oszczednyGrześ 13.08.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Miałem dac znac czy chłodzenie podłogą PC PW działa. Otóż działa. W upały 35st. podłoga przyjemnie chłodna. W domu 25st. Moze szału nie ma ale jak sasiedzi zachodza to szok , że jak klimka w domu. Skraplanie na płytkach niestety wystepuje ale da sie przezyc. Trzeba podniesc temp. ale to tez nie jest upierdliwe Czyli jednak występuje. A ktoś się gdzieś ze mną kłócił że nie... Jak wilgotność w domu ile % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 14.08.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Czyli jednak występuje. A ktoś się gdzieś ze mną kłócił że nie... Jak wilgotność w domu ile % Nie pamietam, ale w najwieksze upały taka jak na zewnatrz. 80-90%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 To niespecjalnie , delikatnie mówiąc.Wtrakcie upałów miałem bez chłodzenia 24C w sypialniach i 26C w salonie (z uwagi na otwarte non stop drzwi na taras) i też wiele osób, pytało, czy czymś chlodzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 14.08.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 To niespecjalnie , delikatnie mówiąc. Wtrakcie upałów miałem bez chłodzenia 24C w sypialniach i 26C w salonie (z uwagi na otwarte non stop drzwi na taras) i też wiele osób, pytało, czy czymś chlodzę. Wiem. Ja pisałem na poczatku sezonu . Trochę mi sie ta chałupa nagrzewa. Moim zdaniem przez brak wietrzenia (WM) i silkę która mocno łapie temperatuję (akumulacja) Tv lcd stary chodzi 8g. dziennie i tez jest niezły z niego grzejnik. W kwietniu czy maju miałem 27st. bez chłodzenia,. (jeszcze nie było uruchomione) tyle co na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.08.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 Też mam silikat i WM.Nie ma aktywnego chłodzenia, przegrzewaniu zapobiegają rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.08.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 gdyby nie silikat to byłoby jeszcze cieplej - poddasza użytkowe czy domy szkieletowe mają skłonność do przegrzewania ze względu na lekką konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 14.08.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2016 nie mam poddasza uzytkowego i domu szkieletowego. Powiedzcie jaki powinien byc spręż przy wydajnosci 160m3. mam problem ze spoadkiem wydajnosci reku. Nie wiem dlaczego. Czerpnia i wyrzutnia czyszczona jakiś czas temu , była tam masakra na siatce.Teraz na noc mam 160m3 ustawione i spręż nawiewu 220Pa a wywiewu 150Pa. Czy to nie za duzo?Reku Brink Exellent 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziekanows 28.08.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Witam. Na etapie wylewania stropu zakupiłem projekt wentylacji z rekuperacją w celu zrobienia przepustów w trakcie lania betonu. Nadszedł czas na rozkładanie kanałów. Po zapoznaniu się z wątkiem na forum zdecydowałem się ułożyć je samemu. Dom ma pow. 192m2. Uzytkowników 3 (docelowo 4-5) + 3 małych zwierząt. System kanałów robiony na Pe-flex. Centrala ma być w przejściu pomiędzy domem, a garażem. Nad reku dwie rury 200 prowadzą nad strop. W wylewce na stropie ma być skrzynka rozdzielcza i kolektor do obsługi parteru, a z nich kontynuacja pionow 2 rurami 200 nad drugi lekki strop i tam kolejna skrzynka rozdzielcza i kolektor do obsługi piętra. Prosiłbym o weryfikację co poprawić w projekcie. Czy przekroje są wystarczające ? Czy wymiany podane w m3/h są odpowiednie ? Czy stosunek nawiewów do wywiewów jest ok ? Czy długość kanałów można trochę zmodyfikować, tj, poprowadzić trochę innymi trasami ? Taki sam temat założyłem kilka dni temu na innym forum, chciałbym jednak zapytać forumowiczów Muratora o ocenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 30.08.2016 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 witam, mam pytanie:Czy lepiej stosować skrzynke rozprężna(2x75/1) i zrobic nawiew/anemostat w jednym miejscu sypialni czy zrobic dwa osobne nawiewy/anemostaty w różnych miejscach?Jakie sa korzyści/straty obu rozwiązań?Jak to powinno wyglądać w przypadku wywiewów w łazience(3x75)? Jeden wspólny centralny wywiew czy 3 osobne np: 1 nad kibelkiem, 1 nad prysznicem i 1 nad umywalka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.08.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 witam, mam pytanie: Czy lepiej stosować skrzynke rozprężna(2x75/1) i zrobic nawiew/anemostat w jednym miejscu sypialni czy zrobic dwa osobne nawiewy/anemostaty w różnych miejscach? Jakie sa korzyści/straty obu rozwiązań? Jak to powinno wyglądać w przypadku wywiewów w łazience(3x75)? Jeden wspólny centralny wywiew czy 3 osobne np: 1 nad kibelkiem, 1 nad prysznicem i 1 nad umywalka ? do sypialni 2x75/125mm anemostat w łazience 3x75/125mm jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 31.08.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Witam. Na etapie wylewania stropu zakupiłem projekt wentylacji z rekuperacją w celu zrobienia przepustów w trakcie lania betonu. Nadszedł czas na rozkładanie kanałów. Po zapoznaniu się z wątkiem na forum zdecydowałem się ułożyć je samemu. Dom ma pow. 192m2. Uzytkowników 3 (docelowo 4-5) + 3 małych zwierząt. System kanałów robiony na Pe-flex. Centrala ma być w przejściu pomiędzy domem, a garażem. Nad reku dwie rury 200 prowadzą nad strop. W wylewce na stropie ma być skrzynka rozdzielcza i kolektor do obsługi parteru, a z nich kontynuacja pionow 2 rurami 200 nad drugi lekki strop i tam kolejna skrzynka rozdzielcza i kolektor do obsługi piętra. Prosiłbym o weryfikację co poprawić w projekcie. Czy przekroje są wystarczające ? Czy wymiany podane w m3/h są odpowiednie ? Czy stosunek nawiewów do wywiewów jest ok ? Czy długość kanałów można trochę zmodyfikować, tj, poprowadzić trochę innymi trasami ? Taki sam temat założyłem kilka dni temu na innym forum, chciałbym jednak zapytać forumowiczów Muratora o ocenę. [ATTACH=CONFIG]365701[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365702[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365703[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365704[/ATTACH] Kanały zapewne można rozprowadzić bardziej optymalnie jak pójdą w wylewce... Nie ma co dokładać niepotrzebnych mb... Nawiew powinien być równy wywiewowi względnie jedna rureczka więcej na wywiewie nic poza tym. Czyli powiedzmy wychodzi nam 12 przewodów nawiew to i wywiew 12 przewodów. Projekt pozostawia wiele do życzenia. Wentylację projektujemy dla ludzi bardziej niż dla kubatury przynajmniej jak chodzi o domy. Natomiast samo rozprowadzenie na flexach jest dobrym rozwiązaniem. Przy 2 skrzynkach rozdzielczych i kolektorach trzeba dobrze umieć podzielić to powietrze w miarę równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 01.09.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Witam.*Mam mały dom 220m3 kubatury, w którym mieszkają 4 osoby pies i dwa koty. Zimą pomimo wietrzenia są duże problemy z nadmiarem wilgoci. Decyzja zapadła będzie wentylacja mechaniczna, którą będę robił sam. Rekuperator będzie na strychu nad poddaszem. Z tego strychu będę schodził w dół z kanałami wentylacyjnymi. Chcę wiać od 100m3 do 300m3. Na kanałach z pe 75/63 wszystko sobie ładnie rozplanowałem, wychodzi mi 6 nawiewów i 6 wywiewów. Ale cały czas myślę czy nie lepiej zrobić to na kanałach elastycznych typu fleks. Jak rozwiązuje się w takim przypadku skrzynki rozdzielcze i podłączenia anemostatów? Jak* w instalacji na kanałach elastycznych realizuje się podłączenie do rozdzielaczy zarówno kanałów 80 jak i 125? Która instalacja będzie miała niższe opory? Bardzo proszę o radę co do wyboru pe75/63 czy kanały elastyczne oraz jak w wypadku kanałów elastycznych rozwiązać podłączenie ich do centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Witam wszystkich pięknie!To mój pierwszy wpis na forum chociaż śledzę kilka wątków od kilku miesięcy. Budowę rozpocznę początkiem 2017. Mam pytanie czy zrównoważenie nawiewów i wywiewów powinno być zachowane również w obrębie jednej kondygnacji?Dom z poddaszem użytkowym, otwarte schody dwubiegowe z parteru na poddasze. Na dole salon z kuchnią, pokój, łazieneczka, wiatrołap, pom. gospodarcze(kondensat, reku, odkurzacz), spiżarka pod schodami.U góry jedna łazienka, trzy sypialnie (jedna dwuosobowa z garderobą). Dla budynku równowaga się układa ale na kondygnacjach niekoniecznie: Parter wywiewy: 3x75(łaz.)+2x75(kuch)+1x75(gosp)+1x75(wiatrołap)=7x75Parter nawiewy: 3x75(salon)+1x75(pokój)=4x75 Piętro wywiewy: 3x75(łaz.)Piętro nawiewy: 2x75+2x75+2x75(sypialnie)=6x75 Projekt "Dom w zielistkach 3" z Archonu powiększony o 8 m2 czyli niecałe 130 m2. Rodzinka 2+2. Kubatura wentylowana/ogrzewana 370 m3. Myślę o Airpacku 300 lub JanGazie 350. Pozdrawiam Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.09.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Witam wszystkich pięknie! To mój pierwszy wpis na forum chociaż śledzę kilka wątków od kilku miesięcy. Budowę rozpocznę początkiem 2017. Mam pytanie czy zrównoważenie nawiewów i wywiewów powinno być zachowane również w obrębie jednej kondygnacji? Dom z poddaszem użytkowym, otwarte schody dwubiegowe z parteru na poddasze. Na dole salon z kuchnią, pokój, łazieneczka, wiatrołap, pom. gospodarcze(kondensat, reku, odkurzacz), spiżarka pod schodami.U góry jedna łazienka, trzy sypialnie (jedna dwuosobowa z garderobą). Dla budynku równowaga się układa ale na kondygnacjach niekoniecznie: Parter wywiewy: 3x75(łaz.)+2x75(kuch)+1x75(gosp)+1x75(wiatrołap)=7x75 Parter nawiewy: 3x75(salon)+1x75(pokój)=4x75 Piętro wywiewy: 3x75(łaz.) Piętro nawiewy: 2x75+2x75+2x75(sypialnie)=6x75 Projekt "Dom w zielistkach 3" z Archonu powiększony o 8 m2 czyli niecałe 130 m2. Rodzinka 2+2. Kubatura wentylowana/ogrzewana 370 m3. Myślę o Airpacku 300 lub JanGazie 350. Pozdrawiam Jarek. Witaj na forum. Czemu w spypialniach u góry powrzucałeś w każdym z przypadków 2x75mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Szybka reakcja osczednyGrześ Sypialnia z garderobą 2x75, pokoje dzieci 1x75+1x75, zrezygnować z wywiewu w wiatrołapie? Co byś proponował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.09.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Szybka reakcja osczednyGrześ Sypialnia z garderobą 2x75, pokoje dzieci 1x75+1x75, zrezygnować z wywiewu w wiatrołapie? Co byś proponował? Sypialnia małżeńska 2x75mm pozostałe pokoje 1x75mm na górze. Co do wywiewów to nie wiem co będziesz miał w tym pomieszczeniu gospodarczym ja zapewne nie dawałbym tam wywiewu... Wiatrołap jak grzany to wywiew warto dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Sypialnia małżeńska 2x75mm pozostałe pokoje 1x75mm na górze. Co do wywiewów to nie wiem co będziesz miał w tym pomieszczeniu gospodarczym ja zapewne nie dawałbym tam wywiewu... Wiatrołap jak grzany to wywiew warto dać. W pom. gospodarczym będzie piec gazowy kondensacyjny, wanna dla psa i różne brudy, reku, odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.09.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 W pom. gospodarczym będzie piec gazowy kondensacyjny, wanna dla psa i różne brudy, reku, odkurzacz. Ja idziesz w gaz... no to tam przy kondensacie jakaś wentylacja musi być więc ten wywiew być także musi . Domu jeszcze nie masz więc to grzanie gazem możesz przemyśleć na rzecz lepszej izolacji (nie wiem jakie zakładasz) i oszczędniejszego grzania np. prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Ja idziesz w gaz... no to tam przy kondensacie jakaś wentylacja musi być więc ten wywiew być także musi . Domu jeszcze nie masz więc to grzanie gazem możesz przemyśleć na rzecz lepszej izolacji (nie wiem jakie zakładasz) i oszczędniejszego grzania np. prądem. Tak poza tematem:-) płyta fundamentowa na 12 cm Xps + 15 cm eps na płycie pod posadzką z wodną podłogówką, ściany 20 cm grafit 0.031, dach 35 cm wełna 0.033. Gaz w działce blisko domu + tani kondensat wychodzi ok. 13 tys. taniej niż tcap 9 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaroWy 03.09.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Wracając do wentylacji, co z tą równowagą dla kondygnacji, czy jeżeli zbilansuję w całym budynku to będzie OK czy lepiej próbować wyrównać na piętrze i parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts