Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niedługo będzie u mnie robione pokrycie dachu. Chciałbym zrobić wyrzutnie właśnie w dachu. W jaki sposób to zrealizować? Jakiś kominek wentylacyjny? Jeśli tak to jaki, jakieś przykłady, jaką średnicę powinien mieć? Średnica wyrzutni w reku to 200 mm, pokrycie dachu z blachy płaskiej na rąbek.

Jaki reku? Jaką masz odległość z reku do wyrzutni?

Jaki poziom wilgotności? 25-26 to dużo jak na teraz... jakie izolacje ma twój dom?

Izolowany dobrze. 20cm. grafitu i pół metra granulatu styro na poddaszu oraz 20cm wełny 0,32.

Spore szklenia i duze okno od południa które jest ładnym grzejnikiem w salonie. Bede miał chłodzenie podłogówka jescze uruchomione z PC PW. Czekam na instalatora. Ciekawe czy cos da.

Teraz sprawdziłem By pass i jest wyłaczony. Dlatego ze temp. w domu nizsza niż na zewnątrz?

Dekarze zamontowali mi dwa kominki wentylacyjne (od producenta dachówki) jeden nad drugim. Myślałem by wyrzutnię zrobić właśnie przez te kominki. Ktoś mi tu na forum podpowiedział by wykorzystać trójnik orlowy https://www.google.pl/search?q=trojnik+orlowy&client=tablet-android-lenovo&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjUtYLp9P_MAhVLCCwKHaOqDo0Q_AUIBygB&biw=1280&bih=800

Dekarze zamontowali mi dwa kominki wentylacyjne (od producenta dachówki) jeden nad drugim. Myślałem by wyrzutnię zrobić właśnie przez te kominki. Ktoś mi tu na forum podpowiedział by wykorzystać trójnik orlowy https://www.google.pl/search?q=trojnik+orlowy&client=tablet-android-lenovo&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjUtYLp9P_MAhVLCCwKHaOqDo0Q_AUIBygB&biw=1280&bih=800

To dobre rozwiązanie.

Ogólnie jest deficyt na rynku estetycznych wyrzutni dachowych 160 i 200 mm.

Tak by pasowały do dachów skośnych z pofalowanym pokryciem.

Ktoś coś pomoże w końcu?

Dziś mam 27,5 st. przy zamknietych oknach . Reku chodzi na 120m3.

Dom tak jak pisałem izolowany dobrze.

Od południa okno 150x180. Ono dośc mocno grzeje.

Co robić, przyszedłem z bloku do domku na wieś. Wydaje mi się że dołożyłem starań aby nie bylo ukropu jak w bloku - 10 pietro ale mam lekka załamkę.

Gorąco jak cholera a to dopiero początek .

Ktoś coś pomoże w końcu?

Co robić, przyszedłem z bloku do domku na wieś. Wydaje mi się że dołożyłem starań aby nie bylo ukropu jak w bloku - 10 pietro ale mam lekka załamkę.

Ja propoponuję do domów zwykle takie rozwiązanie:

kanałówka do grzania i chłodzenia wspomagana elektrynczą podłogówką czy grzejnikami. Koszty niewielkie instalacji oraz eksploatacji a komfort zapewniony cały rok. Inni mają gwc... ile i jak rzeczywiście działa to się nie wypowiem bo nie mam a i po inwestorach osobiście nie znam ale klima to klima. Zatem jakie oto masz opcje:

1. intensywne wietrzenie nocą jak chłodniej

2. Rolety zewnętrzne na okno z którego mocno grzeje lub jakieś zadaszenie markiza czy coś takiego

3. gwc - nie polecam

4. klima kanałowa lub split

sprawa do przemyślenia

Ja propoponuję do domów zwykle takie rozwiązanie:

kanałówka do grzania i chłodzenia wspomagana elektrynczą podłogówką czy grzejnikami. Koszty niewielkie instalacji oraz eksploatacji a komfort zapewniony cały rok. Inni mają gwc... ile i jak rzeczywiście działa to się nie wypowiem bo nie mam a i po inwestorach osobiście nie znam ale klima to klima. Zatem jakie oto masz opcje:

1. intensywne wietrzenie nocą jak chłodniej

2. Rolety zewnętrzne na okno z którego mocno grzeje lub jakieś zadaszenie markiza czy coś takiego

3. gwc - nie polecam

4. klima kanałowa lub split

sprawa do przemyślenia

Gdzie montuje się ta klime kanałową?

Za czerpnią?

Gdzie montuje się ta klime kanałową?

Za czerpnią?

Generalnie robi się na oddzielnych przewodach. Są pewne możliwości połączenia z rekuperacją ale to ostateczność i też wiąże się to chociażby z przewymiarowniem przewodów. Jak chcesz wiedzieć więcej to zapraszam tutaj, aby tematu nie zaśmiecać http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7130654#post7130654

Swoją drogą to ten dom nieźle Ci się nagrzewa. Ja włączałem kanałówkę tylko wieczorem na 2 godzinki i dodatkowo nocą podkręciłem reku na 40% z otwartym bypassem i jest OK. Pamiętaj, że przy odczuwaniu temperatury duże znaczenie ma wilgotność.

Ktoś coś pomoże w końcu?

masz rolety?

mój onyx dream 400 chodzi w ciągu dnia na 25%, w nocy (w godz. 00-06) na 45%, bypass cały czas otwarty. jak będzie cieplej, to przyspieszę reku w nocy. mam okna praktycznie głównie od południa, rolety opuszczone tak że odsłonięte zostaje około 1/3 powierzchni. mocniej (tylko przez krótszy czas) przegrzewa mi przez drzwi tarasowe od północy i od wschodu przez niewielkie okna łazienkowe (przed południem promienie wpadają pod kątem prostym do pomieszczeń). podejrzewam, że okna od zachodu też mogą nieźle grzać.

mam jeszcze 2 x 25 mb rury GWC do uruchomienia (już zakopane) i zrobienie markizy nad południowym tarasem (okno 3,6 x 2,3 m). od kilku tygodni temperatura w domu to około 22,5°C rano i 23°C. wilgotność 55-62%. wczoraj i dzisiaj pierwszy raz otworzyłem okno rano w salonie na 15 min.

masz rolety?

mój onyx dream 400 chodzi w ciągu dnia na 25%, w nocy (w godz. 00-06) na 45%, bypass cały czas otwarty. jak będzie cieplej, to przyspieszę reku w nocy. mam okna praktycznie głównie od południa, rolety opuszczone tak że odsłonięte zostaje około 1/3 powierzchni. mocniej (tylko przez krótszy czas) przegrzewa mi przez drzwi tarasowe od północy i od wschodu przez niewielkie okna łazienkowe (przed południem promienie wpadają pod kątem prostym do pomieszczeń). podejrzewam, że okna od zachodu też mogą nieźle grzać.

mam jeszcze 2 x 25 mb rury GWC do uruchomienia (już zakopane) i zrobienie markizy nad południowym tarasem (okno 3,6 x 2,3 m). od kilku tygodni temperatura w domu to około 22,5°C rano i 23°C. wilgotność 55-62%. wczoraj i dzisiaj pierwszy raz otworzyłem okno rano w salonie na 15 min.

Mi reku Brink exellent 300 chodzi w nocy na 90% a dzień na 35%. Dziś była wilgotność o 9 rano ok. 60% w domu. By-pass automatycznie ustawiony. W ciągu dnia zamknięty , w nocy otwarty.

Może problemem latem są u mnie scianki wewn. z silki? Wieczorem jak kładę się spać mam dziwne uczycie że coś jest jescze grzejnikiem w pomiesczeniu. Nie potrafię sprecyzować co. Po prostu coś bije w twarz ciepłem. Nie wiem czy to strych czy ściana czy cos innego. Generalnie nawet nocą nie spadła temp. poniżej 24st. Dzis miałem uchylone okna w 2 pokojach kuchni i salonie.Okien od zachodu też mam 3 szt. ale one się tak nie nagrzewaja jak te od wschodu do południa. Zresztą ta orientacja zachodnia jest lekko na północ.

Tak jak pisałem wczesniej czekam jeszcze na uruchomienie chłodzenia aktywnego podłogówką z pompy ciepła.

Moze to coś pomoze.

Jak nie to czekają mnie rolety zewnętrzne pewnie

Mi reku Brink exellent 300 chodzi w nocy na 90% a dzień na 35%. Dziś była wilgotność o 9 rano ok. 60% w domu. By-pass automatycznie ustawiony. W ciągu dnia zamknięty , w nocy otwarty.

Może problemem latem są u mnie scianki wewn. z silki? Wieczorem jak kładę się spać mam dziwne uczycie że coś jest jescze grzejnikiem w pomiesczeniu. Nie potrafię sprecyzować co. Po prostu coś bije w twarz ciepłem. Nie wiem czy to strych czy ściana czy cos innego. Generalnie nawet nocą nie spadła temp. poniżej 24st. Dzis miałem uchylone okna w 2 pokojach kuchni i salonie.Okien od zachodu też mam 3 szt. ale one się tak nie nagrzewaja jak te od wschodu do południa. Zresztą ta orientacja zachodnia jest lekko na północ.

Tak jak pisałem wczesniej czekam jeszcze na uruchomienie chłodzenia aktywnego podłogówką z pompy ciepła.

Moze to coś pomoze.

Jak nie to czekają mnie rolety zewnętrzne pewnie

60% wilgotności daje się odczuć latem. Zejscie do 45% zrobiłoby znaczna różnice w komforcie przy temp. 24'c. U mnie teraz 50% wilgotność i 24'c. Na zewnątrz 29. Jest ok nie odczuwa się gorąca.

Jaka jest temperatura powietrza z reku nocą?

Może problemem latem są u mnie scianki wewn. z silki? Wieczorem jak kładę się spać mam dziwne uczycie że coś jest jescze grzejnikiem w pomieszczeniu. Nie potrafię sprecyzować co. Po prostu coś bije w twarz ciepłem.

u mnie wszystkie ściany z silikatu i nie mam teraz takiego czegoś. wręcz przeciwnie, na dzień dzisiejszy w domu czuć przyjemny chłód. u Ciebie w ciągu dnia się mocno przegrzewa, np. przez okna, akumuluje, a wieczorem oddaje ciepło. wg mnie bez osłon musi się przegrzać, niestety

60% wilgotności daje się odczuć latem. Zejscie do 45% zrobiłoby znaczna różnice w komforcie przy temp. 24'c. U mnie teraz 50% wilgotność i 24'c. Na zewnątrz 29. Jest ok nie odczuwa się gorąca.

Jaka jest temperatura powietrza z reku nocą?

Przez noc spada do 24 st. w sypialniach i 24,7 salon z jadalnią.

Aby zejść z wilgotnoscią może wiecej powietrza pompować iu w dzień?

u mnie wszystkie ściany z silikatu i nie mam teraz takiego czegoś. wręcz przeciwnie, na dzień dzisiejszy w domu czuć przyjemny chłód. u Ciebie w ciągu dnia się mocno przegrzewa, np. przez okna, akumuluje, a wieczorem oddaje ciepło. wg mnie bez osłon musi się przegrzać, niestety

A ty masz rolety zewnętrzne?