miloszenko 19.01.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Czy ktos z tu piszacych nie chcialby wykonac kilku zestawow do sterowania wentylami EBM/PAPST? Planuje wykonanie kilku sztuk do testow i potrzebuje gotowej elektroniki, nie mam glowy ani czasu zeby zbytnio dlubac. Chetnym zapraszam na priv Dodatkowo dopytam, czy sa moze jakies inne, mniej markowe wentyle ktore dokladnie w ten sam sposob mozna sterowac a bylyby nieco tansze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.01.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Panowie , gdzie kupie te płaskie przewody 50mm do podwieszanego sufitu? . Te z pierwszej strony tematu. Uniflex miał takie, nie wiem czy ma. A co chcesz tym robić? Ja mam podobne ale nie uniflexa tylko nasze polskie że tak powiem. 52 mm grubości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 20.01.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, proszę o radę jak powinna przebiegać regulacja centrali wentylacyjnej z instalacją ?? Centrala o wydajności 400m3/h(200Pa) projekt wentylacji 275m2/h 0,6 wymiany powietrza.Na opory najdłuższego odcinka nawiewu składają się czerpnia 3mb średnica 200mm plus dwa kolanka, 1mb rury elastycznej aluminiowej izolowanej 200mm, rozdzielacz przelotowy 10-cio-króćcowy, kanał Ventiflex 75/63mm ok 14m, skrzynka rozprężna, anemostat. Pytanie, firma która wykonała instalację dokonała regulacji tylko na anemostatach przyrządem pomiarowym, nie wykonała kalibracji centrali chodziła na 100% nawiew/wywiew napięcie wentylatora 10V Oczywiście chodzi o sprawność temperaturową rekuperatora gdyż różnica temp. wywiewu/nawiewu wynosi ok 7-8C po zmniejszeniu napięcia nawiewu zmniejsza się różnica tak jak by instalacja się zbilansowała. Czyżby suma oporów nie jest równa między nawiewem a wywiewem po tak wykonanej regulacji.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, proszę o radę jak powinna przebiegać regulacja centrali wentylacyjnej z instalacją ?? Centrala o wydajności 400m3/h(200Pa) projekt wentylacji 275m2/h 0,6 wymiany powietrza. Na opory najdłuższego odcinka nawiewu składają się czerpnia 3mb średnica 200mm plus dwa kolanka, 1mb rury elastycznej aluminiowej izolowanej 200mm, rozdzielacz przelotowy 10-cio-króćcowy, kanał Ventiflex 75/63mm ok 14m, skrzynka rozprężna, anemostat. Pytanie, firma która wykonała instalację dokonała regulacji tylko na anemostatach przyrządem pomiarowym, nie wykonała kalibracji centrali chodziła na 100% nawiew/wywiew napięcie wentylatora 10V Oczywiście chodzi o sprawność temperaturową rekuperatora gdyż różnica temp. wywiewu/nawiewu wynosi ok 7-8C po zmniejszeniu napięcia nawiewu zmniejsza się różnica tak jak by instalacja się zbilansowała. Czyżby suma oporów nie jest równa między nawiewem a wywiewem po tak wykonanej regulacji. Pozdrawiam. Instalacja na airpack'u? Czym oni regulowali? Takich wentylacji domowych się nie reguluje, to się w przemysłówkach robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomm 20.01.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Uniflex miał takie, nie wiem czy ma. A co chcesz tym robić? Ja mam podobne ale nie uniflexa tylko nasze polskie że tak powiem. 52 mm grubości chciałbym podłączyć do reku jako kanały nawiew wywiew bede miał podwieszany strop ,, ile to kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 chciałbym podłączyć do reku jako kanały nawiew wywiew bede miał podwieszany strop ,, ile to kosztuje? Ile kosztuje... zależy od producenta i ilości jak zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.01.