mnowak355 25.12.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2013 Witam Mam dość dużą działkę na której chciałbym kiedyś wybudować dom. Po granicach chciałbym obsadzić ją świerkami srebrnymi lub bardziej zielonymi kłującymi. Wymyśliłem sobie żeby kupić małe tanie sadzonki 1-2 letnie, posadzić je w doniczkach i za 2-4 lat posadzić w docelowych miejscach. Myślałem o 200-300 sztukach, sadzonki bez ziemi na korzeniach. Zamierzam posadzić je w odpowiednim podłożu do iglaków i przez pierwsze miesiące dobrze podlewać. I tutaj pytanie czy można coś jeszcze zrobić aby przyjęcia i wzrost były jak największe. Mam na myśli jakiś nawóz, którym można by zasilić takie małe drzewka lub inne preparaty pomagające w ukorzenieniu. Proszę o wskazówki. Z góry serdecznie dziękuję. Gdyby ktoś miał na zbyciu takie drzewka również proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 27.12.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Zamierzam posadzić je w odpowiednim podłożu do iglaków i przez pierwsze miesiące dobrze podlewać. I tutaj pytanie czy można coś jeszcze zrobić aby przyjęcia i wzrost były jak największe. Mam na myśli jakiś nawóz, którym można by zasilić takie małe drzewka lub inne preparaty pomagające w ukorzenieniu. Broń Cie Panie nie sadź do tzw ziemi do iglaków!! Świerk nie ma jakichś wielkich wymagań glebowych - sadź w to co masz na działce. Ja tak posadziłam ponad 220 sztuk nie przyjęło się może z 14. Sadzonki miały ok 25cm . Podlewaliśmy w pierwszym roku po posadzeniu. Nawoziliśmy na drugi rok, tylko na wiosnę,w bardzo niewielkiej ilości - ok łyżkę stołową na drzewko. Na wiosnę minie 2 lata od posadzenia - świerki mają jakieś 65 - 85cm (sadzone w 2011) Edytowane 27 Grudnia 2013 przez martadela :) wiek drzewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 28.12.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Broń Cie Panie nie sadź do tzw ziemi do iglaków!! Świerk nie ma jakichś wielkich wymagań glebowych - sadź w to co masz na działce. Ja tak posadziłam ponad 220 sztuk nie przyjęło się może z 14. Sadzonki miały ok 25cm . Podlewaliśmy w pierwszym roku po posadzeniu. Nawoziliśmy na drugi rok, tylko na wiosnę,w bardzo niewielkiej ilości - ok łyżkę stołową na drzewko. Na wiosnę minie 2 lata od posadzenia - świerki mają jakieś 65 - 85cm (sadzone w 2011) Dzięki za odpowiedź. Czytałem że iglaki wolą glebę trochę bardziej kwaśną. Może masz rację mam na działce pierwszą klasę gruntu tak że wszystko rośnie jak na drożdżach. Napisz proszę czym nawoziłaś. Może mogła byś wrzucić jakąś fotkę? Jak bym chciał już takie duże. Te 65-85 cm to sama roślina czy razem z doniczką? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.12.2013 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 nie każdy iglak potrzebuje kwąsnej ziemi. Niektóre wręcz jej nie znoszą.Świerki kłujące (świerk srebrny to świerk kłujacy forma sina) mają ogromną tolerancję odczynu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 29.12.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję że się przyjmą.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 15.01.2014 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 ja wiosną sadziłam świerka pospolitego sadzonki ze szkółki leśnej (15-20 cm). Przez całe lato były podlewane, nawóz dostały jesienny dla iglaków na jesieni (troszkę), trochę humusu i obsypane korą przed zimą. Ziemia - piaski kl. 6. Przyjęło się ok 95% - za dużo aby liczyć na sztuki. Te co się przyjęły ładnie rosły przez lato (po ok. 10 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts