Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Panowie wyluzujcie, powstrzymajcie swoje wycieczki osobiste. Dajcie już spokój dla dobra tych, którzy czytają owy wątek i chcą coś wartościowego dla siebie wyłuskać....

Wybacz kolego, ale jak ktoś pisze, że gaz syfi środowisko a prąd jest cacy to jest dla mnie ostatnim baranem. Póki w Polsce nie będzie elektrowni atomowych, nie można mówić o ogrzewaniu elektrycznym w aspekcie ekologicznym. Natomiest odnawialne źródła energii typu elektrownie wiatrowe lub fotowoltaika to w naszym przypadku promile w produkcji ogólnej. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bezobsługowość?

to powiedzmy że mnie kable kosztowały te 5500 (kosztowały mniej ale niech tam).. bez kosztu przyłącza gazu, bez komina, kotłowni, montaż samemu..

obsluga? na początku sezonu na sterowniku włączam że ma grzać w konkretnych pomieszczeniach, ustawiam zadaną temperaturę powietrza i tyle.. ustawisz u siebie że ma np. w wejściu czy gospodarczym ma być 19, w sypialniach 21, salonie 22 a łazience 24? z dokładnością do 0.1*C ? bo ja mogę..

i nie muszę robić żadnych przeglądów kominów, pieca przed sezonem, komin nie przecieka itp.

400-500 za miesiąc?? hmm.. to daje prawie 5000 rocznie za gaz.. ja płacę jakieś 4000 rocznie za prąd razem z bytowym, ogrzewaniem i cwu..

no to gdzie tu ekonomia??

za 40 tys. to mam prądu na grzanie na 20 lat, pompa też bierze prąd..

Aleś napłodził. Grzej prądem i nie marudź. Pisząc 400-500 na miesiąc miałem na myśli sezon strikte grzewczy. Umiesz czytać między wierszami? Swoją drogą odczujesz różnicę temperatury na poziomie dziesiątych części stopnia? Nie wierzę. Regulacja z taką dokładnością to Twój koronny argument, bo innych nie ma!

a jakie ,,pary" dobrze współgrają ze sobą pod względem ogrzewania?tzn gaz+pc gruntowa to chyba nie,tak samo jak węgiel + gaz tez chyba na nie

chodzi mi o to co nie jest ekonomiczną głupotą ?

niektórzy np do kotła na węgiel dodawali solary aby w lecie grzac ciepła wodę to chyba miało sens?

Choć węgiel i drzewo mnie nie interesują to jakie mixy można porobić z innymi zródłami ciepła?

mam nadzieje że nie wyszło ,,masło maślane" pzdr

Jako "niemalże" były użytkownik gazu na pewno nie pchałbym się w niego po raz kolejny i zwykle każdemu odradzam. Co w gazie mi się nie podoba:

1. Koszty dostępu do sieci (plany, podłączenie, instalacja).

2. Koszty samej instalacji.

3. Zwykle przewymiarowanie kotłów.

4. Sam fakt posiadania gazu (jakby nie było wybuchowy to on jest a rury mamy w działce i w domu)

Wracając jednak do wątpiwości kolegi pytającego o najlepszy rodzaj ogrzewania. Wniosek jest jeden, otóż takowego nie ma ze względu na różne prefernecje inwestorów. Dochodzi jeszcze do tego presja otoczenia :). Ale co warto zrobić:

1. Dom dobrze zaizolować i zrobić go szczelnie z wentylacją mechaniczną z rekuperacją

2. To pozwoli na założenie odpowiednio tańszego systemu grzewczego który będzie w stanie ekonomicznie działać.

U nas często robi się na odwrót i na siłę. Moja koncepcja to pompa powietrze-powietrze w tandemie z innym grzaniem elektrycznym o czym pisałem nie raz. Taka instalacja zapewnia dobry komfort zarówno latem jak i zimą. Więcej tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245730-Tanie-ogrzewanie-domu-klimatyzatorem-od-splita-po-kana%C5%82%C3%B3wk%C4%99&p=7130654#post7130654

Są też inne wyjścia ale warto wszystko mądrze przemyśleć.

a jakie ,,pary" dobrze współgrają ze sobą pod względem ogrzewania?tzn gaz+pc gruntowa to chyba nie,tak samo jak węgiel + gaz tez chyba na nie

niektórzy np do kotła na węgiel dodawali solary aby w lecie grzac ciepła wodę to chyba miało sens?

Choć węgiel i drzewo mnie nie interesują to jakie mixy można porobić z innymi zródłami ciepła?

mam nadzieje że nie wyszło ,,masło maślane" pzdr

Jaki jest sens pchać się w podwójne koszty? gaz plus PC... a propo to po co pompa gruntowa? Przecież to drogie rozwiązanie. Tak jak napisałem powyżej, zacznijmy od dobrze zaizolowanego i uszczelnionego domu. Co do solarów, to one mogą mieć sens przy duuużym zużyciu lub bardzo taniej ich instalacji, tak jak zrobiłem u rodziny gdzie skompletowałem "zestaw" za 1000 zł do dogrzewania wody latem aby węglem nie musieli się paprać. Są też tanie pompy ciepła do CWU ale tego typu dublowanie to wyrzucanie kasy w błoto.

Ale żeby wyprodukować energię elektryczną, trzeba spalić tysiące ton węgla oraz miału węglowego ty cepie bez szkoły! Gaz nazywa się błękitnym paliwem, a węgiel?

Węgiel się spala w elektrowni, owszem, ale wysoko nad głowami i najczęściej bardzo daleko. Poza tym substancje toksyczne ze spalania węgla się redukuje i filtruje. Gaz natomiast spalasz tuż nad głową swojej rodziny, podobnie jak drewienko ze swojego kominka z płaszczem, co jakieś śmieszne ilości energii z niego odzyskuje, a truje okolicę z 10x większym stężeniem niż elektronia węglowa. Nazywanie gazu błękitnym paliwem to raczej bełkocik marketingowy, choć oczywiście w stosunku do spalania drewna czy węgla pod strzechami to rzeczywiście jest wyjątkowo czysty. :>

Ps. Trzymaj fason, bucu.

Węgiel się spala w elektrowni, owszem, ale wysoko nad głowami i najczęściej bardzo daleko. Poza tym substancje toksyczne ze spalania węgla się redukuje i filtruje. Gaz natomiast

spalasz tuż nad głową swojej rodziny, podobnie jak drewienko ze swojego kominka z płaszczem, co jakieś śmieszne ilości energii z niego odzyskuje, a truje okolicę z 10x większym stężeniem niż elektronia węglowa. Nazywanie gazu błękitnym paliwem to raczej bełkocik marketingowy, choć oczywiście w stosunku do spalania drewna czy węgla pod strzechami to rzeczywiście jest wyjątkowo czysty. :>

Ps. Trzymaj fason, bucu.

Oj brak szkoły, oj brak. Ciężkie były teczki, lżejsze będą woreczki.

Ja mam nadzieję że przyszli czytelnicy tego wątku będą brali poprawkę na wypowiedzi wg39070. Podkreślam, wypowiedzi człowieka mieszkającego w bloku, który w swoim domu jeszcze nie mieszka. Podaj wyliczenia (bo Twoje "moim zdaniem" nic do tematu nie wnoszą) które udowodnią, że cała inwestycja była sensowna. I tak jest z tym użytkownikiem w każdym wątku, paple co mu się wydaje, czy to o ogrzewaniu, ociepleniu czy wentylacji mechanicznej, przykłAdy można mnożyć. Wszytko co najlepsze jest u niego, okna drzwi. Chodzący ideał. Do tej pory wyzywales jeśli ktoś się nie zgadzał z twoim "widzi mi się", mimo to liczę na konkrety.

Ja mam nadzieję że przyszli czytelnicy tego wątku będą brali poprawkę na wypowiedzi wg39070. Podkreślam, wypowiedzi człowieka mieszkającego w bloku, który w swoim domu jeszcze nie mieszka. Podaj wyliczenia (bo Twoje "moim zdaniem" nic do tematu nie wnoszą) które

udowodnią, że cała inwestycja była sensowna. I tak jest z tym użytkownikiem w każdym wątku, paple co mu się wydaje, czy to o ogrzewaniu, ociepleniu czy wentylacji mechanicznej, przykłAdy można mnożyć. Wszytko co najlepsze jest u niego, okna drzwi. Chodzący ideał. Do tej pory wyzywales jeśli ktoś się nie zgadzał z twoim "widzi mi się", mimo to liczę na konkrety.

Mieszkałem w domu jednorodzinnym przez kilkanaście lat. Nie w starym rumplu tylko w nowym wybudowanym przez rodziców. Więc nie pieprz głupot na forum! Teraz wybudowałem swój.

Moja żona ma pietra, że PC nie wyrobi. Więc zainstaluję jako "zabezpieczenie" piecyk gazowy na propan z butli 11kg. Koszt inwestycyjny w porywach 1500 zł (z nowym sprzętem, używany pewnie znacznie taniej). Wątpię abym to kiedyś użył, ale jeśli ma to poprawić samopoczucie żonie, to niech sobie wisi w kotłowni... Z pewnością to nie to co brudny, wymagający obsługi, trujący mieszkańców i piekielnie drogi kominek z płaszczem, co kosztuje pewnie z 15 tys. zł. W ogóle twierdzenie, że się przynajmniej wykorzysta energię z drewna i wsadzi ją w podłogówkę dzięki płaszczowi, i to jeszcze 14 kW gdy potrzeba 9kW (swoją drogą co to za durszlak, co tyle mocy potrzebuje?), brzmi zabawnie, gdy za chwilę taki delikwent twierdzi, że na pieniądze ma wyrąbane. hehe

Oj brak szkoły, oj brak. Ciężkie były teczki, lżejsze będą woreczki.

Jeśli parę lat nauki o ochronie środowiska to jest brak szkoły, to strach zapytać o twoją wiedzę z omawianego zakresu.

Mieszkałem w domu jednorodzinnym przez kilkanaście lat. Nie w starym rumplu tylko w nowym wybudowanym przez rodziców. Więc nie pieprz głupot na forum! Teraz wybudowałem swój.

co nie zmienia faktu, że o nowym budownictwie nie masz pojęcia ani w praktyce, ani w teorii.

skoro nie jesteś gównojadem liczącym każdą złotówkę, to po co wypowiadasz się w wątku zatytułowanym Najtańsze ogrzewanie domu, gdzie ludzie szukają porady na temat ogrzewania taniego w instalacji i eksploatacji (układ gaz + kominek z płaszczem wodnym nie posiada żadnej z tych cech)?

przy okazji - skąd wiesz, że Twój dom potrzebuje 9 kW?

Moja żona ma pietra, że PC nie wyrobi. Więc zainstaluję jako "zabezpieczenie" piecyk gazowy na propan z butli 11kg. Koszt inwestycyjny w porywach 1500 zł (z nowym sprpzętem, używany pewnie znacznie taniej). Wątpię abym to kiedyś użył, ale jeśli ma to poprawić samopoczucie żonie, to niech sobie wisi w kotłowni... Z pewnością to nie to co brudny, wymagający obsługi, trujący mieszkańców i piekielnie drogi kominek z płaszczem, co kosztuje pewnie z 15 tys. zł. W ogóle twierdzenie, że się przynajmniej wykorzysta energię z drewna i wsadzi ją w podłogówkę dzięki płaszczowi, i to jeszcze 14 kW gdy potrzeba 9kW (swoją drogą co to za durszlak, co tyle mocy potrzebuje?), brzmi zabawnie, gdy za chwilę taki delikwent twierdzi, że na pieniądze ma wyrąbane. hehe

Jeśli parę lat nauki o ochronie środowiska to jest brak szkoły, to strach zapytać o twoją wiedzę z omawianego zakresu.

Co? Gaz zbutli? Przecież będziesz zatruwał wszystkich wokół! Jak możesz! Prąd, prąd ponad wszystko! Ty HIPOKRYTO!

więc tak:

nie wazne czym będe ogrzewał dom nie ma co oszczędzać na ociepleniu,dom ma być ciepły, im lepsze parametry tym lepiej.

to jest nie podwazalne;)

i jezeli juz taki dom stoi to obliczam zapotrzebowanie na energie,wtedy gdy juz wiem co i jak wracam na forum i zadaje pytania tak?

ale gdzies juz było ze musze to wiedziec wczesniej ,bo np nie buduje komina,w projekcie mam dwa jeden od kominka którego nie chce wiec pierwszy komin odpada ,a drugi w kotłowni.I tu pytanie zostawić ten w kotłowni?

Dobra to ja zapytam dublując post z ,,Bocianków'' bo mam już dom w SSO i OZC...chociaż czytając ostatnie klika stron to czarno to widzę :)

Pow. użytkowa 103m2, pow. całkowita 116m2, poddasze użytkowe. Ytong energo 24, na ścianie 20cm styropianu, poddasze 30cm wełny, grunt 20cm styro. Okna na pewno energooszczędne. Dom bez garażu, bez balkonów, jedno okno dachowe energooszczędne, dachówka. Podłogówka w całym domu + WM. OZC było liczone dla gorszego ocieplenia i wychodzi 7464kwh/rok.

Przyłącze gazu w komplecie będzie mnie kosztować około 6 tysięcy. Czy gra z gazem jest warta świeczki? A może jednak pompa, bufor lub jakiś inny prąd?

więc tak:

nie wazne czym będe ogrzewał dom nie ma co oszczędzać na ociepleniu,dom ma być ciepły, im lepsze parametry tym lepiej.

to jest nie podwazalne;)

i jezeli juz taki dom stoi to obliczam zapotrzebowanie na energie,wtedy gdy juz wiem co i jak wracam na forum i zadaje pytania tak?

Tak.

ale gdzies juz było ze musze to wiedziec wczesniej ,bo np nie buduje komina,w projekcie mam dwa jeden od kominka którego nie chce wiec pierwszy komin odpada ,a drugi w kotłowni.I tu pytanie zostawić ten w kotłowni?

Musisz poczynić założenia, podstawy. Kominy są zbyteczne, zamień tylko wentylację grawitacyjną na wentylację mechaniczną. Jest niewiele droższa a daje dodatkowo super komfort. Do zabezpieczenia jak wspomniałem, komin jest zbyteczny.

Edytowane przez Myjk
Literówka

Tak.

Musisz poczynić założenia, podstawy. Kominy są zbyteczne, zamień tylko wentylację grawitacyjną na wentylację mechaniczną. Jest niewiele droższa a daje dodatkowo super komfort. Do zabezpieczenia jak wdpomniałem, komin jest zbyteczny.

dziękuje za wszelakie podpowiedzi i odpowiedzi.Kiedyś spłacę dług opisując moje przygody z budowaniem domu.pzdr