Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłem po prostu rurę elastyczną izolowaną (perforowaną) nie mając świadomości, że istnieją dwa rodzaje. Teraz muszę dokupić kawałek i zauważyłem że w sklepie są też nieperforowane więc chciałbym wiedzieć jakie to ma znaczenie. W sieci udało mi się tylko znaleźć informację że perforowane lepiej tłumią hałas, ale też mogą wciągać do środka przez perforację odrobiny wełny co wydaje mi się logiczne. Moim zdaniem pół biedy kiedy jest to na odcinku czerpnia-rekuperator bo mamy jeszcze filtry, ale już na odcinku nawiew-skrzynka rozprężna może już być problemem.

Dlatego pytam praktyków, czy to rzeczywiście ma znaczenie i które stosują ?

Na odcinku czerpnia reku mogło by dojść do takiej sytuacji wystarczy ze siateczka na czerpni się przytka jeśli ktoś taka posiada ja parę dni temu zdemontowalem bo tak się zapchala ze nie było wogole przeplywu i gdybym miał flexa perforowanego mogło by dojść do takiej sytuacji ze przez dziurki było by zasysane powietrze ale folia na welnie musiala by byc tez chyba nieszczelna Ale filtr i tak by wszystko wylapal a na odcinku reku rozdzielacz powietrze jest pchane więc ryzyko raczej małe ze coś wciagnie

Na odcinku czerpnia reku mogło by dojść do takiej sytuacji wystarczy ze siateczka na czerpni się przytka jeśli ktoś taka posiada ja parę dni temu zdemontowalem bo tak się zapchala ze nie było wogole przeplywu i gdybym miał flexa perforowanego mogło by dojść do takiej sytuacji ze przez dziurki było by zasysane powietrze ale folia na welnie musiala by byc tez chyba nieszczelna Ale filtr i tak by wszystko wylapal a na odcinku reku rozdzielacz powietrze jest pchane więc ryzyko raczej małe ze coś wciagnie

Przewody elastyczne izolowane stosowane są normalnie do dystrybucji powietrza i nie ma tutaj większych problemów. Ale znam przypadek że ktoś był uczulony na wełnę i to dyskwalifikowało taki przewód.

Witam. Zdobyłem centrale wentylacyjną z odzyskiem ciepła jednak wentylator na pierwszym biegu ma 180m3/min a ja potrzebuję około 130 no i moje wentylatory pobierają spooooro prądu. Gdzie mogę dostać takie wentylatory byle bardziej oszczędne i mniej wydajne? dołączam link do instrukcji. Bardzo proszę o pomoc.

http://www.systemygrzejne.pl/dokumentacja/flexit_vg700_ulotka.pdf

sień ogrzzewana, narazie 2 os ale plany są na więcej :)

Skoro to wiatrołap i będą tam buty itd. to można dać wywiew. Jeżeli jedna z łazienek jest bardziej eksploatowana to dałbym do niej 3x75mm. A zabrałbym z pomieszczenia gospodarczego bo nie widzę tam potrzeby wentylowania tego.

Witam,

planuję sam rozprowadzić przewody WM peflex 75mm- mam w związku z tym kilka pytań.

Ile i jakie kanały dać w poszczególnych pomieszczeniach:

-salon 35m2

-kuchnia 12m2

-gabinet 10m2

-wc 4m2

-garderoba-składzik 7m2

-łazienka 8m2

-pralnia 4m2

-1 pokój dziecka 15m2

-2 pokój dziecka 15m2

-sypialnia 15m2

-garderoba 7m2

Jakie są zasady prowadzenia takich kanałów? Po prostu najkrótszą drogą?

Dom jest piętrowy- jakimi kanałami połączyć oba piętra i rekuperator?

Dom około 160m2 i docelowo 4 osoby.

Dzięki

Witam

Czy ktoś z użytkowników LUNY jest w stanie ocenić czy da się samemu zrobić przenieść cypel od czerpni na górę obudowy , tak by pionowo wchodził?

Tzn. Wywiercić dziurę otwornicą w styropianie, przełożyć nypel, uszczelnić. A stary otwór jakoś zatkać. Ze względów instalacyjnych wygodniej je mi poprowadzić kanał z czerpni od góry?

PS. O takiej przeróbie LUNY jeszcze nie czytałem :-)

dzięki za pomoc.

Norbert

Mam za duże otwory przez które przeprowadzono rury do wentylacji, chcę te otwory wypełnić pianką montażową a większe pianką i wełną mineralną. Głównie chodzi mi o izolację akustyczną, całość będzie niewidoczna, zasłonięta sufitem podwieszanym.

Czy takie rozwiązanie jest błędne ?

http://images83.fotosik.pl/73/a4458361c844a9damed.jpg

I pytanie numer 2, czy muszę uszczelniać połączenia ze skrzynkami, np. taśmą lub silikonem ? Czy jest to zbędne skoro całość jest w ocieplonym budynku ?

http://images83.fotosik.pl/22/80e63d7d5d88b757med.jpg

Edytowane przez PaRa

Mam za duże otwory przez które przeprowadzono rury do wentylacji, chcę te otwory wypełnić pianką montażową a większe pianką i wełną mineralną. Głównie chodzi mi o izolację akustyczną, całość będzie niewidoczna, zasłonięta sufitem podwieszanym.

Czy takie rozwiązanie jest błędne ?

http://images83.fotosik.pl/73/a4458361c844a9damed.jpg

I pytanie numer 2, czy muszę uszczelniać połączenia ze skrzynkami, np. taśmą lub silikonem ? Czy jest to zbędne skoro całość jest w ocieplonym budynku ?

http://images83.fotosik.pl/22/80e63d7d5d88b757med.jpg

uszczelnij pianą. na końce (łączenia) warto podkleić taśmą aluminiową np.

Mam zamiar wykorzystać do przejścia przez strop "mini skrzynki rozdzielcze"

PeFlex.jpg

Chciałbym maksymalnie oszczędzić miejsce pod stropem (instalacja nad sufitem podwieszanym) i wyjść pod kątem 90 stopni na poddasze użytkowe. Nie wiem jaki promień gięcia mają PeFlexy więc wymyśliłem takie rozwiązanie. Myślę, że to nawet może mieć wpływ na mniejszy opór w porównaniu z gwałtownym zagięciem przewodu, co przy 12 metrach odległości nawiewu od rozdzielacza może robić różnicę. Zastanawiam się też nad wpływem na głośność. Dodam, że w jednym miejscu planuję wrzucić taką skrzynkę dla 6-ciu kanałów 75 mm. Jak myślicie, jest sens?

Lepiej powiększ otwór w stropie i wykorzystaj jego grubość do wywinięcia się przewodem.

Przy 30m3/s w jednym przewodzie 75 mm mamy stratę około 2 - 3 Pa/m

Skrzynki końcowe (czyli zakręt 90 st) to 6 - 7 Pa

Twoje rozwiązanie raczej będzie gorsze, niż zagięty przewód nie więcej niż maksymalny promień gięcia.

Ale na pewno lepsze niż na siłę zgnieciony przewód w kąt 90 st.

12 metrowy odcinek to już sporo, dorzuć na nim 1 rurę więcej. Więcej równoległych rur to mniejszy opór całkowity odnogi.

Witam.

Jak radzicie sobie z różnicą długości kanałów? Mam dom z poddaszem użytkowym i planuję wm na kanałach pe 75/63. Centralę i skrzynki rozdzielcze będę miał na strychu. Długości kanałów do pomieszczeń na poddaszu (2 pokoje dzieci) to po uwzględnieniu zakrętów ok. 4 metrów, a do pomieszczeń na dole (salon i sypialnia) to 11 metrów. Czy należy załatwić to dodatkowymi zakrętami czy może lepiej do pomieszczeń na dole dla zrównoważenia oporów dołożyć po jednym dodatkowym kanale?

I drugie pytanie. Czy kanałów wywiewnych na parterze może być o jeden mniej (5) niż nawiewnych (6).

Witam.

Jak radzicie sobie z różnicą długości kanałów? Mam dom z poddaszem użytkowym i planuję wm na kanałach pe 75/63. Centralę i skrzynki rozdzielcze będę miał na strychu. Długości kanałów do pomieszczeń na poddaszu (2 pokoje dzieci) to po uwzględnieniu zakrętów ok. 4 metrów, a do pomieszczeń na dole (salon i sypialnia) to 11 metrów. Czy należy załatwić to dodatkowymi zakrętami czy może lepiej do pomieszczeń na dole dla zrównoważenia oporów dołożyć po jednym dodatkowym kanale?

zrób kilka zakrętów i wyrównasz opory.

I drugie pytanie. Czy kanałów wywiewnych na parterze może być o jeden mniej (5) niż nawiewnych (6).

Może być