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, proszę o radę jak powinna przebiegać regulacja centrali wentylacyjnej z instalacją ?? Centrala o wydajności 400m3/h(200Pa) projekt wentylacji 275m2/h 0,6 wymiany powietrza. Na opory najdłuższego odcinka nawiewu składają się czerpnia 3mb średnica 200mm plus dwa kolanka, 1mb rury elastycznej aluminiowej izolowanej 200mm, rozdzielacz przelotowy 10-cio-króćcowy, kanał Ventiflex 75/63mm ok 14m, skrzynka rozprężna, anemostat. Pytanie, firma która wykonała instalację dokonała regulacji tylko na anemostatach przyrządem pomiarowym, nie wykonała kalibracji centrali chodziła na 100% nawiew/wywiew napięcie wentylatora 10V Oczywiście chodzi o sprawność temperaturową rekuperatora gdyż różnica temp. wywiewu/nawiewu wynosi ok 7-8C po zmniejszeniu napięcia nawiewu zmniejsza się różnica tak jak by instalacja się zbilansowała. Czyżby suma oporów nie jest równa między nawiewem a wywiewem po tak wykonanej regulacji. Pozdrawiam. Trzeba było po takiej regulacji zamknąć lub otworzyć drzwi do jednego pokoju i poprosić o ponowne sprawdzenie. Ciekaw jestem jak by zareagowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 20.01.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, proszę o radę jak powinna przebiegać regulacja centrali wentylacyjnej z instalacją ?? Centrala o wydajności 400m3/h(200Pa) projekt wentylacji 275m2/h 0,6 wymiany powietrza. Na opory najdłuższego odcinka nawiewu składają się czerpnia 3mb średnica 200mm plus dwa kolanka, 1mb rury elastycznej aluminiowej izolowanej 200mm, rozdzielacz przelotowy 10-cio-króćcowy, kanał Ventiflex 75/63mm ok 14m, skrzynka rozprężna, anemostat. Pytanie, firma która wykonała instalację dokonała regulacji tylko na anemostatach przyrządem pomiarowym, nie wykonała kalibracji centrali chodziła na 100% nawiew/wywiew napięcie wentylatora 10V Oczywiście chodzi o sprawność temperaturową rekuperatora gdyż różnica temp. wywiewu/nawiewu wynosi ok 7-8C po zmniejszeniu napięcia nawiewu zmniejsza się różnica tak jak by instalacja się zbilansowała. Czyżby suma oporów nie jest równa między nawiewem a wywiewem po tak wykonanej regulacji. Pozdrawiam. Po co są anemostaty ? Proszę o podpowiedz czy taką instalację się reguluje? Jak to powinno wyglądać. Instalacja ma 6 anemostatów wywiewnych 9rur 75/62 oraz 5 nawiewnych 9rur 75/62 rozdzielacze 2x 10 skrzynki rozprężne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.01.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Po co są anemostaty ? Proszę o podpowiedz czy taką instalację się reguluje? Jak to powinno wyglądać. Instalacja ma 6 anemostatów wywiewnych 9rur 75/62 oraz 5 nawiewnych 9rur 75/62 rozdzielacze 2x 10 skrzynki rozprężne Anemostaty są raz dla estetyki 2 dla nawiewu 3 dla "regulacji" . Ale w domowych instalacjach regulacji jako takich na anemostatach się nie robi. Na airpacku należałoby jednak odpowiednio dostosować wentylatory aby dobrze chodziło w tej konkretnej instalacji... nie wiem jak są poustawiane u Ciebie wydajności na 1,2,3 biegu... Pisałeś że masz 10V napięcie na wentylatorach to tak bez wizji na moje oko za dużo . Jaki masz sterownik? Air ++? Masz kody serwisowe? Jeśli tak to możesz sam pozmieniać, jak nie to proponowałbym wezwać firmę aby dostosowała wydajność do realiów domu i mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 20.01.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2016 Anemostaty są raz dla estetyki 2 dla nawiewu 3 dla "regulacji" . Ale w domowych instalacjach regulacji jako takich na anemostatach się nie robi. Na airpacku należałoby jednak odpowiednio dostosować wentylatory aby dobrze chodziło w tej konkretnej instalacji... nie wiem jak są poustawiane u Ciebie wydajności na 1,2,3 biegu... Pisałeś że masz 10V napięcie na wentylatorach to tak bez wizji na moje oko za dużo . Jaki masz sterownik? Air ++? Masz kody serwisowe? Jeśli tak to możesz sam pozmieniać, jak nie to proponowałbym wezwać firmę aby dostosowała wydajność do realiów domu i mieszkańców. OK anemostaty zostawiam w spokoju bez znaczenia czy są mocniej czy mniej zakręcone talerzyki chyba że otworzyć na max. Kod Serwisowy mam wg projekty 275m3/h napięcie trzeba ustawić na 7V wychodzi 280m3/h (200Pa) dobrze wyliczam? (chyba ze mam mniejsze lub większe opory instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.01.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 WitamMam pytanie o kanały w wylewkach. Opisane jest że należy je stosować w wartswie styropianu. U mnie nie jest za gruby i kanal zajmował praktycznie całą jego grubość tzn w miejscu przebiegu kanalu nie mialby w ogole styropaniu lub najwyzej 2cm. Czy takie coś nie spowoduje wyraźnej utraty właściwości izolacyjnych od podłoża ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.01.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam Mam pytanie o kanały w wylewkach. Opisane jest że należy je stosować w wartswie styropianu. U mnie nie jest za gruby i kanal zajmował praktycznie całą jego grubość tzn w miejscu przebiegu kanalu nie mialby w ogole styropaniu lub najwyzej 2cm. Czy takie coś nie spowoduje wyraźnej utraty właściwości izolacyjnych od podłoża ? Pomyśl co wogole izolujemy tym styropianem na stropie nad parterem strop jest przegrodą i W pomieszczeniu pod nią i nad nią ma być prawie taka sama temperatura jedyny minus jaki może być z tego powodu ze nad kanałami nie będzie izolacji to wyższa temperatura nawiewana od wywiewanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 21.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No ale co z izolacją nad gruntem w wylewkach na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 21.01.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 No ale co z izolacją nad gruntem w wylewkach na parterze? Nie rozumiem będziesz puszczał kanały wentylacyjne do anemostatow obsługujących parter w podłogach na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 21.01.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 w styropianie puszcza się w wylewce na poddaszu kanały do obsługi parteru. W wylewce na parterze nie masz nic no chyba że masz piwnicę i ją też wentylujesz mechanicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 21.01.2016 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Po co są anemostaty ? Proszę o podpowiedz czy taką instalację się reguluje? Jak to powinno wyglądać. Instalacja ma 6 anemostatów wywiewnych 9rur 75/62 oraz 5 nawiewnych 9rur 75/62 rozdzielacze 2x 10 skrzynki rozprężne Instalator na zakończenie prac powinien wziąć anemometr do ręki (pomiar) i wyregulować instalację przy pomocy anemostatów, żebyś miał w danym punkcie założoną wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.01.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Instalator na zakończenie prac powinien wziąć anemometr do ręki (pomiar) i wyregulować instalację przy pomocy anemostatów, żebyś miał w danym punkcie założoną wydajność. W jaki sposób to się robi? Przy wszystkich drzwiach zamkniętych czy otwartych? Co się stanie z tą regulacją jak potem otworzę drzwi do jednego pokoju lub zamknę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 W jaki sposób to się robi? Przy wszystkich drzwiach zamkniętych czy otwartych? Co się stanie z tą regulacją jak potem otworzę drzwi do jednego pokoju lub zamknę? Instalacji domowych w taki sposób się nie reguluje...Nie raz spotkałem się że ktoś "dopłacał" za regulację. Dobrze wykonana wentylacja będzie działać bez problemów oczywiście anemostatów nie wolno pozamykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 OK anemostaty zostawiam w spokoju bez znaczenia czy są mocniej czy mniej zakręcone talerzyki chyba że otworzyć na max. Kod Serwisowy mam wg projekty 275m3/h napięcie trzeba ustawić na 7V wychodzi 280m3/h (200Pa) dobrze wyliczam? (chyba ze mam mniejsze lub większe opory instalacji) Ustaw sobie tak by było komfortowo. By nie przesuszał zimą. Regulacja napięcia jest włąśnie fajną rzeczą bo można sobie wszystko łądnie dostosować. Wentylacja jest dla nas a nie my dla wentylacji! Jakby 3,6V było dobrze to też nie ma przeciwskazań. Generalnie jak miałbyś na 5V powinno przy standardowej instalacji być OK. Ale to jak piszę powinno, sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Nie rozumiem będziesz puszczał kanały wentylacyjne do anemostatow obsługujących parter w podłogach na parterze? Dokładnie...? Gdzie ty te kanały chcesz dawać? Kanały gdy idą w strefie ciepłej to nie będzie problemów z tym co pisałeś w pierwszym zapytaniu. Chyba że zależy Ci na jakimś chłodzeniu GWC (choć to i tak w zasadzie ledwo wydajne, nie polecam) to wtedy te kanały trzeba dobrze izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts