Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Promień gięcia rury PP (Glass)

grzeniu666

Recommended Posts

Mam do przewiezienia osobówką (w środku 3m długości dostępne) rury PP w odcinkach 4m: zwykłe PN20 max fi32 i PN16 Glass (zbrojone włóknem szklanym) max. fi32. Jaki jest promień gięcia takich rur? Znalazłem info (ale bez uwagi czy dot. również Glassów) że dla temp 5°C to około 2m, oraz w PDFie KANa (str.36) że... 8*D :) Czy dobrze rozumiem, że tego rodzaju wygięcie nie wpływa w żaden sposób na jakość rury? Od biedy zostaje taśma, sznurek i czerwona szmata (50km drogi). Edytowane przez grzeniu666

Mam do przewiezienia osobówką (w środku 3m długości dostępne) rury PP w odcinkach 4m: zwykłe PN20 max fi32 i PN16 Glass (zbrojone włóknem szklanym) max. fi32. Jaki jest promień gięcia takich rur? Znalazłem info (ale bez uwagi czy dot. również Glassów) że dla temp 5°C to około 2m, oraz w PDFie KANa (str.36) że... 8*D :) Czy dobrze rozumiem, że tego rodzaju wygięcie nie wpływa w żaden sposób na jakość rury? Od biedy zostaje taśma, sznurek i czerwona szmata (50km drogi).

witam

nie przejmuj się

jeżeli rury nie załamiesz - po wyciągnięciu z auta i położeniu na podłodze rura się wyprostuje

pozdrawiam

Osobówką mieszczącą 2,5m woziłem rury 3m i dało radę, ale z DN20, DN25 już było ciężko, DN32 podejrzewam, że nie dałoby się. U Ciebie będzie podobna sytuacja.

A na zewnątrz auta nie możesz? Te rury nie ważą niemal nic, nie musisz mieć jakichś super bagażników do ich transportu, jak masz kombiaka (piszesz o 3m długości wewnątrz), to po prostu na dachu wystarczy.

Pamiętaj tylko, że za czerwoną szmatę dostaniesz taki sam mandat, jak za jej brak, wg aktualnych przepisów oznakowanie musi być ciut bardziej rozbudowane.

J.

No co ty, Jarek.P, jak wieziesz osobówką, to czerwona szmata (zwana chorągiewką) o rozmiarach 50 na 50 cm wystarczy w dzień. (art 61, 8, 4). W praktyce pomarańczowa kamizelka odblaskowa jest niezła. Jak wystaje mniej niż pół metra, to nie musisz oznaczać. (art 61, 7). A 4-metrowe rury na dachu to pewnie nie będą wystawały poza obrys samochodu.

No, chyba, że przegapiłem jakąś najnowszą zmianę.