budokan 13.10.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Zabranie jednego z dwóch, nie ma większego wpływu, natomiast zabranie jednego z dwóch i umieszczenie go np. w sieni, ma znaczący wpływ na wywiew przez kuchnie i łazienki. Czyli pozostać przy tych wywiewach łazienka, wc, kuchnia? Żona w tej niby "kotłowni" nazwijmy je pomieszzceniem gosp. chce trzymac jakieś zimowe zapasy: załóżmy warzywa, weki, jakieś garnki itp. czy nie wskazane byłoby jednak rozdzielić te wywiewy z kuchni i jeden dać właśnie w tym pomieszzceniu? Są one obok siebie. Prosze o Pana opinię bo już mam mętlik w głowie a chciałbym później nie żałować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.10.2015 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Czyli pozostać przy tych wywiewach łazienka, wc, kuchnia? Żona w tej niby "kotłowni" nazwijmy je pomieszzceniem gosp. chce trzymac jakieś zimowe zapasy: załóżmy warzywa, weki, jakieś garnki itp. czy nie wskazane byłoby jednak rozdzielić te wywiewy z kuchni i jeden dać właśnie w tym pomieszzceniu? Są one obok siebie. Prosze o Pana opinię bo już mam mętlik w głowie a chciałbym później nie żałować Wentylacja jest dla ludzi. Zapasy trzymano w piwnicach z minimalną wentylacją. Jeżeli już to w spiżarce na warzywa i przetwory nawiew. Jak Pan będzie przez spiżarnię wyciągał ciepłe i wilgotne powietrze to będzie pięknie gniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Spiżarka w zasadzie powinna być obok kuchni ale akurat u ciebie w tym miejscu to nie najlepszy pomysł (wcześniej o tym nie wspominałeś). Więc w takim układzie zgadzam się z tym co napisał TB. Mam nadzieję że w tym układzie raczej ogrzewania tego pomieszczenia nie planujesz. W twoim przypadku tam i tak będzie za ciepło. Jak Pan będzie przez spiżarnię wyciągał ciepłe i wilgotne powietrze to będzie pięknie gniło. Edytowane 13 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 13.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Spiżarka w zasadzie powinna być obok kuchni ale akurat u ciebie w tym miejscu to nie najlepszy pomysł (wcześniej o tym nie wspominałeś). Więc w takim układzie zgadzam się z tym co napisał TB. Mam nadzieję że w tym układzie raczej ogrzewania tego pomieszczenia nie planujesz. W twoim przypadku tam i tak będzie za ciepło. Czyli w tej malutkiej "kotłownio-spiżarce" nie dawac ani wentylacji ani ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Bez ogrzewania w tym pomieszczeniu temperatura i tak będzie zbliżona do tej jaką będziesz utrzymywał w pozostałych pomieszczeniach. W porywach może tam być o 2-3 stopnie mniej a to na pewno lepiej dla przetworów i warzyw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 13.10.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Czyli pozostac przy tych 7 nawiewach i 7 wywiewach?Spotkałem sie jeszcze z takim argumentem aby przy kominku w domu zrobic instalacje lekko nadciśnieniową. "dac jeden nawiew więcej"Tyle ze ja nie za bardzo mam gdzie ten nawiew dać. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.10.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 w niektórych reku moża ustawić stałe nadciśnienie np brink/harmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 13.10.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 w niektórych reku moża ustawić stałe nadciśnienie np brink/harmann Ja mam zakupionego Brinka exellenta. Ma on takie ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Z tego co pamiętam każde reku jest tak ustawione iż nieco więcej daje niż zabiera. A chodzi wyłącznie o to aby nie zasysać do domu zimnego powietrza. Stworzenie nadciśnienia tylko w jednym pomieszczeniu w twoim przypadku jest możliwe tylko teoretycznie a dołożenie kanału tego na pewno nie spowoduje.Już ci pisałem że jeśli ustawisz reku na 100 czy na 200m3 to czy będziesz miał 5 czy 10 kanałów to i tak poleci tyle ile ustawiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 13.10.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Z tego co pamiętam każde reku jest tak ustawione iż nieco więcej daje niż zabiera. A chodzi wyłącznie o to aby nie zasysać do domu zimnego powietrza. Stworzenie nadciśnienia tylko w jednym pomieszczeniu w twoim przypadku jest możliwe tylko teoretycznie a dołożenie kanału tego na pewno nie spowoduje. Już ci pisałem że jeśli ustawisz reku na 100 czy na 200m3 to czy będziesz miał 5 czy 10 kanałów to i tak poleci tyle ile ustawiłeś tak ale wydaje mi się ze przez 5 kanałów z większym oporem a co za tym idzie z wentylator pobiera wiecej prądu. Moze się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.10.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Dlatego optymalne u ciebie jest 7-8 i tyle masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 13.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Ja mam zakupionego Brinka exellenta. Ma on takie ustawienia? w menu SET pozycja 11 na ON, pozycja 12 jak dasz na + to nadciśnienie, na - podciśnienie to jest w instrukcji obsługi można później sprawdzić w menu READ jak jest wydatek nawiewu i wywiewu ustawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 14.10.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Zamierzam kupić w termokontrol skrzynki i przewody. Skrzynki chcę ze stali nierdzewnej ale pytanie z jakimi króćcami kupić? - poliwęglan z uszzcelką czy- stal nierdzewna bez uszczelki.Chodzi tylko o króćce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.10.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Wstrzymaj się jeszcze chwilkę. Opracowują nowe króćce z poliwęglanu z nowym zatrzaskiem. Na dniach mają się pojawić. Przy tych obecnych trzeba się nagimnastykować aby zapiąć przewody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 14.10.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nie wiesz czy w przyszłym tyg. to zrobią?W nastepny weekend chciałbym z kolegą to poskładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 14.10.2015 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Nagimnastykować? Wsadzić zawleczkę lub wcisnąć palcem "język" wycięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.10.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Szanowny p. Tomaszu mówimy o TERMOKONTROL. Nie mam pojęcia czy do przyszłego tygodnia zdążą najlepiej zadzwoń do p. Andrzeja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2015 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Nie chodzi mi o firmę tylko o rozwiązania. Chodzi o to, by unikać "klikania" czy wciskania na siłę Doświadczonym instalatorom to nie przeszkadza, ale w ten wątek otworzyłem dla tych co robią wentylację pierwszy i prawdopodobnie ostatni raz. Może więc zaistnieć konieczność odpięcia kanału od skrzynki, bo coś wyszło nie tak, lub w trakcie zmieniła się instalującemu koncepcja. Dla tych właśnie wprowadziliśmy zamiast "klików" zawleczkę a zamiast kołnierza, laserowo wycięty język. To ma uprościć montaż, dlatego opisuję to w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budokan 15.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Jeszcze trochę kombinuje i chyba zrobię 2 anemostaty w salonie po "rogach" z dwoma kanałami a nie jeden centralnie na oknem.Co prawda jeden w rogu wyjdzie nad kanapą i nie wiem czy nie bedzie wychładzał zimą tego miejsca. Doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Anemostat nie dmucha przecież bezpośrednio w dół, poza tym bądzie na nim jakieś 18°C przy nie tak dużym w końcu wydatku powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts