Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Instalacji domowych w taki sposób się nie reguluje...Nie raz spotkałem się że ktoś "dopłacał" za regulację. Dobrze wykonana wentylacja będzie działać bez problemów oczywiście anemostatów nie wolno pozamykać :)

Ja o tym doskonale wiem dlatego pytam fachowca jakim jest kolega Jarszcz. Ciekawi mnie to jak oni to rozwiązali.

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja o tym doskonale wiem dlatego pytam fachowca jakim jest kolega Jarszcz. Ciekawi mnie to jak oni to rozwiązali.

Wiem że wiesz, że ja to wiem, że inni o tym wiedzą i dobrze... ale jak czasem spotykam co fachowcy potrafią wymyślić to aż głowa boli. Nie ma tygodnia abym czegoś komuś nie poprawiał czy to telefonicznie czy na miejscu i nie chodzi tylko o wentylacje. Dzisiaj byłem na szkoleniu z LG i pokazywali jak instalatorzy klim potrafią się ośmieszyć....aż wierzyć się czasem nie chce że można takie głupoty wymyślać. Np. sprężarka na leżąco, split ścienny z 1 cm odstępem od sufitu, nieprzykręcone sprężarki, odpływ skroplin w górę etc.! .Przy wentylacjach domowych zaś tłumiki, przepustnice...

Edytowane przez oszczednyGrześ

Dokładnie...? Gdzie ty te kanały chcesz dawać? Kanały gdy idą w strefie ciepłej to nie będzie problemów z tym co pisałeś w pierwszym zapytaniu. Chyba że zależy Ci na jakimś chłodzeniu GWC (choć to i tak w zasadzie ledwo wydajne, nie polecam) to wtedy te kanały trzeba dobrze izolować

Ja nie projektuje tego u mnie tylko firmy do ktorych wyslalem zapytanie ofertowe i rysunki (rzuty domu). Jedna lub nawet dwie odpisały że grubosc wylewek na parterze (8 + 5cm) i na górze (4cm styro + 5cm beton) to troche za malo na kanaly. Tez mi sie wydaje że na dole to conajwyzej moge prowadzic odpływ do kanalizacji ale tam chyba 1" wystarczy ? Powiedzcie czy w tej wylewce na pietrze 4+5cm da sie cos upchnać ? Podniesienie podlogi na gorze jest raczej niemozliwe ze względu na ostatni schodek który byłby wyższy po zmianie. Jedna z tych firm napisała że moze zastosować plaskie kanały 5cm ale maja duże opory przepływu.

Edytowane przez dwiecegly

kanał ma 73mm średnicy. jeśli nie dasz ocieplenia to go upchniesz - kosztem pogorszenia wytrzymałości jastrychu w tym miejscu = może pękać. Dla pewności można dać w tym miejscu dodatkową siatkę zbrojącą do jastrychu. Wszystko i tak przykryjesz podłogą/panelami/płytaki itp.

możesz też zastosować kanały płaskie o mniejszej wysokości ..

Ja nie projektuje tego u mnie tylko firmy do ktorych wyslalem zapytanie ofertowe i rysunki (rzuty domu). Jedna lub nawet dwie odpisały że grubosc wylewek na parterze (8 + 5cm) i na górze (4cm styro + 5cm beton) to troche za malo na kanaly. Tez mi sie wydaje że na dole to conajwyzej moge prowadzic odpływ do kanalizacji ale tam chyba 1" wystarczy ? Powiedzcie czy w tej wylewce na pietrze 4+5cm da sie cos upchnać ? Podniesienie podlogi na gorze jest raczej niemozliwe ze względu na ostatni schodek który byłby wyższy po zmianie. Jedna z tych firm napisała że moze zastosować plaskie kanały 5cm ale maja duże opory przepływu.

Zastosuj kanały o średnicy 50mm (zew).

Ok dajac 63mm, zostaje 27mm na beton, w projekcie i tak jest zbrojony bo przy 5cm zalecane jest zbrojenie. Czy te 27mm wystarczy zeby to nie pękało? Na tym glownie bedą panele wiec elastyczna podloga. Ewentualnie pewnie jest możliwość pogrubienia wylewki o 1cm ale to juz musiałbym gadać z kierownikiem budowy jak o to widzi.

Prawidziwym wyzaniem będzie jadnak rozprowadzenie kanałów na parterze. Bardzo nie chce podwieszać sufitów w salonie i kuchni więc nie wiem jak te kanały ukryć... Jakaś zabudowa w rogach pod sufitem ?

Wklejam fotkę systemu z zastosowaniem kanałów także w wylewce na parterze, którą dostałem od jednej firmy.

schem.jpg

Prawidziwym wyzaniem będzie jadnak rozprowadzenie kanałów na parterze. Bardzo nie chce podwieszać sufitów w salonie i kuchni więc nie wiem jak te kanały ukryć... Jakaś zabudowa w rogach pod sufitem ?

Chyba się zafiksowałeś :-) kanały wentylujące parter idą na suficie, czyli na podłodze piętra/poddasza w warstwie izolacji i potem pionowo w dół się przebijają przez strop. Będąc w salonie nie zobaczysz ich.

Wklejam fotkę systemu z zastosowaniem kanałów także w wylewce na parterze, którą dostałem od jednej firmy.

[ATTACH=CONFIG]344044[/ATTACH]

A wiecie może w jakim programie można sobie taki coś narysować? Najlepiej jakiś nieskomplikowany tak jak np. HomeByMe do meblowania :-)

Rafał

kanał ma 73mm średnicy. jeśli nie dasz ocieplenia to go upchniesz - kosztem pogorszenia wytrzymałości jastrychu w tym miejscu = może pękać. Dla pewności można dać w tym miejscu dodatkową siatkę zbrojącą do jastrychu. Wszystko i tak przykryjesz podłogą/panelami/płytaki itp.

możesz też zastosować kanały płaskie o mniejszej wysokości ..

Świetna rada.... Znajdź mi glazurnika, który położy Ci płytki np 60x60cm i da gwarancje, że to nie pęknie.

Jak ci pęknie pod panelem, to przechodząc po tym miejscu będziesz słyszał delikatne zgrzytanie - byłem w takim domu gdzie zdylatował się samoistnie kawałek jastrychu.

Ciekawie też bedzie wyglądało kładzenie podłogówki, kiedy część podłóg w pomieszczeniach bedzie przecięta wpół kanałem wentylacyjnym.

Edytowane przez fotohobby

Pisałem już chyba na początku że nie mam poddasza tylko pełne piętro z stropodachem i nic w nim nie ukryje i dlatego są takie problemy. Dlatego centrale chce upchać nad klatką schodową bo tam mam kupe miejsca, zrobić pod tym podwieszany sufit (tylko na klatce i korytarzu) i stamtąd prowadizć kanały.

Chyba się zafiksowałeś kanały wentylujące parter idą na suficie, czyli na podłodze piętra/poddasza w warstwie izolacji i potem pionowo w dół się przebijają przez strop. Będąc w salonie nie zobaczysz ich.

No tak ale kanały nawiewne wedlug wszelkich opisów jakie czytałem mają być nisko nad podłogą czyli musze nimi zejść na dół.

Ciekawie też bedzie wyglądało kładzenie podłogówki, kiedy część podłóg w pomieszczeniach bedzie przecięta wpół kanałem wentylacyjnym.

No własnie tez mi to przyszło do głowy wcześniej, jak to jeszcze pogodzić z podłogówką... chyba że kanały puszczać wzdłuż, blisko ścian i w tamtym miejscu nie dawać podłogówki.

No tak ale kanały nawiewne wedlug wszelkich opisów jakie czytałem mają być nisko nad podłogą czyli musze nimi zejść na dół.

Z tego co ja czytałem nawiewy raczej daje się również u góry, bo powietrze nawiewane jest chłodniejsze i cięższe. Przy nawiewach na dole powietrze zostałoby przy podłodze zamiast wymieszać się.

Choćby na tym ryusunku wklejonym kilka postów wyżej są na dole (na parterze) :)

Generalnie robi się od góry... Powietrze świeże nieco chłodniejsze ma schodzić niżej, mieszać się. Jak chłodne damy przy podłodze to on tam zostanie. Czyż nie zależy nam na komfortowej rzeczywistej wentylacji?

Mam takie pytanie. Miałem robić wentylację parteru na PE FLEX 75mm i w salonie dać 3x75 nawiewu. Ale najprawdopodobniej będę robił jednak na 50mm.

Czy w takim razie dać zamiast tego 7x50mm ?

Pole przekroju 3x75mm (63mm) = 93.5 cm2

Pole przekroju 7x50mm (40mm) = 88cm2.

Czy można to tak liczyć?

Mam takie pytanie. Miałem robić wentylację parteru na PE FLEX 75mm i w salonie dać 3x75 nawiewu. Ale najprawdopodobniej będę robił jednak na 50mm.

Czy w takim razie dać zamiast tego 7x50mm ?

Pole przekroju 3x75mm (63mm) = 93.5 cm2

Pole przekroju 7x50mm (40mm) = 88cm2.

Czy można to tak liczyć?

Prosze założenia wentylacji od początku. Jaki dom ile osób jaki rekuperator?

Prosze założenia wentylacji od początku. Jaki dom ile osób jaki rekuperator?

Budynek około 10mx7.5m.

Parter: Salon, kuchnia, łazienka, gabinet, pomieszczenie techniczne, wiatrołap.

Poddasze: 2 duże pokoje, 2 małe, łazienka.

Docelowo 4-5 os.

Planowana wentylacja:

Parter:

Salon: Nawiew 4x50 + 3x50

Kuchnia: Wywiew 4x50 (zastanawiam się, czy nie dołożyć dodatkowo 2x50)

Łazienka: Wywiew 4x50

Gabinet: Nawiew 2x50

Pom. techniczne: Wywiew 2x50

Poddasze:

Duży pokój: Nawiw 2x75

Duży pokój: Nawiew 1x75 (druga rura 75 będzie podciągnięta, ale nie podłączona w razie, gdyby w przyszłości w pomieszczeniu spały 2 os.)

Mały pokój: Nawiew 1x75

Mały pokój: Nawiew 1x75

Łazienka: Wywiew 3x75

Ogólnie ma być to układ połączony w gwiazdę z dwoma centralnymi rozdzielaczami na nawiewie i wywiewie. Rekuperator pewnie jakaś 400tka.

Wszelkie sugestie mile widzane:)