Tomasz Brzęczkowski 02.07.2014 06:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 To tak samo jak pyta ktoś jak skonfigurować własny router - zrobię to w 10 min., a tłumaczenia 3 dni. Nie ma problemów, poza kasą. 6000-7000 zł i zamontowane. Tyle, że w innym wątku, trzeba by pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Pytanie dla praktyków:W salonie mam dwa nawiewy, jeden 1x75mm, drugi 2x75mm.Jeden anemostat znajduje się w odległosci 5.5m od skrzynki rozprężnej, drugi w odległosci 8mTen drugi jest umiejscowiony dokladnie po przekątne w stodunku do wejscia do salonu i wydaje sie optymalniej, aby właśnie tam był mocniejszy nawiew Czy dla pracy instalacji jest jakaś większa róznica, czy puszczę 2x8m, czy 2x5.5m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 06.07.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Większy nawiew (2 x 75) dajemy dalej od kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.07.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Czyli zostawić, jak rzucie tutaj ? :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225162-Proszę-o-sprawdzenie-mojego-projektu-wen-przewody-elastyczne&p=6465325&viewfull=1#post6465325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.07.2014 03:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Czyli zostawić, jak rzucie tutaj ? : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225162-Proszę-o-sprawdzenie-mojego-projektu-wen-przewody-elastyczne&p=6465325&viewfull=1#post6465325 Skrzynka i tak jest na 8 - dołożyłbym nawiew do sypialni i potrójny z łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 07.07.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Czy w budynku z wentylacją mechaniczną da się/można zastosować klimatyzację ( np. w salonie) ? Będzie to jakoś funkcjonować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.07.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Czy w budynku z wentylacją mechaniczną da się/można zastosować klimatyzację ( np. w salonie) ? Będzie to jakoś funkcjonować ? a co ma piernik do wiatraka? stosuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.07.2014 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Czy w budynku z wentylacją mechaniczną da się/można zastosować klimatyzację ( np. w salonie) ? Będzie to jakoś funkcjonować ? Przy klimie WM to konieczność.. Nie jestem fanem naturalnych wentylacji, ale przy klimie nie ma prawa, naturalna działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.07.2014 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Do instalacji wentylacyjnej mogą być kanały higieniczne ( z białym środkiem ) - tańsze . Do instalacji chłodzącej, lepiej używać kanałów z jonami srebra lub folią D2P ( srebrny lub przeźroczysty środek) te mogą kosztować nawet ponad 400zł/50m Przy chłodzeniu skrzynki rozdzielcze powinny mieć dostępne przepustnice lub elektryczne żaluzje sterowane termostatami W przypadku trudnych przejść możemy użyć elastycznego przewodu 63mm wewnątrz Tradycyjnie życzę miłego i bezproblemowego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 26.07.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Fajny filmik Dlaczego wyloty klimatyzacji są wyprowadzone przy podłodze? Czy nie lepiej byłoby od góry, żeby schłodzić całe powietrze w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.07.2014 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Zimą to dogrzewa powietrze, dając około 4kWh z 1. Szkoda rezygnować z takich zysków. zamiast anemostatów daje się takie dysze Latem ustawia się je wyjściem do góry, zimą na dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Jak rozprowadzić wentylację, gdy nie ma możliwości opuszczenia sufitów, puszczenia w stropach czy nad nimi. Do takich "zadań specjalnych" służą kanały ze styropianu w kształcie ćwierć wałków. Można je tapetować, malować . Niektóre fragmenty kanałów mają zaślepione otworki. Pełnią one rolę regulacji. Wypycha się więcej lub mniej takich otworków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.07.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 jakie to ma wymiary boków i średnice otworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 12cm wewnątrz 9 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 28.07.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Mam pytanie do szanownych forumowiczów i prośbę o poradę jednocześnie Mam WM z GWC rurowym dł ok 60m i ostatni wpadłem na pomysł żeby dodatkowo schłodzić powietrze wchodzące do rekuperatora. Reku mam na poddaszu a na parterze rura wlotowa wraz z rewizją znajduje sie w pobliżu wyjścia wody ze zbiornika wody deszczowej (6.5m3) który jest ok 5m od domu ( na zdjeciu niebieski kolor) . Tak sobie pomyślałem żeby kupić paredziesiąt mb rurki od ogrzewania podłogowego poprowadzić od zbiornika deszczówki aż do rewizji kanału wentylacyjnego, zamknąć to w pętlę i wpiąć w to pompkę cyrkulacyjną. Może w tej rurze wentylacyjnej umieścić taką małą chłodnicę albo komputerowy blok chłodzenia wodnego. Co o tym myślicie? Aktualnie poprzez GWC mam temp ok 7`C niższą niż zewnętrzna (czyli przy 32 na zewnątrz- przed reku mam24- 25- więc trochę mi mało aby nie dogrzewać domu wentylacją. Ciekam jestem ile mógłbym schłodzić jeszcze powietrze moim patentem. (temp wody w zbiorniku deszczówki wynosi ok 6-7`C) Proszę o opinię i pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 A jaki strumień powietrza przez to przepływa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 28.07.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Reku mam wydajności 500m3/h a pracuje na 50%mocy. Rura jest fi200 grubościenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Na 250m3/h chłodnica powinna mieć między 1,5 a 2kW. Ile jest tej deszczówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 28.07.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Zbiornik jest 6.5m3 dość głęboko zakopany w ziemi- tą wodą zasilam kibelki, krany gospodarcze oraz pralkę. Smok zasysający wodę ze zbiornika jest 40cm nad dnem a w ciągu 2 lat brakło mi wody 2 razy - wówczas automatycznie przepina się na wodociąg. Generalnie zawsze jest min 1/4 zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.07.2014 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Zbiornik jest 6.5m3 dość głęboko zakopany w ziemi- tą wodą zasilam kibelki, krany gospodarcze oraz pralkę. Smok zasysający wodę ze zbiornika jest 40cm nad dnem a w ciągu 2 lat brakło mi wody 2 razy - wówczas automatycznie przepina się na wodociąg. Generalnie zawsze jest min 1/4 zbiornika. Narobi Pan sobie raczej kłopotów. Temperatura przerośnie o 10st, w ciągu pół dnia i nie dość, że zacznie mało schładzać to będą tam się rozwijać różne cudaki. Może śmierdzieć, lub nawet być niezdrowo. Doradziłbym klimę (inwertor) , będzie taniej i efektywniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts