Terminus 13.10.2016 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Czyli pomysł aby nie robić zakrętów,a dołożyć po kanale - zły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.10.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Czyli pomysł aby nie robić zakrętów,a dołożyć po kanale - zły? Zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 13.10.2016 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Ok czyli reasumując proszę o potwierdzeni że robię dobrze lub ewentualną korektę.Malutki domek - 90m2 - z poddaszem użytkowym. 2 dorosłych+2 dzieci+2 koty+pies. Na poddaszu mam 2 pokoje synów i przedpokój w którym stoją kocie kuwety. Do pokoi planuję po jednym nawiewie kanałem 75/63, a w przedpokoju 2 wywiewy - na poddaszu nie ma łazienki. Poddasze - 2 kanały nawiew i dwa kanały wywiew. Wszystkie kanały na poddaszu bardzo krótkie - 3 do 4 metrów.Na parterze mam pokój hobby (możliwe że w przyszłości zostanie zamieniony na sypialnię małżeńską) - tu teraz planuję na nawiewie 2 kanały, salono-sypialnio-kuchnię - tu w części pokojowej planuję teraz 4 kanały nawiewne, a w części kuchennej 2 wywiewne oraz łazienkę w której planuję 4 kanały na wywiewie. Wszystkie kanały na parterze długie 11-12 metrów. Parter - 6 kanałów nawiew i 6 kanałów wywiew. Będzie ok?Nie ukrywam, że jeśli by się dało to chętnie pozbyłbym się z jednego albo dwóch kanałów wywiewnych z parteru. Może jednego z kuchni i jednego z łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.10.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Zostaw jak jest.12 mb kanału to spory odcinek.Teoretycznie można by tych kanałów zrobić mniej (salon i łazienka 3), ale trzeba by dobrać mocniejszą centralę, bo cała instalacja będzie mieć około 200Pa.W kuchni zostaw 2 kanały, skoro jest ona połączona z pokojem sypialnym, to lepiej by to pracowało cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 13.10.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 To jest optymalne?Może jednak warto gdzieś jeszcze dołożyć kanał co by obniżyć starty - tym bardziej, że z wyliczeń wychodzi mi że zostanie mi 25m kanału z rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.10.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 To jest optymalne? Może jednak warto gdzieś jeszcze dołożyć kanał co by obniżyć starty - tym bardziej, że z wyliczeń wychodzi mi że zostanie mi 25m kanału z rolki. Jaka centrala jest planowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 13.10.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Samoróbka na wymienniku Klingenburg gs-k25/400 króćce 200mm z mocnymi wentylatorami papsta. Huraganu na pewno nie zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.10.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2016 Samoróbka na wymienniku Klingenburg gs-k25/400 króćce 200mm z mocnymi wentylatorami papsta. Huraganu na pewno nie zabraknie Jak ci zostaje przewód, to zrób na górze w sypialniach nawiew 2x75. Ani się obejrzysz, a do dzieci zaczną przychodzi koledzy/koleżanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 14.10.2016 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 14.10.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam czy ktoś robił GWC z PEFLEXa? Został mi zwój 50mb+20mb 90/75 czy można go do GWC wykorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.10.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Witam czy ktoś robił GWC z PEFLEXa? Został mi zwój 50mb+20mb 90/75 czy można go do GWC wykorzystać? Takie malutkie przekroje to raczej nie chociaż eksperymentalnie jakieś "małe" gwc na kilku nitkach... ale to nie ma najmniejszego sensu według mnie, Generalnie GWC sensu raczej nie ma. Co ten GWC miałby Ci dać w Twoim zamyśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.10.2016 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Zastanawiam się jak dać wyrzutnię, nie chcę dziurawić dachu. Myślałem dać otwór w kominie, w kanale wentylacyjnym niewykorzystanym. Czy można tak zrobić aby wychodziło kratką boczną komina? (dziura do kanału). Czy nie kombinować i dać na szczycie np od południa? Czerpnię od północy chciałem, jednak wiatr potrafi pociągnąć dym od sąsiednich budynków, wiatry i deszcze też czesto dają od tego kierunku u nas. Zostaje strona południowo-zachodnia, pod dachem. Można powiedzieć nad wejściem do domu. Co byście radzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.10.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2016 Zastanawiam się jak dać wyrzutnię, nie chcę dziurawić dachu. Myślałem dać otwór w kominie, w kanale wentylacyjnym niewykorzystanym. Czy można tak zrobić aby wychodziło kratką boczną komina? (dziura do kanału). Czy nie kombinować i dać na szczycie np od południa? Czerpnię od północy chciałem, jednak wiatr potrafi pociągnąć dym od sąsiednich budynków, wiatry i deszcze też czesto dają od tego kierunku u nas. Zostaje strona południowo-zachodnia, pod dachem. Można powiedzieć nad wejściem do domu. Co byście radzili? Wyrzut możesz dać w komin. Czerpnia już bardziej zachód jak inaczej się nie da niż pł-zach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.10.2016 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Problem wentylacji kuchni, na pewno był już poruszany, ale nie mogłem znaleść jednoznacznej odpowiedzi na mój " problem". Czy to dobre rozwiązanie : nad płytą indukcyjną w kuchni wyciąg / pochłaniacz który wyrzuca powietrze do pomieszczenia, w części kuchennej jest wywiew 3x75. Nie bardzo podoba mi się pomysł wyciągu z rurą wyrzucającą powietrze przez dziurę w ścianie jak mi sugerowano. Jak macie u siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.10.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2016 Problem wentylacji kuchni, na pewno był już poruszany, ale nie mogłem znaleść jednoznacznej odpowiedzi na mój " problem". Czy to dobre rozwiązanie : nad płytą indukcyjną w kuchni wyciąg / pochłaniacz który wyrzuca powietrze do pomieszczenia, w części kuchennej jest wywiew 3x75. Nie bardzo podoba mi się pomysł wyciągu z rurą wyrzucającą powietrze przez dziurę w ścianie jak mi sugerowano. Jak macie u siebie ? Przy indukcji możesz dać tylko pochłaniacz z filtrem. Wcześniej sam miałem gazową to nie wyobrażam sobie bez normalnego okapu a przy indukcji inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 20.10.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Na pewno mierzyliście swoje temperatury na anemostatach nawiewnych. Mam centralę Dospel-400 i kiedyś dokonałem pomiaru. Przy temperaturze zewnętrznej 9 st., - w domu 22 - powietrze z nawiewnika miało temperaturę 20.1 st. Centrala ustawiona na 25%. Po przełączeniu na max. po kilkunastu minutach spadło do 19.9 st., wróciłem na 25% i znowu 20.1. Czyli aż taka skuteczność odzyskiwanego ciepła jest? Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 20.10.2016 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Myślę, że część tej temp nawiewanej uzyskuje przez to że kanaly pewni zainstalowane są w strefie ogrzewanej - tak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.10.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Na pewno mierzyliście swoje temperatury na anemostatach nawiewnych. Mam centralę Dospel-400 i kiedyś dokonałem pomiaru. Przy temperaturze zewnętrznej 9 st., - w domu 22 - powietrze z nawiewnika miało temperaturę 20.1 st. Centrala ustawiona na 25%. Po przełączeniu na max. po kilkunastu minutach spadło do 19.9 st., wróciłem na 25% i znowu 20.1. Czyli aż taka skuteczność odzyskiwanego ciepła jest? Jak to wygląda u Was? Zgadzałoby się. U mnie teraz wywiewane 21'C nawiew 20'C na zewnątrz 8'C centrala leci na 60% onyx 400 dream. Odczyty z czujników. Pamiętaj o czystych filtrach! Zawsze wszystkim na to uwagę zwracam bo to ma duży wpływ na odzysk i jakoś powietrza w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.10.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Myślę, że część tej temp nawiewanej uzyskuje przez to że kanaly pewni zainstalowane są w strefie ogrzewanej - tak masz? Niekoniecznie. Jest to realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppluto 20.10.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 (edytowane) Miałem mieć kominek z osobnym dopływem powietrza pod palenisko z zewnątrz. Ponieważ zmieniły mi się plany, kominka nie ma, a kanał dopływowy połączony z kominem z niedoszłego kominka aż na strych wykorzystałem na czerpnię. Na strychu mam reku. Strych ocieplony wełną 25cm. Kanały nawiewne - na strychu rozłożone po podłodze, potem pionowo w ściance działowej i poziomo 2 metry w podłodze potem skrzynka przez strop i tak do dwóch pokoi na parterze. Na poddaszu cztery pokoje. Kanały leżą na OSB i do skrzynek przez sufit do pokoi. Kanały greenflex i skrzynki rozdzielcze na strychu nieocieplone. Ja wiem czy można uznać to za strefę ogrzewaną? Na pewno te odcinki 2 m w stropie nad parterem, bo mam wszędzie podłogówkę, ale reszta to raczej nie. Edytowane 20 Października 2016 przez ppluto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts