Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, już jakiś czas szukam projektu idealnego i chyba znalazłam http://www.studioatrium.pl/projekty-domow/wszystkie-projekty/S-GL-944-Winston-XI,963.html . Spełnia wszystkie nasze wymagania: parterowy, ze spiżarnią, kuchnią blisko tarasu, cztery pokoje i salon, ale może nie zauważyłam jakiś "wpadek". może wprawne oko któregoś z forumowiczów coś wypatrzyło? to nowy projekt to jeszcze pewnie nikt nie buduje?

Skoro trochę osób przeczytało ten post i nikt się nie wypowiedział to wnioskuję ze projekt nie maj jakiś specjalnych "wpadek". zatem pewnie w poniedziałek albo zaraz po nowym roku zakupimy go i rozpoczniemy nasza przygodę z budowaniem. My mamy tak naprawdę tylko jedna zmiane w projekcie: chcemy zmniejszyć okno w salonie na pojedyncze (fix), to najbliżej wejścia

Witam,

zwiększ w wiatrołapie głębokość szafy przynajmniej z 10 cm

kosztem toalety która będzie i tak wystarczająca

nie wiem czym będzie ogrzewany dom ale kotłownie

bym przeniósł przy garażu i zrobił na to miejsce pralnię

w pokojach chyba lepiej zrobić małe przeszklenia

ogólnie stan surowy nie zejdzie poniżej 200tyś tym bardziej,

że mur 30 cm. Schody lane na strych w garażu też ciekawostka

ale przy takim wielkim strychu to pewnie wygodne rozwiązane.

Pozdrawiam!

uwagi:

1. bardzo duże i wysokie poddasze jak na dom parterowy. I okna na nieużytkowym poddaszu (będziecie je myć?).

2. to dom na działkę z wjazdem od zachodu lub wschodu

3. Jak na cztery sypialnie to IMHO brakuje drugiej łazienki (może powiekszyć ubikację i zamontowac prysznic?)

4. Niespecjalnie podoba mi się rozwiązanie, że od wejścia ma się wgląd w kuchnię, na blaty robocze

Elfir

1. Poddasze właśnie nam odpowiada, bo ma służyć jako "pokój rozrywki", jakieś piłkarzyki, lotki, część na graciarnię Specjalnie odizolowane schody w garażu, bo nie bedziemy raczej używać zimą. Trochę taka piwnica na strychu

2. działka z wjazdem od wschodu

3. w sumie jedna sypialnia to raczej gabinet,pokój telewizyjny, czasem pokój dla odwiedzającej nas rodziny w jednym, czyli na stałe nikt tam nie bedzie mieszkal(chyba ze trzecie dziecko ale to jeszcze nie teraz)

4. z tą kuchnią to rzeczywiscie słabo ale jakos nie mam jak przesunąc tej scianki ze spiżarnia aby kuchnia byla dla mnie ustawna, a gary zasłonięte od wejścia(a jestem kuchenną bałaganiarą)

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki a wątek o winston 7 czytałam, dziękuję

Edytowane przez grydor

• 1 month później...

Ten projekt na pewno ktoś buduje, ponieważ jest to powiększona wersja projektu Winston II, według którego przymierzamy się budować (projekt już zakupiliśmy i przystosowaliśmy do naszych potrzeb).

Pracownia zaadaptowała nam projekt i od nich wiemy, że jakiś klient poprosił ich o "wyciągnięcie" tego domu i zmianę stropu na żelbetowy, żeby móc wykorzystywać gospodarczo poddasze - potem ten projekt pojawił się jako kolejna wersja na ich stronie (taki mają system dodawania kolejnych wersji...).

Tak więc pewnie ktoś już go buduje lub lada moment zamierza zbudować, ale możliwe, że nie jest forumowiczem :) A jeśli jest - niech się ujawni, bo chętnie podzielimy się naszymi doświadczeniami ;)

Dom jest ogromny, to fakt, ale każdy buduje to, co mu odpowiada, i wizualnie, i funkcjonalnie. My też małego nie wybraliśmy (141m), ale Winston urzekł mnie swoją bryłą, estetyką, tak że nie było szans, żeby jakiś inny projekt porwał nas w podobny sposób - po prostu przepadłam i męża też wciągnęłam... W mniejszych wersjach odstraszał nas zbyt mały garaż, brak pomieszczeń gospodarczych typu "graciarnia" i maleńkie pokoje. Winston II wydał się nam odpowiedni.

Natomiast w XI mnie również nie spodobała się kuchnia - ja swoją będę miała od strony wejścia i na inną bym się nie zdecydowała (ale to kwestia gustu). Ciekawie rozwiązana została kwestia pomieszczeń gospodarczych (widać, że jest tam dużo miejsca, praktyczne wyjście na tyły domu, kotłownia i pralnia z wejściem od strony mieszkalnej - naprawdę fajnie). Schody również i my mamy zaprojektowane z części garażowej - to rozwiązanie dla tych, którzy chcą mieć strych po to, żeby wykorzystać go na graciarnię, przechowalnię, suszarnię i co tam jeszcze się zamarzy (również jako przestrzeń rekreacyjną), a nie adaptować go na mieszkalny.

Podsumowując, bardzo przemyślany, ale naprawdę duży. Jeśli ktoś ma liczną rodzinę i dużą działkę (bo na małą to odpada) to myślę, że byłby zadowolony.