Tomasz Brzęczkowski 08.10.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) A u mnie przez 95% czasu będą 2 osoby mam dwie łazienki i kuchnie. proszę mi to zbilansować. Pamiętając o minimach. Łazienki po 50 a kuchnia 30. Przy pana założeniach to nawet przy jednej łazience i kuchni nie powinienem myśleć o WM z Reku bo 60 do 80 masię nijak nie mówiąc już o 60 do 130 Dlatego nie należy robić anemostatów poza łazienkami i małym w kuchni. Każdy anemostat "poza" pogarsza warunki zimą. I to nie moje założenia, a zdrowie komfort i norma. Ps. Przy dwóch osobach, korzystanie z łazienek jest dwa razy rzadsze niż przy 4. Edytowane 8 Października 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.10.2015 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 U budokana jedyne wejście do "niby kotłowni" jest z kuchni więc jak znam życie drzwi do niej będą zamknięte, podobnie jak w sieni więc przepływy na tych kanałach będą minimalne ale jednak jakaś wentylacja w tych pomieszczeniach będzie. Główny ciąg będzie w kuchni, łazience i WC. Z uwagi na otwartą przestrzeń sporo pociągnie kuchnia a z uwagi na opory instalacji przy dwóch kanałach w WC i trzech w łazience przynajmniej 2/3 powinno pójść tamtędy.Musi tylko zadbać o odpowiednie szczeliny w drzwiach do tych dwóch pomieszczeń i pokoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.10.2015 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 U budokana jedyne wejście do "niby kotłowni" jest z kuchni więc jak znam życie drzwi do niej będą zamknięte, podobnie jak w sieni więc przepływy na tych kanałach będą minimalne ale jednak jakaś wentylacja w tych pomieszczeniach będzie. Główny ciąg będzie w kuchni, łazience i WC. Z uwagi na otwartą przestrzeń sporo pociągnie kuchnia a z uwagi na opory instalacji przy dwóch kanałach w WC i trzech w łazience przynajmniej 2/3 powinno pójść tamtędy. Musi tylko zadbać o odpowiednie szczeliny w drzwiach do tych dwóch pomieszczeń i pokoi. Skąd to wiadomo ile gdzie pójdzie na skrzynce rozdzielczej? Co do "jakaś wentylacja będzie" - wentylacja jest dla ludzi, a jakaś będzie bez kanałów. Jeżeli Szanowny budokan nie wierzy, niech w sieni czy pomieszczeniu gospodarczym, lub sieni teraz, bez wentylacji mechanicznej, zapali papierosa. Jeżeli po chwili będzie czuć, że w domu ktoś zapalił, to znaczy, że wymiana powietrza, lub bardziej naukowo dyfuzja gazów, się odbywa. Przypomnę jeszcze, że CO2, jest znacznie szybsze od dymu z papierosa. Robiąc wywiewy poza łazienkami i małym w kuchni, nie pozbawiamy się wentylacji a komfortu wilgotnościowego w okresie grzewczym. Skazujemy się na wybór: - za silny nawiew w sypialniach = za sucho, pieką spojówki, zasycha błona śluzowa - za słaba wentylacja łazienek = wilgoć i z czasem grzyb DLACZEGO, WIĘC NIE ZROBIĆ KOMFORTOWO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 08.10.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 Skąd to wiadomo ile gdzie pójdzie na skrzynce rozdzielczej? Co do "jakaś wentylacja będzie" - wentylacja jest dla ludzi, a jakaś będzie bez kanałów. Jeżeli Szanowny budokan nie wierzy, niech w sieni czy pomieszczeniu gospodarczym, lub sieni teraz, bez wentylacji mechanicznej, zapali papierosa. Jeżeli po chwili będzie czuć, że w domu ktoś zapalił, to znaczy, że wymiana powietrza, lub bardziej naukowo dyfuzja gazów, się odbywa. Przypomnę jeszcze, że CO2, jest znacznie szybsze od dymu z papierosa. Robiąc wywiewy poza łazienkami i małym w kuchni, nie pozbawiamy się wentylacji a komfortu wilgotnościowego w okresie grzewczym. Skazujemy się na wybór: - za silny nawiew w sypialniach = za sucho, pieką spojówki, zasycha błona śluzowa - za słaba wentylacja łazienek = wilgoć i z czasem grzyb DLACZEGO, WIĘC NIE ZROBIĆ KOMFORTOWO? A jak wg. Pana miałoby byc komfortowo? Ja już całkiem zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.10.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 A jak wg. Pana miałoby byc komfortowo? Ja już całkiem zgłupiałem. Wywiew w łazience wc i kuchni. Najwięcej w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 09.10.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Wywiew w łazience wc i kuchni. Najwięcej w łazience. Czyli Pan proponuje np. wywiewy 3xłazienka 2xwc 2xkuchnia nawiewy 3xsalon 1xpokój 1xpokój 2xsypialnia Czy tak , wtedy jest prawidłowo i komfortowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.10.2015 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Z tym, że PE jest po 50m a skrzynki są na 6 i na 8 to po co zatykać króciec i wyrzucać kanał ( 100m zostanie 50 za mało) dałbym do salonu 2 po 2x i 3x do wc Edytowane 9 Października 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.10.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 S. Przypomnę jeszcze, że CO2, jest znacznie szybsze od dymu z papierosa. Co jest bzdurą z upodobaniem przez misia powtarzaną. Mają cierpliwość administratorzy tego forum. Chyba, że potrzebny jest pajac do rozweselania gawiedzi, no to rozumiem. Brzęczkowski nadaje się idealnie. Trzeba tylko odpowiedzieć sobie na pytanie po co jest to forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 12.10.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Z tym, że PE jest po 50m a skrzynki są na 6 i na 8 to po co zatykać króciec i wyrzucać kanał ( 100m zostanie 50 za mało) dałbym do salonu 2 po 2x i 3x do wc Troche problematyczne jest umiejscowenie 2 nawiewu w salonie. Więć pozostane prze jednym anemostacie z 3 kanałami chyba. Z kuchni zabiorę jednak jeden kanał do kotłowni. czy tak moze być? Sień pominę. (choć nie wiem czy to dobry pomysł aby nie było tam zadnej wentylacji) Jaką sprawność ma taka wentylacja> Nie znam się bo moze mówi sie przepustowośc? Ma reku Brinka 300m3 i jezeli chciałbym go rozkrecic na te 80% na jakiś czas załóżmy to czy taka istalacja na 7 kanałach wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Sień pominę. (choć nie wiem czy to dobry pomysł aby nie było tam zadnej wentylacji) Jak to żadnej? Niech ktoś zapali papierosa w domu i przekona się, że za chwilę poczuje Pan go w sieni. Lub odwrotnie, niech ktoś w sieni zapali. Z kuchni zabiorę jednak jeden kanał do kotłowni. czy tak moze być? Odzysk ciepłą (poza komfortem) wymyślono po to, by obniżyć koszt budowy i eksploatacji, czyli nie robić drogiego ogrzewania, które na dodatek słabo "uwzględni" zmniejszenie zapotrzebowania. Ma reku Brinka 300m3 i jezeli chciałbym go rozkrecic na te 80% na jakiś czas załóżmy to czy taka istalacja na 7 kanałach wystarczy? Oczywiście. przy 5m/sek na 7 kanałach jest ponad 350m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 12.10.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Odzysk ciepłą (poza komfortem) wymyślono po to, by obniżyć koszt budowy i eksploatacji, czyli nie robić drogiego ogrzewania, które na dodatek słabo "uwzględni" zmniejszenie zapotrzebowania. Nie rozumię. Co to ma do tego że z kuchni przerzucę jeden kanał do kotłowni obok aby byla tam jakaś wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 TB lata po tak wielu wątkach i forach że czasem się gubi w zeznaniach a o niektórych rzeczach zapomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Dlaczego uważa Pan, że zabranie kanału z kuchni, obniży strumień wentylacji w kuchni, a nie w kuchni i łazienkach? Jeszcze raz, jak mamy 4 osoby i 80-120m3/h nawiew, to jak na wywiewie będzie dwie łazienki i kuchnia, a dwie łazienki, kuchnia i jeszcze jedno pomieszczenie, to musi Pan zwiększyć nawiew, lub mieć poniżej 50m3/h w łazienkach. Ale jak Pan robi Sam Sobie, to może Pan mieć za sucho w sypialniach.A co do ogrzewania... kotłownia praktycznie nie uwzględnia 2000-3000 kWh w roku. Edytowane 12 Października 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 TB lata po tak wielu wątkach i forach że czasem się gubi w zeznaniach a o niektórych rzeczach zapomina. To znaczy? Konkretniej można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Dlaczego uważa Pan, że zabranie kanału z kuchni, obniży strumień wentylacji w kuchni, a nie w kuchni i łazienkach? Jeszcze raz, jak mamy 4 osoby i 80-120m3/h nawiew, to jak na wywiewie będzie dwie łazienki i kuchnia, a dwie łazienki, kuchnia i jeszcze jedno pomieszczenie, to musi Pan zwiększyć nawiew, lub mieć poniżej 50m3/h w łazienkach. Ale jak Pan robi Sam Sobie, to może Pan mieć za sucho w sypialniach. A co do ogrzewania... kotłownia praktycznie nie uwzględnia 2000-3000 kWh w roku. A niby dlaczego miało by obniżyć ten strumień wszędzie? Jeśli ma wylecieć 200m3 wszystkimi kanałami to tyle wyleci obojętnie czy w kuchni będzie jeden czy dwa. Jak da tylko 1 w kuchni to będzie duża szansa że w kuchni minimalnie zmniejszy ilość wywiewanego powietrza ale na pewno nie o 50% a minimalne zwiększy w łazienkach. A jak szczelnie pozamyka wszystkie drzwi to praktycznie 100% wentylacji będzie miał tylko w salonie i kuchni. Edytowane 12 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 To ja się poddaję, nie zrozumie Pan o czym napisałem. Mam nadzieję, że pytający zrozumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 12.10.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 To ja się poddaję, nie zrozumie Pan o czym napisałem. Mam nadzieję, że pytający zrozumie. Cholerka też nie bardzo. Można bardziej łopatologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Cholerka też nie bardzo. Można bardziej łopatologicznie? A niby dlaczego miało by obniżyć ten strumień wszędzie?Jak ma Pan nawiew ustalony, zdrowiem i komfortem 30m3/h na osobę, np 4 osoby to 120m3/h to wywiew jest identyczny PRAWDA? Teraz wywiew, realizuje Pan owe 120m3 na wywiewie przez dwie łazienki i kuchnię, Czy jak Pan doda wywiew w sieni, garderobie czy gdziekolwiek indziej, to strumień powietrza przez łazienki i kuchnie zmniejszy się czy nie? Jeśli ma wylecieć 200m3 wszystkimi kanałami to tyle wyleci obojętnie czy w kuchni będzie jeden czy dwa. Jak da tylko 1 w kuchni to będzie duża szansa że w kuchni minimalnie zmniejszy ilość wywiewanego powietrza ale na pewno nie o 50% a minimalne zwiększy w łazienkach. A jak szczelnie pozamyka wszystkie drzwi to praktycznie 100% wentylacji będzie miał tylko w salonie i kuchni. Chodzi o to, że dobrze by było, gdyby wylatywało 200m3/h a nawet więcej, ale nie jest to możliwe, bez zwiększenia nawiewu, a tego nie chcemy. To jest właśnie bilans. Ja tylko opisuję co i jak. jak my to robimy. A Pan musi wybrać, czy chce Pan mieć intensywniejszą niż potrzeba wentylację i za sucho, czy zbilansowaną wilgotnościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 (edytowane) Jak ma Pan nawiew ustalony, zdrowiem i komfortem 30m3/h na osobę, np 4 osoby to 120m3/h to wywiew jest identyczny PRAWDA? Teraz wywiew, realizuje Pan owe 120m3 na wywiewie przez dwie łazienki i kuchnię, Czy jak Pan doda wywiew w sieni, garderobie czy gdziekolwiek indziej, to strumień powietrza przez łazienki i kuchnie zmniejszy się czy nie? Chodzi o to, że dobrze by było, gdyby wylatywało 200m3/h a nawet więcej, ale nie jest to możliwe, bez zwiększenia nawiewu, a tego nie chcemy. To jest właśnie bilans. Ja tylko opisuję co i jak. jak my to robimy. A Pan musi wybrać, czy chce Pan mieć intensywniejszą niż potrzeba wentylację i za sucho, czy zbilansowaną wilgotnościowo. I znów się szanowny Pan się pogubił. Co to ma wspólnego z Pana stwierdzeniem iż zabranie jednego kanału z dwóch z kuchni przy określonym wydatku może obniżyć strumień wentylacji w kuchni i łazience. Edytowane 12 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.10.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 I znów się szanowny Pan się pogubił. Co to ma wspólnego z Pana stwierdzeniem iż zabranie jednego kanału z dwóch z kuchni przy określonym wydatku może obniżyć strumień wentylacji w kuchni i łazience. Zabranie jednego z dwóch, nie ma większego wpływu, natomiast zabranie jednego z dwóch i umieszczenie go np. w sieni, ma znaczący wpływ na wywiew przez kuchnie i łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts