 króćcami jest tańsza od tej z 8. Faktem jest iż nie są to jakieś powalające różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.10.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Dodatkowo skrzynka potrójna jest tańsza od dwóch podwójnych jak i rozdzielcza z 6 króćcami jest tańsza od tej z 8. Faktem jest iż nie są to jakieś powalające różnice. Fakt... ale centralę z wyjściem 125mm to i 5 obskoczy 5 x 30cm2 = 150 a fi 125 ma 130cm2, może wtedy i 50m kanału wyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 06.10.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2015 Czyli skrzynki rozpreżne wszystkie 125/75 tak?A co z wentylacją kotłowni? Dawać tam coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2015 04:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Czyli skrzynki rozpreżne wszystkie 125/75 tak? A co z wentylacją kotłowni? Dawać tam coś? A po co kotłownia ? Nie szkoda miejsca? Kupuje Pan tańszy rekuperator a inwestuje w zbędną i energochłonną kotłownię? Jest XXI wiek, nie szkoda Panu kasy? Przecież za 4 lata wchodzi standard zeroenergetyczny i co? Wszystko przerabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 07.10.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Czy ten standard "zeroenergetyczny" to będzie wyglądał tak, jak samochody VW? Znaczy w czasie testu będzie ok, ale potem w realu już grzać trzeba... Bo w naszym klimacie zeroenergetyczny oznacza "wiecznie mi zimno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2015 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Czy ten standard "zeroenergetyczny" to będzie wyglądał tak, jak samochody VW? Znaczy w czasie testu będzie ok, ale potem w realu już grzać trzeba... Bo w naszym klimacie zeroenergetyczny oznacza "wiecznie mi zimno". Zapewne będzie wymuszany ekonomicznie. Np. podatek kominowy, akcyza... Może Pan mieć swoje pole rzepaku i przetwórnię, może Pan z tego rzepaku zrobić olej napędowy, a jak Pana na takim paliwku złapią, samochód przepadnie. Podobnie będzie z ogrzewaniem. Już dziś poprawnie wykonane ogrzewanie elektryczne jest 3x tańsze od gazu i 2 x od węgla. A standard zeroenergetyczny można osiągnąć wyłącznie przy ogrzewaniu elektrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 07.10.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 A po co kotłownia ? Nie szkoda miejsca? Kupuje Pan tańszy rekuperator a inwestuje w zbędną i energochłonną kotłownię? Jest XXI wiek, nie szkoda Panu kasy? Przecież za 4 lata wchodzi standard zeroenergetyczny i co? Wszystko przerabiać? W takim razie co jezeli nie pc-pw. Chyba nie każa mi zmieniać źródła ogrzewania za 4 lata. Skoro jest eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 07.10.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Mam jeszcze kilka pytań odnosnie usytuowania anemostatów. Czy moga być obok łózek, kanap , nad biurkami? Tam gdzie człowiek urzęduje?Czy najlepszym usytuowaniem nie jest "nad oknem". Wydaje mi sie że jak najdalej od drzwi się robi aby napływające powietrze świerze obejmowało całą kubaturę? tak?mam najwiekszy problem z drugim anemostatem w salonie . Wypada on lekko nad stołem jadalnianym i lekko nad kanapą. Czy nie zrobić go blizej kominka?Tzn. wysunąc bardziej na środek salonu?Dla przypomnienia projekt:http://zapodaj.net/785b34cd59657.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.10.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 W takim razie co jezeli nie pc-pw. Chyba nie każa mi zmieniać źródła ogrzewania za 4 lata. Skoro jest eko? Pompa ciepła powietrze woda, jest do ogrzewania wody, nie domu. P_W do domu jest bez sensu, tak jak łączenie ogrzewania wody i domu. Taka Pompa jest droga i ma małą efektywność. Przede wszystkim, trzeba zrobić w głowie delete na coś co się nazywa centralne ogrzewanie. Coś takiego z definicji nie może być eko. Produkuje zawsze więcej niż potrzeba, jest przewymiarowane, nie zabezpiecza komfortu latem i na dokładkę drogo kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.10.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2015 Ja na twoim miejscu w ogóle zrezygnował bym z tego nawiewu po lewej stronie. Dał bym jedynie ten drugi przesuwając go lekko w prawo z trzema kanałami.I tak większość powietrza nim nawianego wyciągnie kuchnia. Chyba że pootwierane będziesz miał wszystkie drzwi (WC i Łazienka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts