oszczednyGrześ 17.01.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wywiew może zaciągać "zepsute" albo wilgotne powietrze. Dlatego nie może być w garderobie ani w suszarni. Nawiewów nie trzeba upychać w każdy kąt. Suszarnia...to teraz co suszy powietrze suche i świeże czy "wyciąg"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.01.2016 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Witam, Dostałem projekt WM i coś mi się wydaje że WM jest przewymiarowana. Dom 125m2 pow. użytk. 4 osoby. Forumowicze, możecie ocenić? 1.4- salon - nawiew 50m3/h 1.1 - wiatrołap - nawiew 20m3/h 1.2 - hall - nawiew 30m3/h 1.6 - gabinet - nawiew 30m3/h 1.4a jadalnia - wywiew 40m3/h 1.5 - kuchnia - wywiew 70m3/h 1.3 - łazienka - wywiew 50m3/h [ATTACH=CONFIG]343521[/ATTACH] 2.1 hall - wywiew 40m3/h 2.2 - łazienka - wywiew 50m3/h garderoba - wywiew 20m3/h 2.3 - pokój - nawiew 40m3/h 2.4 - pokój - nawiew 40m3/h 2.5 - pokój - nawiew 40m3/h [ATTACH=CONFIG]343522[/ATTACH] W łazienkach daje się większy wywiew niż w kuchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.01.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Prosiłbym o podpowiedź w doborze wymiennika do rekuperatora. Z uwagi na dość wysokie ceny fabrycznych reku i przerwą zimową w remoncie domku pomyślałem żeby rozważyć samodzielną budowę reku. Otrzymałem ofertę od Klingenburga na wymienniki i wygląda to bardzo atrakcyjnie. Niestety nie wiem jak dobrać szerokość. Rozważam typy GS18 lub GS25. Myślę o szerokości 200mm ale nie wiem czy to będzie optymalny wybór. Kubatura do wentylowania to 95 obecnie a docelowo 130m3. Domek jest malutki to nie pomyłka 130m3. Temat "rekuperator tymi ręcami" przeczytałem w całości ale niestety mętlik mam. Tam większość to spore domy są. Pozdrawiam. Sławek Są tu tacy co reku sami budowali, najlepiej z nimi gadać właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2016 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Wiatrołap bywa raczej nie ogrzewany. Jak jest ogrzewany to wywiew dać można choć konieczności nie ma. Wiatrołap to rodzaj śluzy pomiędzy zewnątrz a wewnątrz tam ma być temperatura pośrednia. Ale każdy ma swoje preferencje więc grzać może a potem drzwi otwierać i wypuszczać ciepło. Oczywiście, że wolę mieć wiatrołap ogrzewany i mieć tam komfortowa temperaturę, niż, żeby mi ta "pośrednia" temperatura 10-12C przenikała przez zwykle wewnętrzne drzwi do salonu/korytarza. Chyba nikt, kto współcześnie buduje i robi podłogówkę nie pomija wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 17.01.2016 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Dziękuję "fotohobby". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 17.01.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Dziękuje za uwagi do projektu, teraz poprawiłem sam. O to co wyszło (wersja minimalna): Parter: 4x75 nawiew, 5x75 wywiew Poddasze 5xnawiew, 4xwywiew, Edytowane 17 Stycznia 2016 przez sergiejt Po radach od fotohobby (dzięki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.01.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zamiast nawiewu w wiatrołapie daj wywiew. A przecież ilośc przewodów naw/wyw nie musi być taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 17.01.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Zamiast nawiewu w wiatrołapie daj wywiew. A przecież ilośc przewodów naw/wyw nie musi być taka sama. Już wprowadziłem zmiany w poście powyżej. Teraz mi się bardzo podoba. Dzięki fotohobby za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 17.01.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Podłłączyłem wczoraj reku Brink exellent 300. . Jeszcze nie podłączony do kanalizacji. Nie wiem jak to zrobić . Czy kupic jakiś syfon fi32 cz jakoś kolankami zasyfonować?Ale nie o to chodzi. Dosć mocno leje się z niego woda . Na biegu najwyższym 300m3 praktycznie leci ciurkiem. Na niższych predkosciach tylko kap, kap. Nie zdązyłem jeszcze zaizolować wyrzutni (przewód sonodec) która biegnie na nie ogrzewanym strychu. Takie ilosci wody moga byc od tego? Czerpnię juz owinąłem 10cm wełną. Jescze pytanie o spręż. Na najwyższej mocy 300m3 spręż na nawiewie i wywiewie osiąga blisko 300pa? Czy nie za duze opory w instalacji są? Kanały i skrzynki z termokontrol które sam montowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 17.01.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Czy kupic jakiś syfon fi32 cz jakoś kolankami zasyfonować? Tak jak jest w instrukcji. Dosć mocno leje się z niego woda . Na biegu najwyższym 300m3 praktycznie leci ciurkiem. Na niższych predkosciach tylko kap, kap. Prawidłowo Jescze pytanie o spręż. Na najwyższej mocy 300m3 spręż na nawiewie i wywiewie osiąga blisko 300pa? Czy nie za duze opory w instalacji są? Kanały i skrzynki z termokontrol które sam montowałem. Przy 300m3 mam: nawiew 350Pa (filtr F7) wywiew 230Pa (filtr G3) filtry wczoraj wymieniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 17.01.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Też masz brinka exellenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 17.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2016 Też masz brinka exellenta? też tyle, że 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 18.01.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 też tyle, że 400 Czy kombinowałeś coś z tym syfonem sam czy kupiłeś jakiś gotowy? Co jaki czas wymieniasz filtry? Gdzie kupiłeś G7 do Brinka? Mam sąsiadów blisko śmierdziuchów i ciekaw jestem czy zapachy z kominów również taki filt zatrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 18.01.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Czy kombinowałeś coś z tym syfonem sam czy kupiłeś jakiś gotowy? Co jaki czas wymieniasz filtry? Gdzie kupiłeś G7 do Brinka? Mam sąsiadów blisko śmierdziuchów i ciekaw jestem czy zapachy z kominów również taki filt zatrzymuje. Jeżeli można nazwać to kombinowaniem to tak. Rurka, parę kolanek i syfonik jak z obrazka. Wpierw kupiłem gotowy ale patrząc na jego budowę miałem wątpliwości. Filtry kupiłem z metra z neta. Kupiłem też wpierw takie gotowe filtry które są rozbieralne i można zmieniać wkład. Na czerpni zmieniam filtr 1 w miesiacu. Kosztuje mnie to pare minut roboty i może 1zł licząc cenę filtra, F7 jest to filtr przeciwpyłkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Czy kombinowałeś coś z tym syfonem sam czy kupiłeś jakiś gotowy? Co jaki czas wymieniasz filtry? Gdzie kupiłeś G7 do Brinka? Mam sąsiadów blisko śmierdziuchów i ciekaw jestem czy zapachy z kominów również taki filt zatrzymuje. Co do zapachów to mam u siebie G4 i sprawa z dymiącymi sąsiadami źle nie wygląda. Wiadomo, że nie wyeliminujesz zapachu w 100% ale nie mam tak żeby to zdecydowanie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 18.01.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 A jaki kupic ten syfon? Wiem że w kształcie U aczkolwiek Brink rekomenduje syfon kulowy taki:http://allegro.pl/syfon-kulowy-hhl136-kondensacyjny-blokada-zapachu-i5669760149.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.01.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 (edytowane) Suszarnia...to teraz co suszy powietrze suche i świeże czy "wyciąg"? Suche powietrze to jest tylko w mróz i w trakcie halnego. Latem, już takie suche powietrze nie jest. W normalnym domu, gdzie ludzie wychodzą na 8 h do pracy lub szkoły wilgotność jest stała i wynosi około 30 - 40% RH O ile zachowana jest intensywność wentylacji, nie ma kompletnie znaczenia w którą stronę przepływa powietrze w pomieszczeniach takich jak wiatrołap, pralnia czy suszarnia. Oczywiście wywiew wyłącznie w łazience i kuchni pozwala wentylować dom z mniejszą intensywnością. Plusem tego rozwiązania jest mniejszy koszt użytkowania. Minusem jest wiecznie zakurzona podłoga w kuchni i łazience. A jaki kupic ten syfon? Wiem że w kształcie U aczkolwiek Brink rekomenduje syfon kulowy Odpływ z centrali jest w części gdzie występuje podciśnienie (pomiędzy wentylatorem wyciągowym, a wymiennikiem) Syfon z samych kolanek może latem odparować i zacznie śmierdzieć. Syfon z kulką zabezpieczy nas przed taką sytuacją. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.01.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witam. Zrobiłem czerpnię i wyrzutnię. Konkretnie to narazie włozyłem rury pcv 160 kanalizacyjne przez mur i zapianowałem. Kupiłem taka kratke czerni i wyrzutni: http://allegro.pl/kratka-czerpnia-wyrzutnia-scienna-uvla-160-chrom-i4991811273.html Po włozeniy tej "kratki" do rury od strony zew. ładnie wchodzi w kielich . Jest tylko jedno pytanie ponieważ 3 zatrzaszki "blaszki" metalowe które widac na zdjęciu spowoduja ze wejdzie mi to ustrojstwo w rurę pod uszczelkę i nie wyjdzie. Czy takiego "kratko daszka" którego zakupiłem nie trzeba co jakiś czas wyjąć i oczyścić??? Nie widzę możliwości czyszczenia tego z drabiny na wysokości 4mb. Jest tam niewiele miejsca na wydłubanie brudu z tej siatki. Co innego jakby wymontowac , umyc pod ciśnieniem czy coś i włożyć z powrotem. Jestem skłonny usunąc owe trzy blaszki "zatrzaski". Dosyć sztywno wchodzi już w sam kołnierz i nie powinno to wypadać nawet przy dużych wiatrach. Mam rację? Masz racje. Taka czerpnię trzeba od czasu do czasu przeczyścić. Najczęściej, z przyschniętych owadów, motyli, nasion mniszka pospolitego itp. Jak często - czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.01.2016 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Suche powietrze to jest tylko w mróz i w trakcie halnego. Latem, już takie suche powietrze nie jest. W normalnym domu, gdzie ludzie wychodzą na 8 h do pracy lub szkoły wilgotność jest stała i wynosi około 30 - 40% RH O ile zachowana jest intensywność wentylacji, nie ma kompletnie znaczenia w którą stronę przepływa powietrze w pomieszczeniach takich jak wiatrołap, pralnia czy suszarnia. Oczywiście wywiew wyłącznie w łazience i kuchni pozwala wentylować dom z mniejszą intensywnością. Plusem tego rozwiązania jest mniejszy koszt użytkowania. Minusem jest wiecznie zakurzona podłoga w kuchni i łazience. Odpływ z centrali jest w części gdzie występuje podciśnienie (pomiędzy wentylatorem wyciągowym, a wymiennikiem) Syfon z samych kolanek może latem odparować i zacznie śmierdzieć. Syfon z kulką zabezpieczy nas przed taką sytuacją. Latem ludzie pranie zwykle suszą na zewnątrz. W którą stronę przepływa powietrze ma znaczenie. Nie wrzucę wywiewu do gaderoby np. by zaciągać "brudne" powietrze po ubraniach. Podobnie np. pralnię/suszarnie dajemy sobie obok pomieszczenia z wyciągiem np. łazienki co często się zdarza i robimy sobie nawiew na suszarnię a łazienką wyciągamy. Co do wiatrołapu jeśli go nie grzejemy a zrobimy wywiew i to dosyć mocny to będziemy mieli znowu ciepłe wilgotne powietrze wciągane do niego co najlepszym pomysłem nie jest przy zderzeniu z temp. przejściowymi w wiatrołapie. Ja generalnie w większości przypadków w wiatrołap nie daję nic. Co do syfonu to jak jest zwykły to warto sprawdzić go od czasu do czasu bo różnie bywa jak piszesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 18.01.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Wolisz dać nawiew w pralni, żeby nie wyciągać brudnego powietrza. Ale przecież w taki przypadku to brudne powietrze nie znika ani się nie oczyszcza tylko wędruje przez część domu do najbliższego wywiewu. Tak wolisz robić zamiast wyciągać to powietrze u źródła? Jakieś dziwne te Twoje teorie i porady... Dla mnie kompletnie nie logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts