mietku 20.03.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Tak jak koledzy wcześniej pisali, wszystko do przeróbek jak ma to być zrobione dobrze! Niestety takich patentów jak ten jest pełno... witam wszystkich i pozdrawiam oszczednyGrzes czy mozesz doradzic gdzie zrobic/kupic projekt by sie wystrzec wlasnie takich bubli? Czy moze ty tez jestes w stanie taki projekt zrobic? Ciagle sie przynajmniej w tym watku przewija temat tych wlasnie super projektow od super firm ktore zaraz trzeba pdzerabiac badz robic calkiem od nowa. z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.03.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 1/3/75mm po zabawie. Wydaje mi sie ze wczesniej nie proponowales takiego rozwiazania wlasnie z uwagi na zbyt mocny jednostkowy nawiew. Polecales rozdzielic..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.03.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 co do pomieszczenia gospodarczego będzie tam spiżarnia i różne rzeczy które będą wydzielały CO2 więc chyba lepiej dać wyciąg?-nie chciałbym żeby powietrze wypychało mi na chałupę zapach fermentujących owoców;) Pomieszczenie gospodarcze to nie gorzelnia. Jeśli planujesz gorzelnię zrób nawiew i wywiew w tym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Wydaje mi sie ze wczesniej nie proponowales takiego rozwiazania wlasnie z uwagi na zbyt mocny jednostkowy nawiew. Polecales rozdzielic..... Nie, 3x75 robię. Ale 4x75 rozbijam na 2x75 x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2016 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Pomieszczenie gospodarcze to nie gorzelnia. Jeśli planujesz gorzelnię zrób nawiew i wywiew w tym pomieszczeniu. Nawiew i wywiew...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 20.03.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Dużo błędów. Instalacja na trójnikach? Po co komplikować? Za duzo nawiewów. Źle dobrane wywiewy. A mogłbyś rozwinąć czemu za duzo nawiewów czy źle dobrane wywiewy? Mozna kupic jakis w miarę dobry reku do 5000 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 A mogłbyś rozwinąć czemu za duzo nawiewów czy źle dobrane wywiewy? Mozna kupic jakis w miarę dobry reku do 5000 zł? Przede wszystkim wentylacje robimy nie na trójnikach ani blaszanych kanałach. Kolejna sprawa to wentylacja powinna być zbilansowana. Może zacznijmy od takich oto kwesti: 1. Ile osób będzie mieszkać? 2. Jakie mamy dokładnie pomieszczenia? 3. Ile m2 dom? 4. Jaki masz budżet na całość? do 5 tys zł... dobry reku Powiem tak, zalezy czego oczekujesz. Znam takich co mają reku za 2 tys czy 1,5 tys i są zadowoleni mówią że dobry. A są reku za 9 tys. Musisz określić czego oczekujesz, podaj ten budżet na całość. Ja zawsze dobieram do portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.03.2016 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Nawiew i wywiew...? Zdecydowanie tak. Jeśli ktoś cały rak produkuje w danym pomieszczeniu "zapachy" to drzwi z uszczelkami + nawiew z wywiewem są wskazane. Gdy się zmieni hobby ekstra wywiew można zakręcić, a drzwi podciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Zdecydowanie tak. Jeśli ktoś cały rak produkuje w danym pomieszczeniu "zapachy" to drzwi z uszczelkami + nawiew z wywiewem są wskazane. Gdy się zmieni hobby ekstra wywiew można zakręcić, a drzwi podciąć. No tak, ale mówisz wtedy o szelnym odcięciu pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 20.03.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Przede wszystkim wentylacje robimy nie na trójnikach ani blaszanych kanałach. Kolejna sprawa to wentylacja powinna być zbilansowana. Może zacznijmy od takich oto kwesti: 1. Ile osób będzie mieszkać? 2. Jakie mamy dokładnie pomieszczenia? 3. Ile m2 dom? 4. Jaki masz budżet na całość? do 5 tys zł... dobry reku Powiem tak, zalezy czego oczekujesz. Znam takich co mają reku za 2 tys czy 1,5 tys i są zadowoleni mówią że dobry. A są reku za 9 tys. Musisz określić czego oczekujesz, podaj ten budżet na całość. Ja zawsze dobieram do portfela. Ad.1 3-4 osoby Ad 2: LP Pomieszczenia użytkowa 1 przedsionek 5,7 m² 2 hol 4,5 m² 3 kuchnia 8,2 m² 4 spiżarnia 2,3 m² 5 pokój dzienny 33,8 m² 6 sypialnia 11,5 m² 7 łazienka 5,1 m² 8 sypialnia 12,6 m² 9 sypialnia 10,2 m² 10 korytarz 7,4 m² 12 wc 2,0 m² Razem 103,3 m² powierzchni użytkowej 11 kotłownia 7,1 m² 13 garaż 24,7 m² Ad 3. Lącznie dom 135 m2; uzytkowa 103 m2 Dom parterowy Ad 4 Budżet 8000 zł Tutaj link do projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_sloneczna-polana,2070,0,0.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.03.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Ad.1 3-4 osoby Ad 2: LP Pomieszczenia użytkowa 1 przedsionek 5,7 m² 2 hol 4,5 m² 3 kuchnia 8,2 m² 4 spiżarnia 2,3 m² 5 pokój dzienny 33,8 m² 6 sypialnia 11,5 m² 7 łazienka 5,1 m² 8 sypialnia 12,6 m² 9 sypialnia 10,2 m² 10 korytarz 7,4 m² 12 wc 2,0 m² Razem 103,3 m² powierzchni użytkowej 11 kotłownia 7,1 m² 13 garaż 24,7 m² Ad 3. Lącznie dom 135 m2; uzytkowa 103 m2 Dom parterowy Ad 4 Budżet 8000 zł Tutaj link do projektu http://projekty.muratordom.pl/projekt_sloneczna-polana,2070,0,0.htm No to za 8 tys zł jesteś w stanie sam sobie to ułożyć i mieć przyzwoity reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 20.03.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 No to za 8 tys zł jesteś w stanie sam sobie to ułożyć i mieć przyzwoity reku. No właśnie chodzi mi o ten reku, mógłbyś cos polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shockmp 27.03.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2016 Witam, Przeczytałem dziesiątki wątków, setki postów i w zasadzie im więcej czytam tym mam większy mętlik Pomóżcie proszę w ogarnięciu tematu. Dane inwestycji: Powierzchnia użytkowa: ok. 200m2 Powierzchnia netto: ok. 280m2 Kubatura: ok. 1000m3 Ilość osób zamieszkujących na stałe: 2 (obecnie) - 5 (docelowo) GWC - nie planuję kuchenka - elektryczna Myślałem o przewodach Pe-Flex 75(63), ale wysokość posadzki na poddaszu zmusi mnie chyba do rur 50(42). Coś mi tam z obliczeń wyszło, ale nie wiem czy zrobiłem to poprawnie i czy nie przekombinowałem. Powiedzcie mi proszę: 1. jaki rekuperator powinienem dobrać dla takiej powierzchni/kubatury i ilości osób 2. czy zaproponowane przeze mnie rozmieszczenie anemostatów ma sens 3. czy umieszczać w okolicy kominka dodatkowy anemostat wywiewny otwierany jakąś przepustnicą po rozpaleniu kominka (kominek bez płaszcza i bez DGP) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 28.03.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam, Przeczytałem dziesiątki wątków, setki postów i w zasadzie im więcej czytam tym mam większy mętlik Pomóżcie proszę w ogarnięciu tematu. Dane inwestycji: Powierzchnia użytkowa: ok. 200m2 Powierzchnia netto: ok. 280m2 Kubatura: ok. 1000m3 Ilość osób zamieszkujących na stałe: 2 (obecnie) - 5 (docelowo) GWC - nie planuję kuchenka - elektryczna Myślałem o przewodach Pe-Flex 75(63), ale wysokość posadzki na poddaszu zmusi mnie chyba do rur 50(42). Coś mi tam z obliczeń wyszło, ale nie wiem czy zrobiłem to poprawnie i czy nie przekombinowałem. Powiedzcie mi proszę: 1. jaki rekuperator powinienem dobrać dla takiej powierzchni/kubatury i ilości osób 2. czy zaproponowane przeze mnie rozmieszczenie anemostatów ma sens 3. czy umieszczać w okolicy kominka dodatkowy anemostat wywiewny otwierany jakąś przepustnicą po rozpaleniu kominka (kominek bez płaszcza i bez DGP) [ATTACH=CONFIG]351271[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]351272[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]351273[/ATTACH] Jak grube będą wylewki? Styro plus beton? Jeżeli chodzi o rozmieszzczenie anemostatów to nie jest to aż tak bardzo istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shockmp 29.03.2016 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Jak grube będą wylewki? Styro plus beton? Zgodnie z tym co mam w projekcie to warstwy na stropie wyglądają następująco: 1. Parkiet lub panele 2. Podkład cementowy monolityczny dylatowany obwodowo gr. min. 4,5-5,5 cm WEBER.FLOOR 1000 3. 1xpapa asfaltowa lub folia PVC lub PE (nie trzeba stosować na styropian) 4. Płyta z wełny min. ISOVER STROPOTERM, gr. 4 cm - izolacja akustyczna 5. Izolacja parochronna z powłoki asfaltowej lub izolacji papowej lub folii PVC lub PE 6. Strop Teriva Planuję wszędzie ogrzewanie podłogowe i nie wiem jak to wpłynie na te warstwy powyżej (o to muszę zapytać specjalistów budowlańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 z pkt widzenia użytkownia wentylacji - około 240m2 wentylowanych i rekuperator 550m3. Na 1 biegu efekt znikomy - kisi się w mieszkaniu nadal. Na 2 - lepiej a na 3 biegu (czyli jakies 90% mocy centrali) jest dopiero dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 z pkt widzenia użytkownia wentylacji - około 240m2 wentylowanych i rekuperator 550m3. Na 1 biegu efekt znikomy - kisi się w mieszkaniu nadal. Na 2 - lepiej a na 3 biegu (czyli jakies 90% mocy centrali) jest dopiero dobra wentylacja. Ile osób w domu? Wentylacja na czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 29.03.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam. zacznę klasycznie... Sam chcę wykonać wentylację z rekuperatorem. Zacznijmy od rozmieszczenia anemostatów. Jedna kropka to jedna rura 63/75. Spójrzcie proszę czy taki układ będzie dobry. W domu cztery osoby. W kuchni planowany duży wyciąg gdyż nie jestem przekonany do osobnego wyciągu z pochłaniacza. Nawiew w garderobie obok sypialni małżeńskiej. Powietrze i tak musi przejść przez sypialnię więc po jednym nawiewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Ile osób w domu? Wentylacja na czym? 2 rodziny Romskie, razem 18 osób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 29.03.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Witam. zacznę klasycznie... Sam chcę wykonać wentylację z rekuperatorem. Zacznijmy od rozmieszczenia anemostatów. Jedna kropka to jedna rura 63/75. Spójrzcie proszę czy taki układ będzie dobry. W domu cztery osoby. W kuchni planowany duży wyciąg gdyż nie jestem przekonany do osobnego wyciągu z pochłaniacza. Nawiew w garderobie obok sypialni małżeńskiej. Powietrze i tak musi przejść przez sypialnię więc po jednym nawiewie. [ATTACH=CONFIG]351472[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]351474[/ATTACH] W łazience dajemy najmocniejsze wywiewy. Na gorze dałbym tez 4 wywiewy. Co będzie w kotłowni? Rozumiem że wiatrołap będzie grzany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts