Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

  1. 1. Czym ogrzewać ?

    • Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Piotrze Batura, żal mi Pana, że musi Pan czytać te dyrdymały co niektórych forumowiczów. Oni nie dorastają Panu do pięt pod żadnym względem. Wysłałem Panu prywatną wiadomość. Pozdrawiam serdecznie.

 

To nie są dyrdymały. Kilku forumowiczów znam osobiście. To mądrzy ludzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Budowaliśmy przez dwa tygodnie tanie systemy pod Warszawą. Jeden jako kocioł. W technologii Kuzniecowa. Wyliczanki są na jego stronie. Mnie to nie kręci, wybaczcie...Udowadnianie czystości spalania też zostawmy na potem. Zbuduję wkrótce kilka przykładowych urządzeń w swoim laboratorium, pomierzę, napiszę...Na razie nie mam na to czasu (wkrótce to rok - dwa). Kuzniecow badał, wyszło mu tak ze dwa trzy razy lepiej niz u Austryjaków. Ortner to sprawdził, i przyznał rację. To tyle na razie. Ja jestem od roboty....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Budowaliśmy przez dwa tygodnie tanie systemy pod Warszawą. Jeden jako kocioł. W technologii Kuzniecowa. Wyliczanki są na jego stronie. Mnie to nie kręci, wybaczcie...Udowadnianie czystości spalania też zostawmy na potem. Zbuduję wkrótce kilka przykładowych urządzeń w swoim laboratorium, pomierzę, napiszę...Na razie nie mam na to czasu (wkrótce to rok - dwa). Kuzniecow badał, wyszło mu tak ze dwa trzy razy lepiej niz u Austryjaków. Ortner to sprawdził, i przyznał rację. To tyle na razie. Ja jestem od roboty....

Aha, czyli standardowo wiemy, że nic nie wiemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha, czyli standardowo wiemy, że nic nie wiemy.

 

Właśnie dlatego nie będę udowadniał nic na forum. Również dlatego :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7154864&viewfull=1#post7154864

 

Życzę miłej zabawy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dlatego nie będę udowadniał nic na forum. Również dlatego :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222305-Najta%C5%84sze-ogrzewanie-domu&p=7154864&viewfull=1#post7154864

Jak nie masz zamiaru nic udowadniać, to nie "siej" tekstów w stylu "palenie drewnem jest najtańsze". Wystarczy że podasz koszt "dopracowanego systemu wodnego" i wszystko stanie się jasne. Nakład inwestycyjny na taki "dopracowany system wodny" jest tak KOSMICZNY, że w zderzeniu z prostym, bezpiecznym, bezobsługowym ogrzewaniem prądem (czy PC, czy gazem), jego instalowanie jest pozbawione sensu.

 

Życzę miłej zabawy :)

Widzę, że się dobrze bawisz. Ale niektórzy tutaj przychodzą po rzeczową poradę jak TANIO ogrzewać dom.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I kiszenie drewna, aby uzyskać 5kW we wkładzie, który posiada moc 16kW, raczej czystej szybie sprzyjać nie bedzie.

Mam takiego na ulicy.

Szyba to pikuś. Gorsze dla otoczenia (nie dla posiadacza) jest TRUCIE okolicy wieloma związkami rakotwórczymi i mutogennymi. Do poczytania dla zwolenników epoki lodowcowej, którzy myślą, że by było ciepło w domu, to musi być ogień: http://www.paliwadrzewne.pl/uploads/pliki/EMISJA%20SPALIN%20Z%20PALIW%20DRZEWNYCH.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam takiego na ulicy.

Szyba to pikuś. Gorsze dla otoczenia (nie dla posiadacza) jest TRUCIE okolicy wieloma związkami rakotwórczymi i mutogennymi. Do poczytania dla zwolenników epoki lodowcowej, którzy myślą, że by było ciepło w domu, to musi być ogień: http://www.paliwadrzewne.pl/uploads/pliki/EMISJA%20SPALIN%20Z%20PALIW%20DRZEWNYCH.pdf

 

Skoro wg Ciebie dym drzewny jest tak mutogenny, rozumiem, że nie bierzesz do ust wędlin wędzonych w tradycyjny sposób!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro wg Ciebie dym drzewny jest tak mutogenny, rozumiem, że nie bierzesz do ust wędlin wędzonych w tradycyjny sposób!

 

mutogenny czy nie, wedliny tradycyjnie wedzone sa subiektywnie smaczne. Jedzenie przez jednego nie szkodzi drugiemu. Tak jak budowlany laik mam smierdziela na ulicy, i to co produkuje zaczernia moj filtr na GWC w kilka dni, wyciska łzy z oczu, ubrania nasącza smrodem. Obiektywnie, zakazałbym.

 

"Tylko drewno Panie !!!"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zjeść kilka razy w roku coś wędzonego a dymienie całą zimę to coś innego, szczególnie, że jem i truję siebie, a jak dymię, to truję też rodzinę i sąsiadów

 

Dym to dym. Nie usprawiedliwiaj błędnej tezy. Szukanie dziury w całym to immanentna cecha wielu ludzi, negujących najbardziej rozwiązania, których nie mają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mutogenny czy nie, wedliny tradycyjnie wedzone sa subiektywnie smaczne. Jedzenie przez jednego nie szkodzi drugiemu. Tak jak budowlany laik mam smierdziela na ulicy, i to co produkuje zaczernia moj filtr na GWC w kilka dni, wyciska łzy z oczu, ubrania nasącza smrodem. Obiektywnie, zakazałbym.

 

"Tylko drewno Panie !!!"

 

No ale właśnie o drewnie rozmowa. Ja osobiście lubię zapach dymu bukowego bądź olchowego. Piszesz, że wędliny wędzone są subiektywnie smaczne, znakiem tego nie jadłeś jeszcze dobrze uwędzonej szynki bądź polędwicy. O kiełbasie (która może wisieć na kołku i rok nie psując się) nawet nie wspomnę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale właśnie o drewnie rozmowa. Ja osobiście lubię zapach dymu bukowego bądź olchowego.

 

Zrob to tak zebym ja go nie musiał wąchać !!!

 

Poza tym mowimy o smrodzie.

 

Ma ktos pomysł, jak sterowac wentylacja aby wyłączać nawiew w chwili wysokiego stęzenia "zapachu" drewna bukowego ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale właśnie o drewnie rozmowa. Ja osobiście lubię zapach dymu bukowego bądź olchowego. Piszesz, że wędliny wędzone są subiektywnie smaczne, znakiem tego nie jadłeś jeszcze dobrze uwędzonej szynki bądź polędwicy. O kiełbasie (która może wisieć na kołku i rok nie psując się) nawet nie wspomnę.

 

Człowieku, o czym ty piszesz? Wiesz co to układ oddechowy a co pokarmowy????

Edytowane przez Liwko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dym to dym. Nie usprawiedliwiaj błędnej tezy. Szukanie dziury w całym to immanentna cecha wielu ludzi, negujących najbardziej rozwiązania, których nie mają.

 

jakiej błędnej tezy? zjedzenie trzy razy w roku czegoś wędzonego z własnego wyboru to coś innego niż wdychanie przez pół roku dymu z komina sąsiada (nie z własnego wyboru). twierdzisz, że jest inaczej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...