Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z odbiorem budynku. pomocy!!!!!!!!

Robert999

Recommended Posts

Witam .Mam następujący problem;

Budowę zaczołem jakieś 4 lata temu oczywiście składałem wszystkie papiery włącznie z uzgodnieniami do starostwa. zgodę na budowę dostałem bez najmniejszego problemu więc zaczołem budować. Po ok.2 latach od rozpoczęcia inwestycji wodociągi zmieniły mi warunki do przyłączenia wody(tamte po roku lub dwuch straciły ważność) i mi wodę oczywiście za moją opłatą podłączyli,a że rura akurat szła przez skrawek mojej działki to się wpieli do niej.(wcześniej miałem robić jakieś 500metrów oddzielnego rurociągu tylko dla mnie) oczywiście wszystko było na legalu był geodeta i wodociągi wypisali mi odpowiednie zaświadczenia i protokoły.Teraz gdy wszystko już mam pokończone , zrobiłem wszystkie protokoły odbiorcze i mój kierownik wymyślił mi że to przyłączenie jest jakąś samowolą budowlaną i do starostwa papierów nie można złożyć. przecież ja żem świadomie tego nie zrobił, skoro wodociągi wydały i zrobiły przyłącze wedle prawa to co jest nie tak? proszę pomóżcie co mam teraz z tym zrobić???

na jakiej podstawie kierownik to stwierdził to nie wiem. A co do tego wodociągu to poszłem do wodociagow i wystąpiłem o ponowne warunki przyłączenia. Bo te co miałem wczesniej były już niby nieaktualne.ku mojemu zadowoleniu pozwolili sie wpiąc do tej rury co tak jak pisałem przebiega przez moją działkę..całe podłączenie wykonała firma wodociągowa która dała pozwolenie i warunki .po wykonaniu prac opłaciłem należność za przyłączenie wezwałem geodete by naniusł to na mapy. Tak że według mnie wszystko robiłem z prawem.

"Zmieniło" się zagospodarowanie tej działki.

O tym, czy to zmiana istotna, czy też nie, decyduje projektant - od niego zależy dalszy tok postępowania.

Ps. Kierownik jest OK - nie może podpisać oświadczenia o zgodności z projektem, bo nie jest zgodne - i nie chodzi tu o samo przyłącze, bo to może być na zgłoszenie i najprawdopodobniej wykonano je zgodnie z obowiązującymi przepisami.

występując o pozwolenie na budowę dołączałeś projekt zagospodarowania działki w którym było wszystko naniesione. tzn gdzie będzie stał dom, w których miejscach będą skrzynki gazu prądu, w których miejscach będą szły przyłącza, w których miejscach będą wchodzić do budynku itd. Zmieniając drogę prowadzenia wodociągu wykonałeś go niezgodnie z projektem, ale nie znaczy to że wykonałeś go źle i niezgodnie z prawem. Nie stresuj się tylko zadzwoń do starostwa które wydawało Ci pozwolenie na budowę i zapytaj ich co zrobić z tym faktem. Przecież to nie jest zmiana która w jakiś znaczący sposób wpływa na ukształtowanie twojej działki czy na zmianę technologi budowania czy na umiejscowienie budynku. Po prostu rura idzie gdzie indziej niż miała iść pierwotnie, a wszystko jest zrobione tak jak Pan Bóg przykazał..

Nie do starostwa, bo dla tego przypadku szefem wszystkich szefów jest projektant.

W dobrym układzie wystarczy, ze na planie na czerwono naniesie zmiany podpisze się i finito - jeśli uzna (projektant), że to zmiana nieistotna. (uwaga - w takiej sytuacji oświadczenie o zgodności z projektem musi podpisać też projektant)

Tyle, ze przyłącze jest OK i nie o nie chodzi.

Najprawdopodobniej inny jest przebieg sieci wewnętrznej i tego czepia się kierbud (zresztą słusznie. jeśli nie jest zgodny z projektem).

Też uważam, że zmiana nieistotna.