Budujący Radom 11.11.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam. Podpowiedzcie koledzy.W tym momencie mam w domu wilgotnosc 36-38%. Czy to nie zaczyna sie trochę za mało?Jak zrobić z pracą reku?Kubaturę mam 250m3. Reku w dzień chodzi na 115m3 a w nocy 85m3.Prz takich parametrach mam lekkie odczucia "wiania" w domu. Czy nie zmniejszyć pracy reku?BRINK Exellent 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.11.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Witam. Podpowiedzcie koledzy. W tym momencie mam w domu wilgotnosc 36-38%. Czy to nie zaczyna sie trochę za mało? Jak zrobić z pracą reku? Kubaturę mam 250m3. Reku w dzień chodzi na 115m3 a w nocy 85m3. Prz takich parametrach mam lekkie odczucia "wiania" w domu. Czy nie zmniejszyć pracy reku? BRINK Exellent 300 Wentylacja jest dla ludzi. Ustawiamy sobie komfort. Jak za sucho to obniż ile możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 11.11.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 wytłumaczcie proszę koledzy forumowicze jaki rodzaj kanałów stosuje się od czerpni do reku, od reku do wyrzutni i od reku do skrzynek rozdzielczych przy instalacji peflex. Oczywiście wiem, że mają być izolowane. Czy to muszą być sztywne, czyli takie: tylko jak tym manewrować przy rekuperatorze? bawić się z kolankami? czy mogą być takie aluminiowe harmonijki: czy mogą być takie sprężynki owinięte folią: czy nie są za giętkie? Czy na tych zdjęciach poniżej widać od razu jakie tam zostały zastosowane kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 12.11.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2016 Czy są przeciwwskazania przy realizacji WM do montowania jednego centralnego nawiewu w holu i wywiewów ze wszystkich innych pomieszczeń? Parterówka. Na planie: korytarz, hol, wiatrołap, pokój dzienny i kuchnia, to praktycznie jedno pomieszczenie. Drzwi z kuchni do holu zawsze zamknięte (samozamykacz). Kuchnia otwarta na pokój dzienny. Korci mnie, aby zrealizować wentylację strefy dziennej poprzez przewymiarowane wyciągi w kuchni. Powietrze wpada z holu do pokoju dziennego i wywiewane jest w kuchni. Reszta pomieszczeń wyciągi. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.11.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Czy są przeciwwskazania przy realizacji WM do montowania jednego centralnego nawiewu w holu i wywiewów ze wszystkich innych pomieszczeń? Parterówka. [ATTACH=CONFIG]372856[/ATTACH] Na planie: korytarz, hol, wiatrołap, pokój dzienny i kuchnia, to praktycznie jedno pomieszczenie. Drzwi z kuchni do holu zawsze zamknięte (samozamykacz). Kuchnia otwarta na pokój dzienny. Korci mnie, aby zrealizować wentylację strefy dziennej poprzez przewymiarowane wyciągi w kuchni. Powietrze wpada z holu do pokoju dziennego i wywiewane jest w kuchni. Reszta pomieszczeń wyciągi. Pozdrawiam Cezary To już nie będzie typowa WM. Ja mam centralny nawiew ale na poddaszu ( 2 piętra) i niestety jak się tam przechodzi to jest odczuwalnie chłodniej. Poza tym, zastanów się jak w taki sposób zapewnić odpowiednią ilość świeżego powietrza tam, gdzie są np. 2 osoby i zamknięte drzwi a do innych pomieszczeń drzwi otwarte... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.11.2016 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Poza tym, zastanów się jak w taki sposób zapewnić odpowiednią ilość świeżego powietrza tam, gdzie są np. 2 osoby i zamknięte drzwi a do innych pomieszczeń drzwi otwarte... Mam rozwiązanie, co prawda skrytykowane przez adam_mk. Planuję rozdzielić wywiewy na strefy dzienną i nocną poprzez trójnik z przepustnicą sterowaną czasówką. Czyli salon, kuchnia. albo sypialnie. W łazience anemostat wywiewny higrosterowalny w WC zwykły. W domu, w którym mieszkam, w sypialni mam wywiew i jest bardzo komfortowo. Chciałbym w nowym domu tak samo. Pozdrawiam Cezary 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.11.2016 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Mam rozwiązanie, co prawda skrytykowane przez adam_mk. Planuję rozdzielić wywiewy na strefy dzienną i nocną poprzez trójnik z przepustnicą sterowaną czasówką. Czyli salon, kuchnia. albo sypialnie. W łazience anemostat wywiewny higrosterowalny w WC zwykły. W domu, w którym mieszkam, w sypialni mam wywiew i jest bardzo komfortowo. Chciałbym w nowym domu tak samo. Pozdrawiam Cezary 500 Nie wiem co chcesz osiągnąć. Jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną to zasada jest prosta. Nawiewamy do pomieszczeń czystych (pokoje) wywiewamy z brudnych (łazienki, kuchnie). Nie robi się wyciągów w pokojach ani nawiewów w korytarzach czy nawet wywiewów. Czemu chcesz zrobić to wszystko jakoś dziwnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 13.11.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 Nie wiem co chcesz osiągnąć. Jeżeli chodzi o wentylację mechaniczną to zasada jest prosta. Nawiewamy do pomieszczeń czystych (pokoje) wywiewamy z brudnych (łazienki, kuchnie). Nie robi się wyciągów w pokojach ani nawiewów w korytarzach czy nawet wywiewów. Czemu chcesz zrobić to wszystko jakoś dziwnie? Chcę mieć wywiewy w sypialniach, to jedyny powód takiego planu. Wiem że robi się wywiewy w brudnych, wilgotnych pomieszczeniach, a nawiewy w czystych, ale czy są jakieś racjonalne przeciwwskazania do mojej koncepcji? Jeśli mnie przekonacie że jestem w mylnym błędzie, to zrobię po staremu. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.11.2016 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 (edytowane) Jak lubisz w sypialni wąchać zapachy z kibelka ze zdwojoną siłą lub nie przeszkadza ci zapach dopiero co zdjętych butów po całodniowej wędrówce zamiast powiewu świeżego powietrza to czemu nie. Edytowane 13 Listopada 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.11.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 TB by napisał ze osłabisz wentylację łazienki, grzyb w łazience, za sucho w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 14.11.2016 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam,Przymierzam się do wentylacji mechanicznej z rekuperacją i na dzień dobry taki dylemat.Dom podpiwniczony, stąd, po przestudiowaniu wszystkich wad i zalet zdecydowałem o umieszczeniu go w piwnicy.No i teraz co zrobić z czerpnią i wyrzutnią? bo z tego co się dowiedziałem to mają być "jak najkrótsze", a z poddasza do piwnicy kawał drogi jest...Chyba że zamontować na wysokości stropu piwnicy? ale jakoś nie jestem przekonany do tego że czerpnia jest dostępna dla osób trzecich, jakoś nie mógł bym w nocy spać ze świadomością że ktoś mi może tam coś wpuścić(może przesadzam?). Z góry dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam, Przymierzam się do wentylacji mechanicznej z rekuperacją i na dzień dobry taki dylemat. Dom podpiwniczony, stąd, po przestudiowaniu wszystkich wad i zalet zdecydowałem o umieszczeniu go w piwnicy. No i teraz co zrobić z czerpnią i wyrzutnią? bo z tego co się dowiedziałem to mają być "jak najkrótsze", a z poddasza do piwnicy kawał drogi jest... Chyba że zamontować na wysokości stropu piwnicy? ale jakoś nie jestem przekonany do tego że czerpnia jest dostępna dla osób trzecich, jakoś nie mógł bym w nocy spać ze świadomością że ktoś mi może tam coś wpuścić(może przesadzam?). Z góry dzięki za porady. Czerpnia wyżej na pewno bezpieczniej względem tego czego się obawiasz... wyrzutnia już takim problemem nie jest. Ale może jest jakaś opcja po środku w twoim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 TB by napisał ze osłabisz wentylację łazienki, grzyb w łazience, za sucho w pokojach. Osłabiać oczywiście że osłabia. Czy za sucho w pokoju to juz raczej od nawiewu zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 14.11.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Czerpnia wyżej na pewno bezpieczniej względem tego czego się obawiasz... wyrzutnia już takim problemem nie jest. Ale może jest jakaś opcja po środku w twoim przypadku? Opcja po środku? nie bardzo rozumiem? no a gdybym tak czerpnie pociągnął z poddasza, a wyrzutnie bezpośrednio za ścianę piwnicy? tylko z kolei będzie bardzo duża różnica w długości czerpnia/wyrzutnia na nie korzyść czerpni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Opcja po środku? nie bardzo rozumiem? no a gdybym tak czerpnie pociągnął z poddasza, a wyrzutnie bezpośrednio za ścianę piwnicy? tylko z kolei będzie bardzo duża różnica w długości czerpnia/wyrzutnia na nie korzyść czerpni?Słuchaj nie przesadzałbym z tymi odległościami. Po środku miałem na myśli czerpnie tzn. Np. 3 metry nad gruntem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 14.11.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam,Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat niskiej sprawności mojego reku?Poniżej parę danych instalacji. Posiadam reku ArPack400V, WM wykonana na skrzynkach rozdzielczych, system PE-FLEX, 8 kanałów nawiewnych i 8 wywiewnych. Napiecie na wentylatorze nawiewnym 5V, wywiew 6.7V Ostatni odczytT zew. 0,9T wyw.21T naw. 16.1intensywnosc 30% PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.11.2016 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam, Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat niskiej sprawności mojego reku? Poniżej parę danych instalacji. Posiadam reku ArPack400V, WM wykonana na skrzynkach rozdzielczych, system PE-FLEX, 8 kanałów nawiewnych i 8 wywiewnych. Napiecie na wentylatorze nawiewnym 5V, wywiew 6.7V Ostatni odczyt T zew. 0,9 T wyw.21 T naw. 16.1 intensywnosc 30% Pozdrawiam Jacek Pamiętaj że podawane sprawności na stronie producenta to sprawności dla temperatur obliczeniowych. czyli -7'C/20'C wilgotność 20% i 38% odpowiednio. Przepływy tak jak podane. Jutro postaram się podać więcej szczegółów odnośnie tego czego można się spodziewać. Kanały dobrze zaizolowane? Gdzie jest reku? Gdzie skrzynki rodzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 14.11.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Pamiętaj że podawane sprawności na stronie producenta to sprawności dla temperatur obliczeniowych. czyli -7'C/20'C wilgotność 20% i 38% odpowiednio. Przepływy tak jak podane. Jutro postaram się podać więcej szczegółów odnośnie tego czego można się spodziewać. Kanały dobrze zaizolowane? Gdzie jest reku? Gdzie skrzynki rodzielaczy? Kanały, skrzyni są bardzo dobrze zaizolowane (30-35cm wełny), reku stoi w piwnicy temp. 15-16*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.11.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Grześ jemu pizga każdą szczeliną bo ma podciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.11.2016 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Grześ jemu pizga każdą szczeliną bo ma podciśnienie. Nie przesadzajmy ale trzeba by to jednak choć trochę wyregulować chociaż skąd wzięło się 6,7 v to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts