rgal 28.01.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Zawodowo zajmuję się montażem rekuperatorów,...zapraszam do kontaktu: Świetnie, pełny profesjonalizm, zarówno w nicku, mailu jak i podejściu do regulaminów. Nic tylko korzystać. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mada09 28.01.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Świetnie, pełny profesjonalizm, zarówno w nicku, mailu jak i podejściu do regulaminów. Nic tylko korzystać. Dokładnie, aż strach się bać. Człowiek, który będzie chciał zaoszczędzić znajdzie sobie takiego "fachowca", a potem będzie musiał dołożyć do naprawy i montowania od nowa przez profesjonalistę. Szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speed1989 28.01.2016 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Widzę, że nie bardzo trafiłem z tematem. Opinie na mój temat na podstawie nicku lekka przesada. W pracy zajmuję się rekuperatorami zawodowo, pomyślałem że moja wiedza i dostępność do maszyn, który nie każdy człowiek z forum posiada może być znacznym ułatwieniem w samodzielnym montażu. Więc dajcie sobie spokój z takimi komentarzami. Co do regulaminu macie rację. Pozdrawiam i tych których tak bardzo uraziłem .....Przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.01.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Widzę, że nie bardzo trafiłem z tematem. Opinie na mój temat na podstawie nicku lekka przesada. W pracy zajmuję się rekuperatorami zawodowo, pomyślałem że moja wiedza i dostępność do maszyn, który nie każdy człowiek z forum posiada może być znacznym ułatwieniem w samodzielnym montażu. Więc dajcie sobie spokój z takimi komentarzami. Co do regulaminu macie rację. Pozdrawiam i tych których tak bardzo uraziłem .....Przepraszam... W takim razie jakie rekuperatory Pan zna od podszewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 28.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam Mam prośbę zaczynam projektować wentylację w swoim domu. Mógłby ktoś doradzić co zmienić, gdzie przesunąć wywiewy/nawiewy, ich ilość itd? Każda wskazówka mile widziana. Dom będzie zamieszkany przez 4-5 osób. 180m2 powierzchni użytkowej. Jest to dom z pustką nad salonem i antresolą (tu mam wątpliwości co do rozmieszczenia nawiewów). Rekuperator planuję w kotłowni (R na schemacie) Wyrzutnia w wolnym kanale w kominie (kanał 14/21) Czerpnia w ścianie lub w podbitce w okolicy wejścia głównego. Instalacja na rurach termokontrol, 2 skrzynki rozdzielcze po osiem wyjść. Przewody parteru ukryte w suficie podwieszanym. Mam nadzieję, że schematy w miarę jasne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.01.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Witam Mam prośbę zaczynam projektować wentylację w swoim domu. Mógłby ktoś doradzić co zmienić, gdzie przesunąć wywiewy/nawiewy, ich ilość itd? Każda wskazówka mile widziana. Dom będzie zamieszkany przez 4-5 osób. 180m2 powierzchni użytkowej. Jest to dom z pustką nad salonem i antresolą (tu mam wątpliwości co do rozmieszczenia nawiewów). Rekuperator planuję w kotłowni (R na schemacie) Wyrzutnia w wolnym kanale w kominie (kanał 14/21) Czerpnia w ścianie lub w podbitce w okolicy wejścia głównego. Instalacja na rurach termokontrol, 2 skrzynki rozdzielcze po osiem wyjść. Przewody parteru ukryte w suficie podwieszanym. Mam nadzieję, że schematy w miarę jasne Pozdrawiam. Jaki rekuperator planujesz? Wygląda całkiem ok ten Twój projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 28.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Rekuperator o wydajności około 400m3 ale raczej coś z dolnej półki cenowej. Nie zdecydowałem jeszcze konkretnie który. Mam wątpliwości co do strefy salon (wysoki) i antresola. W antresoli nie dałem nawiewu ponieważ wydaje mi się, że anemostat (2x75) umieszczony w salonie wysoko na skosie połaci ją zwentyluje. W salonie dodatkowo umieściłem 1x75 na końcu sufitu betonowego. Może być to tak rozwiązane czy coś zmienić? Przy tym rozwiązaniu salon będzie poprawnie wentylowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.01.2016 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) z antresolami przeważnie jest trudniej bo jest wysoko i kubatura spora. tam pod sufitem zbiera się spora poducha zużytego wilgotnego powietrza, twój anemostat wpycha w to świeże i to mało w stosunku do wielkości tej poduchy, ta mieszanka wędruje w kierunku wyciągów na piętrze, raczej nie dotrze ci do fotela na dole, bo tu prędzej trafi to z dolnych nawiewów daj więc dyszę dalekiego zasięgu albo o wiele lepiej wyciąg na górze a nawiew nisko, wtedy zużyte poleci do anemostatu a świeże trafi koło fotela Edytowane 29 Stycznia 2016 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Speed1989 29.01.2016 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) W takim razie jakie rekuperatory Pan zna od podszewki? Wykonuję rekuperatory do domów jednorodzinnych, wielorodzinnych jak i przemysłowe centrale wentylacyjne, mam do czynienie z wymiennikami krzyżowymi, obrotowymi, glikolowe,spiralne, przeciwprądowe,rocznie wszystkiego ok. 100 sztuk. Mogę jedynie wspomóc kogoś w projekcie, wykonać jakieś podzespoły z którymi ktoś będzie miał problem. itp., ewentualnie podpowiedzieć. Pozdrawiam Edytowane 29 Stycznia 2016 przez Speed1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 29.01.2016 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 O to miło być może ja się odezwę z prośbą o poradę. Z tego samego miasta jesteśmy więc było by łatwiej. Pozdrawiam. W takim razie jakie rekuperatory Pan zna od podszewki? Wykonuję rekuperatory do domów jednorodzinnych, wielorodzinnych jak i przemysłowe centrale wentylacyjne, mam do czynienie z wymiennikami krzyżowymi, obrotowymi, glikolowe,spiralne, przeciwprądowe, rocznie wszystkiego ok. 100 sztuk rocznie. Mogę jedynie wspomóc kogoś w projekcie, wykonać jakieś podzespoły z którymi ktoś będzie miał problem. itp., ewentualnie podpowiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 29.01.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 W takim razie jakie rekuperatory Pan zna od podszewki? Wykonuję rekuperatory do domów jednorodzinnych, wielorodzinnych jak i przemysłowe centrale wentylacyjne, mam do czynienie z wymiennikami krzyżowymi, obrotowymi, glikolowe,spiralne, przeciwprądowe, rocznie wszystkiego ok. 100 sztuk. Mogę jedynie wspomóc kogoś w projekcie, wykonać jakieś podzespoły z którymi ktoś będzie miał problem. itp., ewentualnie podpowiedzieć. Pozdrawiam Może wkleisz jaką fotkę takiego swojego rekuperatora a tak wogole to można sobie tak budować rekuperatory i sprzedawać czy są potrzebne jakies atesty pozwolenia.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.01.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) WitamPlanuje sam rozłożyć wentylacje, ewentualnie wziąć kogoś do założenia rekuperatora i wyregulowania systemu.Czy może wprowadzić jakieś zmiany w projekcie jeśli tak to jakie? Czy na poddaszu muszą być dodatkowe skrzynki rozdzielcze czy można to zrobić całość na dwóch skrzynkach? Czy warto dopłacić do rur anty(etc)... Rekuperator 400m3/h planuje umieścić w kotłowni, a rury na posadzce i części strychowej docieplone styropianem. Powierzchnia użytkowa około 170m2, pomieszczenia parteru wys 2,9m. Czy warto zakupić większy reku 500m3/h? Zastanawiam się nad JAN-GAZ, może coś innego tańszego? http://images75.fotosik.pl/278/a5b9886d589ffda8.jpghttp://images77.fotosik.pl/279/d1e9100d9ef622b7.jpghttp://images75.fotosik.pl/278/9f21a584ec04cf5d.jpghttp://images78.fotosik.pl/279/46c76f3f23bb6f73.jpg Edytowane 29 Stycznia 2016 przez lukasz1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 A czy do tej pory zadał Ci ktokolwiek pytanie ile będzie w tym domu mieszkać osób? Po mojemu.Za dużo wywiewów.Domyślam się, że nawet 400 m3/h będzie za dużo.Przy twojej konstrukcji można zrobić wszystko na 2 skrzynkach. Ale trzeba się postarać przy izolacji.Do d2p jest ok 25% dopłaty - warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.01.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Dom zamieszkiwać będą 4 osoby, w przyszłości 5 osób. Co masz na myśli pod pojęciem "postarać przy izolacji". Gdzie można uzyskać dopłatę? Czy w pralni warto dać także nawiew? Będzie tam suszone pranie. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez lukasz1006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.01.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dom zamieszkiwać będą 4 osoby, w przyszłości 5 osób. Co masz na myśli pod pojęciem "postarać przy izolacji". Gdzie można uzyskać dopłatę? Czy w pralni warto dać także nawiew? Będzie tam suszone pranie. Pomyśl nad tymi wywiewami..... dajesz je w pomieszczeniach tzw. brudnych. Nie wyobrażam sobie wywiewu np. w garderobie chcesz zaciągać wilgotnym, zepsutym powietrzem po ubraniach? Co do pralni to już pisaliśmy tutaj na ten temat niedawno, poszukaj poczytaj. Na 2 skrzynkach zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.01.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dom zamieszkiwać będą 4 osoby, w przyszłości 5 osób. Co masz na myśli pod pojęciem "postarać przy izolacji". Gdzie można uzyskać dopłatę? Czy w pralni warto dać także nawiew? Będzie tam suszone pranie. Dla 5 osób 400 m3/h to absolutne maksimum. Postarać? Staranne zaizolowanie pajęczyny rur 75mm nie jest łatwe. Nie jest też niewykonalne. Do d2p dopłacić musisz Ty z własnej kieszeni. Mniej więcej o tyle droższe są rury d2p od zwykłych. Czy w Pralni warto dać nawiew? Jedni robią nawiew inni wywiew. Nie trafił się jeszcze żaden niezadowolony z obu rozwiązań. Ja bym nie robił wentylacji w pomieszczeniach, które tego nie wymagają. Spiżarnia, garderoby itp. Jeszcze trochę wariantów wentylacji i ktoś wpadnie na pomysł wentylowania wszystkich szaf w domu. W holu daję nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.01.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Dla 5 osób 400 m3/h to absolutne maksimum. Postarać? Staranne zaizolowanie pajęczyny rur 75mm nie jest łatwe. Nie jest też niewykonalne. Do d2p dopłacić musisz Ty z własnej kieszeni. Mniej więcej o tyle droższe są rury d2p od zwykłych. Czy w Pralni warto dać nawiew? Jedni robią nawiew inni wywiew. Nie trafił się jeszcze żaden niezadowolony z obu rozwiązań. Ja bym nie robił wentylacji w pomieszczeniach, które tego nie wymagają. Spiżarnia, garderoby itp. Jeszcze trochę wariantów wentylacji i ktoś wpadnie na pomysł wentylowania wszystkich szaf w domu. W holu daję nawiew. Ok, rozjaśniłeś mi sytuację, w takim razie zrezygnuje z wywiewów w dwóch garderobach i spiżarni - (będzie o wiele taniej) Czy w pokojach zostawić 2x75 czy może 1x75 wystarczy? Zastanawiam się nad kuchnią, (płyta indukcja) pochłaniacz i w pobliżu wywiew czy wyrzut z okapu przez kominek dachowy? W pralni chyba lepszy nawiew. Czy w WC dać 2x75? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 30.01.2016 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ja w spiżarni mam nawiew. Kiedyś na próbę go zamknąłem i zapachy nie były najlepsze. Oczywiście drzwi niemal non stop zamknięte - nie ma tam nic ładnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 30.01.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Ok, rozjaśniłeś mi sytuację, w takim razie zrezygnuje z wywiewów w dwóch garderobach i spiżarni - (będzie o wiele taniej) Czy w pokojach zostawić 2x75 czy może 1x75 wystarczy? Zastanawiam się nad kuchnią, (płyta indukcja) pochłaniacz i w pobliżu wywiew czy wyrzut z okapu przez kominek dachowy? W pralni chyba lepszy nawiew. Czy w WC dać 2x75? Pokój jednoosobowy to jedna rura. Kuchnia - zależy. Jak codziennie gotujecie dla 5 domowników to zainwestuj w okap z oddzielną instalacją. Pralnia to element dyskusji taki sam jak Hol czy Spiżarnia. Jedni z niej wyciągają inni nawiewają. Moim zdaniem ważne by był tam ruch powietrza. A w którym kierunku to nie ma już większego znaczenia. W WC nawet z okazjonalnym prysznicem wystarcza pojedynczy wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 30.01.2016 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2016 Kangaxx dzięki za odpowiedź. Czyli powinienem na końcu stropu gdzie aktualnie jest 1x75 dać 3x75 i zlikwidować nawiew umieszczony wysoko na połaci. Co do umieszczenia wywiewu w okolicy kalenicy - jeśli to zrobię to będzie to kosztem wentylacji łazienki na poddaszu Ewentualnie mógłbym dodać 1x75 wywiew w kalenicy gdzieś blisko kominka, zdusić go znacznie anemostatem i dodać nawiew w antresoli blisko ściany sąsiadującej z łazienką.. Zyskuję "zmiatanie" tego zużytego powietrza z pod kalenicy (ruch powietrza częściowo z parteru ileś tam procent z 3x75 i powietrze z antresoli 1x75), a i nie osłabiam zbytnio wentylacji łazienki na poddaszu. Namieszałem trochę? Co o tym sądzicie? z antresolami przeważnie jest trudniej bo jest wysoko i kubatura spora. tam pod sufitem zbiera się spora poducha zużytego wilgotnego powietrza, twój anemostat wpycha w to świeże i to mało w stosunku do wielkości tej poduchy, ta mieszanka wędruje w kierunku wyciągów na piętrze, raczej nie dotrze ci do fotela na dole, bo tu prędzej trafi to z dolnych nawiewów daj więc dyszę dalekiego zasięgu albo o wiele lepiej wyciąg na górze a nawiew nisko, wtedy zużyte poleci do anemostatu a świeże trafi koło fotela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts